Autor Wątek: NIEMIECCY KAMIKADZE  (Przeczytany 4374 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline panzerjager

• *
  • Fritz Rauch
Odp: NIEMIECCY KAMIKADZE
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 08, 2010, 21:19:19 »
Istotnie-null.W artykule-przynajmniej tym netowym nie ma nic o konfiguracji ale gdzie indziej przeczytałem że usuwano MG z piasty śmigła zostawiając te w okapotowaniu silnika.Jedyna nowa rzecz jaką znalazłem było to że skądinąd mi znany Robin Olds 7 kwietnia 1945 zestrzelił jedną z maszyn SK Elbe...
Pomerania 1945
Co. E 75th 9th Infantry Div. "Riverine Rangers"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 08, 2010, 21:21:11 »

To chyba jedyne zdjęcie samolotów które na 100% należały do EK, niestety pokazuje ono tylko samoloty które zostały już przydzielone ale chyba jeszcze nie dostosowane do potrzeb, w tym nieprzemalowane.

ps. przepraszam za format zdjęcia ale n ie chciało mi się przycinać.

zdjęcie za: John Weal, Luftwaffe Sturmgruppen (Osprey Aviation Elite Units 20) Osprey Publishing | ISBN 1841769088 |
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline panzerjager

• *
  • Fritz Rauch
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 08, 2010, 21:49:28 »
Wielkie dzięki Rutkov-w końcu coś.Pytanie czy były w ogóle przemalowywane-wspomniane było że pochodzili z różnych eskadr i zachowali oryginalne malowania...mało tych faktów niestety.
Pomerania 1945

« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 08, 2010, 22:04:08 »
Mniej więcej 3-4 lata temu oglądałem (przepraszam nie pamiętam Planete?, Discovery?) program, w którym wypowiadał się pilot z samobójczej formacji. Opowiadał, że jego oddział został utworzony w celu zniszczenia mostów na Odrze. Leciał w grupie 5-ciu Bf-109, przyznał, że nie miał odwagi na taki atak - nie wykonał zadania (wyskoczył na spadochronie). Nie wie czy jego koledzy zadanie wykonali nigdy już ich nie spotkał ani o nich nie słyszał. O ile pamiętam, mówił o czterech takich grupach.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline panzerjager

• *
  • Fritz Rauch
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 08, 2010, 22:17:18 »
No to była troche inna bajka czyli Selbstopfereinsatz i ciemne sprawki KG 200 i Leonidas Staffel.Faktycznie tu tytuł tematu pasuje.
Pomerania 1945