Autor Wątek: Formuła 1  (Przeczytany 72002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: Formuła 1
« Odpowiedź #345 dnia: Marca 27, 2009, 22:23:09 »
To jak Panowie - odgrzewamy wątek? :021: Zostało tylko ~9 godzinek do inauguracji sezonu...

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #346 dnia: Marca 27, 2009, 22:42:06 »
A ja będe w gdansku pisał konkurs z chemii..... no nieeeee.....

damos

• Gość
« Odpowiedź #347 dnia: Marca 28, 2009, 08:37:51 »
no... BGP pokazało, że Honda wykonała jedno z najgorszych posunięć w historii - płacą za zespół, który już nie dla nich zdobędzie dublet :)

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #348 dnia: Marca 28, 2009, 10:29:50 »
Forza Kubica!
Myślę, że był zatankowany do dłuższej walki i dlatego pokonał go Vettel. Co do BGP to w sumie się cieszę, bo facet (Brown) jest klasą sam w sobie i wzbudza szacunek. Wykonał ciężką pracę i pomimo iż jego dyfuzory zapewne zostaną uwalone 15-ego kwietnia to niech mają tą chwilę nagrody. Przynajmniej zaistnieją i może jakiś następny sponsor się znajdzie. Ja bym się cieszył bo w sumie i Brrichello i Button są sympatycznymi ludźmi (tak się wydaje na podstawie mediów). A wszystko na silnikach merca, którego w ogóle dzisiaj jakby nie było :020: Tak, teraz wychodzi wszystko z poprzedniego sezonu, tzn widać jak niektóre team'y walczyły w końcówce '08 żeby osiągnąć sukces kosztem rozwoju bolidu na ten sezon. Niecierpliwie czekam jutrzejszego ranka.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #349 dnia: Marca 29, 2009, 09:34:24 »
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaargh! :015:

PS. I najgorsze, że nic Vettelowi nie można zarzucić :(
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2009, 09:39:49 wysłana przez Wacha »

« Odpowiedź #350 dnia: Marca 29, 2009, 11:52:56 »
Damn, a było tak pięknie :/ Ehhh. Ale jak by nie patrzeć, kolejny raz widać potencjał Roberta. W qualu 4, a w wyścigu mógłby być na podium. Dzisiaj pechowo, ale duża szansa na dobre kolejne starty. W stawce się trochę poprzestawiało, ale puki póki co BMW z Robertem dalej w czołówce. Heidfeld niby gdzieś w szarym końcu, ale on też miał pecha na starcie.
Bądźmy dobrej myśli. Nawet mamy do tego solidne podstawy.

PS. Zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie chodzi o fatalne spisywanie się tej miękkiej mieszanki.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2009, 12:35:16 wysłana przez some1 »

Kapitan Bomba nie pie...li się z kosmitami.
Nap.....la z karabina, nie pyta.
Kapitan Bomba, i nie ma ch..a!

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #351 dnia: Marca 29, 2009, 12:43:03 »
Stewardzi jednak strzelili po kolankach Vettelowi i Red Bullowi - odpwiednio 10 miejsc i 50k $ kary. Trudno było się tam jednak dopatrzeć jego błędu no może poza faktem że nie odpuścił choć było w zasadzie pewne iż pojedzie szerzej niż by chciał ale ja z wyrokiem sędziów nie bedę dyskutował. Kubica twierdzi, że te 3 ostatnie kółka wystarczyłyby mu do zwycięstwa :004: Tak  przy okazji - kto to ten przystojny czarnoskóry zawodnik wybijający się w środku stawki :021:

Nie ma co wyścig emocjonujący.

...

PS. Zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie chodzi o fatalne spisywanie się tej miękkiej mieszanki.

Faktycznie zastanawiające, szczególnie było to widać po ferrarkach, no i po Vettelu.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #352 dnia: Marca 29, 2009, 13:31:15 »
Dokładnie, Vettel powinien odpuścić. Na pewno wiedział na ile sterowny jest jego bolid, i moim zdaniem miał pewność, że tego zakrętu nie da się przejechać z taką prędkością, mając zasłoniętą część zewnętrzną zakrętu. Krótko mówiąc Vettel kierował się zasadą "I'm the best and f*** the rest"...

+
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2009, 13:39:35 wysłana przez Flanker »

« Odpowiedź #353 dnia: Kwietnia 08, 2009, 19:33:54 »
A mnie interesuje inna rzecz. Dlaczego Heidfeld ma w swoim bolidzie KERSta a Kubica który teoretycznie jest w lepszej formie nie?

Przecież sam publicznie powiedział że chce mieć w swoim samochodzie owy system.

« Odpowiedź #354 dnia: Kwietnia 08, 2009, 23:16:47 »
Ja to widzę tak. Kers to dodatkowe 30 kg dla bolidu. Porównaj sobie wagę oraz wzrost Roberta i Nicka. Niemiec malutki, szczuplutki może sobie pozwolić na taki system. Kubica natomiast to gigant wśród zawodników F1 ( i tak sporo zrzucił przed tym sezonem). Podejrzewam, że bardziej przeszkadzają te  dodatkowe kilogramy niż pożytek jaki z tego jest.

PS. Nie słyszałem, żeby Kubica powiedział, że chce mieć ten system. Możesz przybliżyć kiedy to mówił ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2009, 23:22:03 wysłana przez Ravenik »
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #355 dnia: Kwietnia 09, 2009, 11:16:11 »
A mnie interesuje inna rzecz. Dlaczego Heidfeld ma w swoim bolidzie KERSta a Kubica który teoretycznie jest w lepszej formie nie?

Przecież sam publicznie powiedział że chce mieć w swoim samochodzie owy system.

Tak jak zauważył Ravenik, Kubica jest cięższy od Heidfelda. Z jednej strony miałby do dyspozycji dodatkowych 80 KM, ale za to z drugiej strony miałby do dyspozycji mniej kg balastu i nie mógłby go rozłożyć tak jakby chciał.
Póki co, patrząc na wyniki dwóch GP, lepszy jest dobrze zaprojektowany aerodynamicznie, dobrze zbalansowany bolid niż taki sam bolid z 30-40 kg cegłą w postaci KERS. Wszystkie czołowe teamy (Brawn GP, Toyota, Williams, Red Bull) jeżdżą bez tego systemu i dzięki temu zaoszczędzone kg mogą wykorzystać jako balast ułożony tam gdzie jest najbardziej potrzebny.

Ostatnio chodzą jednak słuchy, że BMW na GP Hiszpanii przygotowuje dla Kubicy (być może dla Heidfelda też :011:) lżejszy bolid dzięki czemu nawet z KERSem będzie miał do dyspozycji wystarczającą ilość balastu. Czy rzeczywiście tak się stanie :011: Cóż, poczekamy, zobaczymy...

Pozdrawiam,
A
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #356 dnia: Kwietnia 09, 2009, 13:16:46 »
Wy tu gadu gadu o KERSach i innej ubertechnologii, a ja w skrytości ducha mam nadzieję, że Roberto na GP Chin będzie miał chociaż w bolidzie zamontowany silnik.  :002:

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #357 dnia: Kwietnia 17, 2009, 22:36:28 »
KERS tu, KERS tam...
Mam złe przeczucia...

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #358 dnia: Kwietnia 18, 2009, 08:24:35 »
18-ste pole. Zawsze mogłoby być gorzej :118:. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że w tym sezonie emocje podczas oglądania kwalifikacji będą się dla mnie kończyły na Q1  :008:

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #359 dnia: Kwietnia 18, 2009, 09:08:45 »
Nie mogę już z tym BMW - kombinują jak dzieci we mgle :(. Ale i tak jutro oglądam - by zobaczyć jak Robert będzie się przepychał do przodu :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM