Autor Wątek: Za co?  (Przeczytany 4097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Za co?
« dnia: Lipca 06, 2006, 09:02:33 »
http://wiadomosci.onet.pl/1351593,11,item.html

2 pytania
Za co?
I jak ganianie szczawi po trawie i sprzatanie obszaru moze wplynac na gotowosc w walce z terroryzmem?

(administracje uprasza sie o nie uzwanie toksyczneggo olowiu, nie przebywam na swoim PC )

jimm

• Gość
Odp: Za co?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 06, 2006, 09:22:04 »
Każdego roku do armii trafią wszyscy, którzy ukończyli 19. rok życia i są zdrowi.
Wszyscy czyli kobiety też ??  :004:

Pomysł uważam za chory.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 06, 2006, 09:25:21 »
Jak to mawiają nasi południowi sasiedzi - Polibejte me w perdel pane minister ;)
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 06, 2006, 09:42:33 »
"Kilka miesięcy w wojsku nie zrujnuje nikomu życia czy kariery, za to przyczyni się do tego, że będziemy mieli społeczeństwo przeszkolone na wypadek wojny, zamachów terrorystycznych czy kataklizmów. To bardzo istotne, aby te intensywne szkolenia zaliczyli wszyscy młodzi Polacy, zanim przejdziemy wyłącznie na armię zawodową"
Buhahahahahahahaha, ale przeszkolenie będą mieć przez te 4 miesiące, to nawet stopa do butów sie nie zdąży dopasować (nasze buty wojskowe nie dopasowują sie do nogi, jest na odwrót ;) ). No i skąd oni teraz wezmą tyle mundurów ?

Mieliśmy mieć armię mniejszą i całkowicie zawodową, a teraz wygląda na to, że większość w jednostkach to nadal będzie pobór, który i tak nic nie robi.

Siara

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 06, 2006, 09:48:27 »
moze chodzi o rozkrecenie gospodarki,nowe mundury,berety,troche wiecej jedzenia-ktos ma w tym interes.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 06, 2006, 10:20:44 »
Do lol z tym  :020:
Paranoja. Niech wprowadzą ustawę, która mówi, że aby iść na studia trzeba odbyć roczną służbę w wojsku, albo jeszcze lepiej, żeby dostać dowód osobisty... Po co ja się pytam, przeszkolona do walki młodzież skoro nawet nie będzie dla nich podstawowych rzeczy na wypadek konfliktu. Mołotowami będziemy walczyć? Już lepiej by wskrzesili na porządny poziom harcerstwo. Więcej dobrego by to przyniosło...
Achtung Spitfeuer!

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 06, 2006, 10:23:41 »
Mam wrażenie, że nawiązujemy do pieknych tradycji! A wy tak sceptycznie  :003:
To będzie przeszkolenie do pospolitego ruszenia!! Chyba dużo nie trzeba? A po odbytej służbie przeszkolony obywatel otrzyma widły/kosę + dyplom z podobiznami największych obecnie żyjących patriotów. Jak dla mnie pomysł boma.

pozdrawiam,
qrdl

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 06, 2006, 10:44:37 »
A obrona przeciwlotnicza dostanie oszczep do strącania samolotów przeciwnika... qrdl kurna dobrze kombinujesz...
Achtung Spitfeuer!

dark2

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 06, 2006, 11:05:31 »
no jak samoloty nisko latają żeby radar nie wykrył to taki oszczep może sporo szkód narobić, wyrzucanie aluminium, zakłocanie nie pomoze ...

lol

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 06, 2006, 11:05:58 »
Będzie fajnie zobaczycie :D A swoją drogą to strasznie się napracowali z tą nowelizacją, mogli zostawić już tą starą ustawę. Tak czy siak niewiele wnosi nowego do tematu :D

@Sun
Bez obaw, pomyśleli o wszystkim. Buty bedziesz teraz dostawał 9 miesięcy wcześniej aby się dopasowały :D
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2006, 11:12:33 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

swier

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 06, 2006, 11:45:41 »
Hehe pomysł taki sam jak wszystkie inne naszego pożal się boże rządu  :005:

Z tymi gośćmi co teraz rządzą to jest trochę tak jakby wpuścić przedszkolaka do koparki. Pokazać mu która wajcha jest do czego i dawaj. Przecież kopanie dołów to żadna filozofia prawda? Każdy potrafi

Ciekawe czy te ciecie przewidziały środki na zapewnienie bytu rodzinom, których jedyny żywiciel będzie 4 miesiące zajmowal się niezwykle ważnymi dla obroności Polski czynnościami takimi jak malowanie krawężników ....

Pozostaje mi dziękować losowi, że mnie to mogą skoczyć na Bena i zagrać Szopena  :002:

Micho

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 06, 2006, 11:54:36 »
Powoli, bez paniki, wszystko pewnie rozbije się o brak kasy.
pozdr

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 06, 2006, 12:01:13 »
Będziemy mieć piękne pospolite ruszenie, każdy będzie znał regulaminy wojskowe i musztrę... strzelać już nikt nie będzie umiał.

Jakiś czas temu poszedłem postrzelać do tarczy z wiatrówek, znajomy po przeszkoleniu wojskowym, oczywiście zbyt dobrego zdania o szkoleniu nie mam więc nie spodziewałem sie cudów. U mnie czarne pola, u kumpla wokoło i jakoś dziwnie składał sie do strzału (pozycja wolna stojąca), pytam sie go co jest, skoro przecież miał przeszkolenie i na nim miał świetne rezultaty z AK i nawet dali mu SWD, to on odpowiada, "Tak, ale my strzelaliśmy tylko leżąc" dla mnie EOT  :003:

Inna sprawa to Bundeswehra, tam przeszkolenie wojskowe jest obowiązkowe jak u nas, tylko że:
- można iść przed, lub po studiach
- ma sie darmowe bilety na środki komunikacji publicznej po całym kraju (z wyjątkiem ekspresów ICE)
- dostaje sie sensowny żołd
- dostaje się propozycję szkolenia i służenia w kilku różnych jednostkach, na różnych etatach

jak ktoś się zdecyduje pozostać (jako szeregowy) dostaje:
- 800-1000Eu żołdu
- zakwaterowanie i umundurowanie
- nadal bezpłatnie może korzystać z komunikacji
- dostaje stypendium aby opłacić uczelnię jeżeli zdecyduje się studiować zaocznie

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 06, 2006, 12:04:22 »
Spokojnie panowie, przecież projektu nowelizacji ustawy jeszcze nie przedłożono do Parlamentu i szczerze powiedziawszy wątpię by został przyjęty. A jak już przejdzie no to cóż... Grrr... jak zwykle jakiś pismak musi siać przedwczesną panikę... :005:

Cytat: Sundowner
Będziemy mieć piękne pospolite ruszenie, każdy będzie znał regulaminy wojskowe i musztrę... strzelać już nikt nie będzie umiał.

Podobno ktoś kiedyś powiedział że polska armia to armia defilad :121:
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2006, 12:11:31 wysłana przez John Cool »

Offline Rolam

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 06, 2006, 12:07:10 »
Za co?
Odpowiem żartobliwie i eufemistycznie cytując pewien bardzo bogaty pod kątem duchowym i moralnym film :
" w imię zasad s**@#@&&u! " :P
A tak na serio: bzdura do kwadratu... (chociaż mnie z poziomu kat D nie wypada komentować) :D
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."