Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #840 dnia: Grudnia 16, 2008, 08:00:08 »
@Stachoo

Cytowany przez Ciebie fragment mówi o tym, iż stosując rozwiązanie czapki z trzema punktami należy koniecznie unikać sytuacji, w której wszystkie odblaski znajdą się w płaszczyźnie równoległej do soczewki kamery. Może się to zdarzyć przy patrzeniu "prosto w dół". Wtedy praca układu staje się niestabilna. Rozwiązaniem jest przesunięcie górnego punktu w tył lub w dół.

Druga część mówi o tym, że można wykonać czapkę z górnym punktem umieszczonym przed dwoma dolnymi. Oczywiście obowiązuje zastrzeżenie j.w., ale także trzeba uwzględnić odwrócone sterowanie przechyleniem i odchyleniem i włączyć odwrócenie tych funkcji w programie.

Problem, który opisujesz, raczej nie jest z tym związany (gdyż w/w zjawisko występuje przy patrzeniu prosto w dół lub w górę, a to przecież u Ciebie działa). Wg mnie podejrzane są dwie przyczyny: albo w problematycznej konfiguracji przestaje być widoczny skrajny prawy punkt, albo wręcz przeciwnie - zaczyna być dostrzegalny jakiś "punkt szkodliwy".

Mniej nieco prawdopodobne, ale też możliwe jest to, że kształt odblasków sprawia, iż w tej problematycznej konfiguracji jeden z nich jest widoczny jako tak duży, iż program próbuje go traktować jako dwa. Podobno gdzieś daje się ustawiać wielkość rozpoznawalnych punktów w programie, ale ja takiej opcji nie znalazłem.

Polecam serdecznie zrobić kilka testów na podglądzie FreeTrack'a właśnie pod kątem w/w zjawisk. Testy należy prowadzić przy różnych warunkach oświetleniowych pomieszczenia, gdyż czasem bywa tak, że ustawienia działające w jednych warunkach zupełnie się nie sprawdzają w innych. Swego czasu dość często miałem z tym problem (biały napis na czapce, okulary itp.).
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #841 dnia: Grudnia 16, 2008, 08:34:19 »
Dziękuje Miron za odpowiedź.
Mój problem się sam rozwiązał poprzez zrobienie nowego clipa (odblaski boczne na klamrach zamocowane do daszka, górny odblask przyszyty do samej czapki). Problem poprzedniego zestawu to było ustawienie zbyt małej czułości, jak mi się wydaje, musiałem mocno mój kark gimnastykować i myślałem że tak to ma być, lecz było zupełnie inaczej :)

« Odpowiedź #842 dnia: Grudnia 23, 2008, 17:01:40 »
Bawił się ktoś FT, ale używając kamerki w telefonie (wiem, że da się zrobić transmisję obrazu na PC - Mobiola itp., ale nie wiem, czy to w ogóle zostanie wykryte przez FT)?
Druga sprawa - czy FT pozwala na ustawienie ruchu w konkretnej płaszczyźnie pod konkretny klawisz  (np. obrót głowy w lewo - strzałka w lewo itd.) - na razie mam tylko soft, więc mogę tylko pooglądać i pogdybać. Będzie działać, jeśli za nami znajduje się włączony monitor (oczywiście zasłonięty naszą postacią i osobą, która siedzi za nami - ale fragmenty mogą być widoczne, zwłaszcza, że to 22")?

« Odpowiedź #843 dnia: Grudnia 26, 2008, 23:56:04 »
Widzę, że panowie nadal bawią się w lutowanie i wyginanie drucików, ja natomiast trochę z lenistwa (nie chciało mi się iść do sklepu po cynę  :004:) postanowiłem wykonać clip trochę z innego materiału, a mianowicie z plastikowej pokrywki z wiaderka po farbie.  :002: Materiał dość łatwy w obróbce i nie wymagający skomplikowanych narzędzi, jedynie ostre nożyczki i nóż. I wyszło mi coś takiego. Konstrukcja lekka i nieskomplikowana.

« Odpowiedź #844 dnia: Grudnia 27, 2008, 12:15:41 »
Jarzy się to jak pewna część ciała psa.. :020: Co to za materiał odblaskowy , z kamizelki? No i jak to wszystko działa?

« Odpowiedź #845 dnia: Grudnia 27, 2008, 14:18:35 »
Odblaski zrobione są z pasków z kamizelki a wszystko dziala bardzo stabilnie z ostatnia wersją Freetracka, sam jestem zdziwiony ponieważ z wcześniejszymi wersjami programu bywało różnie.

« Odpowiedź #846 dnia: Stycznia 02, 2009, 13:52:28 »
Chciałem prosić o pomoc. Zdążyłem się pochwalić swoim klipem z odblaskami specjalnie zrobionym na potrzeby FT. Nie niestety nie mogę namierzyć kamerki A4Tech PK333MB z diodami IR. Namacałem coś takiego http://www.allegro.pl/item515555218_4_1_mpx_kamerka_mikrofon_6_led_soft_tania_wys.html. Nie jestem jednak pewien co do tego ustrojstwa toteż poproszę o opinie i jakieś wskazówki?
Zdjęcie opakowania informuje że kamera jest z diodami IR
 Z góry dziękuje

« Odpowiedź #847 dnia: Stycznia 02, 2009, 14:27:36 »
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #848 dnia: Stycznia 02, 2009, 15:02:01 »
Pytałem tego gościa ale on twierdzi że to zwykłe diody

« Odpowiedź #849 dnia: Stycznia 02, 2009, 15:35:25 »
Pytałem tego gościa ale on twierdzi że to zwykłe diody
Podobno są dwie wersje PK333MB jedna z diodami IR i druga ze zwykłymi - ja ze zwykłymi się nie spotkałem ale sprzedawca może mieć rację.
Ja swoją kupowałem od sprzedawcy http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=3197146, ale coś widzę, że konto zaqwieszone :(

« Odpowiedź #850 dnia: Stycznia 02, 2009, 15:44:42 »
Tej kamerki bez podpięcia do komputera nie da się sprawdzić a tego co pamiętam to ona jest tak zapakowana że nie da się jej wyjąć bez zniszczenia opakowania.
Jest dwie wersje tej kamerki. Na początku tego posta są opisane różnice-ale ja nigdy nie spotkałem się z wersją na zwykłe diody. Kamerka z diodami IR ma po prawej stronie (patrząc od przodu) przycisk do robienia zdjęć a po lewej czujnik światła który włącza diody. Wersja bez IR ma odwrotnie. Zapytaj o zdjęcia może sprzedawca się myli.
A co do tej kamerki podanej wcześniej przez Ciebie to ciężko ocenić jak będzie działać z FT. Na oko parametry ma lepsze. Jak się nie boisz ryzykować to możesz ją kupić.

« Odpowiedź #851 dnia: Stycznia 04, 2009, 23:15:59 »
Do tej pory używałem FT (v2.1) tylko w LockOnie, w FS9 widokiem rządził program ActiveCamera, teraz udało mi się jakoś zmusić do działania FT i w FS9, natomiast nie mogę uaktywnić przesuwania "viewpointu". Mogę obracać ale nie przesuwać, mógłby mnie ktoś oświecić co mogłoby być nie tak. Suwaczki wszystkie uaktywnione, mam niby zooma, spróbowałem odinstalować AC i nawet to nie pomogło.
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

meksykaniec

• Gość
« Odpowiedź #852 dnia: Stycznia 06, 2009, 17:48:33 »
Witam! Mam takie pytanie czy kamerka A4Tech PK333MB to to samo co Kamera A4T EVO Smart View Cam? Bo wygląd ich jest identyczny a na polskiej stronie A4tech-a nie ma w ogóle modelu PK333MB :007: . Naturalnie wiąże się to z kolejnym pytaniem czy ta kamerka dobrze spisuje się z FT (jeśli czymś się różni poza nazwą).

Aha i jeszcze jedno, jako odblaski to mam pomysł zrobić kulki z aluminium  :banan (albo innego tworzywa odblaskowego) zamiast blaszek. Może już ktoś próbował odblaski w takim kształcie. 

« Odpowiedź #853 dnia: Stycznia 06, 2009, 19:22:23 »
Jak dostanę kamerę, to się pobawię - pod ręką nie mam odblasków, więc trzeba będzie próbować rzeczy typu folia aluminiowa po czekoladzie :D Szukałem tej kamerki w ponad 20 sklepach - nigdzie nie mieli od ręki, a wybór niekiedy był naprawdę spory. W MMarkt nie ma co szukać - byłem w dwóch i w żadnym nie mieli kamerek tej firmy. Jutro może w końcu będę miał to ustrojstwo.

« Odpowiedź #854 dnia: Stycznia 06, 2009, 19:46:55 »
Jak dostanę kamerę, to się pobawię - pod ręką nie mam odblasków, więc trzeba będzie próbować rzeczy typu folia aluminiowa po czekoladzie :D
Zapomnij, to nie będzie działać. Kup kamizelkę odblaskową ~5zł.