Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277764 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #180 dnia: Października 19, 2007, 20:09:52 »
Zainspirowany waszymi zachwytami nad FreeTrackiem a zniesmaczony po bojach z cam2pan, postanowiłem przetestować ten programik. Użyłem do tego kamerki Phillips która jest badziewna bo nie chce współgrać z moja kartą sat i kolory są zupełnie pomieszane tak więc jak gadam z kimś na skype to byłem lub to zielony lub różowy a czasem cały obraz taki był. Ale nic to, ustawiłem na black\white przyciemniłem troszkę i już wystarczy żeby kamerka widziała tylko bardzo jasny punkt, w tym przypadku diodę. Niestety przy próbie zapalenia diody na czapeczce spotkała mnie przykra niespodzianka a mianowicie dioda nie świeci  :015: Możliwe że była to moja wina bo zasilałem ją dwoma paluszkami AA co mogło doprowadzić do spalenia. Na szczęście miałem pod ręką lampkę z diodą do czytania więc postanowiłem ją wykorzystać. Uruchamiam FreeTrack> kamerkę i wszystko działa obciążenie procka ok 5% a liczba klatek 30 ostro stoi. Parę ruchów lampką i widzę że czacha podąża za ruchem punktu  :banan  Ale niema róży bez kolców bo lampka jest tak skonstruowana żeby świeciła punktowo, tak więc kamerka traci punkt dość często ale tym się nie zrażam bo to żaden problem przy odpowiednich diodach. Podbudowany tym postanowiłem odpalić AF. No i tu mały zgrzyt bo wyskakuje mi błąd. Okazało się że muszę wpierw uruchomić Falcona, alt-tab i dopiero FreeTracka. Wiec odpalamy Training i widzimy że to działa całkiem przyzwoicie, żadnego skakania, dziwnych zachowań wszystko całkiem przyzwoicie poza jednym...... Kiedy popatrzę w którąś stronę to żeby patrzeć z powrotem w przód(wycentrować) muszę spojrzeć lekko w przeciwną, inaczej "głowa" centruje się baaardzo wolno. Ktoś miał podobny problem ?
Poza tym faktycznie w końcu się udało zrobić alternatywę dla TIRa i to naprawdę całkiem przyzwoitą.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #181 dnia: Października 19, 2007, 20:40:47 »
-Sam sim 35-40 FPS
-Sim oraz włączona kamera 16-20 FPS

Nie bardzo rozumiem jak to robisz. Co masz na myśli przez "włączoną kamerę"? U mnie kamera jest cały czas wpięta do USB, ale nie używam w trakcie gry żadnego oprogramowania poza freetrack. Masz w tym samym czasie włączony jakiś program do kamery? Tak duże obciążenie kompa wydaje mi się nienormalne. Instalowałeś jakiś soft do kamery czy same sterowniki (ponoć przy Logitechu lepiej powstrzymać się od instalowania dodatkowego softu i pozostać przy samych sterownikach do kamery).
Co do tych ustawień, o które pytasz to nie wiem, nie korzystałem z nich.

Fiero - jakie masz ustawienia czułości i bezwładności osi? Chodzi o zakładki profile, global i curves. FT nie jest programem, który będzie działał dobrze zaraz po instalacji, zbyt wiele jest w nim istotnych ustawień.

« Odpowiedź #182 dnia: Października 20, 2007, 07:41:06 »
Mój problem dotyczy kamery.Jeżeli włączę kamerę to użycie procesora osiaga 38% w zakładce wydajność a w procesach system osiąga 31%,Quick Cam 10.exe. 02%.Instalowałem z załączonego do kamery CD sterowniki.Po instalacji utworzył się folder Logitech->QuickCam 10 zajmujący 13.5 MB,tworzący 87 plików oraz 27 folderów.O swoich perypetiach z kamerą pisałem w wątku :
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,2116.msg126338.html#msg126338
Teraz przy testach FT problem kamery powrócił.Będę robił test z FT dalej,ale muszę w jakiś sposób znaleźć przyczynę obciążania procesora przez kamerę.
Wiem,że na forum koledzy stosują także kamery Logitech Quick Cam Express,dlatego mam pytanie związane z obciążalnością procesora.
1.Ile procent powinna obciążać CPU?
2.Czy przyczyną dużego obciążenia u mnie może być słaby procesor (ADM Athlon xp2500 Barton)?

« Odpowiedź #183 dnia: Października 20, 2007, 08:14:31 »
Mój problem dotyczy kamery.Jeżeli włączę kamerę to użycie procesora osiaga 38% w zakładce wydajność a w procesach system osiąga 31%,Quick Cam 10.exe. 02%.Instalowałem z załączonego do kamery CD sterowniki.Po instalacji utworzył się folder Logitech->QuickCam 10 zajmujący 13.5 MB,tworzący 87 plików oraz 27 folderów.O swoich perypetiach z kamerą pisałem w wątku :
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,2116.msg126338.html#msg126338
Teraz przy testach FT problem kamery powrócił.Będę robił test z FT dalej,ale muszę w jakiś sposób znaleźć przyczynę obciążania procesora przez kamerę.
Wiem,że na forum koledzy stosują także kamery Logitech Quick Cam Express,dlatego mam pytanie związane z obciążalnością procesora.
1.Ile procent powinna obciążać CPU?
2.Czy przyczyną dużego obciążenia u mnie może być słaby procesor (ADM Athlon xp2500 Barton)?

U mnie na C2D E4400 2.0@2.8GHz użycie procka podczas pracy FT dochodzi do 23%. Próbowałem wyłączyć programik do obsługi kamerki Logitecha ale obciążenie procesora się nie zmieniło.
Wracając do Twoich pytań, to na pierwsze ciężko odpowiedzieć bo możliwości pewnie jest tyle ile różnych konfiguracji użytkowników FT a drugie...no cóż pewnie w tym przypadku ma zastosowanie zasada że im więcej tym lepiej.

« Odpowiedź #184 dnia: Października 20, 2007, 09:20:57 »
Thomasm ile obciąża kamera sama nie w programie FT.Czy masz także Logitech QuickCam Express?

« Odpowiedź #185 dnia: Października 20, 2007, 11:53:53 »
Chcę rozszerzyć swoje pytanie.Pytanie dotyczy kamer internetowych a ściślej obciążalności procesora.Na forum jest lista kamer,które współpracują z Cam2Pan.W wspomnianym wątku już się przewijał problem obciążalności CPU przez kamerę.Ponieważ mam konkretny problem to chciałbym mieć odpowiedz na następujące pytania:
1.Czy powodem dużej obciążalności CPU jest typ kamery?
2.Czy mój sprzęt?
3.Czy mój egzemplaż?
Testy wykonywałem na swoim PC oraz kamerą internetową.
 Microstar K7N2 Delta2 Platinium,1GB RAM (Kingston Hyper),ADM Athlon xp2500 Barton,Radeon 9600 Pro Hercules 3D Prophet 128 MB DDR.Kamera Logitech Quick Express.
Włączona była tylko kamera,która była ustawiona na minimale parametry (rozdzielczość 320x240).Niezależnie czy obraz był zminimalizowany czy pełny wyniki były takie same tzn.40% CPU.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #186 dnia: Października 20, 2007, 13:33:45 »
Podejrzewałbym problem z ustawieniami kamery. Czy nie masz przypadkiem zaznaczonej jakiejś opcji (może ich być kilka, nie wiem, nie mam Logitecha), która powodowałaby, że kamera automatycznie dopasowuje się do warunków oświetlenia? W takim wypadku drastycznie wzrasta obciążenie procesora. W mojej kamerze (Microsoft VX 1000) są to opcje "low light" i "backlight comp". Jeśli są zaznaczone to kamera usiłuje automatycznie poprawić parametry obrazu co owocuje ogromnym obciążeniem procka (jakieś 30%).

« Odpowiedź #187 dnia: Października 20, 2007, 14:28:16 »
Jestem pod wrażeniem programu FT tylko szkoda,że moja kamera jest nie o.k.Co ustawień kamery to są one skromne.W podstawowych ustawieniach mam :jasność,kontrast,intensywność koloru oraz balans bieli (jest okno auto,które dotyczy balansu).W zaawansowanych mam exposure,gain,anti fliker oraz orientacje obrazu,jest także okienko wył.automatyki.Jeśli jest automatyka to obciążenie CPU wacha się w okolicy 20% na ręcznym ustawieniu (minimum exposure i gain)wzrasta do 30%.
Zrobilem eksperyment polegający na instalacji z CD tylko driverów (opcja niezalecana) tak,że kamera była widziana jako aparat fotograficzny (???).Efekt był taki,że kamera działała ale nie można było ustawić parametrów,obciążenie bez zmian.Jutro będę miał możliwość testu na nowszym PC,może to da odpowiedz.

« Odpowiedź #188 dnia: Października 20, 2007, 19:09:37 »
Pewnie Cię nie pocieszę vito_zm, ale gdzieś w tym wątku jest link, chyba do forum FT, w którym była lista kamer polecanych i nie zalecanych do współpracy z tym programem. Logitech niestety był na tej ostatniej , ze względu na duże obciążenie procesora. Pamiętam to dobrze, bo również przymierzam się do zmajstrowania zachwalanego przez użytkowników ustrojstwa, a z tanich, markowych kamerek spodobał mi się właśnie Logitech. Niestety, to go dyskwalifikuje. Sorry, że nie załączam wspomnianego linku, ale cofnąłem się do str. 8 wątku i jakoś nie zauważyłem, a dalej nie mam siły szukać.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #189 dnia: Października 20, 2007, 20:36:28 »
W innym wątku jest lista kamer współpracujących z freelock/Cam2Pan
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,2116.msg98914.html#msg98914
Zacząłem testy tej kamery z programem Cam2Pan.Kupując kamerę sugerowałem się listą podaną pod wskazanym linkiem.Być może trzeba zrobić podobną listę dla programu FreeTrack.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #190 dnia: Października 20, 2007, 20:43:41 »
Vito, jeżeli Ci się chce, to zrzuć screen po screenie swoje ustawienia kamery i wszystkich zakładek FreeTracka, może wypatrzy się coś, co rzuci się w oczy, przynajmniej spróbujemy.

« Odpowiedź #191 dnia: Października 21, 2007, 00:11:41 »
Po problemach z kalibracją mojego clipa, postanowiłem przerobić go na 3 diodowy zestaw na czapkę.
Powiem jedno - działa dużo lepiej niż clip. Ma mniejszą bezwładność i dużo lepiej steruje się widokami - oczywiście to wyłącznie moje zdanie. Mam jednak kilka pytań.
1. W FSX FT działa dobrze jednak zauważam spadek płynności działania - tak jakby czasami przy ruchu głową nieco się obraz haczył - jest na to rada, da się to podregulować z poziomu FT??
2. Nie wiem dlaczego ale w FS9 wogóle nie widzi mi FT, choć w profilu FT zaznaczonego mam FS9 - jest jakiś haczyk podczas uruchamiania użytkowania FT z FS9??
3. Jaka różnica jest między opcją 3 i 4 diodową montowaną na czapce (oczywiście oprócz ilości diod :004:). 4 diody dają jakieś dodatkowe możliwości ruchu, a może da się wtedy zestaw lepiej ustawić??

« Odpowiedź #192 dnia: Października 21, 2007, 06:59:45 »
Załączam zdjęcia,jak widać możliwości ustawienia kamery są skromne.

« Odpowiedź #193 dnia: Października 21, 2007, 09:48:46 »
2. Nie wiem dlaczego ale w FS9 wogóle nie widzi mi FT, choć w profilu FT zaznaczonego mam FS9 - jest jakiś haczyk podczas uruchamiania użytkowania FT z FS9??

Czy pamiętałeś o Start/Programy/Free Track v2.1/FS2002 2004/Flight Simulator 2002 & 2004 Freetrack Module installation

3. Jaka różnica jest między opcją 3 i 4 diodową montowaną na czapce (oczywiście oprócz ilości diod :004:). 4 diody dają jakieś dodatkowe możliwości ruchu, a może da się wtedy zestaw lepiej ustawić??

Cytat z forum FT:
3 point cap = 1 less led you have to power, that's all.

most definitely better!

why?

easier frame to make

easier to wire

less LEDs

less power needed

bigger turn radius due to less chance of one the LED light being blocked by another LED

smaller

and many more that i cant think of right now 

« Odpowiedź #194 dnia: Października 21, 2007, 10:23:42 »
Załączam zdjęcia,jak widać możliwości ustawienia kamery są skromne.

Jeśli o opcje chodzi to masz tam właściwie wszystko co trzeba.
A to użycie procesora podczas pracy FT na moim kompie - kamerka oczywiście Logitech Quickcam Express (wykastrowana):

FT - bez włączonej kamery

FT - kamera włączona

FT - kamera włączona - FT w pasku

FT - kamera włączona - proces FT