@Stachoo
Cytowany przez Ciebie fragment mówi o tym, iż stosując rozwiązanie czapki z trzema punktami należy koniecznie unikać sytuacji, w której wszystkie odblaski znajdą się w płaszczyźnie równoległej do soczewki kamery. Może się to zdarzyć przy patrzeniu "prosto w dół". Wtedy praca układu staje się niestabilna. Rozwiązaniem jest przesunięcie górnego punktu w tył lub w dół.
Druga część mówi o tym, że można wykonać czapkę z górnym punktem umieszczonym przed dwoma dolnymi. Oczywiście obowiązuje zastrzeżenie j.w., ale także trzeba uwzględnić odwrócone sterowanie przechyleniem i odchyleniem i włączyć odwrócenie tych funkcji w programie.
Problem, który opisujesz, raczej nie jest z tym związany (gdyż w/w zjawisko występuje przy patrzeniu prosto w dół lub w górę, a to przecież u Ciebie działa). Wg mnie podejrzane są dwie przyczyny: albo w problematycznej konfiguracji przestaje być widoczny skrajny prawy punkt, albo wręcz przeciwnie - zaczyna być dostrzegalny jakiś "punkt szkodliwy".
Mniej nieco prawdopodobne, ale też możliwe jest to, że kształt odblasków sprawia, iż w tej problematycznej konfiguracji jeden z nich jest widoczny jako tak duży, iż program próbuje go traktować jako dwa. Podobno gdzieś daje się ustawiać wielkość rozpoznawalnych punktów w programie, ale ja takiej opcji nie znalazłem.
Polecam serdecznie zrobić kilka testów na podglądzie FreeTrack'a właśnie pod kątem w/w zjawisk. Testy należy prowadzić przy różnych warunkach oświetleniowych pomieszczenia, gdyż czasem bywa tak, że ustawienia działające w jednych warunkach zupełnie się nie sprawdzają w innych. Swego czasu dość często miałem z tym problem (biały napis na czapce, okulary itp.).