Monografia Me262 też doskonała.
czI:
rozwój konstrukcji(bardzo ciekawy); użycie bojowe z podziałem na jednostki LW; wykaz asów na Me262
czII:
rozwój konstrukcji cz2 (wersje nocne oraz produkcja); zastosowanie bojowe wersji nocnych; krótki opis prototypów, samolotów serii przeprodukcyjnej, samolotów doświadczalnych(tabela); wykaz zwycięstw z podziałem na jednostkę, datę, pilota i typ zestrzelonego samolotu oraz wykaz zniszczonych i uszkodzonych egzemplarzy(tabele); porównanie skuteczności celowników rev i16 i EZ 42(tabela na całą stronę); malowanie i oznakowanie; opis konstrukcji; dużo rysunków perspektywicznych (poglądowych) szczegółow konstrukcji, przekroje(skala1:36) i jeszcze kilka ciekawych tabel.
No i oczywiście w obu tomach plansze barwne ze schematami malowania, oraz rzuty techniczne, głównie w skali 1:72
TomI - 74str, tomII 104. Bardzo dużo tekstu.
Mam prawie 40 numerów monografii AJPRESSu i na ich tle ta jest naprawdę bardzo ciekawa. Nie wiem czy zawiera jakieś nieścisłości i błedy, ale można zapytać o to pewne osoby na naszym forum. W każdym razie polecam , podobnie jak monografię 109tki (choć coś mi się przypomina , że na forum DWŚ chyba pisano o wykrytych błędach)
pozdro
Paweł