Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502885 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3975 dnia: Grudnia 14, 2019, 12:04:58 »
Dziękuję Panowie za dobre rady. Nabyłem 660Ti Asusa za 160. Mam nadzieję że mój blaszak jeszcze z roczek pociągnie.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

MJoy16.googlepages.com
... in the air.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #3976 dnia: Grudnia 14, 2019, 12:09:28 »
Dobrą cenę znalazłeś. Dobrej zabawy z nową kartą.

« Odpowiedź #3977 dnia: Grudnia 18, 2019, 16:34:12 »
W nawiązaniu do tego wątku: http://il2forum.pl/index.php?topic=19568.0  chciałem poradzić się odnośnie nowego zasilacza. Miałem sprawdzić na innych swoich, czy system dalej fika, ale zapomniałem, że przerobiłem w nich wtyczki i niestety nie jestem ich w stanie użyć, tak więc pozostaje chyba kupno nowego i sprawdzenie. Bęzie OK, zostaje, będą dalej jazdy to zwrócę i szukam gdzie indziej.

Z kalkulatora online wychodzi mi, że optymalnie byłoby wziąć coś 750W.

Nie ukrywam, że chcę jak najtaniej, ale nie jakiś noname co mi może wszystko popalić. W tym roku i na początku przyszłego wydaje gruby hajs na inne hobby i super hiper zasilacz jest teraz na końcu listy i nie był planowany.

Poradźcie proszę co by było takiem ekono rozwiązaniem w moim przypadku.

Coś takiego np: https://allegro.pl/oferta/gigabyte-zasilacz-g750h-750w-pfc-140mm-double-ball-8454059820 ?
Może uda się taniej... ;)

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3978 dnia: Grudnia 18, 2019, 19:27:16 »
Taki typowy średniak. Producentem jest CWT, luty są poprawne bez śladów topnika, kondensatory m.in. od Nippona, w tym również polimerowe, ceramiczny bezpiecznik. Ma płaskie kabelki i jest modularny. Półpasywny z lekko głośnym wentylatorem 140mm od Yate Loon Electronics. Przy maksymalnym obciążeniu wahania napięć nie przekraczały 1% (według normy dopuszczalne jest 5%). Tylko kwestia czy potrzeba Ci aż 750 Wattów.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3979 dnia: Grudnia 18, 2019, 21:16:54 »
Tak mi się wydaje, że przy dużych prądach pobieranych z zasilacza sumaryczna rezystancja kabli i złącz zrobi swoje i raczej nie sposób będzie spełnić wymagań tej normy.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2019, 22:04:18 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3980 dnia: Grudnia 18, 2019, 22:12:30 »
Tak mi się wydaje, że przy dużych prądach pobieranych z zasilacza sumaryczna rezystancja kabli i złącz zrobi swoje i raczej nie sposób będzie spełnić wymagań tej normy.

Na dole jest tabelka:

https://www.overclockers.ua/power/gigabyte-gp-g750h/

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3981 dnia: Grudnia 19, 2019, 01:23:59 »
Na dole jest tabelka:

https://www.overclockers.ua/power/gigabyte-gp-g750h/
Taki typowy średniak. Producentem jest CWT, luty są poprawne bez śladów topnika, kondensatory m.in. od Nippona, w tym również polimerowe, ceramiczny bezpiecznik. Ma płaskie kabelki i jest modularny. Półpasywny z lekko głośnym wentylatorem 140mm od Yate Loon Electronics. Przy maksymalnym obciążeniu wahania napięć nie przekraczały 1% (według normy dopuszczalne jest 5%). Tylko kwestia czy potrzeba Ci aż 750 Wattów.
Z Twojego opisu (całkiem pro) wygląda, że jest nie najgorzej. Są lepsze alternatywy w tej cenie? Może coś na podobnym poziomie, ale tańsze?

Co do  750W to tak wyrzucił mi kalkulator online:   
 https://outervision.com/power-supply-calculator

Teraz mam 650 i jest mocno na styk podobno.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3982 dnia: Grudnia 19, 2019, 12:50:56 »
Takie kalkulatory to sobie można między bajki włożyć. Było już wiele wcieleń tego typu rzeczy. Od arkuszy w Excelu po takie na stronach jak np. ten na Be quiet!

Co do alternatyw to są... ale droższe np. Seasonic Focus Gold 650, Be Quiet Pure 700, Corsair TX750M (2017). Radzi sobie lepiej niż Seasonic Prime. Mam większe zaufanie do firm które zjadły zęby na zasilaczach, niż do "przepakowywaczy" oferujących wszystko wszystkim. Inna sprawa, że czasami ktoś wprost mówi co w środku siedzi i wtedy jest łatwiej np. XFX.

Jeżeli cena Cię mocno trzyma to bierz Gejobyte'a i zapomnij o temacie. Tak raczej nigdy nie zbliżysz się do górnej granicy wytrzymałości tego sprzętu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2019, 13:13:45 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3983 dnia: Grudnia 19, 2019, 15:57:32 »
Dzięki za pomoc!

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit

« Odpowiedź #3984 dnia: Stycznia 21, 2020, 20:28:36 »
Herr Mazak! Nawiązując do moich dywagacji w wątku o Windzie 10, patrzę co zaproponowałeś Rutkovowi w listopadzie i rozważam nabycie podobnego "kręgosłupa", tj. 9700K na jakiejś płycie z 390tką. Do tego SSD lub M.2, 32 ramu plus na razie prawdopodobnie stara grafa i reszta gratów. Dotychczasową konfigurację ciągnie 650-watowy XFX, którego poleciłeś mi we wrześniu 2014. Ciągnie dzielnie i skutecznie (chyba, bo napięć nie monitoruję, ale żadnych kłopotów ze stabilnością nie odnotowuję), zastanawiam się jednakowoż, czy dla takiej konstrukcji to już nie wiek dojrzały lub nawet lekko przejrzały i czy nie powinienem odesłać go na emeryturę... Byłbym wdzięczny za komentarz.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3985 dnia: Stycznia 21, 2020, 21:11:52 »
Zasilacz jeszcze pociągnie kilka ładnych konfiguracji. Nie ma sensu go wymieniać. Jest dobry i ma spory zapas. Natomiast masz jeszcze do wyboru Ryzena 5 3xxx, bo to procek 2019 roku, więc nie trzeba kurczowo trzymać się Intela.

« Odpowiedź #3986 dnia: Stycznia 24, 2020, 22:36:39 »
Gad fakin demyt! Jednak chyba będzie trzeba wymienić. Okazało się, że mój XFX ma o jeden kabel ATX za mało jak na potrzeby mojej nowej płyty (1x24 i 2x4, a potrzebuję jeszcze kolejne 1x4). Zorientowałem się dziś wieczór organoleptycznie po częściowym rozbebeszeniu kompa :/. Dobrze, że relatywnie wcześnie na etapie wyjętych kart i rozpinania kablologii, bo gdybym to zauważył po podmianie płyty z procem, to chyba strzeliłbym sobie z łuku w plecy.

Miałem zatem denerwujące ćwiczenie ze skręcania starego konfigu z powrotem i z niego teraz piszę. Elektryk ze mnie żaden, a i nie sprawdzałem szczegółów kablologii tego zasilacza w jego specyfikacji, mniemam jednakowoż, że tak wrażej linii jak zasilanie procesora nie da się dosztukować na pałę przejściówką z któregoś z molexów?

Zobaczę co ta Seasonic ma w swojej ofercie...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3987 dnia: Stycznia 24, 2020, 22:52:27 »
Coś przekombinowałeś... to 2x4 to pewnie EPS i da się z tego poskładać 1x4. Ten zasilacz co masz jest zgodny ze specyfikacją ATX i musi działać. Nie ma innego rozwiązania. Zapytam inaczej, co to za płyta?

PS. Poza tym masz Seasonic'a w innym wdzianku.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2020, 22:57:47 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3988 dnia: Stycznia 25, 2020, 10:35:50 »
Gigabyte Z390 Gaming X. Płyta oprócz standardu zasilania, którego się spodziewałem (1x24 do płyty oraz 1x8 do procesora) posiada obok tej 8-semki jeszcze 1 gniazdo 4-pinowe (2x12V i 2xmasa), którego w poprzedniej płycie nie miałem i które spowodowało zamieszanie, bo też spodziewałem się, że ATX to ATX i wszystko powinno pasować z marszu.

W moim XFX mam owszem 2 kostki 4-ki (te masz na myśli?) ale one już wchodzą w to 1x8 proca, tak jak w poprzedniej płycie. Muszę czymś zatem zapełnić to gniazdo "ekstra". Z zasilacza zostały mi luzem jeszcze kable 8-mki do PCI-E składane jako 6+2, ciekaw jestem czy nie mogę je wykorzystać.

P.S. zasilacz to XFX xps-650w-sew.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2020, 10:49:49 wysłana przez Art-J »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3989 dnia: Stycznia 25, 2020, 11:13:20 »
Podpinasz 8-pinową wtyczkę EPS 12V i załatwiasz temat. Komp będzie normalnie działał. Dodatkowa wtyczka 4-pinowa jest tam tylko po to jak zamierzasz wsadzić tam solidnego proca np. 9900K i kręcić go na maksa żeby wycisnąć ostatnie soki. Taki ekstremalny overclocking. Normalnie nie ma potrzeby nawet dla mocnych procków (ludzie spokojnie kręcą 9900K do 5,2GHz z podpiętą 8-pinową wtyczką). Jak już bardzo chcesz to kupujesz takie coś i za 20zł załatwiasz temat:

https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-zasilania-z-molex-na-p4-4-pin-7212323765

Kable od PCIE mają inaczej piny rozstawione i od biedy mógłbyś sobie je poprzekładać odpowiednio (zakładając, że obudowa wtyku jest taka sama), wszak to tylko 12V, ale nie ma sensu. Zostaw je w spokoju, bo coś pójdzie z dymem.

Tak luźno sobie dumam. Ewentualnie te dwa gniazda są zamienne ze sobą w zależności od posiadanej wtyczki. Tylko ta teoria się kupy nie trzyma, bo gniazdo EPS 12V jest podzielne i z powodzeniem jak nie masz 8-pinowego wtyku to można wsadzić tam 4-pinowy wtyczek, więc po co osobne gniazdo? Z drugiej strony może to kwestia grubości ścieżek w laminacie i możliwości przepchania tam większego prądu - stąd podział? Manual za specjalnie nie tłumaczy wprost co masz z tym zrobić tylko wskazuje, że jest potrzebne, bo komp nie wstanie.

Reasumując, moim zdaniem podpięcie wtyku EPS 12V 8-pin i ATX 24-pin załatwi sprawę i komp nie tylko się uruchomi, ale będzie działał zupełnie normalnie. To gniazdo 4-pinowe jest opcjonalne jak pałujesz mocno kompa. Coś podobnego miała moja poprzednia MSI dla gniazd PCIE, gdzie żeby nie usmażyć laminatu było dodatkowe gniazdo i przejściówka dla wariatów co składają potrójne SLI i to kręcą jeszcze.

Szkoda, że zorganizowałeś sobie podwójną robotę składając starego kompa.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2020, 11:41:03 wysłana przez KosiMazaki »