Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277621 razy)

Botras

• Gość
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #735 dnia: Sierpnia 31, 2008, 23:53:22 »
Dziękuję, ale niestety Freetrack już ma priorytet czasu rzeczywistego - jak rozumiem, to już jest najwyższy  :005:

Botras

• Gość
« Odpowiedź #736 dnia: Września 01, 2008, 18:58:34 »
Znalazłem rozwiązanie :) Polega na wpisaniu "mmx" w linii "FreetrackFilter" we Freetrack.ini. Freetrack przy włączaniu daje mi łorninga, że on saportuje SSE2, który ma mi dać lepszego performensa, ale gizmo prawda, bo to z mmx działa jak potrzeba po zminimalizowaniu  :banan

mel-i

• Gość
« Odpowiedź #737 dnia: Września 01, 2008, 20:51:36 »
a ja mam inny problem. Wszystko działa ze az milo poza jednym:
nie ma efektu 6DOF czyli nie moge przechylac glowy na boki, przyblizac sie itp przez co nie ma wrazenia 3D (moge jedynie obracac glowe w Falconie Alied Force i OpenFalconie).

Oczywiscie mam 4 diody zgodnie z instrukcja. Glowka kosciotrupka we freetracku reaguje prawidlowo (przechyla sie i przybliza zgodnie z moimi ruchami) ale w grach to nie dziala.
Wie ktos o co chodzi?

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #738 dnia: Września 01, 2008, 21:59:33 »
Iq85 - znalazłem rozwiązanie twojego problemu. W zakładce Global odznacz sobie automatyczne ładowanie profilu. Na pewno pomoże. Borykałem się do dzisiaj z tym samym problemem.
Dzięki, pomogło. :)
DCS/FSX/AC/pCARS

man

• Gość
« Odpowiedź #739 dnia: Września 04, 2008, 11:48:19 »
W z związku z tym, że to mój pierwszy post WITAM WSZYSTKICH MANIAKÓW:)

Na początek pytanie.
Miał ktoś styczność z dwoma rozwiązaniami FreeTracka? Rozwiązanie z diodami na czapce oraz diodami IR w kamerze z odblaskami na czapce. Jeżeli tak to prosiłbym o porównanie.
Czy jest sens kupować nową kamerę (A4Tech PK-333MB), której zresztą nie można nigdzie dostać, czy kombinować z zasilaniem do czapki?
Jeżeli rozwiązanie - kamera z diodami IR się sprawdza tak samo dobrze jak diody na czapce tylko bez zbędnych przeróbek to jaka inna kamera będzie pasowała do zestawu?
Nigdzie nie mogę znaleźć jakie diody oświetleniowe mają kamery internetowe. Producenci nie montują takich diod lub nie po prostu tym nie chwalą.

« Odpowiedź #740 dnia: Września 04, 2008, 12:33:34 »
http://allegro.pl/item431954568_kamera_a4tech_pk_333mb_1280x960_6x_led_promo_45_50.html

Używanie kamery ma jeden duży plus, nie musisz się martwić o zasilanie a budowa clipa jest dużo prostsza.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #741 dnia: Września 04, 2008, 12:49:15 »
Potwierdzam lepiej użyć odblasków i nie martwić się kablami plątającymi się przy głowie.
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

man

• Gość
« Odpowiedź #742 dnia: Września 04, 2008, 13:38:09 »
Jak pisałem to aukcji jeszcze nie było :)
Więc zdecydowałem się na wariant z odblaskami. Ale jedno mnie jeszcze zastanawia. Czy łatwo jest przerobić kamerę ze zwykłymi LEDadami na LEDy IR? Mogę zdobyć taka tania kamerę za kilka złoty. Kompletnie się na tym nie znam, ale wlutować diody IR w miejsce starych to bym chyba dał rade :) Tylko czy znajdę o podobnych parametrach.

« Odpowiedź #743 dnia: Września 04, 2008, 13:42:28 »
Diody wymienić to nie problem ale nie wiadomo jak będzie działać taka kamerka z Freetrackiem. Na stronie Freetracka masz kamerki które są zalecane:
http://www.free-track.net/english/hardware/webcam.php

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #744 dnia: Września 07, 2008, 01:42:11 »
Witam, mam 2 pytania do Forumowiczów:

1: Na stronie Freetracka, kamerka "Creative Live! Vista IM", którą posiadam, jest na liście nie działających z FT z powodu niemożności wyłączenia aut. ekspozycji. Mi jednak ową funkcję udało się odhaczyć, sama kamerka spisuje się niexle, ~29-30fps, jitter 01-03... Mam jeszcze tydzień na ewentualną wymianę, co radzicie, pozostać przy tej, czy wziąć inna?

2: Po mękach z "budową" 3-punktowej czapki :D udało mi się ustawić FT na 6DOF, jak i w IL-2 uruchomić 6DOF mod. JEdnak podczas gry występuje bardzo duże opóźnienie w stosunku do realnego ruchu głową. Zmniejszyłem go nieco, przenosząc proces Freetracka na drugi rdzeń procka. Jest jakaś możliwość jeszcze bardziej zmniejszyć opóźnienia?

Pozdrawiam

Botras

• Gość
« Odpowiedź #745 dnia: Września 07, 2008, 09:28:50 »
W katalogu Freetracka masz plik Freetrack.ini, otwórz go i w linii "FreetrackFilter="
wpisz "auto", albo "mmx", zamiast obecnego dam defaultowo "SSE2".

« Odpowiedź #746 dnia: Września 07, 2008, 09:42:43 »
A ja mam pytanie czy ktoś zauważył różnice w działaniu Freetracka zainstalowanego a tylko kopiowanego?

« Odpowiedź #747 dnia: Września 07, 2008, 12:43:29 »
Ja po reinstalacji systemu uruchomiłem od razu FT, który był instalowany na starym systemie. Program tylko "zagrzebał" coś w rejestrze (Kerio wywalił alarm, ale "pozwoliłem") i dalej chodził prawidłowo.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #748 dnia: Września 11, 2008, 23:40:15 »
Witam Panowie.
Pewnie już z rok temu zrobiłem swojego freetracka na zwykłej kamerce BESTa i czapce z daszkiem ozdobionej czterema spiłowanymi diodami IR na drucianym stelażu z plątaniną kabelków i baterią 9V. Całość zamontowana była super uber wytrzymałą taśma malarską.  :karpik
Niepowiem, działało toto zgodnie z zamysłem autora, kamerka troszkę muliła z niedoboru fps'ów ale widziała wyraźnie cztery punkciki z IR'ów. Niestety czapa nie posłużyła mi za wiele, jak ja zakładałem to nie było latania tylko śmiech  :020: :020:
Po roku leżenia na parapecie południowego okna okazało się że uber wytrzymała taśma nie jest tak wytrzymała, całość się rozsypała, córci były potrzebne cienkie kabelki do koralików więc powstały samoistne przerwy w obwodzie elektrycznym :005:
A mnie natchnęły ostatnie wpisy w tym temacie, coś się ruszyło w oprogramowaniu, na allegro po rak kolejny PHU_RED_STAR wypuścił ostatnia partię kamerek MB333 więc się skusiłem.
A4Tech wisi nad monitorem a ja się zastanawiam skąd odblaski :011:
Wiem wiem kamizelki i te sprawy, ale naczytałem się też że jednak nie wszystkie są uber, i się nadawają na to.
Dlategoż postanowiłem zapytać - Może któremuś z Szanownych Panów Pilotów został kawałek sukna z owym odblaskiem którego z lenistwa tudzież innych pobudek niechce odnieść na śmietnik? Może któryś z Szanownych Panów Pilotów zechciałby odesłać mi kawałek takiegoż sukna w zalakowanej kopercie - a byłbym dozgonnie wdzięczny  :002: a w razie jakiej wpadki na forum - nadstawił swoje kolano.

Pozdrawiam
Pilot cywil.
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #749 dnia: Września 12, 2008, 07:21:25 »
Idź do supermarketu i kup kamizelkę odblaskową do samochodu i będzie działać. Kamizelka nie jest droga a każda ma paski i na pewno będą odbijać. Będziesz miał zapas odblasków na całe życie :D