Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502647 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4485 dnia: Kwietnia 12, 2023, 22:32:46 »
Ryzeny z 3D cache mają "X3D" w nazwie. Są wyraźnie szybsze mimo niższych taktowań, szczególnie w symulatorach, więc i cena wyższa. Ryzeny "9" (7900 i 7950) to modele 12 i 16 rdzeniowe. Gry tego nie wykorzystują, różnice są minimalne. Nie warto do nich dopłacać.

CL30 to przyzwoita wartość jak na DDR5. Dla Ryzena maks częstotliwość pamięci to 6000MHz, lepiej nie brać szybszych jeśli nie planujesz ręcznie grzebać w ustawieniach.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4486 dnia: Kwietnia 16, 2023, 16:03:45 »
Właściwie sprzęt już mam ułożony, bez grafy, którą zakupię nie wcześniej niż w czerwcu. Kupiłbym już, ale są braki w ofercie. Prawie kompletny brak Ryzenów 7800X3D, mógłbym wziąć 7900X3D ale chyba lepiej te kilka stów dorzucić do np 64 GB pamięci (warto zakupić 2x32GB do takiego zestawu).  Pamięci jakie chcę też brakuje i to powoduje, że na razie stoję w miejscu z kupnem. Jeśli się nie zmieni nic w ciągu miesiąca będę brał graty drugiego wyboru.
Jest pytanie jeszcze, czy do tych procków i karty 4080, bo lepszej raczej nie chcę brać, wystarczy zasilacz 850W? Marka Corsair,     
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4487 dnia: Kwietnia 16, 2023, 20:03:20 »
Spokojnie wystarczy.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4488 dnia: Kwietnia 16, 2023, 21:02:33 »
To jeszcze o ten RAM zapytam, bo znaku zapytania nie dałem w poprzednim poście: warto zakupić 2x32GB do takiego zestawu, czy nie ma co się rzucać i 2x16 GB starczy? Bo rozumiem jednej kości 32 GB nie stosuje się?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #4489 dnia: Kwietnia 16, 2023, 21:54:54 »
Ogólnie przyjmuje się, że RAM lepiej się spisuje w konfiguracji dual channel. Czyli lepiej mieć 2x16 GB RAM niż 1x32 GB RAM. Choć w grach ma to raczej znikome znaczenie.

https://techguided.com/single-channel-vs-dual-channel-vs-quad-channel/

Skupiłbym się na kwestii ceny. Moim zdaniem kości 32GB to na ten moment przesada (niepotrzebne przepłacanie).

PS. Odnoście wymaganej mocy zasilacza, w sieci możesz znaleźć kalkulatory zapotrzebowania na moc:

https://pc-builds.com/pl/power-supply-calculator/

Choć czasem mam wrażenie, że niektóre mają tendencję do zawyżania. Zwłaszcza te na stronach producentów. ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2023, 22:02:12 wysłana przez Jascha »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4490 dnia: Kwietnia 16, 2023, 22:37:05 »
Odkąd pamiętam to te kalkulatory mocy w excelu, czy na stronach, nigdy prawdy nie mówiły i nie były precyzyjne. Ja wiem, że to orientacyjnie miało być, ale  orientacyjnie to każdy może sobie jakąś wartość założyć i coś wybrać w ciemno. Kiedyś było łatwiej, bo więcej stron z testami było, ale jak człowiek coś tam się orientuje w temacie to sobie poradzi.

Bywają już gry, które potrafią dobić do 32GB zużycia ramu (typu Cyberpunk 2077 na absurdalnych ustawieniach + mody), ale chyba bym nie wyskakiwał powyżej 2x16GB lub 2x32GB (pomału też pojawiają się takie potworki jak 2x24GB, tylko te musi obsługiwać płyta główna). Nawet gdyby trzymać się jednej kostki z opcją dokupienia kiedyś tam, to pal licho poświecenia tych 5-10% na rzecz wydajności w dualu. Nie kupowałbym kompa na wyrost tzn. teraz wsadzę 1x32GB, a potem sobie dokupię kolejne... nie dokupisz, bo już takich samych kostek nie będzie w produkcji i w najlepszej opcji skończy się na kupieniu innych dostępnych lub wymianie całości kompa. W skrajnych warunkach mogą zacząć dziać się cuda w postci braku stabilności itd. Trzeba brać to co jest tu i teraz. Do tego całego bałaganu dochodzą ciągle zmieniające się podstawki, chipsety i ogólnie to co można by nazwać standardami.

Abstrahując nieco od tematu to kiedyś to było o tyle ważne, że często procki lepiej kręciły się jak miały tylko jeden kanał w kontrolerze pamięci zajęty i najlepiej jak moduły były jednostronne, a nie dwu. Zwłaszcza A64. Ustawienie pamięci w tryb "2T" było czymś niedopuszczalnym, porównywalnym do wyboru niebieskich switchy w klawiaturze mechanicznej do grania i prawie zbrodnią na wydajności. Dziś nikogo to nie dziwi i większość kompów tak sobie ustawia choćby po wrzuceniu profilu XMP dla pamięci. To też nie ma już takiego znaczenia, bo coraz mniej ludzi podkręca procki, a one same mają już dość absurdalne zegary. Sam używam 4x8GB i nie odczuwam z tego powodu żadnego dyskomfortu. Nie mówiąc o tym, że teraz ponownie wraca problem ze schładzaniem tych piekarników :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4491 dnia: Kwietnia 17, 2023, 11:54:30 »
Zasilacz 850 W spokojnie wystarczy. Sam składałem ostatnio zestaw w oparciu o Ryzena 7 5800x3d, RTX 4080 i 32 GB RAM. Taka konfiguracja w porywach powinna zadowolić się 450-500 W. Z prockami Intela pewnie ciut więcej. Jeśli chodzi o RAM, to jest cała masa porównań na YouTube. Wynika z nich, że 32 GB RAM nie dają praktycznie żadnej przewagi nad 16 GB, bo różnice na poziomie 1-2 klatek to w zasadzie błąd statystyczny. Dla spokoju sumienia zapakowałem 32 GB, bo koszt ich koszt nie jest porażający, a za jakiś czas kto wie, może się przydać.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4492 dnia: Kwietnia 17, 2023, 12:23:19 »
Warto dodać, że zarówno RAM jak i SSD są teraz dość tanie i pewnie w którymś momencie ta tendencja zmieni się. Dlatego można szaleć ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4493 dnia: Kwietnia 17, 2023, 20:02:45 »
Ja przyznam, że totalnie zakręcony jestem czy kartę wymieniać i jeśli tak na jaką. Waham się między 4070, 4070Ti i (w chwilach słabości ;D) rozważam też 4080. Generalnie chyba ta 4070Ti na moje potrzeby wydaje się najlepsza - czyli do grania 1440p głównie, okazjonalnie 4K na TV, bez VR. Choć jeszcze zastanawiam się czy nie przeczekać jeszcze roku i dotrwać do serii 5000. Tylko pytanie kiedy to wyjdzie, bo jak rozumiem niekoniecznie w 2024 roku... A podobno jakaś rewolucja się szykuje. GDDR7 i te sprawy. Choć na tym etapie to w sumie nic nie wiadomo jeszcze.

« Odpowiedź #4494 dnia: Kwietnia 17, 2023, 21:22:48 »
Wynika z nich, że 32 GB RAM nie dają praktycznie żadnej przewagi nad 16 GB, bo różnice na poziomie 1-2 klatek to w zasadzie błąd statystyczny.
Takie "gołe" porównania nie dadzą wielkiej różnicy ze względu na metodologię pomiaru.
Świeży Windows, same sterowniki i tylko gra. Dzięki temu cała wolna pamięć jest dostępna dla danej gry. Nawet najnowszym grom te 16 GB starczą.
Zabawa się zaczyna dopiero "na co dzień". Przeglądarka z kilkoma kartami, programy w tle i gra albo dobrze doposażony DCS. Wtedy dopiero może brakować RAM i zaczyna się zabawa ze swapem.

Każdy musi sobie sam zadać pytanie na ile jest oszczędny (i będzie zamykał programy w tle) i mu wystarczy 16 GB RAM czy wygodny (zostawiam co jest i włączam grę) i bierze 32 GB RAM.
Ja jestem wygodny i na idle mam zużycie 12 GB RAM (tak, przeglądarki) z puli 32 GB.

Inną inszością jest praca, programy użytkowe - tam sky (mobo + chipset) is the limit. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4495 dnia: Kwietnia 17, 2023, 21:54:14 »
A jak się to ma do VR?

« Odpowiedź #4496 dnia: Kwietnia 17, 2023, 23:06:46 »
A jak się to ma do VR?
VR to obciążenie karty graficznej i procka. Dane wejściowe są w zasadzie takie same jak dla 2D tylko trzeba je dwa razy przerobić z minimalną zmianą "kamery" (lewe i prawe oko).
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4497 dnia: Kwietnia 24, 2023, 09:55:25 »
Tak informacyjnie, zmieniłem 5800X3D na 7800X3D. W DCS i MSFS w miejscach, gdzie procesor ograniczał, FPS wzrósł o około 20%. Podobnie w DCS VR frametimes CPU spadły o około 15%. Mniej więcej pokrywa się to z tym co widać w recenzjach tego procesora w innych grach.

« Odpowiedź #4498 dnia: Kwietnia 24, 2023, 14:00:27 »
Tak informacyjnie, zmieniłem 5800X3D na 7800X3D. W DCS i MSFS w miejscach, gdzie procesor ograniczał, FPS wzrósł o około 20%. Podobnie w DCS VR frametimes CPU spadły o około 15%. Mniej więcej pokrywa się to z tym co widać w recenzjach tego procesora w innych grach.

Mierzę się z podobnym wyzwaniem. Można wiedzieć z jaką płytą i pamięciami Twój Ryzen jest skompletowany?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4499 dnia: Kwietnia 24, 2023, 14:29:32 »
Gigabyte X670E Aorus Elite i Kingstony Fury Beast 2x32GB 6000MHz CL36 (EXPO).

Płyta ma dużo portów USB i slotów NVMe. Jeśli komuś na tym tak bardzo nie zależy, to lepszą alternatywą są tańsze płyty na B650E. Pamięci tak jak wcześniej wspominałem szybsze niż 6000MHz nie mają sensu bo Ryzen ich oficjalnie nie obsłuży. W tym akurat modelu udało mi się jeszcze dość dobrze poprawić timingi korzystając z informacji w sieci, ale realnie i tak to się przekłada na raptem 2-3% dodatkowej wydajności w grach. EXPO czy XMP nie ma większego znaczenia, płyty obsługują i to i to.