Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #810 dnia: Listopada 22, 2008, 18:40:02 »
Następna wersja 2.2. "bugfix" dostępna z dniem dzisiejszym ze strony FreeTrack-a.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #811 dnia: Listopada 25, 2008, 15:07:07 »
Witam !

Używam programu FreeTrack 2.2.0.267, praktycznie tylko do Open Falcona 4.5.
Niestety program nie działa tak jak powinien (tak mi się wydaję). Żeby móc go uruchomić i żebym mógł się rozglądać w kokpicie, przed uruchomieniem gry, muszę kliknąć przycisk STOP. Następnie po załadowaniu się gry i wejściu do kokpitu 3D za pomocą zbindowanego przycisku mogę uruchomić FreeTracka. Na kamerce zapala się czerwona kontrolka, i sekundę później wszystko działa wyśmienicie. Jednak w momencie gdy wyjdę z misji, i załaduje ją jeszcze raz, wszystko przestaje działać. Po wyłączeniu gry można zobaczyć że w FT na podglądzie kamerki, widać jedynie 4 jasne punkty, jednak nie są im przypisane "markery" odpowiadające za przechwytywanie współrzędnych punktów. Wirtualna czaszka też nie daje się ruszyć z miejsca, jedyna możliwość to kliknięcie STOP no i od początku.

Odnoszę wrażenie że coś nie tak jest z rozdzielczością, bo zawsze problemy pojawiają się w momencie gdy dochodzi do zmiany rozdzielczości:
system: 1152x864
OF: 1024x768 (32 bity)
Lecz nie wiem co z tym mogę zrobić żeby było ok. Zmniejszenie systemowej rozdzielczości do 1024.... też nic nie pomogło.

« Odpowiedź #812 dnia: Listopada 26, 2008, 13:35:54 »
widać jedynie 4 jasne punkty, jednak nie są im przypisane "markery" odpowiadające za przechwytywanie współrzędnych punktów

Tak się dzieje jeśli w zakładce "Point Size" na karcie "Cam" jest ustawiona za niska wartość w rubryce "Max Point diameter" lub za wysoka w "Min Point Diameter" - zaczął bym od sprawdzenie tych parametrów.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #813 dnia: Listopada 26, 2008, 17:09:26 »
Tak się dzieje jeśli w zakładce "Point Size" na karcie "Cam" jest ustawiona za niska wartość w rubryce "Max Point diameter" lub za wysoka w "Min Point Diameter" - zaczął bym od sprawdzenie tych parametrów.

Nie do końca o to chodzi, jednak to jest też ważna rzecz, u mnie myślę ustawiona poprawnie. Dałem dość duży zakres z racji tego że jak używam Tracka, to mam za sobą ciemny pokój. U mnie wszystko działa do momentu w którym włączę grę bez zastopowania freetracka. Sprawdzałem na FSX i wszystko ładnie działało, na Condorze też. Jedyny problem jest z Open Falconem.
Oto screen z błędem:

Nie jest to widoczne, ale w tym stanie wirtualna czaszka jest nieruchoma, do momentu zresetowania FT.

bh91

• Gość
« Odpowiedź #814 dnia: Listopada 26, 2008, 21:32:23 »
Właśnie uruchomiłem kamerkę a4tech vievcam pro i po 2 minutach ustawiania działa ok. Ku mojemu superzdziwnieniu sprawdziłem diodę IR i co? DZIAŁAAAA!!! :D ostro jak żyleta! 30 klatek.

panco3000

• Gość
« Odpowiedź #815 dnia: Listopada 28, 2008, 13:52:08 »
Witam,
to mój pierwszy post po przeczytaniu lektury na temat "domowego trackira",
najbardziej skłaniam się ku opcji: kamera IR + odblaski.
Wyczytałem jednak, że może powodować zamulenie procka (mój obecny to P4 2,66) - czy mam się tego obawiać latając w LOCF?
Ktoś z Was pisał o obsłudze kontrolerem wiiremote? Jak to obsługiwać? I czy może być to lepszym zamiennikiem dla kamera IR + odblaski?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #816 dnia: Listopada 28, 2008, 21:25:09 »
W ostatnim czasie mam powtarzający się problem z wersją 2.2. Ogólnie Jestem pod wrażeniem jej precyzji i stabilności śledzenia. Poprawiono również irytujący błąd z poprzednich wersji, kiedy po wyjechaniu diodami poza obiektyw FT się zawieszał. Natomiast mam problem w trakcie lotów online, bo wersja 2.2 najwyraźniej gryzie się z moim TeamSpeakiem. Często pojawia się u mnie komunikat, że TS napotkał jakiś błąd, ale pomimo tego TS nadal działa, a właśnie FT się zawiesza w tym momencie. Ktoś miał podobny problem?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #817 dnia: Listopada 28, 2008, 23:41:43 »
U mnie nie ma najmiejszych problemów na styku FT and TS. Nie wiem o co chodzi... Może masz hmmm... wspólne skróty klawiaturowe albo co? Aha - proszę wyłącz wszystkie NIE używane interfejsy w FT. Mogą przeszkadzać (jak za wiele na raz, szczególnie ten SimConnect czy jak mu tam). Pozdrowienia!

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #818 dnia: Grudnia 03, 2008, 11:38:36 »
Witam.
Zachęcony pozytywnymi opiniami o FreeTrack i ja postanowiłem coś w tym zakresie uczynić. Zebrałem się w sobie i uczyniłem clip. Ale jak się ma pechozola to już tak pozostaje. Mam odblaski, stelaż ale nigdzie nie mogę dostać osławionej kamerki A4Tech PK333MB. W komputroniku jest ale taka świecąca światłem widzialnym. Niemniej zaprezentuje swoje mega osiągnięcie :karpik

« Odpowiedź #819 dnia: Grudnia 03, 2008, 13:08:44 »
Świetna robota.
Jak się spisują odblaski i z czego je wykonałeś?

« Odpowiedź #820 dnia: Grudnia 03, 2008, 19:07:08 »
Materiały to:
Wieszak (taki jak z pralni chemicznej)
Puszka po konserwie :banan marki <<<>>> żeby nie robić reklamy :020:(Trzeba papierem ściernym usunąć  warstwe ochronną z wnętrza puszki, łatwizna)
Odblaski to kawałek kupiony w pasmanterii.
Jak to wszystko będzie się spisywać ciężko powiedzieć bo nie mamtej nieszczęsnej kamery...
Jak poświecę na odblaski światłem (w dzień) no to jakiejś eksplozji światła nie ma choć wyraźnie kawałki materiału się mienią lekko świecą. W ciemnym pokoju wyraźnie odbijają światło To zdjęcie zostało zrobione z lampą błyskową i efekt był taki:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2008, 19:13:24 wysłana przez Pan_B »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #821 dnia: Grudnia 03, 2008, 20:18:38 »
Klip bardzo fajny.
Kamerkę możesz kupić np. TUTAJ

Jedna uwaga.. W podczerwieni najprawdopodobniej będziesz miał silne zakłócenia od tego białego napisu na czapeczce..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #822 dnia: Grudnia 03, 2008, 22:29:11 »
No tak o tym napisie to nie pomyślałem ale to zalepię go taśmą izolacyjną. A  jeśli chodzi o tą kamerę w sklepie który zalinkowałeś: CZy masz może pewność że to właśnie taka kamera która  ma diody podczerwone? Bo zdaje się że dwie wersje tych kamer są IR i zwykłe diody.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #823 dnia: Grudnia 03, 2008, 23:30:48 »
Sam u nich kupowałem, co prawda bezpośrednio a nie przez net.
Ale pamiętaj, że kupując przez net zawsze masz prawo zwrócić towar bez podawania przyczyny w ciągu 10 dni.
Jeśli chcesz mieć 100% pewności, zadzwoń do nich.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #824 dnia: Grudnia 04, 2008, 06:10:20 »
(...)
Jedna uwaga.. W podczerwieni najprawdopodobniej będziesz miał silne zakłócenia od tego białego napisu na czapeczce..

No tak o tym napisie to nie pomyślałem (...)

A ja w TYM temacie pokazałem, co może się zdarzyć, jak ma się biały napis na czapce :) Faktycznie może powinienem to umieścić tutaj...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."