Autor Wątek: Mi-28N wchodzi do służby  (Przeczytany 72158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Odp: Mi-28N wchodzi do służby
« Odpowiedź #120 dnia: Lipca 03, 2010, 19:53:39 »
To trochę tak jak z AH-64D - docelowo będą po prostu egzemplarze z radiolokatorem oraz bez niego. Pamiętajmy że oznaczenie "N" wzięło się od "Nocznyj" i nie determinuje tego że śmigłowiec musi zabierać radar. Ze śmigłowców przedseryjnych w tej chwili radar wyrób N025 posiada chyba tylko Mi-28N "036" (aczkolwiek w pewnym okresie widziany był też i bez niego). Wcześniej widziany był z nim jeszcze drugi prototyp Mi-28N o numerze "024" (OP-2).

Obecnie zaś wytwarzane seryjne Mi-28N nie mają radiolokatora N025. Do tej pory prac na nim (tj. radiolokatorem) oraz prób nie zakończono, zresztą przyczyna o ile wiem jest nie tyle techniczna co organizacyjna - po prostu w którymś momencie prace nad N025 przejęło inne biuro konstrukcyjne i inny zespół konstruktorski - stąd też bałagan i opóźnienia.

Przedseryjny Mi-28N "36" z radiolokatorem N025:

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #121 dnia: Lipca 17, 2010, 16:29:43 »
http://tvzvezda.ru/news/forces/content/na_aviabaze_v_budenovske_1607.html

Zapraszam na reportaż o Mi-28N z Budionnowska.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Lipca 18, 2010, 01:11:14 »
Z kronikarskiego obowiązku warto też wspomnieć że kompania OAO CNTU 'Dinamika' wdraża właśnie trenażer bojowego wiertaliota Mi-28N czyli kompleks treningowy STW-28 oraz ucziebno-kompiuterownogo klassa teorieticzeskoj podgotowki UKK-28-L.

Do poczytania w języku rosyjskim: http://www.aviaport.ru/digest/2009/12/15/187117.html

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpnia 28, 2010, 21:12:44 »
W tym roku Mi-28N pomimo kontynuowania jego produkcji w zakładach kompanii OAO "Roswertol", niedługo ma rozpocząć serię testów z nowym pokładowym WSU (ВСУ) typu ТА14-130-28 firmy NPP "Aerosila" (ВСУ - Вспомогательную Силовую Установку, wirtualni piloci Ka-50 w DCS którzy zadali sobie trochę trudu aby poznać śmigłowiec doskonale wiedzą co to jest  :121:).

Począwszy od którejś z kolei serii produkcyjnej śmigłowca będą one budowane właśnie z tym typem WSU. Pierwsze próby państwowe takie maszyny powinny się rozpocząć w roku 2011.

Do poczytania, niestety w języku rosyjskim: http://www.aviaport.ru/news/2010/08/26/201060.html

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Października 24, 2010, 19:51:12 »
W tym roku odebrano kolejną partię śmigłowców Mi-28N. Pojawiły się fotki jednego z nowych śmigłowców. Najprawdopodobniej po przezbrojeniu Budionnowska wchodzą one na uzbrojenie kolejnej eskadry - moim zdaniem z Korienowska. Nowe śmigłowce charakteryzują się dla odmiany białymi numerami bocznymi (poprzednio dostarczone miały niebieskie).

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Października 27, 2010, 20:30:33 »
Mnogofunckjonalnyj indikator i obraz ze stacji celowniczej w kabinie pilota Mi-28N:

« Odpowiedź #126 dnia: Października 29, 2010, 21:05:15 »
Nowe śmigłowce charakteryzują się dla odmiany białymi numerami bocznymi (poprzednio dostarczone miały niebieskie).

Hah - i znowu będą dochodzenia co skąd po co za co dlaczego :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #127 dnia: Października 30, 2010, 14:47:14 »
Zabrakło niebieskiej farby  :118:

Z drugiej strony, nie jest to specjalnie niewiarygodne, bo coś takiego miało miejsce u nas  :121:

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Ostatnia zmiana: Października 30, 2010, 16:36:42 wysłana przez Sherman »
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Listopada 13, 2010, 13:08:45 »
Hah - i znowu będą dochodzenia co skąd po co za co dlaczego :D

Nie ma potrzeby takiego dochodzenia - po prostu wszystkie wiatraki każdego typu z eks- 55 OWP z Korienowska mają numery malowane na biało, bez wodotrysków  :001:
Pułki z jednokolorowymi numerkami też istnieją i nie jest to jakiś ewenement.

Przy okazji - nie dalej jak przedwczoraj podobno do obecnego kontraktu na zamówienie 67 śmigłowców Mi-28N dodano drugą umowę o jeszcze dodatkowe 30 maszyn Mi-28N.

« Odpowiedź #130 dnia: Listopada 13, 2010, 18:51:10 »
Mimo kolejnych zamówień wydaje mi się, że program coś ogólnie słabo jest finansowany... Pomijam już fakt opóźnień ze stacją radiolokacyjną (bo tu opóźnienie z przyczyn trochę obiektywnych ze względu na zmianę poddostawcy) ale z tego co widać na zdjęciach (nawet najnowszych maszyn) wciąż montowane są stare wirniki główne bez zakrzywionych końcówek posiadające ewidentnie i bezdyskusyjnie gorsze charakterystyki aerodynamiczne. Na to nie ma żadnego usprawiedliwienia bo rosyjski przemysł już dawno opanował tą technologię - patrz Ka-50. Wydaje mi się, że chcą po prostu cokolwiek co lata z jak najuboższym/najtańszym wyposażeniem żeby pochwalić się dużą liczbą produkowanych egzemplarzy. Moim zdaniem ich obecny produkt jest jak na razie bardziej prymitywny od AH-64A, podczas gdy Jankesi mają już AH-64D Block III o zupełnie nieporównywalnych możliwościach...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #131 dnia: Listopada 13, 2010, 19:51:13 »
Może zwyczajnie kończą im się resursy w obecnych maszynach i starają się wyprodukować jak najszybciej i jak najwięcej nowych maszyn, choć gorszych parametrowo.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #132 dnia: Listopada 29, 2010, 20:53:22 »
Wnętrze symulatora lotu  Mi-28N o wdzięcznej nazwie  "Dynamika" :)

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: Listopada 29, 2010, 21:20:09 »
Jakby ktoś wcześniej nie widział - odsłonięta stacja półatomatycznego naprowadzania radiokomendowego ppk "Ataka":

« Odpowiedź #134 dnia: Listopada 30, 2010, 08:16:06 »
Wnętrze symulatora lotu  Mi-28N o wdzięcznej nazwie  "Dynamika" :)
Prawdopodobnie jest to produkt firmy CSTS Dinamika - Mi-28NE Full Mission Simulator
http://dinamika-avia.com/product/classifier/helicopter/detail.php?id=649
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz