Autor Wątek: facelifting P.11c  (Przeczytany 14328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
facelifting P.11c
« dnia: Lutego 05, 2003, 23:46:33 »
Jak już złapiemy Zurawskiego (marzenia...) w sprawie Łosia to trzeba będzie go związać i zmusić do poprawienia P.11c. Takie rzeczy jak:

Wersja z 2 km (bo była liczniejsza)
Wyrzucane łuski (tych nie uświadczysz teraz...)
i inne...
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Gutek

• Gość
facelifting P.11c
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 16, 2003, 12:06:06 »
Dlaczego nie iść na całego i zrobić to co PZL w 1939 P11g Nowy mocniejszy silnik i zamkniętą kabine?
Ten samolot niegędzie projektem 46' bo latał we wrześniu broniąc warszawy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
facelifting P.11c
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 16, 2003, 12:27:16 »
Wlasnie zrobcie cos co bedzie mialo silnik z Dory albo z foczki F,G oder  DB z jakiegos Kursta, ewentualnie jakies dwie grzalki z Me262. Skrzydla tez moga byc z Foki z racji posiadania niezlej sily ogniowej do tego zamknieta "bublowata" kabina, udzwig porownywalny z Pe8 a zwrotnosc na poziomie P11. Podwozie obowiazkowo chowane. Za kabina umiescie jakiegos kadafiego zeby oslanial nasza szosta przy pomocy jakis dzialek 20 mm albo 103ek :P.
Wytrzymalosc porownywalna z LA lub FW :D

To wszystko proponowal bym wrzycic do kampanii wrzesniowej :P , wtedy by sie okazalo kto ta cholerna wojne wygral..........buhahahahaha  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Gutek

• Gość
facelifting P.11c
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 16, 2003, 19:02:57 »
hmm...
Można i sarkazmem ale po co?
wersja G była tylko lekką modernizają to nie był przecież IAR-80
Ta zmiana była jak bf 109 F-4 do G-0 czyli zmiana silnika.

Offline KosiMazaki

• Administrator
facelifting P.11c
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 19, 2003, 12:24:00 »
Cytat: Gutek
hmm...
Można i sarkazmem ale po co?
wersja G była tylko lekką modernizają to nie był przecież IAR-80
Ta zmiana była jak bf 109 F-4 do G-0 czyli zmiana silnika.

Gutek przyjacielu nie szukaj tam zadnych podtekstow, to jest czysty jajcarski post :P poza tym fajnie by bylo posmigac takim ufem :D

A z takim robieniem dziwadel to nie jest jakas tam abstrakcja bo np. w takim CFS2 w pewnym okresie zaczely powstawac samoloty ktore nic nie mialy wspolnego z rzeczywistoscia tzn. nie byly to jakies ufa czy cziterskie narzedzia tylko przemyslane, odpowiednio obliczone i wymodelowane "konstrukcje" ktorymi mozna bylo polatac w grze. 8)  8)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Leo

• Gość
facelifting P.11c
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 04, 2003, 15:28:01 »
Skoro doczekalismy sie tyle wersji 109 tek, czemu i nie dopominac sie o inne wersje P11c? jestem za Kobuzem oraz oczywiscie P24. Na serwach "sieczkach"P11c jest bardzo grozny, jesli tylko pilotuje sie go w odpowiedni sposob. Trzeba by tylko bylo znalesc chetnego modelarza, bo na pewno Oleg ma gdzies jedenastki ich wersje rozwojowe, wystarczy zobaczyc jak po macoszemu jest traktowane P11c...

Schmeisser

• Gość
facelifting P.11c
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 04, 2003, 15:43:01 »
tak bardzo grozny jest p11
w szczególnosci dla swojego pilota :D

jak masz zamiar przezyc pomiedzy 5 fokaimi i 6 parchami :D

Zoom

• Gość
facelifting P.11c
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 17, 2003, 08:09:01 »
Nie latam wprawdzie P11, ale już słyszałem kilka skarg o pogorszeniu P11 w FB. Ponieważ macie kontakty z twórcami polskich samolotów, może z ich pomocą zwrócilibyście uwagę Madoxom, że coś jest nie tak. Jeżeli Polacy się o to nie upomną, to nikt inny tego nie zrobi.
Zwykle jestem daleki od spiskowej teorii dziejów, ale tutaj jedynym powodem pogorszenia P11, według mnie, jest usunięcie konkurenta dla I-153. W tej sytuacji można się spodziewać, że wprowadzony P24 będzie mniej zwrotny od LaGG-a, bo nie może być przecież lepszy od I-16.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
facelifting P.11c
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 17, 2003, 11:28:53 »
Okij - ja nie mam FB więc trudno mi cokolwiek powiedzieć.
Mam za to kontakt z Zurawskim, który powiedział, że jest chętny co do wprowadzenia kilku prostych modyfikacji (oczywiście większość to działka Olega: łuski z kmów, flight model etc.). Także proszę na ten thread pisać "życzenia" - może jak bym do niego napisał to on pogada z tymi Rus.... eee.. Twórcami Gry.

Tylko żadnych jajec w stylu: ja chcę silniki J7 z Phantoma.

Na poważnie: buglist P.11c:

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
facelifting P.11c
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 17, 2003, 12:52:14 »
Okij - Zurawski pisał mi, że jest chętny zrobić P.7 oraz P.11 z 2 k.m. Co do pozostałych rzeczy - to zrobimy tak - napisałem thread na forum 'Oleg Ready Room':
http://forums.ubi.com/messages/message_view-topic.asp?name=Olegmaddoxreadyroom&id=zwuyh

Proszę się do niego dopisywać (tzn. bumpować go aż Oleg zauważy).

Zoom

• Gość
facelifting P.11c
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 17, 2003, 17:05:52 »
Na początek zacytuję Rękę:

1. Przywrócenie zwrotności P11.c z okresu patcha 1.04b2 do iła2.

Nie to miałem na myśli. Dążymy do tego, aby każdy samolot w jakimkolwiek symulatorze przypominał ten prawdziwy. Nie posiadam szczegółowych danych P11, ale może ktoś z kolegów modelarzy ma dokładne dane, np. z instrukcji. I te właśnie dane trzeba przesłać do Madoxów, i może coś z tym zrobią.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
facelifting P.11c
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 17, 2003, 18:00:23 »
Mam instrukcję do P.11c - i wkrótce prześlę ją Maddoxom/Zurawskiemu/czy komu tam trzeba.
Amen... eeee tzn. Over!  :P

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
facelifting P.11c
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 02, 2003, 00:05:42 »
Okij, powiem wam, a co mi tam:

Jak wiadomo FB używa masowo skinów 1024x1024, tylko nie wszystkie samoloty ze starego Sturmovika zostały uaktualnione: potraktowany po macoszemu został np. P.11c (ale nie on jeden, bo np. I-16 też) - po prostu rozciągnęli na wyższą rozdzielczość co nie wygląda najładniej, szczególnie jak się porówna z tymi najnowszymi.

W przypływie szaleństwa/weny/nudy postanowiłem zrobić re-skin na owe 1024x1024, dodając trochę detali i poprawiając co się da. Zacząłem coś robić (1.5 wieczora) i kiedy przyszło mi sprawdzić - BANG! - brzydka rozmyta textura szczerzy na mnie zęby ze screena!

Zacząłem wywiadywać się po ludziach (ci, których męczyłem przez GG wiedzą o kim mówię), śledziłem tematy na postach i wreszcie po tym wszystkim doszłem do celu:

Jest jakiś bug czy coś i właśnie niektóre maszyny mają texturę downgrade'owaną z 1024x1024 do 512x512... nie wiem co to powoduje: mapping na modelu? Czy jakieś ustawienie w kodzie? Jajo - bo dopóki Olo tego nie naprawi to nici z ładnej hi-res texturki.
Napiszę do niego jak wróci z Urlaub.

Tutaj możecie zobaczyć porównanie: to samo na P-47 i P.11c

Offline KosiMazaki

• Administrator
facelifting P.11c
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 02, 2003, 00:18:23 »
No niestety FB zostalo wydane na predce i to sa konsekwencje. Mam nadzieje ze to zostanie skorygowane  :)

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
facelifting P.11c
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 21, 2003, 17:29:46 »
Chciałbym pod koniec tygodnia przesłać Olegowi skompilowany bug report P.11c.
Powstałby on z moich obserwacji, waszych testów (szczególnie tych najaktualniejszych tj. beta08), monografii z AJ-PRESSU i nieocenionej pomocy J.Hoffmanna.

Wiem, że część propozycji to "pobożne życzenia", ale co szkodzi napisać? Starałem się jednocześnie nie przesadzić (założyłem, że nie będzie mu się chciało poprawiać szczegółów w modelu i kokpicie).

Do tekstu (którego pierwszą wersję widzicie poniżej) dojdą załączniki: oryginalna instrukcja P.11c (osiągi, parametry itd. - dla FM ), rysunki silnika i przekrój konstrukcyjny (dla DM), zdjęcia i inne materiały pomocnicze (oznaczone tu nawiasem [...] )

Oczywiście to się nie zmieści w patchu 1.1, ale liczę że do pierwszego darmowego addona będzie jak znalazł.

Cytat: Rola
21.07.2003 16:25:26 v0.1
========================

Bug list (as of IL-2:FB 1.1beta08) and proposed changes:
--------------------------------------------------------

GENERAL:

--- Fix: The production date for P.11c should be: 1934 (the serial production started November 1934, most were manufactured in 1935)

ARMAMENT:

--- The plane used wz.33 machine guns: 7.92mm Mauser ammunition, fire rate 1100 rounds/s, 500 rounds/gun (in the fuselage), 600 rounds/gun (in the wings), fuselage guns were synchronised

--- Add: "2 machine guns in fulselage only" to loadouts: Only few P.11c were armed with 4 machine guns (as shown in manual). Most had the wing mounted MGs removed because they decreased the plane performance. P.11c with only 2 fuselage mounted MGs were faster & more agile. (yes, the one in Museum is shown with all 4 guns)

--- Add: "4 PuW 12.5kg bombs" to loadouts: Most planes (those which didn't have radios) had 4 bomblets on Swiatecki SW bomb racks [picture] (yes, the one in museum has 2 because it had radio)

--- Add: Droppable main fuel tank: the main fuel tank could be dropped in emergency (e.g. engine fire) [pictures, drawings]

FLIGHT MODEL and DAMAGE MODEL:

--- Fix: Adjust the FM according to original manual (note: this is not the manufacturer's manual - it's military one with real performance data collected during state trials by Aviation Technical Institute (ITL) [manual]

--- Fix: Enhance the engine DM (using the drawings provided here) [drawings]

--- Fix: Enhance the aircraft DM (using the drawings and description provided here) [drawings, text]

--- Fix: Mysterious explosions: the plane suddenly explodes at 520-560 km/h

--- Fix: Diving: the max speed appears to be 470 km/h - it's constant from there

SKIN and MARKINGS:

--- Fix: Bug in texture mapping: any new 1024x1024 skin (FB feature) will be rescaled to 512x512 in the game. [picture] This also happens to others planes (like I-16).

--- Add: I would like to make new 1024x1024 skin for P.11c (default skin and "void" skin) [currently under development]

--- Fix: Polish "checkboards" are of wrong size. [pictures and sizes]

--- Add: numbers and letters on the wing underside (letters showed where given unit was stationed) [list of squadrons]

--- Add: Matte skin portions: The portions of the wings and stabilizers were clad with corrugated sheets of metal which reflected light very poorly. Instead of drawing lines on texture (they would be too big in this scale) those portions of skin could be made matte or semi-matte. [drawing and sample skin]

EXTERNAL:

--- Fix: Missing shells falling out from wing mounted machine guns [picture]

--- Fix: Missing mirror

COCKPIT:

--- Fix: Missing mirror: P.11c had mirror installed (yes, the one in Museum doesn't have it, it was probably lost over the years) [picture]

--- Fix: Wrong throttle lever animation: The trottle should work the opposite way (different than in most planes): pushing it backward = MORE POWER, pushing it forwards = LESS POWER. Poles used this French system on their designs.