Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 27, 2006, 11:09:06 »
Za tą kasę co dasz na GB to już lepiej wydać na Asrock'a Dual SataII
Chipset nF4-4x jest średnio udany podobnie jak jego odmiana nF4-5x
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

dark2

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 27, 2006, 14:11:27 »
wow... Labi :) to reklamowanie - mialo być z uśmiechem (nie chciałem się czepiać Ciebie !!), mnie naprawde nic nie ćiśnie - cokolwiek sugerujesz - tak to niestety jest z wyrazniem własnych opinii - jak się coś nie podoba - najlepiej obśmiać..
akurat tak jest że ciutek..się znam na sprzęcie, wydajności..etc może dlatego że to hobby, może dlatego że taki wykonuje zawód,  każdy na czymś się sparzył, o wyborze marek, decydują różne względy na pewno nie ejstem obiektywny - po prostu chciałem pokazać inny pinkt widzenia  - i nie zamierzam wdawaćsięw polemikę na temat wyższości świąt wielkiej nocy...
fakt - pewnie za bardzo się zagalopowałem we wcześniejszym poście,
fdd - oczywiscie mialem na mysli ze starego kompa, podobnie cd,

i tak do końca nie wiem czy śmiejesz się do mnie ..czy ze mnie ...;)

a jeszcze drobiazg - komputronik i benchamrk  to ta sama firma

jako źródło wiedzy polecam tweak.pl i forum na tym portalu, (a konkretnie - choćby tu http://tweak.pl/forum/index.php?s=7d7f55ea20a9e01710270f717a8f309c&showforum=59 )

oczywiście że zakupy najlepiej robić w hurtowni - ale jak nie masz "wejśc" nikt ci nie sprzeda pojedyńczych podzespołów...

JG300_Paulus - mi osobiście bardzo się podoba taka konfiguracja
macias13_84 - nie zgadzam się

ps.. czy przypadkiem - każda sroka nie chwali swojego ogona ..??

pozdrowienia

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 27, 2006, 15:46:22 »
Śmiałem się trochę z Twoich "oczywistych" wyborów po prostu i obśmiania płyty, którą zaproponowałem, a która wbrew pozorom nie jest wcale taka zła.

Nie chowam urazy, więc i Ty nie chowaj. Każdy ma swoje typy. Dzięki za polemikę :)

Tofik wybierze sobie na pewno coś teraz.

Co do Benchmarka vel Komputronika to jest to dość drogi sklep, więc warto poszukać w innych też i porównać ceny. W konfiguracji, którą składałem wirtualnie dla mojego kumpla kupując w sklepie www.sklep.komputerowy.pl można było zaoszczędzić 200zł. A to całkiem sporo.

Pozdrawiam

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 27, 2006, 16:08:56 »
Może i ja się podczepię pod temacik z takim małym pytankiem. Moja konfiguracja komputera to:
AMD 1700XP@2100mhz, płyta Gigabajt na NForce 2/ 400mhz, 1gb ramu no name. Karta grafiki MSI GF4Ti-4200. I tu mam pytanko. Czy jest sens pchać się w nową kartę garfiki (chodzi mi po głowie 6600GT lub coś podobnego co jest jeszcze na AGP). Czy tutaj słabym ogniwem jest już procesor i jak zmieniać to całość (W tym wypadku muszę poczekać do koncówki roku). Proszę aby wziąć pod uwagę, że obsługiwać ma to Lock-Ona, i czy po wymianie karty graficznej nastąpi jakieś znaczne przyspieszenie.

Dzięki z góry.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #34 dnia: Maja 27, 2006, 17:00:01 »
Moim zdaniem opłaca się komp dość mocny, więc wszystko powinno ładnie latać
Pomyśl może nad GF6800XT/LE bardzo często można odblokować 4 potoki a jak ma się jeszcze troszkę szczęścia to nawet i 8

2Ghz i 1Gb ramu to wcale nie mało i podejrzewam, że jeszcze długo może Ci posłużyć, jeżeli to ma być przede wszystkim pod Locka

osobiście polecam
www.skapiec.pl świetna wyszukiwarka
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2006, 17:05:41 wysłana przez macias13_84 »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 27, 2006, 17:38:55 »
Czy jest sens pchać się w nową kartę garfiki (chodzi mi po głowie 6600GT lub coś podobnego co jest jeszcze na AGP). Czy tutaj słabym ogniwem jest już procesor i jak zmieniać to całość (W tym wypadku muszę poczekać do koncówki roku). Proszę aby wziąć pod uwagę, że obsługiwać ma to Lock-Ona, i czy po wymianie karty graficznej nastąpi jakieś znaczne przyspieszenie.
Moim skromnym zdaniem nie ma sensu :P
(wątek robi się pikantny i wiem, że narażam się na krytykę :118:)
Lepiej poczekać na nowy procek i wtedy zmienić grafikę. Moja grafika (X600XT) ma teoretycznie identyczną wydajność jak Twoja. Jeśli wymienisz graficzkę to będzie taka różnica, że będziesz mógł sobie włączyć lepsze wygładzanie (FSAA i AF) i może nieco lepsze efekty w grze, ale to zbytnio nie przyspieszy gry. Nadal będziesz miał problemy nad miastami, lasami, przy dobrej widoczności, dużej ilości jednostek.
Swoją drogą też porównywałem co bardziej mi pomaga podkręcanie grafy czy samego procka.
Grafę kręciłem o 25% i nie było efektu praktycznie, a każde dodatkowe 100MHz na procku było już widoczne ;)
PS: Wczoraj udało mi się odpalić locka na GF2MX przy 1024x768 i nad wodą miałem 50FPS  :021:
(na PIII 700MHz)
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 27, 2006, 17:58:27 »
No właśnie mam podobne przeczucie. Gram i tak na najniższych detalach a gra zwalnia zawsze wtedy gdy pojawia się więcej obiektów,  przy zwiększeniu detali jest minimalny spadek fps. Tyle, że teraz nie ma procesora za rozsądne pieniądze, który by znacząco poprawił wydajność w stosunku do tego co mam teraz (chyba, że nie doceniam A64 3000).

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 27, 2006, 18:59:17 »
Tyle, że teraz nie ma procesora za rozsądne pieniądze, który by znacząco poprawił wydajność w stosunku do tego co mam teraz (chyba, że nie doceniam A64 3000).
Jeśli to ma być komputer na jakieś 3 lata minimum to chyba lepiej poczekać. Z tego co widzę po testach to AM2 wcale nie będzie takie rewelacyjne, ale za to zapowiadają się rewelacyjnie nowe intele (jądro Conroe) - są 2x szybsze na standardowych ustawieniach od mojego maksymalnie podkręconego. Obecenie padają na nich (na próbkach) kolejne rekordy świata w SuperPi (aktualnie chyba 10,7s w 1M podkrecony do 4,7GHz/ 20s na standardowych / dla porównania mój Semp miał 30s przy 2,95GHz) ;)
PS: Osobiście nie polecam zmieniać kompa w całości co 3 lata, taniej wychodzi sprzedawać proca, grafę i płytę po roku, dokładać troszkę i mieć nowego :D
//Może też się przesiądę na Conroe w przyszłym roku jak nie przesadzą z cenami, no i czekam na odpowiedź AMD  :021:
-------
Zapomniałem dodać, że te A64 które teraz można dostać w sklepach słabo się podkręcają i są droższe niż rok temu!
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 27, 2006, 19:11:04 »
PS: Osobiście nie polecam zmieniać kompa w całości co 3 lata, taniej wychodzi sprzedawać proca, grafę i płytę po roku, dokładać troszkę i mieć nowego

Człowieku moja żona myśli, że mam dalej Pentium 200MMX  :021:

W sumie za dużo kombinują z tymi podstawkami. Był Socket A i było pięknie. Teraz jak chcesz zmieniać to od razu płyta główna i najlepiej grafę też bo z jakimś PCI ekspres wyskoczyli, no co za świat.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 27, 2006, 19:19:24 »
LOL, Kusch, to sie ciesz, że w Intelach nie siedzisz, bo ten Socket A to był baaaardzo długo, Intel zmienia podstawkę co rok  :020:

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 27, 2006, 21:25:03 »
Nie, żebym popierał grzejniki Intela, ale zwróciłbym Ci Sunny uwagę na to, że od roku nie występuje do Intela inny socket jak LGA775 (kiedyś był jeszcze 478) i nie planują narazie zmiany. Natomiast AMD jeszcze rok temu standardem był socket 754, w tym roku jest 939, a za rok będzie AM2. I kto tu zmienia socket co rok? :D

Pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 27, 2006, 22:18:27 »
W tej chwili mamy moment przejściowy, na przesiadkę na AM2 jeszcze nie pora, trzeba poczekać na rozwiązanie problemu timeingów pamięci, za pół roku - rok, będzie można mówić, że AM2 jest standardem, dzisiaj jak i pół roku temu warto tylko kupować 939. 754 był na podium raczej krótko, bardzo szybko 939 go zdeklasował, i to jeszcze gdy królował Socket A. System AMD przypomina mi skrzynię biegów Tiptronic, gdzie nie zauważysz kiedy zmieniło się przełożenie, Intel to taki klasyczny amerykański brutalny manual  :020:

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 27, 2006, 23:12:18 »
"klasyczny amerykański manual"? Przecież to sobie zaprzecza samo przez się ;)
U nich, jak ktoś ma manualną skrzynię, to albo biedak ze starym Garbusem lub Volvo albo rajdowiec :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 27, 2006, 23:30:48 »
Chevrolet Corvette ma przykład tego jak do manuali podchodzą amerykanie... do zmiany przełożenia potrzeba młotka.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 28, 2006, 00:00:48 »
Oho... widzę, że się ogląda TopGear - też dziś widziałem jak się na tej skrzyni Corvette wyżywali :D