Autor Wątek: Formuła 1  (Przeczytany 72066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Formuła 1
« Odpowiedź #510 dnia: Maja 26, 2010, 15:51:07 »
A mnie jakoś nie pasi F1 u amerykanów, mają te swoje IndyCar i niech tak zostanie. Marzyłbym by Kubica tak za dziesięć lat poszedł śladem Mansella i startował na amerykańskiej ziemi, ale nie w IndyCar ale właśnie do NASCAR - które uwielbiam - jeżeli to jest wyobrażalne, bo jedyne co łączy te dwa wyścigi to cztery kółka :)  No ale skoro Nelson Piquet Jr może to Kubik tym bardziej  :020: i umie dbać o ogumienie  :118:
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #511 dnia: Maja 26, 2010, 17:06:26 »
W zasadzie obecność amerykańskich kierowców i imprez GP to jest znaczna część historii Formuły 1.
Wystarczy wspomnieć nazwiska takie jak Mario Andretti (WDC 1978), Phill Hill (WDC 1961), Dan Gurney oraz legendarne tory Watkins Glen (trzykrotnie nagrodzony tytułem najlepiej zorganizowanego GP w ciągu całego sezonu) czy Indianapolis (Indy 500 po raz pierwszy już w 1952 roku czyli trzecim sezonie F1, jako 8-ma runda).
Generalnie gdyby nie legendarna już chciwość Berniego myślę, że nie doszłoby do 4-ro letniej przerwy w organizacji Grand Prix USA. Poza tym - rzesza fanów F1 w USA jest całkiem pokaźna, wystarczy przyjrzeć się tej dyskusji.

BTW - NASCAR? Już prędzej IRL, choć i tak to nie ta technologia  :118:

PS
Taka ciekawostka - nadchodzące GP Turcji będzie dla Ferrari.... 800-nym wyścigiem w historii F1.
Nie znam się ale czy w historii NASCAR jest jakiś równie doświadczony team?

« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2010, 17:13:36 wysłana przez Wacha »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #512 dnia: Maja 26, 2010, 17:48:00 »
Nie znam się ale czy w historii NASCAR jest jakiś równie doświadczony team?
Tak, Chevy. Ale to trochę inaczej zorganizowane teamy niż te spotykane w F1. Tu (w NASCAR) liczy się tzw. baza, czyli na jakim pojeździe konstruujemy ścigacza. No i Chevy to takie Ferrari w NASCAR.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #513 dnia: Maja 27, 2010, 15:00:55 »
Podziękujmy wujkowi Berniemu za spieprzenie następnej imprezy w kalendarzu: Herr Tilke ma być projektantem obiektu w Austin, Texas. Jedyna nadzieja, że jakaś siła wyższa zadziała w tym momencie, inaczej będziemy oglądać kolejną procesję :(

Offline Rolam

« Odpowiedź #514 dnia: Maja 27, 2010, 15:18:54 »
Nie znam procedur,ale gdzie Kubitza będzie miał złożyć wniosek o wizę i co zrobi zespół jeśli odmówią?  :118:
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #515 dnia: Maja 27, 2010, 15:24:08 »
Czyli po niemiecku, bez łagodnych zakrętów i zbyt długich prostych, ordnung muss sein, jak wystartujesz tak dojedziesz.  A nie żeby się cuda działy na torze. Jego tory wyglądają jakby sobie przyczepił ołówek do głowy i podczas rysowania toru ktoś mu mówił Hermann zrób fajny, angielski tor a Herman krzycząc: nein, nein i przecząc głową narysował swój własny.

Nie znam procedur,ale gdzie Kubitza będzie miał złożyć wniosek o wizę i co zrobi zespół jeśli odmówią?  :118:

Kubik ma obywatelstwo chyba Monako a na pewno Włoskie :P

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #516 dnia: Maja 28, 2010, 08:21:10 »
Nie wiem kiedy ale zapewne przy jakiejś okazji nawiedzę Was Rutkov by odebrać swoje pyfko ;)

http://www.autosport.com/news/report.php/id/83901

PS
(oczywiście to dalej tylko słowa a nie nowy kontrakt Massy więc jeszcze nie dzielę skóry na niedźwiedziu, tak tylko się droczę z Wami Herr R. bo wiemy dobrze jak się wszystko błyskawicznie zmienia w F1 )

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #517 dnia: Maja 30, 2010, 16:53:17 »
Nie wiem kiedy ale zapewne przy jakiejś okazji nawiedzę Was Rutkov by odebrać swoje pyfko ;)http://www.autosport.com/news/report.php/id/83901

Zapraszam, obojętnie czy wygram, czy przegram zakład, na jednym nie skończymy :). Za dużo wspólnych tematów do obgadania mamy.

Dzisiejszy wyścig był świetny. Emocje cały czas. Nie wiem czy tylko ja odnisołem takie wrażenie ale Robert chyba chciał załatwić awans o pozycję Pietrowowi przy starcie? Przy okazji zabezpieczyłby się przed Massą :P. Wypadek Vettela też emocjonujący. Mają chłopaki fantazję. I tylko brakło dla mnie happy endu w postaci utrzymania pozycji 1 przez Buttona. Czarna Strzała miałby się z pyszna :D

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #518 dnia: Maja 30, 2010, 18:49:40 »
Dodam tylko najciekawszą wiadomość, o której pewnie nie usłyszelibyście w relacji pana Borowczyka (imho):tak się stało, że Robert miał świetne tempo pomimo, że dla jego silnika było to już 3-ie GP. Tak, tak - na Kanadę dostanie nóweczkę, co ma niebagatelne znaczenie ze względu na specyfikę toru (generalnie wymagany mniejszy docisk aero + top speed a tu reńki mają się całkiem dobrze). Na marginesie - Vitia jechał na nowym a i tak był z tyłu (dodatkowo zamordował opony i dlatego, jak zeznał to on wpadł na Alonso a nie odwrotnie).
Schumacher train....nie spodziewałem się, że dożyję takich czasów  :062:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #519 dnia: Maja 30, 2010, 20:59:27 »
Na powtórce było fajnie widać z ruchu warg jak Horner powtarzał: Push, Push, Push, gdy Vetel dochodził Webbera przed feralnym dla Red Bulla kontaktem ;) Nie zdziwiłbym się gdyby Webberowi z boxu zmapowali silnik w tryb oszczędny, aby Vetel go połknął, zresztą sam Webber polecił dziennikarzom aby Ci „poszukali głębiej” ;)

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline sroczka

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #520 dnia: Maja 30, 2010, 21:35:08 »
Niestety ale zmiany ustawień samochodu nie mogą być dokonywane zdalnie. Od jakiegoś już długiego czasu. Gdyby tak było, nikt by nie majstrował taką ilością pokręteł na kierownicy.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #521 dnia: Maja 30, 2010, 22:20:07 »
Dokładnie - silnik jest zarządzany przez kierowcę za pośrednictwem kierownicy wartej ok. 20 k szterlingów - oczywiście na polecenie z boxu bo w końcu to oni tam wiedzą co się dzieje z każdym zaworem silnika dzięki telemetrii. Niemniej można kierowcy dać "złą" podpowiedź, tak jak to miało miejsce w Mcca: po niefartownym kontakcie dwóch RBR Ham dostał polecenie oszczędzania paliwa i przełączył się na odpowiednią mapę a wtedy właśnie Guzik go zaatakował bo choć podobno dostał identyczne polecenie to jakoś mu nie do końca wyszło to przemapowanie  :118:

BTW - w całym zamieszaniu dzisiejszym zapomniałem dodać, że w wywiadzie dla BBC Stefano  Domenicelli stwierdził, że Ferrari nie planuje zmieniać obsady kierowców na przyszły sezon. Można by stwierdzić, że chyba to i lepiej bo nie będzie RK świerzbiło w zadek  :021:

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #522 dnia: Czerwca 02, 2010, 11:58:11 »
Po ostatniej informacji Ferrari, wygląda na to że piwo kol. Wachy nie minie z mojej strony.  :banan Pozostaje mieć nadzieję że niedawne pozyskanie bogatego arabskiego sponsora pozwoli Renault doszlusować do czołówki. Jak się to robi wiedzą. Jeżeli przygotują kanał F na Kanadę chyba w to uwierzę na dobre. F + nówka sztuka silnik = podium dla Roberta czego mu szczerze życzę. :002:

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #523 dnia: Czerwca 08, 2010, 11:17:45 »
Z tym sponsoringiem Renault to trochę taki PR jest.
Nie mam czasu ani ochoty w tym grzebać ale wygląda na to, że pan G. Lopez jest świetnym negocjatorem - szczególnie na własnym podwórku. Na pierwszy rzut oka wydaje się, iż większość sponsorów jest lub była z nim ściśle powiązana biznesowo (bądź z koncernem Renault vide Lada i jakiś tam bank, którego nazwy nie pamiętam) lub mogłaby by być z nim powiązana jak np niedoszła inwestycja w SAAB razem z ..... naszym ukochanym Bernim Ecclestonem - Spyker trochę pomieszał szyki :) . Mov'it - to tez inwestycja Genii Capital.
Generalnie mam wrażenie, że udało mu się nakłonić znajomych do wspólnego przedsięwzięcia pod tytułem Renault F1 Team stawiając wszystko na jedną szalę: pokażemy w tym roku na co nas stać, odsuniemy w ten sposób zmorę Singapuru'08 a na pewno znajdą się sponsorzy chętni inwestować w następnych sezonach, szczególnie jeśli odniesiemy sukcesy. Takie podejście daje kopa całemu zespołowi, czego jesteśmy świadkami. Mam tylko cichą nadzieję, że na koniec roku okaże się iż plan (jeśli taki jest w rzeczywistości) wypalił chociaż w 90%. Dawało by to nadzieję na jeszcze lepszy przyszły sezon dla Renault.
Poza tym chyba lepiej mieć udawanych sponsorów niż jeździć bolidem ozdobionym wizerunkiem globu jak swego czasu czyniła Honda  :118:
Tutaj wychodzi dlaczego ważna za wszelką cenę jest dla team'u postać głodnego sukcesu RK (i jak ta obserwacja doprowadziła mnie do wygrania od Was browara, herr Rutkov :D )

« Odpowiedź #524 dnia: Czerwca 08, 2010, 22:09:19 »
Trochę lol ale tu pasuje :D

1. Adrian Newey designed the iPhone 4 while trying to make a calculator in 1980.
2. Adrian Newey has so much downforce he can walk on the ceiling.
3. Adrian Newey only owns two pairs of shoes. He calls them his Primes and Options.
4. Adrian Newey can take a shower and brush his teeth faster than a Red Bull pit stop.
5. Adrian Newey has not had a single drink since the refuelling ban was introduced.
7. There's an approximately 1400 things in a house which Adrian Newey can use to build a car.
8. Adrian Newey has been to the moon. Three times. Without a space suit.
9. Adrian Newey can divide by zero.
10. Adrian Newey can walk on water. He once made an entire F1 car from five loaves and two fishes.
11. Adrian Newey does not eat, he recharges.
12. Red Bull doesn't have a wind tunnel, Adrian Newey just sees airflow like Neo sees code.
13. Planes can't take off with Newey on board. He's got too much downforce.
15. Some say Newey could beat the Stig in a race. Without a car. Or moving.
17. When Adrian has a good idea, the church bells in his hometown ring. They've been replaced 3 times in the last year.
18. Adrian Newey drinks RedBull when he wants to relax and calm down.
19. Adrian Newey only wears fireproof underwear.
20. The public toilets in Adrian's home town of Stratford-upon-Avon all have carbon fibre toilet seats.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec