Autor Wątek: Gdzie znajdę takie potencjometry?  (Przeczytany 2262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Gdzie znajdę takie potencjometry?
« dnia: Czerwca 14, 2006, 20:17:40 »

(Ręka i potencjometr z Saiteka Sundownera, mam nadzieję, że się nie obrazi :) ). Chodzi mi o tak spiłowany trzpień. We wszystkich sklepach elektronicznych znajduję jedynie poty z taką końcówką:

Czy takie półokrągłe poty są dostępne tylko producentom joysticków? :) W końcu nie da się ich w nieskończoność czyścić, czasem trzeba kupić nowe... A takie ze szparką nijak nie pasują (próbowałem raz nawet piłować taki pilnikiem, ale nic dobrego z tego nie wyszło).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Gdzie znajdę takie potencjometry?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 14, 2006, 20:22:36 »
Kupić można, ale tak wykończone są zwykle droższe modele. Ja np biorąc zwykły potencjometr z Telpodu odcinam jedno skrzydełko brzeszczotem, a do drugiego przyklejam SuperGlue kawałek plastiku :D jest to chyba najszybszy sposób modyfikacji.

jimm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 14, 2006, 20:26:39 »
a do drugiego przyklejam SuperGlue kawałek plastiku :D jest to chyba najszybszy sposób modyfikacji.

Ja użyłem poksyliny i działa nienagannie

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 16, 2006, 03:29:06 »
Ja użyłem kamienia szlifierskiego na wiertarce (niskie obroty i palce zamiast uchwytu )...  trochę pracochłonne, ale udało się.
Swoją drogą to jakieś ćwierć wieku temu były tylko (lub prawie tylko) dostępne półokrągłe
Jak ten świat się zmienia... :004:

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 16, 2006, 08:49:27 »
a np biorąc zwykły potencjometr z Telpodu odcinam jedno skrzydełko brzeszczotem, a do drugiego przyklejam SuperGlue kawałek plastiku

Ja robię dokładnie tak samo jak Sundowner. Jest to najszybszy sposób dopasowania potencjometru do otworu.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

T-Rex

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 23, 2006, 18:58:43 »
Jak byś potrzebował nowego to poszukaj tutaj: http://www.unizet.com.pl/nowa/modules.php?name=Sklep&file=lista&rodzic=0403
Nie wiem czy dobrze trafiłem ale...

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 23, 2006, 23:20:31 »
Nope, tam też nic takiego nie ma, zwykłe telpody. Zastosowałem się do patentu z upiłowaniem połówki i doklejeniem czegoś, ale i tak wyniki nie były zadowalające (chyba że źle dobrałem wartość pota, ale niby 90 stopni wykorzystuję z 220kO, czyli rozdzielczość nie powinna przekraczać 100k). Ale mniejsza z tym, i tak robię teraz przepustnicę od podstaw i tam wstawiam zwykły ("nowoczesny") potencjometr.