Autor Wątek: Warbirdsy w Duxford  (Przeczytany 3580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Warbirdsy w Duxford
« dnia: Lipca 14, 2006, 11:34:45 »

John Cool

• Gość
Odp: Warbirdsy w Duxford
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 14, 2006, 12:35:38 »
Tylko nie mówcie mi że tego Gustawa na końcu napędza jakiś twór z rodziny Packard-Merlin zamiast Daimler-Benza DB-605... Ehhh, na czym ten świat stoi :005:

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 14, 2006, 12:56:59 »
Zobaczcie str.10 – ale paskuda :006:. Co to za silnik? (allison?) Tak na pierwszy rzut oka połączenie P-40 z Bf-109. Strasznie to wygląda, Bf-109 straciła cały swój wygląd. Tylko „ciotka Ju” się nie starzeje i ciągle świetnie wygląda. Zwróćcie uwagę na statecznik pionowy Bf-109. Mimo obowiązującej ustawy lata z X na stateczniku.
Nie wiedziałem, że P-36 (Hawk 75) i MS-406 jeszcze latają, fajne zdjęcia, dzięki za link.
Ciekawe czy dożyję żeby taka impreza odbyła się u nas w kraju, pewnie nie :005:.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 14, 2006, 13:08:10 »
Tejket izi. To nie Bf-109 tylko HA-1112M1L Buchon, G-BWUE.

Zwróćcie uwagę na statecznik pionowy Bf-109. Mimo obowiązującej ustawy lata z X na stateczniku.
Jakiej ustawy? Słyszałem, że w ramach UE miała taka wejść, ale nie przeszło. Kłopoty może mieć tylko w państwach, które taką mają, ale własną, np. w Niemczech.

Hawka to dopiero niedawno odbudowano, poszukaj, było na Forum.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2006, 13:13:50 wysłana przez Sherman »
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 14, 2006, 13:33:22 »
Buchon, Buchonem (ale i tak paskuda) ale on tu „robi” za Bf-109, bo po co w takim razie ten X na stateczniku?

Może nie ma ustawy obowiązującej w całej UE, ale w większości państw w Europie taka ustawa obowiązuje. Pamiętam, że jakieś 30-ści parę lat temu nawet na modelach niemieckich samolotów z okresu IIWŚ w miejscu X było białe kółko. Dotyczyło to modeli z Europy i Japonii, bo w demoludach rozwiązano ten problem inaczej, po prostu nie produkowano modeli „ciemnej strony smoczy”.

Te zdjęcia są z Duxford 2006, czy w WB nie obowiązuje ta ustawa?.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2006, 13:39:56 wysłana przez Scoot »
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Lukas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 14, 2006, 13:49:30 »
Jestem daleki od wielbienia Niemiec i niemców, ale zakazywanie symbolu X w malowaniu samolotów to przeginka, w końcu to historia, a sam znak jest dużo starszy niż nazistowskie Niemcy.

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 14, 2006, 13:53:46 »
Pamiętam, że jakieś 30-ści parę lat temu nawet na modelach niemieckich samolotów z okresu IIWŚ w miejscu X było białe kółko. Dotyczyło to modeli z Europy i Japonii, bo w demoludach rozwiązano ten problem inaczej, po prostu nie produkowano modeli „ciemnej strony mocy”.
Hehe - nawet ich nie sprowadzano. Za to na giełdzie kosztowały 3-4 razy więcej niż alianckie, a te z kolei kosztowały 3-4x więcej niż gdy były czasem w sklepach  :021:
Dawniej w naszej Skrzydlatej nie czajono się -rysunki i fotki były ze swastykami, za to "uwielbiałem" czeskie Letectvi - na każdym zdjęciu zamazany hakenkreuz, a na rysunkach kwadraciki  :118:. Ale pismo i tak było lepsze.
Choć parę z tych maszyn widziałem to jednak zobaczyć tyle na raz - to byłby odjazd !
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 14, 2006, 14:09:13 »
Te zdjęcia są z Duxford 2006, czy w WB nie obowiązuje ta ustawa?.
Nie, tam nie. Nie wiem co się z nim stało bo nie ma go na fotkach, ale jeszcze niedawno w Wielkiej Brytanii był jedyny latający Emil. Miał być kiedyś w Góraszce, ale podczas międzylądowania w Germanii jakieś ciołki go zgarnęły- za swastykę właśnie.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 14, 2006, 15:11:22 »
W UK jak i w USA można mieć swastykę jako część rekonstrukcji historycznej.
Widać też to w grach, wydania USA mają np. Waffen SS, hackeny i gotyckie SS, a wydania EU mają Waffen Grenadier, brak hackenów i SS  :002:
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Siara

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 14, 2006, 22:27:52 »
fajne foty,widze pare znajomych mi maszyn :002:
Jezeli chodzi o swasty nad uroczym Duxford to tu jest taki fajny filmik francuskiego Storcha ktory nakrecilem rok temu.
http://rapidshare.de/files/25857516/storch.rar.html
Dwa filmiki w RAR wazace chyba 18 meg.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 15, 2006, 00:48:22 »
No nie powiem, fotki niczego sobie. Szczególnie cieszy mnie obecność Skyridera który moim zdaniem jest omijany,a dla mnie jest uosobieniem doskonalości jeżeli chodzi o smigło a także symbolem przemijania ery mosolotów ze śmigłem na koszt suszarek. Podobnie zresztą Bearcat i coś co kiedyś nazwaliśmy "angielską Foką" a aktualnie uciekła mi nazwa z głowy ;]. Równie miło się patrzy na "Ciotkę Ju", Dzbanka oraz ślicznotkę DC3.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 15, 2006, 10:26:05 »
.... i coś co kiedyś nazwaliśmy "angielską Foką" a aktualnie uciekła mi nazwa z głowy ;].
Sea Fury  :001:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 15, 2006, 12:58:08 »
No wałśnie gdzieś w zakątkach mojego chorego umysłu błądziła ta nazwa ale byłem za bardzo zmęczony żeby ja wyłapać :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 25, 2006, 11:30:53 »
Co do tego dzbana - No Guts No Glory - to chyba jego ostatni występ w Duxford bo go puścili w świat. Ale za to przyjechał do nich razorback. Więcej mozna wyszperać tutaj.