Autor Wątek: S-300 na Białorusi  (Przeczytany 8218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: S-300 na Białorusi
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 24, 2006, 21:49:53 »
Zbyt mało wiem, żeby to zrozumieć  :008:

Można zacząć od tego tematu, bo nie ma sensu dyskutować znowu o tym samym  :004:

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6384.0.html
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 25, 2006, 13:33:07 »
Przeczytałem  :001:
I z tego co zrozumiałem, to sam taki zestaw S-300 lub Patriot (zwłaszcza tylko jeden) nie jest bardzo groźny. Naprawdę niebezpiecznie robi się dopiero wówczas, gdy w jednym rejonie są rozmieszczone różnego rodzaju środki OPL.
Czyli ja wyciągam wniosek, że te 200 km to tylko teoria i możliwości, a w odległości 50 km od bronionego miejsca można się czuć już w miarę bezpiecznie. I nie wiem, czy jest państwo na świecie, które stać na rozmieszczenie co 100 km kompletu zestawów OPL.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 25, 2006, 13:34:04 »
Jedno jest lol Oczywiście nie na całym terytorium (Tam się broni punktowo) ale na szerokości naszego kraju (frontu), to nie ma najmniejszego problemu.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 25, 2006, 13:52:38 »
Tak własnie pomyślałem, że siłą rzeczy rozmawiamy tylko o uzbrojeniu, które jest "upublicznione". Czasami jednak w różnych programach słyszy się o różnych broniach tzw. niezabijających, a jednocześnie bardzo skutecznych. Myślę, że te bronie są najbardziej utajnione. Przykłąd z Jugosławii - bomby grafitowe przeciwko sieciom energetycznym.
Nad czym pracuje USA wg Discowery. "Śmierdzące bomby"- szukają smrodu najbardziej dokuczliwego dla człowieka, takiego, który uniemożliwi funkcjonowanie człowieka wywołując mimowolne torsje. Można sobie wyobrazić obrzucenie stanowisk OPL takim "gównem" w dużej ilości.
Jeszcze się tam bawią z dźwiękami i światłem.
Jeszcze jak byłem w wojsku (lata 80-te) to na szkoleniu chemicznym powiedziano nam, że obecnie jeżeli zostaną użyte bojowe środki chemiczne, to nie będzie używany jeden rodzaj, a będą łączone z gazem, który powoduje butwienie gumy. Podobno maska spada z twarzy w ciągu kilku minut.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 25, 2006, 13:56:17 »
Tylko, że wszystkie jednostki rakietowe OP są już chronione "ABC", oprócz oczywiście zestawów przenośnych. To już lepiej wysłać grupy dywersyjne. Śledzą tacy sobie te zestawy rakietowe, a kiedy jest potrzeba wysyłąją namiary i cześć.

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 25, 2006, 14:05:39 »
Teraz gdybologia.
Są chronione teoretycznie, ale w czasie wojny dojdą problemy logistyczne. Należy pamiętać, że jedną z głównych bolączek armi niemieckiej w 1941, w czasie Barbarosy, był brak filtrów powietrza do czołgów. Silniki zacierały się nagminnie.
W czasie wojny dochodzi czynnik bałaganu - ciągłe zmiany dyslokacji, działania przeciwnika (patrz "O jeden most za daleko" - "a gdzie tu są niemcy?").
Myślę, że po 2 miesiącach ostrej wojny, używany sprzęt byłby bardzo podobny do używanego w czasie IIWŚ.  :002:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 25, 2006, 14:13:03 »
Dwa miesiące to jak kiedyś 2 lata. Myślę teraz już nie można tak tego rozpatrywać. Możliwośći porażenia wzrosły stukrotnie lub lepiej w porównaniu do II wś.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 25, 2006, 14:17:09 »
Zamiast sie z nimi szczypać, trzeba zakupic pare zestawów GLCM i rakiet TLAM-D, wycelować w ich lotniska i będzie spokój, rozmieścić je możemy gdziekolwiek na terytorium naszego kraju - z każdego miejsca są w stanie osiągnąć każdy punkt na terytorium Białorusi i okręgu Kaliningradzkiego.

Wycofanie zestawu Toczka, to był błąd, bo to była jedyna ofensywna broń w naszym posiadaniu, teraz nie mamy czym szachować wschodu, a trzeba bo zaczynają sie rozkręcać, a rozumieją tylko rozwiązania siłowe.

czarli sorok siem

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 25, 2006, 14:18:16 »
...To już lepiej wysłać grupy dywersyjne. Śledzą tacy sobie te zestawy rakietowe, a kiedy jest potrzeba wysyłąją namiary i cześć.
To nie takie proste, Rosjanie w ważnych strategicznie punktach (maja ich bardzo dużo - to nie tylko Moskwa i jej "atomowe" S-300) mają wokół wyrzutni dalekiego zasięgu mocno rozbudowany system ochrony.
I nie chodzi tu o oczywiste zestawy mniejszego zasięgu, aż po naramienne.
Istnieją też grupy rozpoznawcze i szybkiego reagowania w różnych odmianach BMP-3 (obecnie) i podobnych ? które mają dużą szansę wykrycia "zagrożenia" i są w stanie odeprzeć nawet "niewielki" atak czołgowy.

PS: Na Białorusi takie rozwiązanie mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe.

« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2006, 14:23:31 wysłana przez czarli sorok siem »

« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 25, 2006, 14:20:18 »
Myślę, że w pewnych dziedzinach, 2 miesiące teraz są takie same jak 2 miesiące kiedyś. Zakładając, że większość wyszkolonej kadry zginie w ciągu pierwszych 2 miesięcy, nie będzie czasu na szkolenie rekrótów do obsługi wysokospecjalizowanego sprzętu.
Kiedyś szkolenia szybowcowe były darmowe. Należało jednak podpisać cyrograf, że jeżeli zdrowie pozwoli, będzie się zdawało do Dęblina. I nawet jeżeli się do tego Dęblina człowiek nie dostał, to łatwiej wysłać "mięsko" w tanim MIG-21 (kiedyś) w dużej ilości. - przecież on musiał tylko wystartować, a latać już trochę potrafił.  :002:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 25, 2006, 14:59:19 »
No w sumie niedługo będziemy mieć Boforsy RBS-15 Mk 3, trochę mało ale na rozruch toku myślenia dobre.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 26, 2006, 09:39:40 »
Należy pamiętać, że jedną z głównych bolączek armi niemieckiej w 1941, w czasie Barbarosy, był brak filtrów powietrza do czołgów. Silniki zacierały się nagminnie.

Zważywszy na fakt iz niemieckie czołgi poza panzerem 1 i 2 , a to nie były czołgi tylko niewiadomo co, nie posiadały filtrów powietrza z wkładem filtracyjnym tylko tzw. cyklony odpylające - Feifel system- w których doprowadzane powitrze wpadało w ruch wirowy, a zawarty w nim pył jako cięzki był siłą odśrodkową odrzucany na sciankrury i opadał na dno urządzenia. Cyklony miały wielkość wiadra i znajdowały sie na tylnej płycie czołgu.
Co do skuteczności tego rozwiązania , to nie odbiega od filtrów z warstwą filtracyjna,lecz ma tę zaletę iż nie powoduje wzrostu oporów ssania.
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2006, 09:45:34 wysłana przez Schmeisser »

« Odpowiedź #27 dnia: Maja 19, 2014, 15:09:06 »

Tak, wiem... odświeżam stary wątek. Ale czy S-300 jest zdolna do atakowania celów pociskami z głowicami atomowymi?

« Odpowiedź #28 dnia: Maja 20, 2014, 07:45:55 »
Rosjanie opracowali takie głowice dla większości systemów przeciwlotniczych średniego i dalekiego zasięgu do odpierania zmasowanego ataku, głowice takie posiadają też rakiety systemów przeciw rakietowych.
Po za tym konstruktorzy zaprojektowali tryb odpalania niekierowanego do zwalczania celów lądowych, a systemy morskie miały możliwość zwalczania celów nawodnych.
Standardem na okrętach było zabieranie w rejs dwóch rakiet z głowicami specjalnymi na każdą jednostkę ognia. Głowice takie zaprzestano konstruować wraz z wzrostem skuteczności i precyzji nowych konstrukcji systemów.
Trochę mnie dziwi brak informacji o wyposażeniu w takie głowice dla systemów wojsk lądowych Krug, Buk i S-300W

S-25M - ładunek RA4
S-25MR - ładunek TA26
S-75M - ładunek RA6
S-75M-3 - ładunek RA52
S-200 - ładunek AA96
S-200W - ładunek TA18
S-300P - głowicę specjalną posiadała rakieta 5W55S
systemy przeciw rakietowe
A-35 - ładunek RA2
A-135 - ładunek AA84
systemy okrętowe
4K60 i 4K65  - ??
Trochę rozciągnąłem temat, ale chciałem dać obraz zagadnienia.
http://russianarms.mybb.ru/viewtopic.php?id=499
http://infowsparcie.net/wria/index.html

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 20, 2014, 08:12:56 »
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona