Autor Wątek: Sterowniki Saitek się buntują !!!  (Przeczytany 3693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Sterowniki Saitek się buntują !!!
« dnia: Czerwca 09, 2006, 21:57:10 »
Witam wszystkich..

Zakładam ten wątek ku przestrodze innych posiadaczy starszych modeli Saiteka z rodziny x36USB i x45.
Jestem szczęśliwym posiadaczem pierwszego ze wspomnianych modeli - zakup z drugiej reki, zadbany, przez rok czasu sprawował się doskonale. W ciągu ostatnich miesięcy, niestety nie miałem czasu, aby wraz z towarzyszami broni z 13WELT gnębić agresorów w naszej kampanii Bałkańskiej. W końcu napór życia zelżał i... Odpalam Falcona, a tam ani widu mojego joya... Odpalam ponownie soft i podlaczam ponownie joya.. nic... OK mysle sobie.. reinstalka sterow powinna zalatwic sprawe.. i tak z 6 razy (2 różne wersje sterów Saiteka testowałem, za kązdym razem czyszcząc solidnie kompa, włącznie z rejestrem windy).. Po 4 dniach niemal skapitulowałem.. Stery Saiteka się instalowały, raz rozpoznawały joya, a raz nie.. Winda po instalacji i podłączeniu joya wywalała komunikat: "Urządzenie podłączone do komputera ma awarię i system go nie rozpoznał" !!! Pieknie, myśle sobie, joy mi padł z NIEUŻYWANIA.. Obraził się i zdechł!
Zrobiłem sekcję gada (czyt. rokręciłem), ale w bebechach nic nie wyglądało na nadpalone..kable na swoich miejscach.. hmmm..

Postanowiłem w akcie rozpaczy zainstalować stery "domorosłych" programistów:

http://vega.dyndns.org/x36/ Dhauzimmer's X36/X45 USB filter driver

i DZIAŁA!!!!!

Zachodzę w głowę, jak to kur..na możliwe, ze sterowniki, na których latałem przez rok nagle odmówiły współpracy???? (a zależy mi na nich ze wzgledu na dość łatwą konfigurację profili do joya, no i już gotowy profil do Falcon'a z którego korzystałem i się przyzwyczaiłem)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Miszon

• Gość
Odp: Sterowniki Saitek się buntują !!!
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 10, 2006, 20:17:15 »
Spróbuj reinstalkę kontrolera USB.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2006, 22:06:46 »
Odkopuję wątek, bo potrzebuję pomocy..

Przeinstalowałem cały system od zera po formacie - łudziłem się,że to sterowniki coś namieszały.

Po zainstalowaniu sterowników Saiteka, na których wcześniej joy śmigał obecnie objawy są następujące:
1. Po podłączeniu joya do USB wyskakuje okienko z infem, że " Jedno z urządzeń USB podłączonych do komputera ma awarię, ale Windows nie może go rozpoznać.."   choć czasem
2. Rozpoznaje prawidłowo "Saitek x36 USB", ale w Panelu Kontrolnym windy pod "kontrolery Gier" nie ma nic.

Co dziwniejsze na sterownikach Dauzheimera joystick jest prawidłowo rozpoznawalny i działają wszystkie osie, pojawia się także w "Kontrolerach Gier" ale nie działają żadne przyciski, nawet po utworzeniu profilu (którego nie da rady wgrać :( )

Ma ktoś pomysł co się dzieje z joyem? albo sterami? i jak to rozwiązać??

13WELT YouTube Channel

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2006, 23:37:30 »
Wepnij w inne USB i zobacz co będzie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 27, 2006, 00:11:51 »
testowałem to już.. Odtwarzacz mp3 wykrywa bezbłędnie.. Poza tym problem ten pojawia się w kazdym z 6 gniazd USB w kompie, tak więc to nie wina gniazda.. Zastanawiałem się czy kabel joya się gdzieś nie przełamał, albo styki wtyczki nie starły..

13WELT YouTube Channel

ags

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 27, 2006, 08:21:43 »
Sprawdź sobie w rejestrze ile razy Saitek się dopisał, czy nie ma n-razy utworzonych kluczy od tego samego, albo jakichś dziwnie nazwanych urządzeń mających id producenta (vid - vendor id) takie samo jak produkty Saiteka.
(HKLM -> System -> ControlSety -> Enum -> USB)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 27, 2006, 10:44:15 »
Sprawdź sobie w rejestrze ile razy Saitek się dopisał, czy nie ma n-razy utworzonych kluczy od tego samego, albo jakichś dziwnie nazwanych urządzeń mających id producenta (vid - vendor id) takie samo jak produkty Saiteka.
(HKLM -> System -> ControlSety -> Enum -> USB)

W kluczu "HKLM -> System" mam ControlSet001 i ControlSet003.  :008:
Pomiędzy kluczami Vid (takie same w obu ControlSet) jest pewna różnica. W Set001, oprócz podkluczy "Device Parameters" i "LogConf" (obecnych także w Set003), jest jeszcze podklucz "Control". Poza tym Vid'y w Set001 i Set003 się nie różnią.. Czy powinienem któryś z Set'ów usunąć z rejestru??

13WELT YouTube Channel

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 18, 2006, 10:40:25 »
Mam wileką prośbę.. Wygląda na to,że aby uruchomić mojego joya muszę zdobyć 2 pliki (których o dziwo nie ma po zainstalowaniu driverów i softwaru Saiteka..

Chodzi mianowicie o:

saiview.dll
saiprog.dll

Czy ktokolwiek, korzystający z Saiteka x36/x45 i sterowników Saiteka SD_WinNT_3_2_18master.exe lub SD_WinNT_4_3_3_1727dirvers.exe mogłby mi te 2 pliki wysłać na maila z zaznaczeniem wersji używanych sterów ???

bip3r@o2.pl

Błagam o wsparcie  :507:

13WELT YouTube Channel

Iche

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 18, 2006, 13:01:22 »
Hej.

Mam X45, zainstalowane sterowniki w wersji 4.3.3.1727 ale szukanych przez ciebie plików nie ma na moim dysku.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 18, 2006, 13:39:50 »
Ichi.. a jak instalowałeś?
Najpierw drivery czyli SD_WinNT_4_3_3_1727drvier.exe a potem SD_WinNT_4_3_3_1727programmer.exe czy odwrotnie?

Ponoć te stery nadają się też do x36, ale jak próbowałem je zainstalować to mi w połowie wywalał jakiś błąd (czegoś mu tam brakowało) i koniec...

Sam już nie wiem co jest z tym moim joyem. Niby wszystko się instaluje, komp wszystko bez problemu wykrywa (po reinstalce systemu od zera, bo wcześniej miewał problemy z wykryciem joya), ale w Kontrolerach Gier w Panelu Kontrolnym windows nie widzi żadnego joya. Kiedy prawym klawiszem nacisnę na ikonę Profilera to nie mogę uruchomić Control Panel'a joya. Najeżdżając wskaźnikiem myszy na ikonę Proifiler'a wyświetla mi się jakiś długaśny wpis z rejestru (ten spod Enum/USB), a chyba powinno być coś sugerującego Saitek x36.. Nie pamiętam jak było wcześniej.. :/

Może ktoś ma jakiś pomysł o co tu chodzi i dlaczego joy nie chodzi?? :/

Bo jak się wkurzę to zacznę w Falcona na klawiaturze latać  :021:

13WELT YouTube Channel

Iche

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 18, 2006, 13:45:25 »
Po prostu ściągnąłem ze strony Saiteka "SD_WinNT_4_3_3_1727.exe" i wsio.

Jeśli probowałeś na świerzym windowsie, to wg. mnie to sprzętowy problem.
A na innym kompie sprawdziłeś joya?

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 18, 2006, 14:48:25 »
Hej.

Mam X45, zainstalowane sterowniki w wersji 4.3.3.1727 ale szukanych przez ciebie plików nie ma na moim dysku.
Ja mam Saiteka cyborga 3D,sterowniki w wersji SD_WinNT_3_2_18master.exe
Nie znalazłem także w/w plików
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 18, 2006, 15:03:24 »
Pisząc o tych plikach kierowałem się informacjami zawartymi w FAQ SAiteka (http://www.saitekusa.com/usa/supp/x36x45_support.htm) [pytanie nr 6].

Joya jeszcze nie miałem okazji przetestować na innym sprzęcie, ale na pewno to zrobię..

Do Ichi:
http://www.saitekusa.com/usa/down/sstdown.htm

na tej stronce drivery i oprogramowanie pod XP jest w 2 różnych plikach (te które wymieniałem wyżej) a do windows 2000 jest tylko 1 plik łączący w sobie obie funkcje (driver + software do profili).
Czy Ty Ichi korzystasz w XP z driverów do Win2000?

13WELT YouTube Channel

Iche

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 18, 2006, 15:12:23 »
Win2000 - to juz jasne wszystko.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 31, 2006, 09:36:53 »
Hmm jaja jak berety. Wygląda na to,że problem rozwikłany.. Joy, tak jak podejrzewałem, na całe szczęście sprawny (bo i nie miał od czego tak nagle się popsuć).
Na sterownikach Dauzheimera i XD-Profiler działa należycie. Jest widoczny pod Kontrolerami Gier w Panelu Kontrolnym, można go kalibrować.
Po uruchomieniu XD-Profile w Falconie działają wszystkie klawisze joya. Ostateczne testy będę robił w ciągu najbliższych dni.

Najciekawsze jest to, iż oryginalne sterowniki Saiteka wciąż nie chcą działać. Podejrzewam, że jakiś program lub składnik Windowsa (ale jaki?) podmienił jakieś pliki (ale jakie? :) ), które nie lubią się ze sterami Saiteka.. zarówno tymi starszymi jak i najnowszymi. Szkoda do soft do profilowania joya od Saiteka jest bardzo miły w obsłudze, a tworzenie profili przy jego pomocy jest tak łatwe, że nawet przyjemne :)

Nic to, najważniejsze, że działa i nie muszę kupować nic nowego, nawet awaryjnych tanioch za 50 zeta z allegro. Ale mi ulżyło.. Walczyłem z tym chyba ze 2 miesiące.. W końcu będę mógł znów usiąść za sterami F16.. A ostatnio skusiłem się także na Il-2 Sturmowik za 19.90 i StrikeFighters Gold za 25,- :)

13WELT YouTube Channel