bip3r
Szlifowanie diod rzeczywiście daje świetne efekty. Stosowane przeze mnie diody IR mają max. „kąt widzenia” określany na 30 stop. I rzeczywiście tak mniej więcej widziała je kamera. Po spiłowaniu szczytów diod kąt ten zauważalnie wzrósł, trudno mi dokładnie określić o ile. Inna sprawa, że w manualu do FT, w przypadku wykorzystania diod IR, określony jest wyraźnie ich typ (OSRAM SFH485P lub zamiennik) z „kątem widzenia” 40 stop.
Kolejna kwestia to ilość diod. Z tego co wyczytałem na forum FT nie ma znaczenia czy jest to 3 czy 4 diody (w twoim przypadku punkty odblaskowe), ale już w porównaniu z jedną diodą , różnica jest duuuża. Wiem to z własnego doświadczenia bo musiałem wykonywać dużo większe ruchy głową czapką z jednym punktem, niż teraz z trzema (nawet pomijając kwestię ustawień).
Iq85
Chociaż może to też być wina tego że każdego FreeTracka instalowałem na poprzedniego (nie kasując poprzedniego)
Może to być
It's recommanded to uninstall any previous version of Freetrack before install this one
Ja chyba znalazłem przyczynę, poprzednio niezbyt wnikliwie zbadałem sprawę. Otóż rzeczywiście użycie procka przez proces Freetrack.Exe to maksymalnie kilka procent, za to reszta to proces firewalla, w moim przypadku Agnitum Outpust. Normalnie pozostaje on w stanie „uśpienia”, jednak po włączeniu FT angażuje kilka/kilkanaście procent mocy procesora. Przyczyną jest to, że FreeTrack odwołuje się do kolejnych portów w jednosekundowych odstępach czasowych używając protokołu TCP (jestem sieciowym lamerem, więc nie potrafię tego lepiej opisać, załączam wpis z dziennika)
FREETRACK.EXE TCP localhost:dowolne 3552 localhost:loopback 0 Blokuj działanie programu FreeTrack.exe WYCHODZĄCEODRZUCONE 04 sek. 0 Bajtów 0 Bajtów 0 Bps
Nie pomaga blokowanie programu, zezwalanie mu na wszystko, blokowanie protokołu.
Nie podejrzewam twórców programu aby coś w nim ukryli, system mam raczej czysty, skanowany antywirusowo, antyspyware. Agnitum Outpust używam od niedawna i nie poznałem go jeszcze zbyt dobrze, ale chyba muszę poszukać czegoś innego.