Autor Wątek: Coś o Dęblinie!  (Przeczytany 4542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

v2

• Gość
Odp: Coś o Dęblinie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 02, 2006, 19:59:45 »
hehe - nie ma to jak robić interesy z hamburgerami - a widział ktoś VLJ (very light jet?) - farmerską propozycję taniego odrzutowca szkolno-treningowego? Kropka w kropkę nasz "Bielik". Rzygać się już chce.

A gdzie to można zobaczyc? Bo faktycznie Margański skarżył się znajomemu, że w pewien sposób "ukradziono" mu projekt Bielika...

Rumburak

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 02, 2006, 20:03:54 »
Sedno tej rozmowy sprowadza się do tego że jesteśmy kolejnym krajem coraz mocniej uzależnionym od USA. To że kupiliśmy akurat F16 jest dla mnie ok - musimy na czymś latać. Ale przy okazji amerykanie chcą się wcisnąć gdzie tylko się da. Części zamienne - USA, szkolenie - USA, software - USA, uzbrojenie - USA (tak myślę - nie jestem expertem). Jeżeli amerykanom uda się nakłonić Polskę do zamknięcia szkoły w Dęblinie to będzie to ich duży sukces - jeszce większe uzależnienie i to na długie lata.
Kolejna sprawa to antyrakiety. Następny krok do uzależnienia, ale to temat na osobny wątek.
Rozumiem że dla 20 pilotów rocznie nie ma sensu utrzymywać całej szkoły, samolotów itp. ale całkowite zamknięcie szkoły to szaleństwo. Trzeba bronić swojej niezależności bo niedługo nasi piloci będą wiedzieć o lataniu tylko tyle ile ich zechcą nauczyć w USA.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 02, 2006, 20:20:46 »
Witam
Całkowicie zgadzam się z poglądem na tą sprawę z Rutkov.

Chciałbym tylko podkreślić jedną sprawę. Do wejścia naszego kraju w szeregi NATO i polityki proamerykańskiej nikt nas nie zmusza, więc porównywanie tego, co się dzieje do okupacji naszego kraju przez ZSSR jest przesadne. Widzę, że niektórzy na tym forum nie zdają sobie sprawy jak trzymał nas ten kraj za gardło i wysysał ze wszystkiego.
Amerykanie chcą nam coś sprzedawać to nie zbrodnia. Ruscy z nas tylko wysysali jak pasożyt.
pozdrawiam
Maverickdan

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 02, 2006, 20:45:51 »
A gdzie to można zobaczyc? Bo faktycznie Margański skarżył się znajomemu, że w pewien sposób "ukradziono" mu projekt Bielika...

"USAF sygnalizaują zainteresowanie klasą bardzo lekkich odrzutowców" w: Lotnictwo nr 4/2006, str. 5.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 03, 2006, 11:59:47 »
Sedno tej rozmowy sprowadza się do tego że jesteśmy kolejnym krajem coraz mocniej uzależnionym od USA. To że kupiliśmy akurat F16 jest dla mnie ok - musimy na czymś latać. Ale przy okazji amerykanie chcą się wcisnąć gdzie tylko się da. Części zamienne - USA, szkolenie - USA, software - USA, uzbrojenie - USA (tak myślę - nie jestem expertem).
Przepraszam- czy jakikolwiek inny kraj sprzedaje części zamienne jub serwisuje F-16 innym krajom?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 13, 2006, 14:59:26 »
Kolejna sprawa to antyrakiety. Następny krok do uzależnienia, ale to temat na osobny wątek.

Dla zainteresowanych: Wątek o tarczy antyrakietowej znajduje się tutaj;

http://www.il2forum.pl/index.php?topic=6394.msg100987#new
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

RUFUS

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 03, 2008, 22:23:55 »
Jak wygląda przyjecie do WSOSP a SPSP w Dęblinie czy  do obydwu szkół można po maturze tak poprostu zaczac nauke czy jakieś STUDIA by się przydały ????

pik50

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 04, 2008, 16:31:09 »
Jak wygląda przyjecie do WSOSP a SPSP w Dęblinie czy  do obydwu szkół można po maturze tak poprostu zaczac nauke czy jakieś STUDIA by się przydały ????

Informacje znajdziesz pod tym linkiem http://www.wsosp.deblin.pl/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=12&id=47&Itemid=103