Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502752 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3480 dnia: Lipca 08, 2017, 12:07:13 »
Szkoda zachodu Paulus. Jak już robić zmianę to na coś nowszego (najlepiej i5 46xxK). Już prędzej jakiegoś Ivy dopaść to chociaż obsługę szybszego PCIE zyskasz ale to dalej sztuka dla sztuki :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3481 dnia: Lipca 09, 2017, 13:50:37 »
Nie ukrywam, że drobne OC (może @4.4GHz się uda?) mam w planie.

U mnie bez wysiłku tzn. sam bios płyty ustawił 6700K na 4.6GHz....

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3482 dnia: Sierpnia 17, 2017, 20:34:41 »
Czy ktoś może wie czy SLI działa obecnie w DCS i nowym IL-2?
Ty chyba Qrdl kiedyś miałeś SLI?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3483 dnia: Sierpnia 17, 2017, 20:47:37 »
Owszem miałem 2 x GF780 i w DCSie działało bardzo płynnie, złego słowa nie powiem, wcześniej miałem też CF z jakimiś 2 X 6xxx, podobnie w RoFie dobrze wszystko śmigało, ale to chyba jeszcze było przed erą BoSa.

Chcesz sobie Yoyo`ek kupić drugą 1080 Ti? Teraz ceny są z dupy...

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3484 dnia: Sierpnia 17, 2017, 21:09:04 »
W iłku podobno działa: https://forum.il2sturmovik.com/topic/29255-sliupdate/ W DCS obecnie nie i priorytet ma to zerowy. Z kolei w CoD jak miałem włączone dwie karty, to rwało tak, że nie dało się grać. W FSX też był problem z mikroprzycięciami. Ogólnie w wielu grach w których fps spadał poniżej 60 zauważałem rwanie obrazu.

SLI/CF wygląda fajnie na papierze, w praktyce sporo z tym problemów. Jest to taka nisza, że zarówno producenci gier jak i producenci kart nie przywiązują do tego dużej wagi. W tytułach AAA to jeszcze jest jakoś wspierane, ale też nie zawsze. Miałem dwie konfiguracje z SLI i z przyjemnością się tego pozbyłem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3485 dnia: Sierpnia 17, 2017, 21:10:20 »
Nie wiem, badam temat. W zasadzie nie chodzi mi o wygórowane FPS, a trzymanie pewnego stałego poziomu (owe stykające mi 60) przy przyzwoitym wygładzaniu. Bardziej dotyczy do P3Dv4 i ew. późniejszej przesiadki na 4K. Narzekać na działanie DCS czy IL-2 nie mogę, kwestia jest taka, że w P3Dv4 przy dużym zachmurzeniu i deszczu spadają fps do 30-40 i to mnie denerwuje. Dopiero zejście z wygładzania powoduje, że fps wracają do okolic 50-60. Akurat te cywilne wycieczki lubię. Może dwie karty sobie by poradziły z lepszą pod względem wydajności obróbką wygładzania i trzymaniem FPS.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3486 dnia: Sierpnia 17, 2017, 22:12:21 »
P3D wspiera SLI, ale nie miałem okazji sprawdzić.

Weź pod uwagę, że SLI jest sporo głośniejsze nawet, jeśli zamontujesz karty, które w pojedynkę są ciche. Chyba, że zwodujesz całość.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3487 dnia: Sierpnia 17, 2017, 23:42:12 »
Jak sobie kupisz Redaktorze drugą taką jak masz, to ona dopiero po 50C włącza wentyl, więc będziesz miał raczej cicho w 90% przypadków gier.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3488 dnia: Sierpnia 18, 2017, 07:49:56 »
...z przyjemnością się tego pozbyłem.

Tego wlasnie sie obawiam, ze na 4 simy bedzie dzialo to w 2, a w kolejnych bedzie gnida i glowkowanie o co common. No niby mozna ew. zrobic sobie profile w NVidia Inspector i tam gdzie chula zrobic to na SLI, a w pozostalych wylaczyc profil na dwie karty (chyba da sie tak?) i niech jedzie na jednej. Do takiego wydatku trzeba miec jednak poparte testami decyzje, bo to juz troche szalenstwo i rozrzutnosc ;>. Najlepiej byloby wziasc karte potestowac i potem oddac. Niby tak mozna w niektorych sklepach... testow niestety w necie malo. Rowniez z P3Dv4. To oczywiscie ostatecznosc, niemniej lubie jak jest ladna woda i nie zbyt wielu zabkow :D.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3489 dnia: Sierpnia 18, 2017, 07:58:18 »
SLI/CF wygląda fajnie na papierze, w praktyce sporo z tym problemów. Jest to taka nisza, że zarówno producenci gier jak i producenci kart nie przywiązują do tego dużej wagi. W tytułach AAA to jeszcze jest jakoś wspierane, ale też nie zawsze. Miałem dwie konfiguracje z SLI i z przyjemnością się tego pozbyłem.

AMD po premierze Vegi coś przebąkiwało, że kończy zabawę z Crossfirem. Nvidia także wycofuje się z konfiguracji z trzema kartami, a samo SLI ogranicza do kart z górnej półki. Taki GF1060 chyba nawet nie ma mostka SLI. Osobną sprawą są profile do SLI/CF czy jak Samraz mówi ogólnie wsparcie. Hałas, zużycie prądu, temperatura, mocny proc co to napędzi ten tandem sprawia, że moim zdaniem nie warto pchać się w to i sporo ludzi odchodzi od SLI na korzyść jednej mocniejszej karty. Poza tym jeden 1080ti wciąga nosem 2x980ti stąd konkluzja, że następna generacja kart będzie miała wyższą wydajność niż twoje SLI.

Gdybyś grał jeszcze w gry AAA, a nie w symulatory to pewnie byłoby łatwiej... no ale jak to mawiają twój dzień twoja woda :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3490 dnia: Sierpnia 18, 2017, 11:17:58 »
Ręczna edycja profili w nvidia Inspector to zawsze ruletka. Czasem coś przestawisz i klatek przybędzie, czasem zaczynają wyskakiwać artefakty, a czasem nie ma różnicy. Poza tym niezależnie od tego co ustawisz w Inspectorze i tak karty na poziomie systemu pozostają spięte i widać je jako jedną. Dopiero w panelu sterowania karty graficznej możesz je rozpiąć i tylko to pomagało u mnie na Cloda. Ale powiedzmy, że Clod to szczególny przypadek.

Górna karta pod obciążeniem grzeje się mocno i poza wodowaniem nie ma na to rady. Jeśli nie hałasuje, to znaczy że pracuje na pół gwizdka i całe SLI jest zbędne, bo wystarczyłaby jedna karta ;)

« Odpowiedź #3491 dnia: Sierpnia 18, 2017, 14:36:31 »
Chcesz sobie Yoyo`ek kupić drugą 1080 Ti? Teraz ceny są z dupy.

Jakie z dupy? Od poniedziałku ceny spadły o dobre kilkaset złoty.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3492 dnia: Sierpnia 18, 2017, 14:56:38 »
Jakie z dupy? Od poniedziałku ceny spadły o dobre kilkaset złoty.

Ja swoją kupiłem ponad 2 miesiące temu, taniej niż obecne ceny. Może i ceny spadły, ale z mega dupy do do dupy, bo karty były jeszcze tańsze o 200-300 pln.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3493 dnia: Sierpnia 18, 2017, 23:48:32 »
Redaktorze, odnośnie grania 4K, to u mnie w DCSie w 1.5.x (2.x jest niegrywalne) , BoX, RoF, Klod wszystko na bardzo wysokich ustawieniach i jest 60 fpsów (limit monitora). Wiesiek i inne, np. GTA V, podobnie. Jedyna gra, która zaskakuje to XCOM 2, przy którym karta potrafi klęknąć i to na statycznym obrazie. Swego czasu też rozważałem kupowanie drugiej 1080Ti, ale po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że modele Ti są fin de siècle danej generacji i raczej lepiej poczekać kilka miesięcy na nową kartę (i jeśli będzie słaba dokupić coś do SLI, bo i pewnie ceny będą niższe) i jej wersję Ti. Natomiast co do P3D, to czy pytałeś ludków, co maja w SLI, czy istotnie następuje poprawa? Jeśli mogę coś doradzić, to najpierw proponuję przesiadkę na 4K, a potem decyzję o SLI lub kupnie karty nowej generacji, po jej oczywiście wyjściu. Jeśli chodzi o mnie, to ja zmienię 1080Ti dopiera jak będzie godny następca, też Ti.

Tako rzecze,
Zaratustra
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2017, 12:02:15 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3494 dnia: Sierpnia 22, 2017, 09:55:36 »
Po dłuższych analizach, tak, chyba SLI to obecnie słaby kierunek. Trochę prześledziłem tematów i "ta skórka nie jest warta wyprawki". W IL-2 też nie jest tak różowo, są problemy u niektórych, ale kto by też kupował kolejną grafę dla IL-2 jak ten po DX11 śmiga na maksymalnych ustawieniach na jednej grafice. W DCS nie działa, gdzie indziej mogą być problemy, a w P3D jest faktycznie na plus, ale czy dla tych 5 klatek więcej warto wydawać tyle pieniędzy? Chyba nie.

www.yoyosims.pl