Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #780 dnia: Października 23, 2008, 20:01:11 »
A włączyłeś w konfigu Trackira?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #781 dnia: Października 23, 2008, 20:09:15 »
Jeżeli masz na myśli ConfigEditor, to Timeout mam na 1000 a dwa pozostałe kwadraty są puste. W opcjach OF, ustawiłem sobie TrackIR w kokpicie 3d. Nic więcej nie ruszałem.

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #782 dnia: Października 28, 2008, 21:45:59 »
Panowie, jako, że mój pierwszy Freetrack był takim średnim sukcesem, wręcz powiedziałbym, że żadnym, zbudowałem kolejny. Tym razem na czapeczce. Zajęło mi to około 40 minut pracy, a efekty są bardzo dobre. Kamera to zachwalana Microsoft VX 1000.

Działa na baterie - 2 paluszki AAA, cały futerał na baterie jest po lampce do roweru, z domontowanym włącznikiem (niestety przy odlutowywaniu diód chyba spaliłem tę część płytki odpowiedzialną za włączanie i wyłączanie, dlatego musiałem dorabiać własny włącznik). Super sprawa bardzo lekkie i łatwo wyjmować baterie jak i diody.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #783 dnia: Października 28, 2008, 21:52:12 »
Jakbym zrobił takiego potworka, to bym go schował pod łóżko i nie pokazywał publicznie :D

Nie sądzisz że za dwa dni lub tygodnie nic z tego nie zostanie ?

Przepraszam za OT

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #784 dnia: Października 28, 2008, 22:00:26 »
Hahah :D

Potworek nie potworek ale działa super, wiadomo jak ktoś będzie rzucał czapeczką to się rozpadnie, ale ja to zakładam delikatnie i nie wale głową w biurko więc będzie dobrze ;]

azrael88

• Gość
« Odpowiedź #785 dnia: Października 29, 2008, 20:47:09 »
2 godziny temu w moje ręce wpadła kamerka a4tech, osławiony już model 333.

Zabawę rozpocząłem od jednego odblasku, w połączeniu z FT 2.2.

Efekt jest dobry, mimo tylnego oświetlenia (żyrandol z świetlówkami 100W) program nie gubi punktu. Z braku możliwości montowania w chwili obecnej czegoś bardziej ambitnego czyli systemu 6dof chcciałbym najpierw "doszlifować" 2dof, i tutaj pytania do innych uzytkowników a4techa 333:

1. Gdzie ustawić NA STAŁE rozdzielczość kamery. Pod aplikacją VAmcap można to zrobić, ale po zamknięciu i ponownym włączeniu programu mamy natywne 320x200.

2. Czasami w FT2.2. mam fpsy na poziomie 14, mimo że włączając program wcześniej z tymi samymi ustawieniami miałem stabilne 29fps.

3. Dlaczego ciągle włącza mi się autoexposure? Po każdorazowym odpaleniu FT muszę toto odpstrykiwać... Podobnież po użyciu w sturmoviku opcji pauzuj FT, po odpauzowaniu FT tracking szlag trafia, właśnie przez autoexposure.

« Odpowiedź #786 dnia: Października 30, 2008, 17:24:17 »
Ad.1.
Odpalasz Freetracka klikasz stream i masz opcje rozdzielczości. przy 352x288 stabilne 29 klatek.
Ad.2.
Możliwe że jakiś błąd programu. Mi nigdy się coś takiego nie zdarzyło a używam tej kamery już ponad pół roku.
Ad.3.
Odpal Freetracka kliknij na start i dopiero wtedy zmień opcje - powinno zapamiętać.

azrael88

• Gość
« Odpowiedź #787 dnia: Października 30, 2008, 23:29:15 »
spec:  Działa, u mnie co prawda przy rozdziałce 320 czasami spada do 21 klatek, ale przy szczebel niższej jest cały czas stabilnie 29 klatek.

Jak przywyknę do freetracka, to zacznę sklecać jakis stelaż na 6dof.

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #788 dnia: Listopada 03, 2008, 16:28:42 »
Dzisiaj zmontowałem stelaż do słuchawek z diodami IR. Efekt jest całkiem niezły, lepiej sprawuje się przy świetle słonecznym a także dzięki mniejszym kropką widzianym przez kamerkę nieco stabilniejszy.

Na fotce po prawej widać mój poprzedni stelaż z odblaskami.

Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #789 dnia: Listopada 03, 2008, 17:27:07 »
A nie próbowałeś z mniejszymi odblaskami? Najlepiej to by było kupić oryginalnego trackclipa...

sebiks

• Gość
« Odpowiedź #790 dnia: Listopada 14, 2008, 23:37:44 »
Witam.

Zrobilem sobie freetrack'a. Uzylem kamery a4tech pk333 z usunietym filtrm ir, oraz zaklejonym czujnikiem swiatla.
NA poczatek zrobilem 1 point cap z odblysnikiem. Dzialal rewelacyjnie w fsx, rfactor oraz gtr.

Teraz mam 3 point cap z odblysnikami o rozmiarze 1x2 cm. Zdjecia ponizej. Pomierzylem go dokladnie, wymiary wprowadzilem do programu freetrack 2.2. Animacja czachy pokazuje ze wszystko jest OK. Ale fsx swiruje, to co sie dzieje na ekranie to jeden wielki chaos, obraz skacze, jest kapletnie nie stabilny.W jednej sekundzie drapie nosem po ziemi, w nastepnej przygladam sie z bliska chmurom. Funkcja Center nie pomaga, pomaga tylko wylaczenie osi x,y,z.Walcze juz z tym caly dzien i kicha. Wiec zwracam sie o pomoc.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #791 dnia: Listopada 15, 2008, 00:12:36 »
Z wersja 2.2 nie polatasz w FSX. Chłopaki z teamu Freetracka skupili się na współpracy tej wersji z kamerą WiiFii, kamerą TrackIR, poprawili parę błędów, ale kompletnie schrzanili współpracę z FSX.
Są dwa wyjścia:
-cieszyć się 6DOF w wersji 2.1. która nie ma takich problemów, ale jest mniej stabilna
-grać na bardziej stabilnej wersji 2.2 korzystając tylko z 2 osi (yaw, pitch, resztę odznaczyć  jako nieaktywne).
W praktyce w tym drugim przypadku wracasz do punktu wyjścia, czyli do czapeczki z jednym odblaskiem  :001: .

EDIT:

O kurcze nie spojrzałem , a tu chyba jakiś przełom:

Cytat: virtualroutes @ 14/11/2008 - 18h56
I make it work like a charm in FSX! :lol:
It was a simconnect issue.
All 6DOF working fine, just get it here:
http://www.virtualroutes.org/Arquivos/FREETRACK22.zip
instructions inside the file.

Im not programer at all, i just found a way to it work! Report please if its workig for you guys!

regards
Alex
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2008, 00:20:52 wysłana przez Tailor »

sebiks

• Gość
« Odpowiedź #792 dnia: Listopada 15, 2008, 10:37:14 »
Aaaa takie buty...  :) Dzieki za informacje. Powalcze z tematem.

sebiks

• Gość
« Odpowiedź #793 dnia: Listopada 15, 2008, 12:49:58 »
Poprawka bardzo zdestabilizowała prace freetracka :( Ale przez 5 sekund w fsx dziala 6dof, pozniej sie blokuje na amen. Probowal ktos pracy z ta poprawka?

« Odpowiedź #794 dnia: Listopada 15, 2008, 13:32:25 »
Tak, identyczne objawy.
Póki co do FSX używam wersji 2.1 (mam też zainstalowaną wersję 2.2).