Autor Wątek: Który to sentai(shutai)??  (Przeczytany 5677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Vf101_SaburoSakai

• Gość
Który to sentai(shutai)??
« dnia: Lipca 12, 2006, 14:44:45 »
Witam wszystkich.Pytanie jak w temacie.Przeszukałem całą sieć i nie znalazłem odpowiedzi ,który sentai(moze shutai) latał z takim znakiem na ki84 na ogonie.Mam taki znak w książce oryginalnej japońskiej ,ale nie ma opisu co do formacji.Nie mam skanera ale dodałem do jednego ze zdjęć z netu właśnie ten znak o ,który mi chodzi(CZERWONY PIORUN ZAKOŃCZONY STRZAŁKĄ U NATARCIA STATECZNIKA PIONOWEGO).Jeśli ktoś wie co to za formacja,albo zna jakieś internetowe żrudło ewentualnie jakieś fotki bede wdzięczny ze informacje.

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Który to sentai(shutai)??
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 12, 2006, 15:32:41 »
Takie oznaczenia w Lotnictwie Armii Lądowej były przeważnie osobistymi insygniami pilota, zawierały często kolory jednostki więc zapewne jest to niepowtarzalny znak. Duża szansa jest że mam rację.

robię to z żalem bo sam walę błędy ale żródła przez "ó" piszemy :).
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 12, 2006, 16:58:54 »
Poszperałem trochę i jedno jest pewne czerwona błyskawica to oznaczenie chutai, np. biały kolor 1 ch, niebieski - dowódcze ch, zielony 3 ch. Przeszukałem wiele moich źródeł i nie znalazłem błyskawicy ze strzałką, bez owszem. Także nie wiem na razie który to sentai. Czy malowanie samolotu z twojej książki odpowiada temu ze zdjęcia które zamieściłeś?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 12, 2006, 19:12:59 »
Gizmo pisał o tym na  DWSie kiedys - dokładnie o tej formacji z piorunem - przy okazji tematu o nalotach B-29
Zdaje się to były jakieś ichnie jednostki obrony rzeszy

edit

ICH HABT EIN! VOLTREFFER !
http://www.hlj.com/product/HSG09614

Datek na cele dobroczynne możesz przekazać w piwie :D
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2006, 19:56:18 wysłana przez Schmeisser »

Vf101_SaburoSakai

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 20, 2006, 02:42:51 »
Nie nie shmeisser.Jak napisałem to jest piorun zakończony strzałką!!!.Twój link przedstawia jeden z samolotów 11th Sentai i owszem jest tam piorun,ale nie jest on zakończony strzałką.rutkov serdeczne dzięki za zainteresowanie,a co do pytania to samolot pomalowany jest tak jak np.na drugim obrazku tzn.ciemna zieleń(lub brąz) i nie zwykła okrągla biała obwódka wokół hinomaru tylko pas białej farby zaówno na kadłubie jak i na górnej cześci skrzydeł(no i zamiast tego znaku co na obrazku właśnie ten piorun ze strzałką u natarcia statecznika pionowego.Być może jest to,któryś chutai 11th Sentai bo wygląda to podobnie(ale nie jest to to samo oznaczenie).Jestem prawie na 100% pewien,że już gdzieś kiedyś widziałem to oznaczenie,ale za nic nie mogę sobie przypomnieć gdzie.Przekopałem już trochę netu łącznie z kalkomaniami rożnych firm produkujących model ki84 ,ale nie znalazłem.Zdjęcie przedstawia dwa ki84 na lotnisku z czgo samolot na pierwszym planie ma na dole statecznika pionowego numer 41,więc wnioskować można ,że to nie był samolot jakiegoś tam jednego pilota.

Vf101_SaburoSakai

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 20, 2006, 02:53:16 »
Nie wiem dlaczego obrazki nie dziłają,wiec daje link do strony http://wp.scn.ru/en/ww2/f/771/65/2 na stronie 3 samolot z 2 chutai 11th Sentai z piorunem ,ale bez tej strzałki,a na 4 stronie wlaśnie na przyklad malowanie ki84 z 1 chutai 47th Sentai tylko zamiast tego oznaczenia co na obrazku wlaśnie ten piorun ze strzalką.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 20, 2006, 09:14:21 »
Wyszperałem coś takiego:

Chyba jest to znak 103th Sentai - nie znam oczywiście japońskiego, ale pierwsze trzy znaki są identyczne na wszystkich rysunkach więc oznaczają zapewne nazwę jednostki (było tam kilka takich, które mogłem porównać ze znanymi oznaczeniami np. 104th Sentai czy 102th Sentai)

Niestety "piorun" ma trochę inny kształt, niż narysowany przez Ciebie - więc nie wiem czy chodzi o tę samą jednostkę, to zależy od tego jak precyzyjnie narysowałeś to oznaczenie?
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2006, 09:23:03 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 20, 2006, 10:59:39 »
Saburo chyba niestety takie coś nie istniało. Mam dosyć dobre książki o malowaniach japońskich samolotów i tam pioruna ze strzałką nie ma. Jest sama strzałka lub piorun bez niej. Ale mogę nie wiedzieć wszystkiego ;). Proponuję więc napisać post na:

http://www.przestworzadws.netlook.pl/

lub

http://dwsxip.dmkproject.net/dws/forum/index.php

tam jest conajmniej dwóch gości tj KZA i Daniel-Martola którzy znają wszystko o japońskim lotnictwie i rozwieją wszelkie wątpliwośći. Szczerze mówiąc obaj zaglądają i tu ale bardzo rzadko jak widać :). Pisz tam i wszystko będzie jasne.

jimm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 20, 2006, 22:29:10 »
Wyszperałem coś takiego:

Chyba jest to znak 103th Sentai - nie znam oczywiście japońskiego, ale pierwsze trzy znaki są identyczne na wszystkich rysunkach więc oznaczają zapewne nazwę jednostki (było tam kilka takich, które mogłem porównać ze znanymi oznaczeniami np. 104th Sentai czy 102th Sentai)

Sentai pisze się w ten sposób czyli te dwa znaki za numerkiem to na pewno sentai. Następny krzaczek oznacza książkę, teraz, główne, rzeczywisty. Tak przynajmniej mi się wydaje (japońskim tylko się interesuje i jestem samoukiem).

Pierwsze dwa znaki to czyli lotnictwo wiec podejrzewam że chodzi o coś typu czyli Siły Powietrzne. Dwóch ostatnich nie jestem w stanie rozszyfrować :015:.

Niestety spóźniłem się na edycje wiec proszę by jakiś dobry człowiek z odpowiednimi uprawnieniami połączył te posty.
Nie wiem czy dobry ale połączył  :002:
« Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2006, 01:19:50 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 20, 2006, 23:48:23 »
Trzeba by w słowniku wyszukać ten ostani ideogram. Bo tak to cięzko się domyślić. Knaji opisujące książkę po dodaniu z przodu znaku 日 onacza japonię 日本. Sam znak 本 wywodzi się od wizerunku góry Fuji (używany też czasami w kanji związanych z domem). Ostatni ideogram składa się po częsci z znaków oznaczających jakieś liczebniki oraz określenie jakiejś większej wielkości. Bez słownika i przypisania tego znaku do jakiejś grupy pierwiastków (kluczy) nie dojdziesz co to jest. A ja nie mam akurat żadnego słownika i katalogu z kanji pod ręką :(

PS. Niema to jak internet :P
部- część, grupa.
W całości 本部 strzelił bym na hmmm Japońskie dywizje ? może coś ala ochrona rzeszy ?

PS2. Niema to jak automatyczne translatory :P
Headquarters-sztab, dowódctwo, centrala
(taki dom grupy :) byłem w miare blisko)

PS3. Nie jestem samoukiem, kiedyś tam coś sie nasłuchałem to tu to tam :P, jakies 2 załapałem itp :]

PS4. wspólnymi siłami prawię się udało jednak nadal pozostaje jedno kanji, te przed 103.
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2006, 23:53:24 wysłana przez Josiv »
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

jimm

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 21, 2006, 00:47:34 »
Doszedłem jeszcze do tego że tutaj
1 oznacza 1 chuutai czyli coś ale pierwsza kompania.

Josiv obawiam się że 99% ludzi na tym forum nie ma zainstalowanych japońskich czcionek, i w twoim poscie widzą tylko znaki zapytania.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 21, 2006, 01:23:48 »
Josiv & jimm SZACUNEK :010:

Wiedziałem, że to Forum to banda świrów, ale że taka, która potrafi "rozpracować" japoński ...  :659::

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 21, 2006, 01:28:51 »
Josiv obawiam się że 99% ludzi na tym forum nie ma zainstalowanych japońskich czcionek, i w twoim poscie widzą tylko znaki zapytania.
ja mam i ładne krzaczki mi się zrobiły. Zwłaszcza znak z górą Fujijamą  :icon_eek:

To że Josiv zna japoński to wiedziałem bo go znam, ale że znajdzie się jeszcze jeden taki to niewierzyłęm :D

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 21, 2006, 01:47:02 »
Vf101_SaburoSakai jak widzisz moce piekielne już nad tym pracują  :new_asthanos:

Daj znać czy ten "piorun" na ogonie przypomina ten z Twojego rysunku :010:

Vf101_SaburoSakai

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 21, 2006, 02:02:19 »
Bardzo przypomina,a że cieżko znaleść bo wszystkie firmy modelarskie,skiny do samolotów z gier itd. nastawione są na,że się tak wyrażę popularną wiedzę tj.tylko bardzo znane jednostki,które się czymś tam wsławiły.ja podejżewam,że to może być oznaczenie z końca wojny(1945r) i być może jednostka ta istniała bardzo krótko i się nie wsławila zestrzeleniem iluś tam yankesów wiec cieżko znaleść.Dzięki za pomoc w poszukiwaniach