Autor Wątek: Linux ante portas  (Przeczytany 28051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Linux ante portas
« Odpowiedź #120 dnia: Grudnia 01, 2007, 21:43:15 »
Łaba z całym szacunkiem nie zachowuj się jak gówniarz :P Posiedziałeś na PPC i kozaczysz. Trochę pokory, bo zachowujesz się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał, przynajmniej to wynika z twojego tonu wypowiedzi. Wyluzuj.

Nie pasuje linuch nie używaj, zostań na Xpku, Viście czy czymś innym. Ja lubię konsole w linuchu, lubię linucha i dawno bym juz siedział tylko na nim gdybym grał w samego quake'a.

Ps. temat obudowy przemilcze, bo o gustach się nie dyskutuje, a jedyne co mnie boli to ton wypowiedzi.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #121 dnia: Grudnia 01, 2007, 21:56:18 »
Przepraszam, że tak się wcinam między wódkę a zakąskę, ale mam pytanie związane z tematem. Od czasu mojego romansu z linuksem trochę już minęło (najpierw Aurox, potem Ubuntu jakieś 3 lata temu). Potem mi przeszło, bo o ile samym systemem byłem zachwycony, to do grania sie to nie nadawało, a to głównie na kompie robiłem. Przyszła mi ochota by zbadać postępy jakie się w temacie dokonały, bo podejrzewam że Ubunciak może mieć sporo do zaoferowania, skoro już wtedy był ciekawą alternatywą. Chciałem w sumie zapytać o jedną rzecz - wtedy Ubuntu (i chyba linuks w ogólności) miał problemy z pracą na NTFS, chyba nawet wcale go nie obsługiwał. Jako że obecnie wszystkie partycje mam na tym systemie interesuje mnie, czy Ubuntu (lub inna dystrybucja) mogą na nim pracować, czy konieczne jest ext3/fat). Oczywiście nie przeszkadza mi systemowa partycja na Ext3, ale czy Ubuntu będzie widział resztę dysków na NTFS?

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #122 dnia: Grudnia 01, 2007, 21:57:00 »
Łaba z całym szacunkiem nie zachowuj się jak gówniarz :P Posiedziałeś na PPC i kozaczysz. Trochę pokory, bo zachowujesz się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał, przynajmniej to wynika z twojego tonu wypowiedzi. Wyluzuj.

Nie pasuje linuch nie używaj, zostań na Xpku, Viście czy czymś innym. Ja lubię konsole w linuchu, lubię linucha i dawno bym juz siedział tylko na nim gdybym grał w samego quake'a.

Ps. temat obudowy przemilcze, bo o gustach się nie dyskutuje, a jedyne co mnie boli to ton wypowiedzi.

Powiedz mi Kosi, od kiedy się znamy, że mi takie bajduły wciskasz?
Wiesz doskonale, że przed nikim nie kozaczę tylko Ci odpowiadam jak mi zarzucasz, że się czepiam Ubuntu. Sami tu z Ger0 wparowaliście z uwagami o moim czepiactwie, bo się Wam śmieszne wydały moje zabawy z konsolą. Ale to ja kozaczę LOL. Nie rób ze mnie idioty, bo przed kim jak przed kim, ale przed Tobą kozaczyć w tych sprawach to musiałbym do imętu zidiocieć... a do tego jeszcze ciut mi brakuje.

Po co te uwagi o obudowie? Po co te uwagi o PPC? Po co uwagi o pokorze?

Chcę wreszcie nauczyć się tego cholernego Ubuntu i już trzeci raz próbuję, a Ciebie Kosi stać tylko na kpiny i pierniczenie o tonie, jak Ci odpowiadam na głupie zaczepki.
Panowie, albo ja za stary jestem już na takie obracanie całej sytuacji, albo Wy za młodzi. Oddaję pod rozwagę, bo dla mnie to już EOT czy post zniknie czy nie.

Pozdrawiam

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 01, 2007, 22:00:11 »
Oczywiście nie przeszkadza mi systemowa partycja na Ext3, ale czy Ubuntu będzie widział resztę dysków na NTFS?

Ubuntu 7.10 czyta i zapisuje NTFS. To m.in. dlatego zdecydowałem się znów spróbować sił z tym systememe :roll:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Grudnia 01, 2007, 22:13:18 »
Oczywiście nie przeszkadza mi systemowa partycja na Ext3, ale czy Ubuntu będzie widział resztę dysków na NTFS?

Ubuntu/KUbuntu 7.04 "widzi", jak najbardziej. Można pracować na pozostałych dyskach w systemie NTFS, a także na FATach.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #125 dnia: Grudnia 02, 2007, 20:52:18 »
Labi ma niestety dużo racji. Niestety  bo linuks nie jest dla zwykłego uzytkownika komputera, owszem zawsze można kogoś poprosić lub kupić preinstalowany ale nie to mamy wszyscy na myśli. Namęczyełm się dużo z linuksami naprawdę dużo i do dziś nie mam fedorki 8 ustawionej jak powinno być ze względu na problemy z dźwiękiem i grafą (compiz). Muszą zmienić podejście albo zmienić to co w linuksie jaest niezaprzeczalnie najlepsze czyli cena a właściwie jej brak. Teraz jak wybrzydzam na forum każdy mi mówi to wydaj kasę i kup windę (co też zrobiłem i jestem zadowolony :P ), więc może jak taki Ubuntu wart będzie ze 25 zł to może coś zmienią na lepsze? To są wszystko bardzo fajne systemy które jednak wymagają trochę wiedzy komputerowej (o tę łatwiej) i bardzo dużo czasu (tu jest poważny problem). jak zaczynałem z linuksem swą przygodę to go torche miałem teraz mam go dla fedory raz w tygodniu 2-3 godziny a to za młao na zgłębianie internetu bo forum jest dość skromne. Instalowałem nową Vistę i nowe Ubuntu GG w tym samym czasie i niestety ale peryferyjne urządzenia na tym drugim (tel, palmtop) uruchomiłem dopiero po 2 dniach o viście nie wspomnę ile to trwało. Muszą coś z tym zrobić jeżeli to ma system dla człowieka a nie wyzwanie dla jego cierpliwości. Proponuje jednak sprzedawanie za kasę to pomogło już wielu rzeczom na Świecie.

ps. mimo popularności choćby ubuntu, linuks zatrzymał swój rozwój jak pokazują statystyki, coś w tym jest.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Grudnia 06, 2007, 22:21:52 »

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #127 dnia: Grudnia 07, 2007, 00:07:24 »
Dzięki Johnny :)

Instalacja Beryla z tego linka jest mi doskonale znana... i niestety nie przechodzi u mnie bezproblemowo :(
Poza tym w obecnej wersji Ubuntu 7.10 jest już domyślny Compiz Fusion, więc nie ma potrzeby instalowania oddzielnego Beryla... choć może jest nieco bardziej atrakcyjny. Ponoć Panowie od obu projektów jakoś niedawno połączyli siły, o ile się nie mylę.

Pozdrawiam

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: Grudnia 17, 2007, 12:07:48 »
Również ostatnio stoczyłem batalię z compiz fusion i sterownikami ATI pod Ubuntu 7.10. Nie było to za przyjemne (jest graficzny instalator, ale nie do końca działa :008:), ale wreszcie działa. Mam wrażenie jakby chodził nieco wolniej niż emulowany na XGL i starych driverach jak poprzednio miałem. Niektóre efekty się zacinają. Jeszcze filmy się zacinają na pełnym ekranie, lub przy jakimkolwiek przeskalowaniu, ale i tak jest lepiej, bo wcześniej w ogóle Mplayer nie chciał mi działać, gdy compiz był włączony.
Pozostał też problem flasha w FF. W tej chwili mam zainstalowany Gnash, który pięknie wyświetla reklamy flashowe, ale już youtube'a nie bardzo. Zawiesza FF i praktycznie zamraża cały system. Wcześniej instalowałem zwykłego flashplayer'a, ale jakby FF go nie wykrywał, a przy próbie ponownej instalacji informował, że już jest zainstalowany.
Labi poradziłeś sobie może z tym flashem?  :121:

Jeszcze jedno: Nie mogę znaleźć w efektach compiz jednego z najbardziej przydatnych (przynajmniej dla mnie), chodzi mi o zrzucanie podglądu okien, ze wszystkich pulpitów po zjechaniu myszką do rogu ekranu. Mam różne zbędne bajery, jak pisanie ogniem po pulpicie, a tego nie mogę znaleźć.

PS: Za każdym razem szukam tego tematu w dziale S&H. Można by go przenieść? ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #129 dnia: Grudnia 17, 2007, 12:54:30 »
Można by go przenieść? ;)

Można by. ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #130 dnia: Grudnia 17, 2007, 13:25:01 »
Ja flasha w operze nie mam wogóle  :005: Przerasta mnie to.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #131 dnia: Grudnia 17, 2007, 13:45:14 »
Nie korzystam z Opery, ale z tego co kojarzę, to Opera 9.2X nie działa z flashem 9.X, za to powinno zadziałać z Betą 9.50.
Chyba  :004:

« Odpowiedź #132 dnia: Grudnia 18, 2007, 22:04:30 »
U mnie (Kubuntu 7.10 + SeaMonkey 1.1.7) flash działa bez najmniejszych problemów (nie wiem jak reklamy bo mam adblocka ale z resztą nie mam problemów) - także powinien chyba działać i na Firefoxie, w końcu to ten sam silniczek ;)

« Odpowiedź #133 dnia: Grudnia 20, 2007, 01:25:44 »
@Labienus
CF jest zdecydowanie "bardziej atrakcyjny" wizualnie, przynajmniej dla mnie. :004: Pamiętaj tylko o doinstalowaniu CompizConfig Settings Manager (ccsm w repozytorium).

@iq85
Niestety, zarówno Gnashowi jak i swfdec do pełnej funkcjonalności sporo brakuje. Co do wtyczki - pobierz ją najlepiej ze strony Adobe i wrzuć do katalogu firefox/plugins (w *buntu będzie to /usr/lib/firefox/plugins, o ile oczywiście instalowałeś go z repo).

Efekt, o który pytasz, to Skaluj. Znajdziesz go w CCSM, w kategorii Window Management.

@Ger0nim0
Działa. Tyle, że najnowsza wersja (tzn. 9.0.115.0) tylko z wersjami rozwojowymi (9.50) Opery.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #134 dnia: Lutego 28, 2008, 21:48:02 »
Ponieważ zamarzyło mi się wymiana wypeśnego laptopa na jakieś maleństwo które służyłoby tylko do uzupełnienia podstawowego komputera (Internet, pliki tekstowe, prezentacje itp), to zwróciłem uwagę na ASUSA EEE 4G 701. Ma wszędzie bardzo pochlebne opinie, tyle, że pracuje pod kontrlą Linuxa (bodzjże Xandros). bardzo się napaliłem na ten mikrolaptop, ale mam kilka wątpliwości, zupełnia nie mam pojęcia o Linuxie więc najpokorniej proszę o pomoc. Mam kilka pytań i z góry przepraszam, jeżeli nie będą zbyt madre, ale jak zaznaczyłem wyżej nie mam zielonego pojęcia o Linuxie.
1. Czy będzie problem z zainstalowaniem drulkarki? Czy są sterowniki pod Linuxa, które pasują do każdej dystrybucji, czy każda dystrybucja potrzebyje własnych dedykowanych? A jak jest z instalacją drukarki sieciowej, jeżeli ta jest podłaczona do komputera z XP?
2. Mam zewnętrzny napęd optyczny (DVD Burner), czy zostanie automatyvcznie rozpoznany, czy trzeba go instalować? Czy w tej dystrybucji jest program dio wypalania CD-DVD, czy trzeba go ściągnąć z sieci, a jeżeli tak to jaki warto(maksymalnie mały, ten lapek ma 4GB dysku)?
3. Potrzebuję na tym laptopie wystawić 1-3 razy w miesiącu rachunek (nie fakturę VAT), czy są jakieć bardzo proste (najepiej darmowe) programy do tego? Takie, żeby miały bazę danych z płatnikami i klientami i żeby można byłao zapisywać backup tej bazy i wystawionych rachunków.
4. jak jest z rozpoznawaniem pendriveów?, Czy można za pośrednictwem pendriva przenosić pliki z XP na Linuxa (tzn czy p obrazy zapisane w jpeg, czy giff, na XP będą widziane na pendriviue przez Linuxa)?
5.Czy instalacja i deinstalacja oprogramowania jest w miarę przyjazna w tej dystrybucji (np. jak chciałbym zamienić Firefoxa na Operę)?
5.Czy są w tym systemie narzędzia do tworzenia kopii zapasowej i przywracania systemu?
6.Na jakim systemie plików pracuje Xandrox (tzn czy miże pracować na NTFS albo FAT)?
7.Czy jest w miatrę łatwo skonfigurować Wi-Fi (mam w domu modemADSL-router) i sieć domową?

Podobno Linux na tym laptopie jest bardzo szybki i bardziej przyjazny niż Windows (- jestem w stanie w to uwierzyć, bo na moim H-P Nc2400, jest masa biznesowych programów których ni potrzebuję (ciągle chce jakies hasła itd.).

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2008, 21:54:34 wysłana przez janweg »