Autor Wątek: Jak i czym malować?  (Przeczytany 26209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rumburak

• Gość
Jak i czym malować?
« dnia: Czerwca 25, 2006, 22:11:44 »
Niedawno kupiłem mój pierwszy model po kilku latach przerwy - jest to Mustang III firmy Tamiya 1:48.  W instrukcji znalazłem listę zalecanych farb i już miałem je kupić gdy uświadomiłem sobie że nigdy nie malowałem aerografem  :icon_eek: a nawet zwykłymi farbkami modelarskimi. Więc postanowiłem się zapytać zanim bezmyślnie wydam kupę forsy.

Chciałbym się dowiedzieć od podstaw: jak się maluje model?
Czy używa się farb podkładowych? Jakich?
Jakich farb używać? Czy tych polecanych przez producenta, czy jakiś innych np: ulubionej firmy?
Jak rozumiem można używać farb innych firmy, po dobraniu odpowiednich kolorów.
Co to są farby akrylowe i do czego służą?
Kiedy malować aerografem i jakich farb do tego używać? Czy trzeba rozcieńczać farby i czym?
Jakie efekty można uzyskać stosująć odpowiednie specyfiki? postarzanie, inne?
Suche pigmenty, suche pastele i tempery - co to i do czego służy?

Wielkie dzięki za odp i porady, może jakieś linki do poradników.
A tu jeden fajny do modelu który chcę robić.
http://www.old.modelarstwo.org.pl/lotnicze/galeria/siedlecki/p-51_mustangiii/index.html#17

Offline Kos

• Global Moderator
Odp: Jak i czym malować?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 25, 2006, 22:21:29 »
Przeczytaj wątek "Jak powstaje model" oraz "Technika". Myślę, że na większość swoich pytań (o ile nie na wszystkie)znajdziesz tam odpowiedź. Jeśli czegoś nie zrozumiesz albo dalej będziesz miał wątpliwości - pytaj!
Dziadek Kos

Edax

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 25, 2006, 22:28:40 »
Maluję się pędzlem lub też aerografem.
Można ale nie trzeba, dzięki podkładowi farba lepiej się trzyma modelu. Do podkładu możesz używać zwykłych sprejów matowych dostępnych w np. Leroy Merlin.
Polecam farby akrylowe Tamiya, świetna jakość, wiadomo są zwolennicy akryli jak i emali, emali niemiłosiernie śmierdzą i szkodzą zdrowiu.
Akryle można rozcieńczać wodą destylowaną, alkoholem lub też firmowym rozcieńczalinikiem.
Farby akrylowe oczywiście jak każde farby służą do malowania  :004:
Do malowania pędzlem jak i aero warto rozcieńczać farby, oczywiście do aero inaczej niż do pędzla.
Do aero robie mieszankę farby Tamiya vs Rozcieńczalnik Tamki 1:2 i jest ok.
Do pędzla troszkę mniej.
Pigmenty i suche pastele to praktycznie to samo, jeno jest taka różnica że pigmenty są już gotowe do nakładania.
Efekty rózne można osiągnąć zależnie od ilości pigmentu, farby, lakieru, aerografu itp. itd.

Powodzenia !

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2006, 01:37:07 »
Do podkładu możesz używać zwykłych sprejów matowych dostępnych w np. Leroy Merlin.

Mówisz o podkałdzie Motipu, czy masz inny wynalazek?

Czy dobrze się nakłada, nie odpryskuje, daje się polerować?
"Verkaaft's mei Gwand 'I foahr in himmel!"

Edax

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2006, 10:38:56 »
Mam inny  :004:
Tutto Color się zwie, nakłada się świetnie, nie odpryskuje. Wiadomo to nie podkład Games Workshopa ale jak za te 13 zl jest super.

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 17, 2008, 14:20:06 »
Witam mam takie pytanie: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak malować zęby rekina bez szablonów tylko z taśma maskującą??

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 17, 2008, 14:56:35 »
O wiele łatwiej jest zaopatrzyć się w stosowne kalkomanie. Będzie i szybciej i ładniej ale skoro chcesz to zrobić wyłącznie za pomocą taśmy maskującej to proszę bardzo... mimo wszystko wycinanie kształtów zębów z tej taśmy i tak Cię nie minie.

1. Na kartce papieru lub kalce technicznej (lepiej) rysujesz kształt całej paszczy czyli obrys zewnętrzny, zachowując skalę.
2. Wycięty szablon przykładasz do modelu w miejscu gdzie ma być i sprawdzasz czy prawidłowo leży. Jeśli nie to dokonujesz korekt i powtarzasz czynność. Za którymś razem będzie dobrze.
3. Jeśli obrys zewnętrzny paszczy pasuje do modelu zaznaczasz go miękkim ołówkiem na przewidzianym miejscu, odejmujesz i rysujesz na nim zęby takie jakie mają być lub takie jakie chcesz by były.
4. Wycinasz ząbki górnej szczęki. Możesz wycinać całością lub pojedyńczo.
5. To co wyciąłeś odrysowujesz na taśmie maskującej naklejonej na śliski papier np. taki na którym znajdowała sie wcześniej folia samoprzylepna.
6. Teraz wycinasz to co odrysowałeś na taśmie naklejonej na papier. Stworzyłeś szablon lub maskę - jak wolisz.
7. Tak samo postępujesz z dolną szczęką.
8. Zaznaczone na modelu miejsce malujesz na np. biało i czekasz aż farba wyschnie - będą to ząbki rekina.
9. Zdejmujesz z papieru szablony wycięte z taśmy maskującej i naklejasz na przewidziane miejsca na modelu.
10. Środek paszczy malujesz na np. czerwono.
11. Po wyschnięciu farby szablony zdejmujesz i Twoim oczom powinny ukazać się wspaniałe ząbki rekina.
12. Dalsze wykańczanie w zależności od upodobania.
Dziadek Kos

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 17, 2008, 15:52:33 »
Muszę to wypróbować ale to dopiero najwcześniej jutro gdy dostanę kompresor. Aha jeszcze powiedz mi czy Air brush kit(chyba RH-701A 7PC)  to dobry wybór. Taki: http://i5.ebayimg.com/06/i/08/10/cc/5e_1_b.JPG

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 17, 2008, 16:26:25 »
Aha jeszcze powiedz mi czy Air brush kit(chyba RH-701A 7PC)  to dobry wybór.

W/g mojej opinii - nie.
Dziadek Kos

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 17, 2008, 20:18:27 »
To nie jest aż takie złe, przez dwa lata używałem podobnego aero i teraz zakupiłem pseudo-Iwatę z Allegro. Ten spisywał się całkiem nieźle, tylko marnuje spore ilości farby (trzeba jej przygotować więcej niż w innych aerografach).

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 22, 2008, 23:12:39 »

Witam.

Ku pokrzepieniu , takim sprzętem się kiedyś malowało  :001: , znaleziony
      podczas wykopalisk w piwnicy ( porządki ) rozpylacz z pierwszej połowy lat 80tych .

Pierwotnie połączenie długopis/ nakrętka / igła wykonane za pomocą distalu , w póżniejszym
    czasie uzupełnione innym specyfikiem .   

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 01, 2008, 23:11:01 »
Mam pytanko. Czy można malować akrylami za pomocą pędzli? Gdzieś słyszałem że nie nadają się one do takiego malowania.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 02, 2008, 06:24:49 »
Można. Pamietać trzeba o właściwej gęstości farby i rozmiarze pędzla odpowiednim do wielkości malowanej powierzchni.
Dziadek Kos

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 02, 2008, 09:41:38 »
Mam pytanko. Czy można malować akrylami za pomocą pędzli? Gdzieś słyszałem że nie nadają się one do takiego malowania.
Ja malowalem, fakt ze kartonowki...
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Elvenking

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 06, 2008, 19:37:58 »

Ja maluję.

Tak jak wspomniał Kos, trzeba pamiętać o rozcieńczeniu - najlepsza jest wódka :D ale woda też od biedy może być. Ja nakładam cienkimi warstwami, szybkimi ruchami pędzla. Generalnie po pierwszych 1-2 warstwach samolot jest ledwo co pokryty i czynność trzeba powtórzyć co najmniej z 8 razy dla uzyskania jednolitej, ładnej powłoki. Po każdej warstwie delikatnie szlifuję drobnym papierem (powyżej 1000) i poleruję delikatną szmatką czy nawet chusteczką. Efekt - bomba!