Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 558140 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4710 dnia: Stycznia 07, 2026, 21:12:43 »
pamięć - Kingston Fury Beast RGB 32GB [2x16GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM]
Patrząc na x-kom, to taniej a wydajniej wychodzą Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Beast Black RGB.
Nie dość, że sweet spot Ryzenów - 6000 MHz, to i CL mniejsze.
Ceny z d.. kosmosu, taniej raczej nie będzie. Nie czarujmy się, że będziesz je wymieniał w najbliższej przyszłości. Kupuj już docelowe. Nie będziesz też dokładał drugiego zestawu 2x16 GB, bo kontroler na procku będzie płakał a reszta kompa i Ty razem z nim. ;) Chyba, że po to kupujesz 5600 MHz. No, ale w tym zwariowaniu i tak lepsze pamięci są tańsze.

Ja półtora roku temu kupiłem Kingston Fury Beast 2x32GB, 6000MHz, CL30. Działają bez problemu cały czas. Tylko musiałem ręcznie ustawić napięcie zasilania, bo nie zastosowało z EXPO.
Kosztowały wtedy "astronomiczne" 969.27 zł ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4711 dnia: Stycznia 08, 2026, 14:35:25 »
Ok czas na finalizację kompa. Ostatecznie zrezygnowałem z 5090 i wybrałem 5080 - pozwoli to poczekać na generację 6xxx.
Poniżej daję listę podzespołów - dobrze to wygląda? Coś poprawić?

Obudowa: be quiet! Pure Base 500DX Black 439,00 zł
SSD: Sandisk 2TB M.2 PCIe Gen5 NVMe Black SN8100 1 299,00 zł
RAM: GOODRAM 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER 3 199,00 zł
Płyta główna: MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI 1 389,00 zł
Chłodzenie CPU: Thermalright Frost Commander 140 120x140mm 459,00 zł
HDD na dane: Seagate BARRACUDA 2TB 7200obr. 256MB 469,00 zł
GPU: INNO3D GeForce RTX 5080 X3 OC 16GB GDDR7 DLSS4 5 999,00 zł
CPU: AMD Ryzen 9 9950X3D 2 999,00 zł

Suma: 16 531,00 zł

Serce i portfel krwawią, bo 3-4 miesiące temu zapłaciłbym 3k mniej :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4712 dnia: Stycznia 08, 2026, 15:05:14 »
NVMe możesz zmienić na tańszy gen4, nie zauważysz różnicy.

9950X3D ma sens tylko jeśli planujesz jakieś ciężkie obliczenia robić, do gier zbędny wydatek.

HDD, jeszcze o tak małej pojemności, trochę dziwny wybór :) Niewiele dokładając można go wymienić albo na 2TB SSD albo na 4TB HDD.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4713 dnia: Stycznia 08, 2026, 20:13:05 »
Dzięki.
Zmieniłem SSD na 4.0 - Patriot 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 849 zł - więc kilka stówek w kieszeni.
Co do CPU to się wahałem między 9800x3D, a 9950x3D ale nie wiem czy będę tylko grać czy jednak grać i robić inne rzeczy jednocześnie więc dla świętego spokoju wybrałem mocniejszy.
HDD zmieniłem na 4 TB Seagate SKYHAWK 4TB 5900obr. 256MB - 569 zł. Najtańszy SSD 2 TB jaki widziałem to 800 zł ale nie wiem jak z żywotnością - HDD wydaje się bardziej żywotny jako backup.

« Odpowiedź #4714 dnia: Stycznia 08, 2026, 20:18:13 »
RAM: GOODRAM 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER 3 199,00 zł

Dla mnie kupowanie 64 GB RAM przy tym poziomie cen to nieporozumienie. Z jednej strony może będzie jeszcze drożej, a może nawet za chwilę RAM w ogóle nie będzie dostępny na rynku B2C, ale z drugiej - wiadomo, że to szaleństwo kiedyś w końcu się skończy (pytanie tylko kiedy, niestety raczej nie zapowiada się, że nastąpi to szybko). W każdym razie, czy przy tych cenach nie lepiej zostać przy 32 GB RAM? Wydaje mi się, że jest to raczej wytaczające na przeczekanie, ale decyzja oczywiście Twoja.

Tylko 2 TB SSD to wg mnie bardzo mało. Ja miałem 2 dyski SSD M.2 2TB i ciągle brakowało mi miejsca. Musiałem dokupić kolejny. :evil: System, DCS, MSFS i masz taki dysk prawie zapełniony. Najważniejsza pojemność. Nie warto przepłacać za te super-duper prędkości zapisu itp. Można znaleźć tańsze modele, które do zastosowań domowych i tak będą jak rakieta w porównaniu do SSD na SATA III, o HDD nie wspominając.

Jeśli masz dodatkową kasę i miejsce to jako obudowę polecam:

https://www.bequiet.com/pl/case/2047

Kawał budy i trochę kosztuje, ale jak dla mnie jest warta każdej złotówki. Zresztą to w sumie inwestycja na lata.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4715 dnia: Stycznia 08, 2026, 20:40:22 »
Hmm, dyski faktycznie też poszły do góry. Myślałem, że nvme da się kupić taniej, w końcu jeszcze kilka zmieścisz na tej płycie.

Co do ramu słuszna uwaga, że komp przy 32 GB też będzie działał. Ale trzeba też pamiętać, że DDR5 jest kapryśne i kombinacje z czterema modułami rzadko działają z nominalną prędkością. Więc nie da się gładko zrobić w przyszłości upgrade dokładając drugą parę.

« Odpowiedź #4716 dnia: Stycznia 08, 2026, 21:03:26 »
Jeszcze jedna uwaga co do HDD. Miałem podobny pomysł żeby wykorzystać HDD jako tani magazyn danych. Próbowałem kilku modeli laptopowych 2,5" i przy niewielkim oobciążeniu CPU/GPU wszystkie okazywały się być... najgłośniejszymi komponentami komputera. Ostatecznie skończyły w zewnętrznych w obudowach USB i serwerze NAS własnej roboty...
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #4717 dnia: Stycznia 08, 2026, 21:14:33 »
Do gier, to 9800X3D, bo raczej nie ma co czekać na 9850X3D dla tych 400 MHz więcej w booście.
Obudowa: be quiet! Pure Base 500DX Black 439,00 zł
Poszukałbym budy, w której się zmieści chłodnica 360 mm na górę, gdyż...
Chłodzenie CPU: Thermalright Frost Commander 140 120x140mm 459,00 zł
W tej cenie masz AiO Arctic Liquid Freezer III Pro 360.

Osobiście, to wolę mieć dużą budę Full Tower, doposażyć w wentylatory i tylko wymieniać flaki w środku. Tak już 13 lat użytkuję swoją SilentumPC Gladius X80. Chociaż gdy ją wtedy kupowałem, to wydawała się duża a dziś już bym powiedział, że to takie solidne Medium Tower. Skurczyła się przez lata. ;)

HDD na dane, to rzeczywiście zawsze mało. Teraz mam 1 NVMe 1TB tylko na system i programy (zajęte z 300 GB). Drugi NVMe 2 TB na gry (jeszcze z 300 GB wolne. Jak odinstaluję to w co nie gram, to będzie ponad 1 TB wolnego). Trzeci SSD na SATA (1 TB) tylko na MSFS 2020 i też daje radę. No i na koniec HDD 2TB na dane, z czego 90% to filmy.
Dysk HDD, to WD Blue 2TB 3.5" SATA III (WD20EZBX). Nie słychać go. Głośniejsze są wszelkie wiatraki w budzie.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4718 dnia: Stycznia 08, 2026, 22:37:08 »
Dla mnie kupowanie 64 GB RAM przy tym poziomie cen to nieporozumienie. Z jednej strony może będzie jeszcze drożej, a może nawet za chwilę RAM w ogóle nie będzie dostępny na rynku B2C, ale z drugiej - wiadomo, że to szaleństwo kiedyś w końcu się skończy (pytanie tylko kiedy, niestety raczej nie zapowiada się, że nastąpi to szybko). W każdym razie, czy przy tych cenach nie lepiej zostać przy 32 GB RAM? Wydaje mi się, że jest to raczej wytaczające na przeczekanie, ale decyzja oczywiście Twoja
Niestety ceny są jakie są. Warto zauważyć, że coraz więcej światowych ruchawek - np. Tajwan. Producenci również mają gdzieś rynek konsumencki i wybierają AI więc to wszystko przekłada się na ceny.
Nie tylko sam RAM, ale zarówno AMD jak i nVidia zapowiadały podwyżki GPU jak i CPU w przypadku AMD.
Inno3D 5080 w ciągu 4 tygodni skoczyło z 4599 z tego co pamiętam, na obecne 5999 zł.

Obudowa zacna - taki teraz wybór, że nie wiadomo jak wybrać. Kiedyś były trzy szare blaszane modele na krzyż xD

Jeszcze jedna uwaga co do HDD. Miałem podobny pomysł żeby wykorzystać HDD jako tani magazyn danych. Próbowałem kilku modeli laptopowych 2,5" i przy niewielkim oobciążeniu CPU/GPU wszystkie okazywały się być... najgłośniejszymi komponentami komputera.
Parkowanie głowic, chropotanie?

W tej cenie masz AiO Arctic Liquid Freezer III Pro 360
Popatrzyłem i teraz rozważam dwa typy chłodzeń:

- powietrzne be quiet! Dark Rock ELITE 2x135mm 519 zł
- wodne Cooler Master MasterLiquid 360 Atmos ARGB 3x120mm 689 zł.

Różnica w cenie akceptowalna, oba są topy w swojej klasie.
Do tej pory odrzucała mnie myśl, że wodne trzeba konserwować czy coś. No chyba, że to jest zamknięte i nigdy nie ma być otwierane - wtedy biorę wodne.

« Odpowiedź #4719 dnia: Stycznia 08, 2026, 23:42:42 »
Chłodzenie wodne AIO (All In One) jest teoretycznie bezobsługowe. Teoretycznie, bo mam be quiet! Silent Loop 2 360mm i tam jest zestaw z płynem do uzupełnienia (w instrukcji jest, że po 2 latach). Jeszcze się w to nie bawiłem.

Generalnie te chłodzenie AIO to taka ściema trochę, bo przecież wiadomo, że jest radiator no i wentylatory (w moim przypadku aż trzy), więc w sumie poniekąd jest to też chłodzenie powietrzem. Jedyna różnica jest taka czy radiator jest zamontowany bezpośrednio na procesorze czy za pośrednictwem pompy wodnej. Żeby było chłodzenie wodne pełną gębą trzeba byłoby mieć kompa podpiętego do górskiego strumyka. ;)

Jeśli chodzi o temperatury, to chłodzenie klasyczne z wyższej półki może jak najbardziej konkurować z AIO (a nawet mieć lepsze wyniki). Mam też klasyczny radiator be quiet! Dark Rock 4. Miałem kiedyś zainstalować i porównać temperatury z ciekawości, ale jakoś się za to jeszcze nie zabrałem. Pamiętam, że trochę się namęczyłem z zamocowaniem tej pompy i nie bardzo chce mi się tego rozkręcać by to sprawdzić.

Skoro nie temperatury i nie cisza, to właśnie dlatego główny atut AIO sprowadza się wg mnie tak naprawdę do estetyki - jeśli komuś na niej zależy. Wg mnie komputer prezentuje się zdecydowanie lepiej niż z wielkim klocem na procesorze, ale to oczywiście kwestia gustu. No i ma to znaczenie tak naprawdę tylko w przypadku obudowy z oknem.

U mnie prezentuje się to tak:

A jaki zasilacz? Warto mieć natywne wsparcie 12V-2x6.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2026, 23:48:52 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #4720 dnia: Stycznia 09, 2026, 09:36:00 »
Zasilacz albo 1000W albo 1200W - be quiet! Straight Power 12 1200W 80 Plus Platinum 999 zł . Patrzyłem na maks zużycie i wychodzi ok. 700W.
Biorąc pod uwagę sprawność ok. 90% to 1000W by wystarczył choć może nie wiem czy nie warto jednak 1200W.

Ładnie wygląda u Ciebie :) Jak patrzyłem w porównaniu dwóch chłodzeń to różnica wynosiła ok. 10-13 stopni - to dość sporo.
Z tego co czytam to Cooler Master MasterLiquid 360 Atmos jest bezobsługowy, ma zamknięty układ.

« Odpowiedź #4721 dnia: Stycznia 09, 2026, 11:54:27 »
No ja zawsze wychodzę z założenia, że lepiej mieć większy zapas mocy niż mniejszy, ale ważne też jak to się kalkuluje cenowo. Jakiś czas temu zmieniałem zasilacz Corsair RM750x na nowy by mieć natywne złącze 12V-2x6. Ten 750W spokojnie starczał mi pod 5070Ti, ale wziąłem RM1000x bo to była chyba różnica bodajże 100 zł wtedy.

Te różnice temperatury spore. Pytanie czy te pomiary są miarodajne, bo tutaj wiele czynników ma znacznie (np. użyta pasta). Kilka stopni można później zyskać ustawiając delikatny undervolting CPU, który praktycznie nie ma wpływu na wydajność.

Jeszcze taka uwaga co do karty graficznej. Nie miałem styczności z tą marką INNO3D, ale przyznam że kojarzy mi się raczej budżetowo (co brzmi zabawnie przy tym pułapie cenowym). W każdym razie ja gorąco polecam karty MSI z serii Gaming Trio. Miałem 2070 Super z tej linii, później 4070Ti od PNY i aktualnie znowu 5070Ti od MSI. Jeśli chodzi o kulturę pracy to nie ma porównania. Te karty od MSI są praktycznie niesłyszalne. W przypadku tej PNY musiałem bawić się krzywymi wentylatorów szukając kompromisu między głośnością a temperaturą. Przy czym konkretnie mowa o linii Gaming, bo testowałem też kartę MSI Ventus i też działała jak suszarka do włosów.

W każdym razie tą kartę MSI można znaleźć w tej samej cenie, więc polecam:

https://www.krsystem.pl/msi_geforce_rtx_5080_gaming_trio_oc_16gb_gddr7_dlss4__szybka_w-item-77234.html

Choć na piszczące cewki można niestety trafić wszędzie, również w kartach z segmentu premium.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2026, 12:01:15 wysłana przez Jascha »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4722 dnia: Stycznia 09, 2026, 14:31:59 »
Biorąc pod uwagę sprawność ok. 90% to 1000W by wystarczył choć może nie wiem czy nie warto jednak 1200W.

Sprawność nie ma nic do tego ile zasilacz ma na wyjściu. Oznacza, że zasilacz o mocy 1000W pobiera z gniazdka ~1100W (choć to też zależy, sprawność zmienia się zależnie od obciążenia).

« Odpowiedź #4723 dnia: Stycznia 09, 2026, 22:52:39 »

Jeszcze taka uwaga co do karty graficznej. Nie miałem styczności z tą marką INNO3D, ale przyznam że kojarzy mi się raczej budżetowo (co brzmi zabawnie przy tym pułapie cenowym).
Też tak miałem i wciąż mam wątpliwości, ale czytałem, że w Azji jest popularna. Dodatkowo ma vapor chamber.
Poczytam jeszcze trochę i zobaczę co z tego wybrać - obawiam się wyjących kondensatorów, ponoć Asus to ma. Inno to loteria. Na stole jeszcze MSI i Aourus choć tu już drogo.
Przez weekend ostatecznie coś wybiorę.

Sprawność nie ma nic do tego ile zasilacz ma na wyjściu. Oznacza, że zasilacz o mocy 1000W pobiera z gniazdka ~1100W (choć to też zależy, sprawność zmienia się zależnie od obciążenia).
W takim razie źle to rozumiałem. Bo dla mnie np. 90% sprawności oznaczało, że pobiera 1000W i realnie dla komputera jest 900W.

« Odpowiedź #4724 dnia: Stycznia 11, 2026, 19:31:50 »
Zmodyfikowałem listę: https://www.x-kom.pl/lista/w3esaz9lj

Postanowiłem nieco więcej dorzucić i zmieniłem Inno3D na Gigabyte Aourus/MSI Gaming Trio. Aourus to 6700 zł, MSI 6400 zł. Cudów nie ma, ponoć lekko lepsze chłodzenie ma Aourus - na ile to prawda trudno powiedzieć.
Dodałem chłodzenie AIO, MasterCooling oraz zmieniłem obudowę na bequiet 802, ale bez szybki.

Pozostało wybrać monitor. Stawiam na 2K, gdyż 5080 nie ma aż tylu VRAM by korzystać z 4K, szczególnie w DCS gdzie tekstury mogą być cięższe.
Nie jestem wybredny co do monitorów, wystarcza mi zwykły IPS z dobrym kontrastem i tutaj wchodzą problemy VA - smużenie. Ma ktoś taki panel i może coś nieco powiedzieć?
Patrzyłem też na monitory zakrzywione, ale nie potrafię się przyzwyczaić do krzywizny więc stawiam na klasyczny, płaski.