Autor Wątek: Biurko pod HOTAS? (ot?)  (Przeczytany 3202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Biurko pod HOTAS? (ot?)
« dnia: Lipca 22, 2006, 17:57:25 »
 :002:
Czy ktoś z was ma może biurko tak ukształtowane, żeby można było pod nie wsadzić pedały, po prawej, w zasięgu ręki, joystick a po lewej przepustnicę? Normalne "proste" biurka nie dają rady, po prostu siedząc wygodnie rozpartym na krześle z nogami na pedałach jest się zwyczajnie za daleko, żeby sięgnać kontrolerów - trzeba się pochylać do przodu, a chodzi o to, żeby móc się oprzeć :) Oczywiście przydałoby się też sięgać do klawiatury i myszy. Chętnie bym zobaczył fotki, jak macie u siebie rozplanowane zestawy.

Odp: Biurko pod HOTAS? (ot?)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 24, 2006, 23:53:22 »
Troszkę nie w temacie, bo biurko HOTAS zapewne nie jest, ale może komuś mój pomysł się spodoba. Jako podstawkę pod joya wykorzystałem starą szafkę z półkami, która kiedyś dzielnie służyła w dziecięcym pokoju. Wchodzi pod biurko z 1 cm luzem, spełnia swoja rolę znakomicie, a i po lotach można wysunąć i odstawić na bok.

[załącznik usunięty przez administratora]
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Kwazar

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 25, 2006, 01:14:18 »
Witam,

Po długich i bezowocnych poszukiwaniach odpowiedniego mebla w sklepach, zmajstrowłem coś takiego:

małe biurko z chałpniczo wykonanymi przybudówkami i sprężynujący fotel pewnej szwedzkiej firmy:)
Poza tym zobacz to:http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6283.0.html
"Watching the stars from 39,000 feet with a granola bar in one hand
and a cold bottle of water in the other is a great way to unwind" K. Rosenkranz - Vipers In The Storm

jimm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 31, 2006, 17:14:50 »
Jak ktoś posiada DUŻO kasy to może sobie sprawić coś takiego:
http://www.chproducts.com/shop/page2.html  :118:

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 06, 2006, 15:40:46 »
nikt więcej?
Też szukam pomysłów, a mózgu konstruktorów z serialu "sąsiedzi" niestety nie posiadam :) Jakaś podpowiedź by się przydała... mała wskazówka... ?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 06, 2006, 18:32:13 »
Ja tylko dodam od siebie, żeby NIE kupować biurek z taką półeczką pod spodem

Są straszne problemy z usytuowaniem orczyka i ew. wyciągnięciem nóg.

Dobrym pomysłem jest szukać biurek głębokich, tak, żeby monitor można było przesunąć daleko od siebie. Żeby joystick i przepustnica nie stały obok monitora, a przed nim. Łatwiej jest oczywiście właścicielom LCD pod tym względem, ale ja mam CRT i jego przód jest 15cm od krawędzi biurka.

Wysuwane szufladki na klawiature potrafią być wnerwiające. Np. moja jest na wysokości ok. 2 cm ponad kolanami. Kiedy położe stopy na orczyku (pedały są wyżej niż 2cm od ziemi) podpieram ją kolanami i praktycznie nie mogę tak latać.

Tak wygląda z grubsza mój "kokpit"

Jak widać, orczyk leży wręcz PRZED linią przepustnicy i joysticka. Można sobie wyobrazić jak trzeba się pochylać do przodu... Gdybym mógł orczyk wsunąć głębiej i monitor odsunąć dalej, byłoby ok.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #6 dnia: Września 06, 2006, 18:48:00 »
Ja mam zwykłe biurko  bez wysuwanej pułki na klawiaturę tylko stałą pod głównym blatem.
Stoi przed oknem, a że mam wyje... sty parapet to tam mam monitor. Przepustnica na biurku po lewej stronie a JOY heheh
na środku trochę poniżej lini biurka na starej pułce z szafy jednym końcem opartej o dolną pułeczke biurka (15cm poniżej blatu) a drugim na udach moich.JOY jest idealnie jaj w samolocie lub szybowcu natej samej wysokości i na SRODKU :002: A do klawiatury wtedy sięgam bez problemu. Postaram się przysłać fotkę jak zrobię :001:
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Piniol

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 06, 2006, 18:58:21 »
Ja mam lcd 19 i mimo to staram sie go maksymalnie przybliżyc a nie oddalic milo dobrego wzroku. No chyba ze ctr daje po  oczach ale tego to juz nie pamiętam. Za monitorem mozna sobie schowac za to joya i przepustnice :)

jimm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 06, 2006, 19:02:34 »
Ja tylko dodam od siebie, żeby NIE kupować biurek z taką półeczką pod spodem
Jak cię meczy to weź piłę, siekierę, toporek i pozbądź się tej półki :026:

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 07, 2006, 08:10:58 »
Jak cię meczy to weź piłę, siekierę, toporek i pozbądź się tej półki

Hmmm... tylko nie zapomnij wsadzić zamiast niej np. stalowego płaskownika, bo ci się kokpit rozjedzie na boki :584:, a monitor na wysokości kostek nie jest (chyba? :583:) zbyt wygodny. :062:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 07, 2006, 11:50:32 »
Moje następne biurko (już kupione) nie ma takiej półki  :002: Ale ono pojedzie do stancji na studia, czyli dopiero w październiku je oblatam :)