W drugiej połowie 2012 Rosja zawarła kontrakty na dostawy uzbrojenia do Iraku warte ponad 4,2 mld USD. Dotyczą one m.in. dostaw śmigłowców Mi-28NE i kompleksów przeciwlotniczych Pancir-S1.O umowach zawartych w kwietniu, lipcu i sierpniu poinformowano w dokumentach opublikowanych przy okazji spotkania premiera FR Dmitrija Miedwiediewa i i premiera Iraku Nuri al-Maliki. Według RIA Novosti, informację potwierdził iracki premier, który przybył dzisiaj do Moskwy.Umowy dotyczą m.in. 30 śmigłowców uderzeniowych Mi-28NE i 42 (według części źródeł 50) mobilnych kompleksów przeciwlotniczych Pancir-S1. Umowy negocjowano podczas kilku wizyt wysokich rangą polityków irackich w Rosji. Ich wartość przekroczyła 4,2 mld USD.Stronę rosyjską w umowach z Irakiem reprezentuje Rosoboroneksport. Od końca 2010 funkcję ministra obrony Iraku pełni premier. Porozumienia muszą być jeszcze zatwierdzone przez iracki parlament. Do tej pory głównym dostawcą broni dla Bagdadu był Waszyngton.Jeżeli dostawy zostaną zrealizowane, będzie to potwierdzenie wcześniejszych doniesień o nieformalnej umowie między Rosją i USA, o skompensowaniu utraty przez Rosję zleceń Iranu, zamówieniami z Iraku i Afganistanu. Tezy tego typu formułowali pośrednio rosyjscy analitycy już w 2010.
Za to n/b 37 poddawany jest przebudowie na prototyp Mi-28UB:
Oblot Mi-28UBLotnictwo wojskowe, 09 sierpnia 2013Dzisiaj oblatano śmigłowiec Mi-28UB. Jest to szkolna wersja uderzeniowego Mi-28N.Pierwszy lot najnowszego rosyjskiego wiropłata odbył się w Rostowie nad Donem, w zakładach koncernu Rostwertol. Konstrukcja ta jest szkolno-bojową, dwumiejscową wersją śmigłowca uderzeniowego Mi-28N Nocny Łowca (Irak wznawia zakup Mi-28NE, 2013-07-01, Rozbił się kolejny Mi-28N, 2012-08-17).Mi-28UB powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie głównego użytkownika Mi-28N – wojsk lotniczych Rosji. Jego przeznaczeniem ma być szkolenie rosyjskich pilotów, którzy w przyszłości zasiądą w kabinach bojowych Nocnych Łowców. W związku z tym w obydwu kabinach – pilota i operatora uzbrojenia – zabudowano zestawy sterownic. Oprócz tego zwiększono gabaryty kabiny pilota-instruktora i powiększono górną część jej osłony oraz zmieniono konfigurację foteli.Oprócz tego Mi-28UB może także wykonywać zadania rozpoznawcze i uderzeniowe, zwalczając siłę żywą i pojazdy opancerzone, czy śmigłowce i bezzałogowce przeciwnika, niezależnie od pory doby i warunków atmosferycznych, współpracując z Mi-28N.W ciągu kilku następnych dni prototypowy Mi-28UB zostanie przebazowany do Instytutu im. M.M. Gromowa w Żukowskim pod Moskwą. Jego publicznym debiutem będzie udział w tegorocznych targach MAKS, gdzie zostanie zaprezentowany na wystawie statycznej.