Autor Wątek: AMD oraz ATI razem  (Przeczytany 3238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ajti

• Gość
AMD oraz ATI razem
« dnia: Lipca 25, 2006, 11:29:27 »
Nius z KOMPUTER SWIATA

"Dzisiaj (27.07.2006) została sfinalizowana, warta 4,5 miliarda dolarów, fuzja dwóch hardware’owych gigantów - AMD i ATI. Firmy połączyły swoje siły, aby wspólnie stać się liderem rynku procesorów i kart graficznych. AMD jest jednym z liderów na rynku procesorów, a ATI to producent znanych układów graficznych z rodziny Radeon. Pod wspólnym sztandarem firma AMD – ATI (nic nie wiadomo jeszcze o nowej nazwie) zamierza przedstawić zupełnie nowe, zintegrowane produkty. Dzisiaj o godzinie 14.00 naszego czasu odbędzie się za oceanem konferencja prasowa, na której podane zostaną szczegóły umowy między obiema firmami."

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/news8567.asp -a to szczegoly sprzed tranzakcji

I co my na to?

Odp: AMD oraz ATI razem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 25, 2006, 11:53:32 »
Mogą z tego wyjść ciekawe rozwiązania, ale dla mnie jest to troche dziwne, gdyż AMD czuje się najlepiej w obecności NVIDII, a z układami ATI były problemy. Myślę jednak, że zostaną rozwiązane.  Teraz tylko czekać jak Intel połączy się z NVIDIA ;)
Czas pokaże co z tego wyniknie.
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 25, 2006, 12:16:03 »
Jak sądzę jest to rozwiązanie dużo lepsze dla konsumentów takich jak my niż zbliżenie AMD z nVidią (niekoniecznie połączenie). Po prostu dzięki temu płyty z czipsetami ATI będą bardziej konkurencyjne dla nVidii.

Inna sprawa, że nVidia teraz, tj. biorąc pod uwagę wyniki intelowskich Conroe, może zbliżyć się z Intelem. Notabene Intel jakiś czas temu nie przedłużył z ATI umowy na czipsety do swoich procków... i teraz nie wydaje się, żeby to w ogóle nastąpiło. Stąd nVidia ma spore pole działania dzięki temu posunięciu i może dużo większy nacisk na intelowskie platformy położyć.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 25, 2006, 12:18:16 »
No szkoda bo ja zawsze byłem za AMD + NVIDIA (NForce i grafika). Chyba trzeba będzie przeboleć albo się przestawić;)
Pozdrawiam.

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 25, 2006, 14:50:36 »
Wlasnie ja tez sie o to martwie... od niepamietnych czasow lacze Intela z ATI i nigdy sie nie zawiodlem...

Z drugiej jednak strony mysle, ze ceny spadna- konkurencja sie zaostrza jak widac

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 25, 2006, 14:56:33 »
ceny spadna

A akcje pójdą w górę.
Poza tym taka współpraca oznacza lepiej dopracowane chipsety do płyt głównych zaraz po ukazaniu się nowej platformy (z czym AMD kiedyś miało ogromne problemy), oraz dużo lepszą integrację układów w notebookach (może coś na wzór Intelowskiego Centrino). Że o PPU nie wspomnę. Chociaż to wszystko na razie przyszłość.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 25, 2006, 15:01:15 »
The Inquirer pisał o tym jeszcze jako "pewnej" plotce w zeszłym tygodniu. Należy zaznaczyć że Advanced Micro Devices i Nvidią nigdy w jakiś konkrety sposób się nie złączyli. AMD można powiedzieć prędzej współpracowała z VIA Technologies niż Nvidią w sprawach chipsetów. Jednak po wydaniu układu Nforce okaząło się że jest interesujący szczególnie za sprawą potencjału do OC, głównie mam tu na myśli blokadę PCI/AGP. Wtedy rzucili się na nie użytkownicy bo wieść szybko się niesie i tak to się zaczeło. Zresztą Labi słusznie zauważył że teraz Nvidia knuje z Intelem oraz Sony (PS3 i układ graficzny dla tej konsoli), kiedyś Intel miał w głębo w dup...khem poważaniu innych dostawców chipsetów był monopolistą. Teraz mu się zmieniło, pozatym tnie koszty jak może, co pokazuje choćby zwalnianiem urzędników ze swojej korporacji. Dlatego też ATI uderzyło do AMD w sprawach współpracy, co jest logiczne gdyż każdy chce mieć solidnego partnera, szczególnie w bisnesie ;]. Dodac warto że ATI teraz knuje z "Micromientkim" i dostarcza układy R520 do Xpudła 360 (w zasadzie oni byli przed "fuzją" Sony z Nvidia ale to tak na marginesie). Kolejną sprawą jest równiez fakt że kiedyś Intel żył bardzo dobrze z takim Dellem który był numero uno jako odbiorca procków Intela i przez pewne działanai monopolistyczne Intela procki AMD nie były tam mile widziane. Jakiś czas temu to się zmieniło Dell zaczął handlować zestawami z A64 i Intel musiał poszukać  sobie kolejnych wspołpracowników bo kasa im przez palce ucieka. Nie ukrywajmy również że Intel nie ma konkurencji na amerykańskim rynku co jest dodatkowym atutem dla Nvidii.
Z ATI jest podobnie teraz wzieli się za klepanie chipsetów to potrzeba im kogos kto będzie je kupywał, a jak będzie je kupywał to CrossFire stanie się popularniejszy i wpadnie siano :)

A co jest lepsze nie wiem, ja osobiście się cieszę z tego połączenia bo mam klapki na oczach, z obiema firmami jestem związany a co ciekawsze dwie firmy które były olewane pokazały że mogą stanowić konkurencję, a co gorsza nie można ich wykupić tak jak np. zrobiła Nvidia z /ALi/ULi :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 25, 2006, 16:23:53 »
warto że ATI teraz knuje z "Micromientkim" i dostarcza układy R520 do Xpudła 360

R500 jak juz ktory ma raczej niewile wspolnego z R520 (aka X1800) znanego z PCetow. Dopiero nadchodzacy R600 ma cos z XBOXowego R500.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 25, 2006, 16:32:55 »
Plotki o tej fuzji krążyły już od dawna. Generalnie martwi mnie trochę takie połączenie gigantów.
Jak dobrze wiemy zarówno ATi jak i nVidia już od jakiegoś czasu "wspierały" programistów różnych firm, przez co niektóre gry są optymalizowane pod kątem jednej z tych firm.  :008: Teraz może być jeszcze gorzej.
Wydaje mi się, że taka zagrywka AMD zmniejszy możliwości wyboru przy kupowaniu sprzętu. Może troche bagatelizuję całą sytuajcę, ale za 3 lata może się okazać, że nie będziemy mogli wsadzić GeForca do AMD, ani Radeona do Intela.  :015:
Bardziej prawdopodobne jest to, że nie będzie już chipsetów nVidi dla AMD i ATi dla Intela, ale to i tak już duża strata :005:

Co do spadku cen to narazie w to nie wierzę, bo AMD zadłużyło się na ponad 2mld zielonych, żeby zakupić wszystkie akcje Ati.  :021: Zapowiedzieli już redukcję zatrudnienia w Ati. (Poprzedni prezes ATI zachował posadę i awansował na wiceprezesa AMD.)
Poczekamy zobaczymy ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 25, 2006, 17:12:54 »
R500 jak juz ktory ma raczej niewile wspolnego z R520 (aka X1800) znanego z PCetow. Dopiero nadchodzacy R600 ma cos z XBOXowego R500.

Faktycznie mój błąd - zagalopowałem się ;] Trzeba było mi to sprawdzić a nie z główki pisać. Niemniej nie zmienia to faktu, że ATi robiło układy graficzne dla MSa. W zasadzie to chciałem tylko zaznaczyć.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 25, 2006, 17:19:51 »
Wydaje mi się, że taka zagrywka AMD zmniejszy możliwości wyboru przy kupowaniu sprzętu. Może troche bagatelizuję całą sytuajcę, ale za 3 lata może się okazać, że nie będziemy mogli wsadzić GeForca do AMD, ani Radeona do Intela.  :015:
Bardziej prawdopodobne jest to, że nie będzie już chipsetów nVidi dla AMD i ATi dla Intela, ale to i tak już duża strata :005:

Nie będzie tak ekstremalnie, gdyby tak zrobili to automatycznie pozbyliby się kasy przez stratę jakiegoś grona potencjalnych klientów. Bardziej prawdopodobne że bedzie tak jak teraz, czyli na Nvidii SLI, na ATI CrossFire bez możliwości odpalenia konkurencyjnych rozwiązan na różnych chipsetach (przykład ULi i SLI).

Co do spadku cen to narazie w to nie wierzę, bo AMD zadłużyło się na ponad 2mld zielonych, żeby zakupić wszystkie akcje Ati.  :021: Zapowiedzieli już redukcję zatrudnienia w Ati. (Poprzedni prezes ATI zachował posadę i awansował na wiceprezesa AMD.)
Poczekamy zobaczymy ;)

Ceny już spadły tyle że przez premierę AM2 i pewnie jeszcze spadną tylko nie odrazu czyli nie po złączeniu się obu firm.

Ps. A konkurencja jest zdrowa ;]
Ps2. Pokupywanie i optymalizacja tytułów pod dane karty graficzne już wcześniej było, wystarczy że raz zaistniało to zjawisko i wystarczy, a wtedy jeszcze nie było mowy o złączeniu się.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 25, 2006, 17:26:47 »
Nie wiem dlaczego, ale niewiele mówi się o tym, że to jest pierwszy solidny krok w kierunku integracji CPU z GPU. Wszyscy koncentrują się na kwestii zmian w relacjach nVidia - AMD czy Intel - ATI a przecież nie to jest najważniejsze. Rzecz w tym, że architektura PCtów od wielu lat nie zmieniła się w zasadniczy sposób i producenci sprzętu komputerowego doskonale zdają sobie z tego sprawę. Przestarzały schemat budowy PCta doprowadził do sytuacji, w której wydajny "blaszak" może spełniać rolę domowego piecyka, jego wentylatorki potrafią zagłuszyć telewizor a prądu zżera tyle co betoniarka. Już teraz ludzie kupują sobie zasilacze po 600W, karty graficzne obłożone radiatorem o rozmiarach cegły i wentylatorem przypominającym wiatrak do klimatyzatora a w obudowę pchają kilka dodatkowych dmuchaw, które spokojnie możnaby zamontować w odkurzaczu. Intel, AMD, Apple, nVidia, ATI, Matrox, VIA itd. - te firmy od dawna przygotowują się do nieuchronnego procesu integracji podzespołów PC i do zbliżającej się całkiem szybko rewolucji. Fuzja AMD z ATI na pewno spowoduje gwałtowne przyspieszenie prac nad C&G PU (sic! :002:) w labolatoriach tych firm. W tym upatrywałbym pola do wypracowania przez AMD/ATI przewagi nad Intelem i nVidią, które muszą szybko reagować bo nawet kilkumiesięczne opóźnienie może być w przyszłości bardzo odczuwalne.
Nawiasem mówiąc, zaczynam współczuć firmie Ageia, która po fatalnym starcie swojego PhysXa już chyba nie da rady napędzić koniunktury na "akcelerator fizyki". Podejrzewam, że pierwsze uniwersalne układy będą na tyle wydajne, że bez problemu poradzą sobie ze skomplikowanymi układami fizycznymi, a więc PhysX nikomu już nie będzie potrzebny. Dla prezesów z Ageia nie może być pocieszeniem nawet fakt, że pierwsze uniwersalne procesory pewnie pojawią się nie wcześniej niż za dwa, trzy lata bo już na pierwszą połowę 2007 Intel zapowiada czterojądrowe procesory, które według mnie do mało wydajnych raczej należeć nie będą.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 25, 2006, 19:39:03 »

Właśnie też się tego obawiam.
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 25, 2006, 19:53:58 »
Poczekamy zobaczymy ;)

Co do postu RashBanora to muszę przyznać, że narazie wydaje mi się to, bez urazy dla autora, wróżeniem z fusów. Póki wzmianki o ewentualnych zintegrowanych układach przestaną być teoriami na przyszłość producentów sprzętu komputerowego, a pojawią się pierwsze testy i szersze publikacje na ten temat to wtedy można zacząć o tym myśleć. Póki co wszystko jakby szło w zupełnie odmienną stronę, bo jeśli nie PhysX Agei to PPU wejdzie do tandemu SLI/CrossFire.

Ja bym raczej widział integrację w tym, że osoby zainteresowane pracą biurową, internetem filmami, ale nie grami czy obróbką grafiki 2D/3D, będą zamiast nieporęcznych skrzynek kupować notebooki. W dobie bezprzewodowego internetu jest to praktycznie bezkonkurencyjne rozwiązanie dla zwykłego blaszaka. Natomiast amatorzy gierek, kręcenia i benchmarków będą dalej pakować w PCety, których części wydają się raczej specjalizować w poszczególnych zadaniach aniżeli integrować. I dopóki proces technologiczny będzie taki a nie inny dopóty zapotrzebowanie na prąd będzie pewnie rosnąć, a producenci systemów chłodzenia zacierać rączki. Natomiast osoby zajmujące się obróbką grafiki 2D/3D już dawno nie siedzą w PCetach tylko na MACach.

Eta wsio :)

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 26, 2006, 01:09:29 »
Co do postu RashBanora to muszę przyznać, że narazie wydaje mi się to, bez urazy dla autora, wróżeniem z fusów.

Autor nie poczuł się ani trochę urażony.  :020:
Natomiast w kwestii wróżenia z fusów to niedługo po wysmarowaniu mojego posta o integracji PCtowych bebechów, szukając komentarzy na temat fuzji AMD/ATI, dotarłem tutaj: http://arstechnica.com/news.ars/post/20060724-7333.html
Poza tym, wszystko co napisałem to były proste wnioski wypływjące z artykułów i wypowiedzi, które miałem okazje czytać. Jak tylko znajde dłuższą chwilę wolnego czasu to wyszukam i wrzuce tutaj namiary na kilka takich artykułów.

Natomiast osoby zajmujące się obróbką grafiki 2D/3D już dawno nie siedzą w PCetach tylko na MACach.
Tak się składa, że należę do osób o których tutaj mowa i ostatni raz porządnie do czynienia z MACem miałem ponad rok temu w kraju wyposażonym w dostęp do oceanu. Mój Photoshopik i ArtRage śmigają sobie na Windowsie YxPe i raczej nie jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę w tej materii.
MACi to całkiem fajne maszynki wyposażone w bardzo sprawny OS, ale ostatnio bardzo zbliżyły się do naszych blaszaków. Doszło już do tego, że na komputerze z "jabłuszkiem" moża se zainstalować Windowsa... ale to już kwestia za bardzo odbiegająca od głównego tematu dyskusji.