Ok, dzięki za porady. To z tym porównaniem, że kiedyś to samo było z TLC vs MLC, trafne. MLC nigdy nie miałem. Wszystkie 3 SSD, które już mam są na TLC (w tym Samsung Evo 850 250GB z czasem pracy zbliżającym się już do 3 lat lol).
Na razie domówiłem PNY XLR8 2TB ale w wersji CS3040:
https://www.ceneo.pl/103013232Udało się kupić w miarę dobrej jak na ten moment cenie. Czyli za 200 zł więcej mam TLC, radiator w cenie (raczej zbędny, ale na pewno nie zaszkodzi) i co istotne dla mnie, jest to dysk, na który PNY daje 5-letnią gwarancję z ograniczeniem 3600 TBW. To nawet więcej niż Kingston. Jasne, wiem że w ciągu 5 lat to nawet chyba 100 TB nie zapiszę, ale jak wspominałem, podchodzę do tego w ten sposób, że jeśli ktoś daje gwarancję na taką ilość zapisu, tzn. że sprzęt jest bardziej niezawodny niż taki, na który daje np. 660 TBW - jak w przypadku modelu CS3030 (o Crucialu P3 nie wspominając). Taka jest moje rozumowanie tego parametru.
Do tego dysk jest na interfejsie PCIe Gen4. Co prawda nie mam na razie takiej płyty, ale jest bardziej przyszłościowy.

Tak jak pisalem bierz tego KC3000 + radiator.
Wziąłbym gdyby był nieco tańszy. O pojemność 2TB chodzi.