Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502949 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4290 dnia: Lipca 06, 2022, 23:20:02 »
@Jascha
na MacOS też pokazuje mniej - na kompie z którego teraz piszę (AIR M1) zamiast 256GB SSD pokazuje mi 251GB z czego do wykorzystania mam 245,11GB.

Hmm... To ciekawe. Nigdy nie miałem niczego od Apple, bazuję na tym co wyczytałem. A nie wynika to z jakiejś ukrytej partycji odzyskiwania itp.?

Zresztą już sam nie wiem kto jest bardziej winny. Producenci dysków nie podający pojemności również w systemie binarnym, czy Windows podający pojemność dysków jako GB (system dziesiętny) zamiast GiB (system binarny).

« Odpowiedź #4291 dnia: Lipca 07, 2022, 00:20:03 »
Panowie, bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi i Wasze sugestie. Ale to rodzi dalsze pytania  :roll:

Z dyskiem to myślałem, że dołożę z czasem drugi, ale widzę, że to chyba nie ma sensu.

Rozumiem, że w tej płycie mogę po prostu wsadzić 4 takie kości po 8GB RAM? (Domyślam, się, że pytanie brzmi jak troll, ale jest adekwatne do kompetencji pytającego).

Chętnie ujednolicę producenta płyty głównej i grafiki, ale jak widzę przecenę grafiki o 200pln to się zastanawiam czy to nie jakiś zwrot od kopaczy albo inna podpucha.

Zasilacz też mogę podmienić na 600W, tylko najlepiej jak ktoś podpowie co warto brać. Taniego chińczyka się boję, a wydać tysiaka na zasilacz nie jestem w stanie.

:angel:

« Odpowiedź #4292 dnia: Lipca 07, 2022, 00:52:31 »
Dysk 1TB minimum. I tak będziesz dokładać z czasem. Ewentualnie jeszcze jakiś HDD na dane, jeśli potrzebujesz.

Pamięć 4x8GB lub 2x16 GB. Nie wiem czy jest jakaś różnica w wydajności. Wybrałbym raczej drugą opcję teraz. Trzeba tylko uważać czy np. radiator pamięci nie będzie kolidował z chłodzeniem od procesora. Czasem są z tym problemy w zależności od układu płyty głównej.

Karty ze zwrotu to raczej nie w x-kom. ;) Płyta i karta tej samej firmy to dobry pomysł, ale nie konieczność. Ja akurat jestem fanem MSI.

Ten Seasonic 650W kosztuje 50 zł więcej. Tylko nie ma go teraz na stanie. Możesz ewentualnie znaleźć coś innego z podobnymi parametrami (80 GOLD, w pełni modularny). Jam np. od lat mam zasilacze Corsair i nie narzekam.

Poza tym inna ważna rzecz, którą warto mieć na uwadze (skoro piszesz, że jesteś zielony) - to długość karty graficznej i wysokość chłodzenia procesora, a wymiary obudowy. Ale w przypadku tego co podałeś, nie ma problemu.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2022, 01:00:05 wysłana przez Jascha »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4293 dnia: Lipca 07, 2022, 09:19:10 »
Tyle w temacie: https://www.seagate.com/pl/pl/support/kb/why-does-my-hard-drive-report-less-capacity-than-indicated-on-the-drives-label-172191en/

- w systemie binarnym (dwójkowym), używanym przez system operacyjny, 1 gigabajt (GB) jest równy 1 073 741 824 bajtom,
- w systemie dziesiętnym, używanym przez producentów dysków twardych, 1 gigabajt (GB) jest równy 1 000 000 000 bajtów (inaczej niż 1 073 741 824 bajtom, jak w powyższym przypadku).

źródło dell.com

2x16GB o tyle lepsze od 4x8GB, że mniej obciąża kontroler pamięci w procu, a to mniej grzejący się proc i ewentualnie lepszy potencjał OC. Daje też możliwości dorzucenia kolejnej pary kostek. Sam mam 4x8GB i specjalnie nie zauważyłem różnicy w działaniu, więc jakoś specjalnie bym się nie spinał. Kwestia co chcesz robić z kompem dalej.

Jeśli chodzi o zasilacz to wolałbym Japońca Seasonic'a niż Corsaira, bo ten drugi miał swoje grzeszki na koncie. Nad sprawnością i normami bym jakoś specjalnie się nie pochylał, bo to czysty marketing. Modularność jak najbardziej, płaskie czy okrągłe kabelki - kwestia gustu. Można też wyjść z założenia, że skoro producent daje 3 czy 5 lat gwarancji to nie ma się czym przejmować. Poza tym zasilacze już dobiły do takiego poziomu, że nawet SilentiumPC ogarnie bez większych problemów zestaw domowy :). To już nie czasy Modecomów, Feelów, iBoxów itd. Zasilacz temat rzeka...

Poza tym w cenie +50zł masz 650W, a +100zł masz 750W, więc specjalnie nie ma się nad czym zastanawiać. Dorzuć 100zł i masz święty spokój. To niewielka cena. Jeśli chodzi o możliwość rozbudowy to nie zapominajcie o tym, że zmieniają się standardy. Za chwilę dojdzie kolejny wtyk (np. Nvidia 12P) lub zmieni się standard ATX na nowszy i zasilacz wymienić będzie trzeba. Ważne aby nie przekombinować, bo kupowania na zapas zapasów nie zawsze m sens.

Grunt to znaleźć złoty środek :).
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2022, 09:36:10 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4294 dnia: Lipca 07, 2022, 19:18:20 »
A jaka jest różnica w cenie?
Cześć

Chodzi o 2x16GB więc różnica to około 110 zł.

Jascha - nie polecam 4x8GB. Sam właśnie tak mam i dlatego też szukam teraz 2x16GB. RAM mam niby takie same (w sensie producenta i parametrów) ale i tak coś się gryzą. W DCS miałem - od momentu gdy dodałem dodatkowe 2x8GB - dziwne crash'e.
Musiałem się trochę pobawić w BIOS ustawieniami pamięci. XMP musiałem wyłączyć. Timingi ustawić ręcznie i ciut gorsze niż pamięci mają domyślnie.
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4295 dnia: Lipca 07, 2022, 20:03:40 »
Raczej chodziło mi o różnicę w cenie między 3000MHz, a 3200Mhz... jeśli ta jest niewielka i możesz sobie na to pozwolić to weź 3200Mhz. Na wypadek jakbyś kiedyś po taniości zrobił sobie upgrade proca. W każdym innym przypadku wziąłbym 3000Mhz.

Jak pamięci są takie same (w sensie model, producent) to nic nie powinno się gryźć. W innym przypadku przeważnie nieco pokombinować i np. trzeba ustawić ręcznie ich timingi - co też uczyniłeś. Bywało tak, że kontroler pamięci nie ogarniał takiego zestawu czterech kostek, ale to kwestia dużego niefart lub podkręcania kompa. Zdarza się, że trafią się jakieś kostki "cepy" nietrawione przez daną konfigurację, ale to też rzadko. Generalnie jak przypomnę sobie jakie kiedyś były walki z pamięciami, a jak jest teraz to naprawdę nie ma co narzekać :). Praktycznie od czasu C2D przestało się z nimi walczyć. Wcześniej to nawet bywało, że trzeba było patrzeć czy są jedno czy dwustronne, jaki laminat i jaki producent pamięci.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4296 dnia: Lipca 08, 2022, 18:41:51 »
Dzięki panowie po raz kolejny. Niemniej nie byłbym sobą, gdybym o czymś nie zapomniał. Raczej będę skazany na połączenie z internetem przez powietrze. Rozumiem, że dołożenie czegoś takiego w płytę główną rozwiąże problem?
https://www.x-kom.pl/p/661670-karta-sieciowa-tenda-e12-1200mb-s-a-b-g-n-ac.html#Specyfikacja

« Odpowiedź #4297 dnia: Lipca 08, 2022, 19:15:36 »
Można kartę PCI-E lub na USB. Jak miałem PC pod Wi-Fi to preferowałem zawsze karty pod USB (na kabelku). Zawsze większa elastyczność w ustawieniu, jeśli sygnał nie jest najmocniejszy.

https://www.x-kom.pl/p/554803-karta-sieciowa-tp-link-archer-t3u-plus-1300mb-s-a-b-g-n-ac-dualband.html
https://www.euro.com.pl/karty-sieciowe-usb/tp-link-tp-link-karta-sie-ac1300-archer-t4u-plus.bhtml

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4298 dnia: Lipca 08, 2022, 21:32:03 »
Tak rozwiąże. Karty na PCIE powinny mieć większą przepustowość - jak ktoś potrzebuje. Powinny się też nie dać tak szybko zapchać, ale tutaj to nie jest tylko kwestia złącza, a jeszcze chipsetu itd. Bywa, że te najbardziej wydajne mają dodatkowe chłodzenie. Dodatkowym plusem może być to, że nic nie wystaje z kompa (nie licząc anten), więc trudniej coś ułamać oraz to, że masz wtyki RP-SMA, więc da się tam podpiąć dowolną antenę. Ogólnie to co kto lubi i potrzebuje :).

« Odpowiedź #4299 dnia: Lipca 09, 2022, 00:14:24 »
Co do (szybkiego) internetu na blaszaku przez WiFi, to z autopsji powiem, że... d..tyłek.
Przerabiałem przez około 8 lat różne sieciówki, te na PCI-X i te na USB. Za 50 i za 200 zł. Na Win 7 i Win 10. Każda po powiedzmy roku zaczynała wariować. A to nie łączyła się od razu z routerem a to przymulała a to nie widziała sieci 5 GHz. Ostatnią sieciówkę pod USB, która całkiem ładnie trzymała parametry (do czasu), to miałem TP-Link Archer T4U Plus.
Skończyło się tym, że kilka miesięcy temu się wk... bardzo zdenerwowałem, wziąłem Hilti, długie wiertło chyba 10. oraz 20 m "lepszego" kabla skrętki i zrobiłem sobie połączenie kablowe. Na Allegro są niedrogie (<50 zł) zestawy narzędzi (łącznie z testerami), które pomagają w zarobieniu sobie samemu końcówek. Dzięki pracy chińskich dzieci, już za 4 zarobieniem końcówki miałem sieć kablową w domu. ;)

Także szybki net bezprzewodowy jest możliwy, ale należy mieć z tyłu głowy, że produkty żyją tyle ile trzeba według producenta i może się zdarzyć potrzeba wymiany karty sieciowej po pewnym czasie.
« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2022, 12:21:13 wysłana przez KosiMazaki »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4300 dnia: Lipca 09, 2022, 01:42:53 »
No dobra. To chyba serio wszystko już wiem. Pozostaje zamówić  :angel:
Bardzo Wam panowie dziękuje za wskazówki i podpowiedzi.

wziąłem Hilti, długie wiertło chyba 10-tkę...
Najpewniej u mnie pójdzie to podobnie. Ale to już przy okazji remontu  :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4301 dnia: Lipca 09, 2022, 12:29:30 »
Mam kompletnie inne spostrzeżenia, ale zgadzam się, że kabel to kabel. Gdzie mogę tak robię, ale czasami bezprzewodowy net zwyczajnie jest praktyczniejszy i wystarczający. Poza tym sieć jest tak dobra jak jej najsłabsze ogniwo. Czasem router nie wyrabia, innym razem konfiguracja, a jeszcze innym razem mieszkasz w bloku, gdzie nie żałowano prętów zbrojeniowych albo masz takie zagęszczenie sieci w okolicy, że każdy każdego zakłóca. Do tego dochodzi jakaś padziocha wynalazek modem od dostawcy netu i zaczyna się nierówna walka. Trzeba brać wiele czynników pod uwagę, włącznie z tym, że czasami nie ma jak rzucić kabla. Natomiast kabel to kabel, działa praktycznie zawsze, choć czasami lubi się coś zaśniedzieć w gniazdku czy wtyku i posypać.

« Odpowiedź #4302 dnia: Sierpnia 09, 2022, 13:35:25 »
Pytanie, problemy z procesorami Intela 12gen. to już przeszłość_czy lepiej trzymać się od nich z daleka? Pytam, bo powoli kompletuję komputer dla syna naszych gości_i nie chciałbym wpuścić chłopaka w maliny. W necie jest pełno informacji o bananowych dwunastkach :(. Teoretycznie jak się składa coś zupełnie od podstaw to lepiej iść w najnowsze wersje, ale to chyba w tym przypadku nie najlepszy pomysł? Sam siedzę na sockecie 1200_i raczej nie zamierzam nic zmieniać.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2022, 15:23:59 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #4303 dnia: Sierpnia 09, 2022, 21:37:33 »
Od dwóch miesięcy mam 12700KF i dopiero od kilka dni temu zakończyłem kombinacje z chłodzeniem. Fakt, że uparłem się przy chłodzeniu powietrzem (NH-D15S) i jestem trochę obsesyjny jeżeli chodzi o temperatury - ponad 90 stopni w CB23 mnie nie satysfakcjonowało. Podejrzewam, że mój egzemplarz też się wygina bo dużo pomogło poluzowanie śrub radiatora. Poza tym jestem bardzo zadowolony i wydajności na pewno wystarczy na parę lat.

W sumie zależy jaki ten 12gen ma być bo dużo się naczytałem i generalnie od 12600K w dół ludzie raczej się nie skarżą. To już inny pobór mocy i nawet jak się trochę wygnie to powinno być OK. Z kolei 13gen to znowu wyższa moc i na razie trudno powiedzieć czy cokolwiek zrobili w temacie bananów. 13gen działa na LGA1700 czyli w razie potrzeby w przyszłości będzie można włożyć coś mocniejszego z 13gen.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #4304 dnia: Sierpnia 10, 2022, 06:48:30 »
Od dwóch miesięcy mam 12700KF i dopiero od kilka dni temu zakończyłem kombinacje z chłodzeniem. Fakt, że uparłem się przy chłodzeniu powietrzem (NH-D15S) i jestem trochę obsesyjny jeżeli chodzi o temperatury - ponad 90 stopni w CB23 mnie nie satysfakcjonowało. Podejrzewam, że mój egzemplarz też się wygina bo dużo pomogło poluzowanie śrub radiatora. Poza tym jestem bardzo zadowolony i wydajności na pewno wystarczy na parę lat.

W sumie zależy jaki ten 12gen ma być bo dużo się naczytałem i generalnie od 12600K w dół ludzie raczej się nie skarżą. To już inny pobór mocy i nawet jak się trochę wygnie to powinno być OK. Z kolei 13gen to znowu wyższa moc i na razie trudno powiedzieć czy cokolwiek zrobili w temacie bananów. 13gen działa na LGA1700 czyli w razie potrzeby w przyszłości będzie można włożyć coś mocniejszego z 13gen.

Generalnie ma być wersja i5, model jeszcze do ustalenia, czyli nie wyżej niż wspomniany 12600K. Dzięki :).