Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501689 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #60 dnia: Maja 30, 2006, 19:33:50 »
Cóż ma ograniczony wybór, moja stara GF 4 Ti 4200 128/128 chodziła aż miło :)

Teraz jakbym wybierał płytę to brałbym z SLI.

I 256 bitów a nie 258  :118: (wiem czepiam się  :020: ).

A która ma 256 bitów? Jeżeli 6800 to ja chyba brałbym ją. Ale niech się wypowiedzą znawcy tematu.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2006, 19:41:05 wysłana przez Dziobas »
Pozdrawiam.

WOLF

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Maja 30, 2006, 20:36:27 »
Konfiguracja:

Amd Barton 3,2 szyna 400 mhz
Płyta głowna NFORCE2 firma Microstar ASUS Gigabyte - nie Epox
pamieci 2x512 400 mhz na dual ram komplet
grafika 6800 na złaczu agp
zasilacz 450 w
obudowa big tower używana pomalujesz jak chcesz :)
chlodzenie na procesor do 50 zl jakis silancer albo cos podobnego wypasu nie trzeba ale pasowalo by firmowy

64 bity po co il2 tego nie obsluguje
systemy narazie też
ten sprzet wystarczy na dwa lata do grania a za dwa lata i tak wszystko bedzie stare

płyta taka w granicach 200 zl
procesor w granicach 450 nowy cieżko dostępny ale warto
grafika tez nie droga bo port agp  a moce 6800 :)
ramy wiadomo
zasilacz zeby potwor miał gdzie jeść i czym się żywić

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #62 dnia: Maja 30, 2006, 23:44:32 »
Tak podejrzewam, że coś będzie na rzeczy z tymi bitami 128 vs 256  :003:

Chip NV40 zawiera aż 16 potoków renderujących, a zatem może nadawać kolor aż 16 punktom obrazu w jednym cyklu zegarowym. W każdym potoku znajduje się jedna jednostka mapująca tekstury (TMU - Texture Mapping Unit).

NV40 początkowo zadebiutujował pod postacią dwóch kart graficznych: GeForce 6800 oraz GeForce 6800 Ultra. Tę pierwszą cechuje 12-potokowa architektura i 128 MB pamięci DDR. Najsilniejsza odmiana NV40, GeForce 6800 Ultra, to już 16 potoków renderujących i 6 werteksów, cechujący się taktowaniem na poziomie 400 MHz i współpracujący z 256 MB pamięci GDDR3 o taktowaniu 1100 MHz. Późniejszy model GT posiadał 16 ilośc potoków identyczną co mocniejszy brat Ultra, tyleż samo werteksów ale niższe zegary i miał stanowić model pośredni między 6800 a Ultrą.

A naturalnie że 256-bitowa magistrala jest lepsza od 128-bitowej. Im większa magistrala, tym większy przepływ danych stąd lepiej brać coś co ma 256-bity.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Maja 31, 2006, 00:42:55 »
(...) Najsilniejsza odmiana NV40, GeForce 6800 Ultra, to już 16 potoków renderujących i 6 werteksów, cechujący się taktowaniem na poziomie 400 MHz i współpracujący z 256 MB pamięci GDDR3 o taktowaniu 1100 MHz (...)
Dodam, że występują też modele kart oznaczone GS (Golden Sample) z 6800 Ultra, np. Gainwardy, które mogą fabrycznie działać w trybie "enhanced" z taktowaniem odpowiednio 430MHz i 1200MHz. Posiadam od dłuższego czasu taką kartę, którą, pomimo upływu półtorej roku, bardzo sobie chwalę.

pozdrawiam,
qrdl

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #64 dnia: Maja 31, 2006, 08:26:59 »
Teraz rozumiem ten szum który zawsze na Ventylu słyszę z głośników, to bateria wiatraczków działająca w tle :021:

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #65 dnia: Maja 31, 2006, 09:02:51 »
Dodam, że występują też modele kart oznaczone GS (Golden Sample) z 6800 Ultra

Golden Sample to nazwa którą Gainward oznacza swoje fabrycznie podkręcone karty.

Natomiast 6800GS to nowsze karty oparte na chipie NV42 wykonanym w  technologii 0.11  µm (zamiast 0.13), z szybszym zegarem (standardowo 425MHz ) i pamięciami GDDR3 (1000MHz) ale z mniejszą ilością potoków (12). Wydajność na poziomie 6800GT, chociaż chyba lepiej się podkręcają. Obecnie większość kart 6800 w sklepach to GS'y.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Maja 31, 2006, 10:37:36 »
Witam,

@Gero
Racja  :002: 2 wiatraki na karcie, przy 100% rozkręcenia w 3d, dają szum porównywalny do odkurzacza, w 2d można je bezpiecznie uciszyć z expert toola (soft gainwarda m.in. do monitoringu kart) do 50% i jest ok, przynajmniej jak dla mnie  :020:

@some1
Zgadza się, dlatego napisałem nie o układzie GS, tylko modelu karty Golden Sample i firmie czyli Gainwardzie  :001: Zresztą oznaczenia Gainwarda były nieco inne i w starszych kartach nie ma w nazwie nic o 6800, tylko np. Gainward PP! Ultra/2600 TV-DVI-DVI- GS  :020:

A sama karta jest naprawdę dobrym kawałkiem hardware`u i pomimo upływu czasu, dalej zachowuje świeżość i daje coś czego nie dały mi karty, którym brakowało potoków/taktowania/pamięci, etc. do pełnej wydajności :-) Osobiście teraz wolałbym przemęczyć się np. jeszcze rok, żeby dołożyć do następnej topowej karty, zamiast brać różnorakie kastraty mające super ratio cena/jakość - kiedyś się tak bawiłem, teraz na stare lata cenię sobie dyskretną, drogą wydajność ;-). No może z tą dyskrecją przesadziłem, skoro słychać kartę na ventylu  :021: :021:

pozdrawiam,
qrdl

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 01, 2006, 15:50:12 »
W linku do sklepu komputerowego, który podał Labienus jest interesująca karta - Club3D GF 7900GTX za... 1759 zł :icon_eek: Szczegółowy opis tutaj Z tego co na szybko zdążyłem się zorientować na Forum Tweak.pl, firma robi karty graficzne od dłuższego czasu i nie ma z nimi problemów. Wygląda więc na to, że to niezła okazja. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 01, 2006, 17:45:48 »
Z tego co a szybko zdążyłem się zorientować na Forum Tweak.pl

Club3d to firma jak firma i można smiało brać. A taka moja drobna uwaga, nie ma juz forum Tweak.pl, została tylko nazwa. Stare forum działa pod adresem www.purepc.pl i tak też się nazywa czyli PurePC :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Smoła

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 07, 2006, 15:14:07 »
Siemka. Skorzystam z okazji ww. tematu i przedstawię swoją prośbę o radę. Nie znam sie na tyle dobrze, by bez ryzyka optymalnie podkręcić mój zabytkowy sprzęt. Jaki najszybszy procek można wstawić na tą płytę? Producent podaje, że 1.4 GHz, ale może da się coś większego, jakieś 2GHz?
Jeśli tak, to jak to zrobić?

Właściwości procesora   
Typ procesora   AMD Duron, 733 MHz (3.5 x 209)
Nazwa kodowa   Spitfire, Athlon Lite
Seria   A2
Pamięć podręczna L1 kodu   64 KB
Pamięć podręczna L1 danych   64 KB
Pamięć podręczna L2   64 KB (On-Die, Full-Speed)

Producent procesora   
Nazwa firmy   Advanced Micro Devices, Inc.

ID płyty głównej 01/05/2001-8363-686B-6A6LMSN9C-00
Nazwa płyty głównej Soltek SL-75JV(-X)/JV2/KAV(-X)/KIV/KV(-X)/KV+(-X)/KV2(-X)

Właściwości magistrali FSB
Typ magistrali DEC Alpha EV6
Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 105 MHz (DDR)
Efektywna częstotliwość taktowania 209 MHz
Przepustowość 1675 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci
Typ magistrali SDR SDRAM
Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 140 MHz
Efektywna częstotliwość taktowania 140 MHz
Przepustowość 1117 MB/sek

Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej
Typ magistrali PCI
Szerokość magistrali 32-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 35 MHz
Efektywna częstotliwość taktowania 35 MHz
Przepustowość 140 MB/sek

Producent płyty głównej
Nazwa firmy Soltek Computer Inc

Proszę o rady i wyrozumiałość ( to dopiero mój 2 post  :001: ). Szukałem na google ale nic konkretnego nie znalazłem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 07, 2006, 19:19:49 »
Siemka. Skorzystam z okazji ww. tematu i przedstawię swoją prośbę o radę. Nie znam sie na tyle dobrze, by bez ryzyka optymalnie podkręcić mój zabytkowy sprzęt. Jaki najszybszy procek można wstawić na tą płytę? Producent podaje, że 1.4 GHz, ale może da się coś większego, jakieś 2GHz?
Jeśli tak, to jak to zrobić?
Nawet jakbyś umiał to tego sprzętu nie podkręcisz ;)
A co do procesora to jedyne co możesz wsadzić na tą płytę (mogę się mylić bo nie podałeś konkretnego modelu płyty) to Athlon Thunderbird 1400MHz lub Duron Morgan 1333MHz (oba mocno się grzeją i ciągną dużo prądu).
Zdecydowanie odradzam wymiany procesora, chyba że razem z płytą główną ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 07, 2006, 23:24:54 »
Radzę wymienić od razu płytę głowną (za jednym zamachem procek, chodzą takie zestawy płyta+proc). Przejście 733=>1400 to "szajs"=>"badziewie" ;) Niewiele ci to da, zwyczajnie się nie opłaca. Zainwestuj w coś bardziej perspektywicznego lepiej.

« Odpowiedź #72 dnia: Lipca 20, 2006, 21:21:15 »
  Witam!
     Moje pytanie też dotyczy modernizacji , chodzi o pamięć ram , teraz mam 1Gb , chcę ją
 wymienić  na dwie kości  po 1Gb Kingstona ,w grę wchodzą wersja Hyper X - cl.2 lub nie
 hyper z cl.3. :001:
        Różnica w cenie to ok 100zł na jednej pamięci  ,ale nie wiem na co się zdecydować przy takiej konfiguracji / komp był składany pod montaż video dlatego pentium a nie AMD / :

1.procesor P 4  3.2 Ghz
        2.płyta GA- 8195G-MF
        3.grafika invidia 7800 gt
        4.DYSKI SAMSUNGA 80 I 200 Gb

Ps ; przepraszam założyciela wątku że nie odpowiadam na jego pytanie , ale to dlatego
        że moi poprzednicy zrobili to dużo lepiej niż ja , chociaż jakaś rada co do ramu też się przyda.

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Lipca 21, 2006, 10:02:05 »
Ja osobiscie posiadam 2x1Gb Kingsoton CL3 i musze przyznac ze pieknie dzialaja. Nie wiem jednak czy nie warto zainwestowac w Hyper'ki. Smiem jednak sadzic ze to zalezy od tego jak dlugo masz zamiar uzywac tego komputera. Jesli nie masz zamiaru pracy na nim ponad rok to nie warto moim zdaniem. Teraz panuja DDR2 i nic sie nie da z tym zrobic. Kazda przesiadka w przyszlosci spowoduje ze bedziesz musial przejsc na DDR2 a te kostki ktore teraz zakupisz bedzie mogl jedynie oddac potrzebujacym (hyperX beda na pewno mialy lepsze wziecie niz zwykle kosci ale kasa Ci sie na bank nie zwroci).

Jesli masz jeszcze jakies pytania to prosze...postaram sie odpowiedziec.

« Odpowiedź #74 dnia: Lipca 21, 2006, 12:33:00 »

komp był składany pod montaż video dlatego pentium a nie AMD / :

Sam mam AMD (64 3000) i też montuję filmy, jak dla mnie różnicy nie ma, gdyż każdy procesor wykona tą operację, tylko że jeden zrobi to w dwie minuty szybciej.

Pozdrawiam
Pozdrawiam.