Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501671 razy)

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 28, 2006, 00:05:34 »
Nie, żebym popierał grzejniki Intela, ale zwróciłbym Ci Sunny uwagę na to, że od roku nie występuje do Intela inny socket jak LGA775 (kiedyś był jeszcze 478) i nie planują narazie zmiany. Natomiast AMD jeszcze rok temu standardem był socket 754, w tym roku jest 939, a za rok będzie AM2. I kto tu zmienia socket co rok? :D

Pozdrawiam
EEEE błąd
http://www.frazpc.pl/komentarze/news/16783-Pracowity_lipiec_AMD_i_Intela
Inna sprawa że w momencie przejścia na 65nm intel na boxowym wiatraku osiąga max. 40 C. W końcu udało im się opanować grzanie.

« Odpowiedź #46 dnia: Maja 28, 2006, 00:15:48 »
Oho... widzę, że się ogląda TopGear - też dziś widziałem jak się na tej skrzyni Corvette wyżywali :D

Hehe :) To było piękne :D
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #47 dnia: Maja 28, 2006, 18:32:50 »
A jeszcze jako ciekawostkę dodam coś takiego:

"Intel vs. AMD
Posiadacze procesorów Intela z pewnością czują się zawiedzieni. Bardzo szybki procesor Pentium 4 taktowane zegarem 3840 MHz nie był w stanie podołać budżetowemu układowi AMD – Sempron s754. Porównanie do Athlona 64 2700 MHz tak naprawdę nie ma sensu – jest on klasą sam dla siebie. Jego wydajność pozwala na płynne granie w niemal całej grze.

Niestety podobnie jak w Far Cry, również i tutaj technologia Hyper Threading na nic się zdała. Gra ewidentnie z niej nie korzysta! Wyłączenie w BIOSie tej funkcji dawało pewien przyrost wydajności, rzędu 2 – do 8%. Testów nie przeprowadziliśmy, gdyż nikt z posiadaczy Pentium 4 nie restartowałby komputera by wyłączyć HT w BIOSie. Nie po to się kupuje procesor wyposażony w wielowątkowość by ją wyłączać ;)

Zaskoczeniem jest natomiast ogromne znaczenie timingów pamięci w procesorach AMD. Oczywiście tak naprawdę najwięcej dało tutaj adresowanie w jednym cyklu (T1). Reszta timingów (Cas Latency – CL - oraz inne) nie są tak ważne. Ustawienie ostrzejszych czasów pozwoliło pokonać Pentium 4 taktowanego zegarem 3840 MHz.

Należy zauważyć, że o ile w Far Cry Pentium 4 3840 MHz był w stanie konkurować z Athlonem, o tyle w Half Life 2 procesor Intela może walczyć co najwyżej z Sempronem."

Cytat pochodzi z tego źródła:
http://egielda.com.pl/?str=art&id=145

AMD rządzi :D
Pozdrawiam.

dark2

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 28, 2006, 23:29:04 »
Kusch - z jednej strony - tak grafika lepsza pomoze - z drugiej strony - byłoby to tylko na AGP - więc potem byśbył do niej uwiązany - bo nowszy procek-nowsza płytka  a tu AGP... więc chyba poczekaj...
Albo jakaś okazja...

Labi - masz racje - jestem przywiązany :) dzięki za zrozumienie :)

pozdro...

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 29, 2006, 12:31:55 »
Kusch, jest jeszcze jedna wielka zaleta wspomnianego przeze mnie AsRocka - jako chyba jedyna na polskim rynku posiada złącza AGP i PCI-Ex16.

Być może warto wspomnieć jeszcze o tym, że płyta ta ma tzw. "future CPU port", który ma ponoć umożliwiać pracę procków AM2 i pamięci DDR2 po dokupieniu odpowiedniej podstawki AsRocka, która do tego portu wejdzie. Tyle, że to już chyba bardziej ciekawostka, bo podstawka, którą się będzie dokupywać do tej płyty pod nowy procek i pamięć, kosztować pewnie będzie tyle co nowa płyta główna.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #50 dnia: Maja 29, 2006, 14:52:19 »
Ja mam taką płytę: http://www.biostar.com.tw/products/mainboard/board.php?name=NF4UL-A9

Też ma AGP i PCI-E. Kiedyś też wymieniałem kompa, tylko, że miałem odwrotny problem. Kasy brak więc chciałem zostawić starą grafikę na AGP 4 ale w przyszłości kupić na PCi-E, akurat była to jedyna płyta z takim rozwiązaniem na allegro (ze sklepu w Warszawie) więc ją wybrałem i jestem bardzo zadowolony :) .

Z resztą dziś jest większa gama takich płyt combo więc jest w czym wybierać.
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 29, 2006, 15:26:22 »
ooo... a gdzie poza Allegro coś takiego kupić?
Ja poza tym AsRockiem nie mogłem znaleźć żadnej płyty z AGP i PCI-E :roll:

W ogóle podoba mi się rozplanowanie tej płyty - i ma dwa porty PCI-Ex1 i 3 PCI. Czipset w miarę rozsądnym miejscu, szczególnie, że nie widzę mostka południowego, więc pewnie nie ma nawet chłodzenia. Tylko ten wiatrak na nForce'ie bleeeh ;)

Pozdrawiam

Tutaj aukcja z tymi płytami:
http://www.allegro.pl/item104795595_biostar_tforce4_nforce4_s939_agp_8ch_raid_f_vat.html

« Odpowiedź #52 dnia: Maja 29, 2006, 16:12:35 »
Nawet dodam więcej, że mimo założenia dużego chłodzenia na GPU to sloty PCI mam wolne, a dlatego, że pod nim znajduję się AGP, a nie PCI :)

Chłodzenie zmieniłem po miesiącu bo zaczęło brzęczeć. Wstawiłem pasywne, dokładnie boxowy radiator z procesora :D kilka elementów kolidowało, ale od czego jest frezarka ;) .
np:
http://stukaone.republika.pl/1.1.JPG
http://stukaone.republika.pl/3.JPG
http://stukaone.republika.pl/2.JPG

A gdzie to dostać. Jedynie gdzie to widziałem to allero, ale wystawiał to sklep, byłem u nich na stronie ale adresu nie pamiętam.

Trzeba celować, może kiedyś się trafi :)

Teraz to płyta staniała, kiedyś dałem za nią 330zł + wysyłka.

Może dostaniesz w jakimś sklepie komputerowym, na komputroniku nie mają płyt tej firmy, a szkoda bo produkują dobre płyty :) .

Kiedyś mi poszedł dymek z niej, coś się spaliło (wiem co, widziałem to), aż ogień poszedł , płyta się pali, a system chodził idealnie :D . Później sprawdziłem czy wszystko OK z nią, dosłownie wszystko sprawne na 100% :)

I jeszcze jedno, dziś się pobawiłem w o/c na niej i udało mi się stabilnie wyciągnąc z AMD 3000+ na 2340MHz, ale dla pewności zmniejszyłem do 2250MHz.

Na 9x270 system odpalił na 5 sekund, no i reset :/ , może już pamięci nie wyrobiły bo nie są genialnej firmy :) .

Oraz, radzę zropić upgrate biosu na najnowszy, poprawia błąd przy o/c i wnosi obsługe x2 :)

I jeszcze jedno. Musiś uważać jaką bierzesz bo jedna jest z NF4ultra a inna z samym NF4.
Ta z NF4ultra ma oznaczenie: NF4UL-A9
Ta bez ultra ma oznaczenie: NF4ST-A9
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #53 dnia: Maja 29, 2006, 16:57:48 »
A mam jeszcze pytanie, co się opłaca brać?

GF 6600GT czy GF 7300GT.

6600 ma troche większe taktowania, ale starszy układ, natomiast 7300 ma nowy układ z nowymi technologiami, ientyczna ilość potoków i o 100MHz (rdzeń) i 200MHz (pamięć) gorsze taktowania.

Obie oferują łączenie w SLI, są na PCI-E.

6600 jest droższa i starsza, 7300GT (na komputroniku tylko jedna gigabyta) nowsza i tańsza z 256MB pamięci (128bit). 6600 Ma 128MB 128bit.

Więc 6600GT czy 7300GT, oto jest pytanie ;) .
Pozdrawiam.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 29, 2006, 17:15:25 »
Czipset w miarę rozsądnym miejscu, szczególnie, że nie widzę mostka południowego, więc pewnie nie ma nawet chłodzenia. Tylko ten wiatrak na nForce'ie bleeeh ;)
LOL Platforma A64 z założenia nie ma mostka północnego (kontroler pamięci jest w procesorze, AGP/PCIE są obsługiwane przez południowy), a nFroce jest właśnie mostkiem południowym  :118:
(Chociaż teraz ciężko powiedzieć czy nF4 jest mostkiem południowym skoro jest tylko jeden) :P

A mam jeszcze pytanie, co się opłaca brać?
GF 6600GT czy GF 7300GT.
Oczywiście, że 6600GT, bo 7300 ma 4 potoki, a nie 8, ma pamięci DDR2, a 6600GT ma GDDR3.
Jedyny argument na plus dla 7300 poza ceną to ta pierwsza cyferka w nazwie ;)

DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #55 dnia: Maja 29, 2006, 17:32:29 »
A sorki, źle zobaczyłem.

7300GT ma tak:
ilość potoków renderujących 3
ilość jednostek VertexShader 8

A 6600GT ma tak:

ilość potoków renderujących 8
ilość jednostek VertexShader 3

Ale to uzupełnienie.

LOL Platforma A64 z założenia nie ma mostka północnego (kontroler pamięci jest w procesorze, AGP/PCIE są obsługiwane przez południowy), a nFroce jest właśnie mostkiem południowym  :118:

Czepiasz się :p ;)
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 30, 2006, 15:05:14 »
(Chociaż teraz ciężko powiedzieć czy nF4 jest mostkiem południowym skoro jest tylko jeden) :P
Poszukałem coniec... :roll:

Wspomniana przeze mnie na początku płyta ma, według producenta, mostek północny (ULi 1695) i południowy (ULi1567). Tak samo jest w przypadku czipsetów ATI i VIA. Skoro nForce jest mostkiem południowym, bo A64 nie potrzebuje mostka północnego, to czemu większość producentów nadal wyposaża płyty pod A64 oparte o inne niż nForce czipsety w oba mostki?

Wynika jakby z tego, że nForce jest po prostu zintegrowanym mostkiem północnym i południowym. Stanowi jakby wyjątek... potwierdzający regułę o istnieniu nadal dwóch mostków?

Kontroler pamięci to chyba nie wszystko czym zajmował/zajmuj się mostek północny?

« Odpowiedź #57 dnia: Maja 30, 2006, 15:08:47 »
Dobre pytanie, jak znajde trochę czasu między "kołami" to poszukam na google. Może coś znajdę.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 30, 2006, 16:17:59 »
Poszukałem coniec... :roll:

Wspomniana przeze mnie na początku płyta ma, według producenta, mostek północny (ULi 1695) i południowy (ULi1567). Tak samo jest w przypadku czipsetów ATI i VIA. Skoro nForce jest mostkiem południowym, bo A64 nie potrzebuje mostka północnego, to czemu większość producentów nadal wyposaża płyty pod A64 oparte o inne niż nForce czipsety w oba mostki?

Uli1695 z mostkiem od AGP1567.

Mostek południowy praktycznie zajmuje się tylko i wyłącznie AGP.

VIA KT900

Podobnie jest z ATI itp. W mostkach może być wszystko a zwyczajnie rezygnuje się z kontrolera pamieci który w K8 zawsze jest w procku.

« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2006, 16:24:17 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 30, 2006, 19:26:08 »
Dzięki wszystkim za rady. Zauwazylem ze ta plytka Biostara ma ograniczony wybor kart pod AGP. Zresztą poczekam na doplyw gotówki i prawdopodobnie zmienię całość (płytę, proc i grafę). Premiery nowych symulatorów dopiero pod koniec roku, a stary Ił, którym mnie Szmajs katuje,  chodzi mi płynnie lol.

Mam jeszcze takie lamerskie pytanko (nie śmiać mi się tu :121:).
Karta GF 6600GT posiada taktowanie +/- 500/1100. Natomiast model wyższy i w podobnej cenie (bez GT w nazwie of kors) GF-6800, 400/800. Prosiłbym o łopatologiczne wytłumacznie, która z tych kart jest wydajniejsza/szybsza (Znowu proszę wziąć pod uwagę LO) Tak podejrzewam, że coś będzie na rzeczy z tymi bitami 128 vs 256  :003:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg