Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #690 dnia: Lipca 31, 2008, 09:19:55 »
Faktycznie mój błąd, źle zrozumiałem pytanie :)
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

olo8

• Gość
« Odpowiedź #691 dnia: Lipca 31, 2008, 15:21:07 »
Witam.
Przepraszam za niesprecyzowane pytanie.
Zestaw standardowy czyli :kamerka A4Tech i odblaski (3) zamontowane na pałąku na czapce.

Miron czy mógłbyś podać mi swój config do FT?Byłbym ogromnie wdzięczny.
Dzięki i pozdrawiam
Olo

« Odpowiedź #692 dnia: Lipca 31, 2008, 16:19:57 »
Nie ma sprawy, ale trochę później; na razie jestem troszkę "zalatany".
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #693 dnia: Lipca 31, 2008, 16:28:52 »
Spróbuj dostosować Threshold tak aby kamera widziała tylko odblaski.

« Odpowiedź #694 dnia: Sierpnia 07, 2008, 12:11:15 »
Witam.

Po kombinowaniu z kamerkami Logitech'a, przyszła kolej na sławetną kamerę A4Tech PK-333 z wbudowanym podświetlaniem IR bez filtra IR. Nie ma co ukrywać, to rozwiązanie jest chyba najbardziej eleganckie do Free Track'a a na dodatek dosyć tanie. Jako marker korzystałem początkowo z Clip'a własnej roboty, opartego na przerobionej lampce rowerowej. Chciałem jednak spróbować metody natywnego odbicia wiązki IR i na "szybciocha" wykonałem stelaż z natywnymi markerami w systemie 4 diód. Poniżej przedstawiam mały tutorial jak domowym sposobem wykonać taki gerat.

Potrzebne będą:

- pusta puszka po np. zielonym groszku konserwowym, fasoli - puszki po piwie mają zbyt cienkie ścianki, po konserwach zbyt grube więc może być problem z obróbką;
- 2 szprychy rowerowe, bądź inny kawałek drutu stalowego o podobnej średnicy;
- 1 cm x 4 cm (około) materiału odbijającego światło (na forum jest podane źródło z kamizelek drogowych, może tez być opaska ze sklepu rowerowego). Ważnym jest żeby materiał ten był koloru szarego - najlepiej odbija wiązkę;
- lutownica, cyna, kalafonia, pasta lutownicza lub cyna z kalafonią (ważne przy lutowaniu bezstresowym :));
- stare nożyczki do cięcia blachy i nożyczki ostre do dokładnego przycinania pasków odbijających;
- zapalniczka, do delikatnego "opalenia" wyciętych już kawałków materiału odbl. celem zastopowania dalszego "mechacenia" się  owych części.
-klej Butapren do przyklejenia markerów

Czas operacyjny w trybie spokojnym (fajna muzyczka w tle, papieros na wardze i piwko obok lutownicy) - 30 min.

Rozmiary stelaża wziąłem z samego programu Free Track. W zakładce wyboru trybu pracy wybrałem 4 diody i tam jest rysunek wraz z rozmiarami, więc nie widzę sensu podawania go tutaj.

Zaczynamy  :004:

Materiały potrzebne do wykonania stelaża:

Sama konstrukcja zaraz po zlutowaniu. Pamiętać należy o wcześniejszym gradowaniu papierem ściernym miejsc przeznaczonym pod lutowanie a następnie pokrycie ich kalafonią. Lut będzie trzymał się lepiej a spoiwo nie przyniesie nam problemów.

Przylutowanie podstaw pod markery. Elementy wycięte z blachy "made in puszka" mają wymiary: 6 x 12 mm (wymiary markerów z taśmy to 6 x 14 mm). Opiłowane i ukształtowane po łuku na pisaku-markerze bądź innym walcu o podobnej średnicy.

z bliska:

I wreszcie po pomalowaniu i przyklejeniu markerów:

Pozostaje kwestia przytwierdzenia stelaża na kaszkietówce ale tutaj decyzję pozostawiam już wykonawcom. Sam geracik sprawuje się znakomicie. Jest lekki, nie potrzebuje zasilania a konstrukcja wystarczająco wytrzymała.

To by było na tyle. Mam nadzieję że przydatna będzie ta mała podpowiedź tym, którzy jeszcze się nie zdecydowali na wykonanie TIR'a domowym sposobem.

Cześć!
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2008, 12:21:12 wysłana przez BOCZEK »

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #695 dnia: Sierpnia 07, 2008, 12:46:06 »
Wszystko ok Boczek
Tylko powiedz jak tego używać?
A programy?
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

« Odpowiedź #696 dnia: Sierpnia 07, 2008, 12:51:53 »
   PIT, cały ten wątek jest o programie Free Track i jak go używać  :001:. Ja, nie odkrywając "Hameryki", podałem sposób wykonania Clipa na 4 diody. Reszty możesz się dowiedzieć z tego tematu. Nie ma sensu powielać informacji, które już zostały podane.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #697 dnia: Sierpnia 08, 2008, 00:25:00 »
Gratuluję Boczek! Ja walczę ostatnio z kamerką MS VX-3000 (usunięty filtr IR), ale nie jestem do końca zadowolony. Kamera przy bardzo słabym oświetleniu traci FPSy przez co muszę w nocy demontować filtr z kliszy, a w dzień go zakładać. Do tego nie mogę wyłączyć automatycznego Exposure w sterownikach, ale korygować to co sobie kamerka ustali.

Niestety w przypadku FSX + FT obciążenie procesora podpowiada: "kup Quada! :118:", ale to jeszcze nie w tym roku. Będę musiał się jakoś przemęczyć. Czasami zdarzają się przycięcia samej kamerki i na moment daje ona poniżej 6 FPS. Jeszcze nie wiem czym jest to spowodowane.

Mam jeszcze pytanie odnośnie LEDów IR. Widziałem że szlifujecie diody w celu uzyskania lepszych kątów. Ja w ogóle nie mogę skierować ich prosto w kamerę bo pojawiają się dodatkowe refleksy. Obecnie diody mam na clipie skierowane pod kątem 90* do kamery, tak że nigdy nie świecą prosto w obiektyw. Jakieś propozycje na usprawnienie tego lub wyeliminowanie refleksów? Może zmatowić je papierem ściernym? (filtr jest z kliszy ale bez niego problem się powtarza)  :121:
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #698 dnia: Sierpnia 11, 2008, 21:42:08 »
Witam!
Spieszę donieść, iż nasza ulubiona kamerka A4Tech już zamontowana na monitorze i rozpoczynam testy. Zmontowałem trzypunktowy klip na czapkę i tu pojawił się pewien problem, w związku z tym mam pytanie. Jeżeli chodzi o oś Yaw Freetrack działa bardzo dobrze, to w przypadku osi Pitch przy mocniejszych wychyleniach program gubi odblaski. I tutaj pojawia się pytanie, czy profilowaliście jakoś specjalnie odblaski
(w osi Yaw jest to dość proste) aby o osi Pitch były dobrze widziane przez program, czy po prostu w tej osi macie ustawioną większą czułość aby już przy niewielkich wychyleniach clip'a reagował on dużym ruchem w grze?

« Odpowiedź #699 dnia: Sierpnia 11, 2008, 22:21:49 »
U mnie kamera nie gubi odblasków a nie mam ich jakoś specjalnie wyprofilowanych. Ważne jest miejsce gdzie stoi kamerka i w jaki sposób widzi odblaski. Najlepiej chyba ustawić ja na tej samej wysokości co clip lub nieco wyżej.
Ostawienia w programie to kwestia indywidualna ja mam na wszystkie osie ustawioną czułość po 23 i to w zupełności wystarcza.

« Odpowiedź #700 dnia: Sierpnia 12, 2008, 19:38:09 »
Myślę że może moje odblaski mogą by zbyt małe 4 cm (są zakrzywione) na 1,2 cm! Jak myslicie? I powiedzcie mi prosze czy 6DOF w Ilku 1946 jest możliwe?

« Odpowiedź #701 dnia: Sierpnia 12, 2008, 19:49:56 »
Moje mają 3cm na 1cm i to mi się wydaje że mogły by być mniejsze jeszcze.

Offline TEX

• *
« Odpowiedź #702 dnia: Sierpnia 12, 2008, 22:22:27 »
Spróbuj zastosować 5x5mm w moim przypadku działają najlepiej, testowałem jeszcze ekstremalny rozmiar 2,5x2,5mm  odbijały podczerwień dobrze przy braku światła dziennego, natomiast problemy pojawiały się podczas dnia.     

« Odpowiedź #703 dnia: Sierpnia 12, 2008, 23:53:14 »
Darol@

Owszem iłek działa w wersji zmodowanej programikiem o nazwie - 6DOF-, ja jednak
używałem tego programu z trackIr 3pro , czy działa z freetrackiem tego nie wiem.

« Odpowiedź #704 dnia: Sierpnia 13, 2008, 17:09:28 »
Teraz takie pytanko troche OT. Czy wam też diody w kamerce A4Tech świecą nawet po wyłączeniu komputera?