Ponieważ zamarzyło mi się wymiana wypeśnego laptopa na jakieś maleństwo które służyłoby tylko do uzupełnienia podstawowego komputera (Internet, pliki tekstowe, prezentacje itp), to zwróciłem uwagę na ASUSA EEE 4G 701. Ma wszędzie bardzo pochlebne opinie, tyle, że pracuje pod kontrlą Linuxa (bodzjże Xandros). bardzo się napaliłem na ten mikrolaptop, ale mam kilka wątpliwości, zupełnia nie mam pojęcia o Linuxie więc najpokorniej proszę o pomoc. Mam kilka pytań i z góry przepraszam, jeżeli nie będą zbyt madre, ale jak zaznaczyłem wyżej nie mam zielonego pojęcia o Linuxie.
1. Czy będzie problem z zainstalowaniem drulkarki? Czy są sterowniki pod Linuxa, które pasują do każdej dystrybucji, czy każda dystrybucja potrzebyje własnych dedykowanych? A jak jest z instalacją drukarki sieciowej, jeżeli ta jest podłaczona do komputera z XP?
2. Mam zewnętrzny napęd optyczny (DVD Burner), czy zostanie automatyvcznie rozpoznany, czy trzeba go instalować? Czy w tej dystrybucji jest program dio wypalania CD-DVD, czy trzeba go ściągnąć z sieci, a jeżeli tak to jaki warto(maksymalnie mały, ten lapek ma 4GB dysku)?
3. Potrzebuję na tym laptopie wystawić 1-3 razy w miesiącu rachunek (nie fakturę VAT), czy są jakieć bardzo proste (najepiej darmowe) programy do tego? Takie, żeby miały bazę danych z płatnikami i klientami i żeby można byłao zapisywać backup tej bazy i wystawionych rachunków.
4. jak jest z rozpoznawaniem pendriveów?, Czy można za pośrednictwem pendriva przenosić pliki z XP na Linuxa (tzn czy p obrazy zapisane w jpeg, czy giff, na XP będą widziane na pendriviue przez Linuxa)?
5.Czy instalacja i deinstalacja oprogramowania jest w miarę przyjazna w tej dystrybucji (np. jak chciałbym zamienić Firefoxa na Operę)?
5.Czy są w tym systemie narzędzia do tworzenia kopii zapasowej i przywracania systemu?
6.Na jakim systemie plików pracuje Xandrox (tzn czy miże pracować na NTFS albo FAT)?
7.Czy jest w miatrę łatwo skonfigurować Wi-Fi (mam w domu modemADSL-router) i sieć domową?
Podobno Linux na tym laptopie jest bardzo szybki i bardziej przyjazny niż Windows (- jestem w stanie w to uwierzyć, bo na moim H-P Nc2400, jest masa biznesowych programów których ni potrzebuję (ciągle chce jakies hasła itd.).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.