Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277863 razy)

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #195 dnia: Października 21, 2007, 10:40:27 »

Czy pamiętałeś o Start/Programy/Free Track v2.1/FS2002 2004/Flight Simulator 2002 & 2004 Freetrack Module installation

Faktycznie, nie pamiętałem - dzięki za podpowiedź.
Jednak sprawdziłem i nadal nawet po zainstalowaniu tego "Flight Simulator 2002 & 2004 Freetrack Module" FT w FS9 mi nie działa :015:.
Może coś robię źle??
Jeśli chodzi o mój "3 point cap" to daruję sobie czwartą diodę - skoro nie będzie różnicy to po co całość komplikować.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #196 dnia: Października 21, 2007, 12:42:59 »
Vito, jeszcze nie miałem czasu dogłębnie przejrzeć Twoich opcji, ale nie podoba mi się na pierwszy rzut oka, że masz balans bieli ustawiony na Auto, spróbuj odznaczyć tę opcję, wyreguluj ręcznie suwakiem odpowiednie ustawienie tak, by obraz był czarny a widoczne tylko diody i sprawdź, czy to coś zmienia w obciążeniu procesora. Jak złapię dłuższą wolną chwilę to przyglądnę się bliżej reszcie.

« Odpowiedź #197 dnia: Października 21, 2007, 12:57:17 »
Cóż Thomasm nie wiem, co Ci jeszcze podpowiedzieć w temacie FS2004. FreeTrack jak i TrackIR działają tylko w wirtualnym kokpicie, w 2D nie ma reakcji, ale to pewnie wiesz. Może używasz dodatkowych programów np. Active Camera. U mnie dopiero po odinstalowaniu AC zaskoczyło.

Co do 3 diodowej czapki, sam takiej używam i działa świetnie.

« Odpowiedź #198 dnia: Października 21, 2007, 18:44:53 »
Cóż Thomasm nie wiem, co Ci jeszcze podpowiedzieć w temacie FS2004. FreeTrack jak i TrackIR działają tylko w wirtualnym kokpicie, w 2D nie ma reakcji, ale to pewnie wiesz. Może używasz dodatkowych programów np. Active Camera. U mnie dopiero po odinstalowaniu AC zaskoczyło.

Co do 3 diodowej czapki, sam takiej używam i działa świetnie.

Poradzilem sobie. Sprawa okazała się dość prosta. Wyrzuciłem z katalogu Modules starego, tzn. w sumie najnowszego FSUIPC i zainstalowałem jeszcze raz moduł "Flight Simulator 2002 & 2004 Freetrack Module" z FT i zadziałało :020:
Jeszcze nie testowałem ale muszę sprawdzić czy też w FS9 podczas sterowania widokiem zdarzają się takie "przyhaczenia" jak w FSX.

« Odpowiedź #199 dnia: Października 21, 2007, 19:32:37 »
Wyniki wydajności CPU w przypadku kamery Thomasm są przyzwoite,co by sugerowało,że Logitech zachowuje się poprawnie.Robilem doświadczenia z automatyką bieli,ale niewiele to dało.Sprawdzilem kamerę na PC z ADM Athlon 64 3000+ Venice i wynik był podobny.Pożyczyłem inną kamerę Labtecka webcam 6.0.Jest z filtrem IR,dlatego jest słaby sygnał.Jak zrobię testy to przedstawię wyniki.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #200 dnia: Października 22, 2007, 01:06:01 »
Spieszę donieść, że właśnie ustawiłem FT u kolegi i w związku z tym można spokojnie do listy kamer działających z FT dopisać Labtec Webcam Plus. Spokojnie wyciąga 30-33 FPS. Należy liczyć się z koniecznością usunięcia filtra IR (w tej chwili działa ze zwykłymi ledami, próbowałem diod IR ale nie widzi ich prawie wcale, sygnał jest o wiele słabszy, niż był w mojej VX 1000 zanim usunąłem filtr). Z tego co wiem ten model jest tani, więc to dość rozsądne rozwiązanie nawet, jeśli kamera ma być dedykowana tylko FT.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #201 dnia: Października 22, 2007, 07:38:45 »
OK. Doprowadziłem mój zestaw Free Track-a do używalności i jestem teraz badziej niż zadowolony! A droga do sukcesu wyglądała tak:

1. Logitech QuickCam Express (stara), tylko same driver-y i nic więcej
2. Przeróbka kamery - usunięcie jej filtru IR i włożenie kawałka krążka z dyskietki (sic!)
3. Użycie diody IR słabszej niż poprzednia (nie wali tak po kamerze jak mały reflektorek)
4. Przesunięcie głownego suwaka FT gdzieś na 2/3 (punkt diody jest punktem, a nie plamą)
5. Ustawienie zakresów dla Yaw/Pitch na odpowiednio 170 i 140
6. Powrót do liniowego przetwarzania Yaw/Pitch (żadnych krzywych!)
7. Ustawienie uśredniania na 40 dla obu współrzeędnych
8. Ustawienie na 39 obniżenia dynamicznego uśredniania (a więc szybkie ruchy głowy są z uśrednianiem 1)

I to chyba wszystko co pamiętam - post pisany w pracy, nie w domu :)

Wyszło lepiej niż Cam2Pan+NewView, ale na początku nie było za różowo. Dziwne skoki i przesunięcia zdarzały się. Wg. mnie dużo pomogły mi punkty 7. i 8. na patrzenie w przód, punkt 6. na skok przy gwałtownym obrocie głowy w tył (pod koniec) a reszta wpłyneła na ogólną używalność - szczególnie 2. i 3.

Oczywiście na razie FT tylko z 1 diodą, ale clip na słuchawki prawie zrobiony. Spróbuję go odpalić i na zoom-ie zamapować zmiany kąta widzenia w Il2. Może da rady? Zobaczymy...

Pozdrowienia,
Sorbifer.

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #202 dnia: Października 22, 2007, 08:58:16 »
Pytanie do Sorbifer.
p4.Czy chodzi o threshold?
p6.Czy chodzi o rotation (linie proste a nie krzywe)?
p7.Co odpowiada uśrednieniu 40,czy smoothing?
p8.co odpowiada dynamicznemu uśrednieniu 39,czy dynamic smoothing reducion?Co z ustawieniem parametru average?
Następne pytanie dotyczy obciążalności kamery.Czy możesz potwierdzić,że Twoje problemy z obciążalnością zniknęły po upgrada PC,piszesz to pod linie:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,2116.msg130629.html#msg130629
Mam tę samą kamerę co Ty,jak zainstalować z CD tylko drivery?Ja próbowałem instalować ręcznie drivery z CD ,ale po instalacji miałem ikonę "aparat fotograficzny".Po kliknięciu działała kamera,ale nie mogłem ustawiać parametrów.

« Odpowiedź #203 dnia: Października 22, 2007, 09:25:59 »
Piszę następny post,ponieważ poprzedni był adresowany do Sorbifer a ten ma charakter ogólny.Mam nadal problem z obciążalnością CPU przez kamerę.Ponieważ Logitech QuickCam Express nie obciąża zbytnio CPU u Sorbifer to zrobiłem próbę z moją na nowszym PC z ADM Athlon 64 3000+ Venice i wynik był taki sam jak na moim PC,co by sugerowało,że upgrade mojego PC nie da dobrego wyniku.Zrobiłem próby na innej kamerze Labtec webcam 6.0.Kamera mniej obciąża niż Logitech,ale sygnał jest słaby i trzeba usunąć filtr IR.Załączam dwa zdjęcia bez programu FT oraz z programem.

Ponieważ kamera jest pożyczona to nie chcę usuwać filtru IR.Muszę kupić prawdopodobnie nową kamerę tylko nie wiem jaką czy Labtec czy może vx 1000?Co mi radzicie?Ile max powinna obciążać CPU kamera?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #204 dnia: Października 22, 2007, 11:03:06 »
Pytanie do Sorbifer.
p4.Czy chodzi o threshold?
p6.Czy chodzi o rotation (linie proste a nie krzywe)?
p7.Co odpowiada uśrednieniu 40,czy smoothing?
p8.co odpowiada dynamicznemu uśrednieniu 39,czy dynamic smoothing reducion?Co z ustawieniem parametru average?
Następne pytanie dotyczy obciążalności kamery.Czy możesz potwierdzić,że Twoje problemy z obciążalnością zniknęły po upgrada PC,piszesz to pod linie:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,2116.msg130629.html#msg130629
Mam tę samą kamerę co Ty,jak zainstalować z CD tylko drivery?Ja próbowałem instalować ręcznie drivery z CD ,ale po instalacji miałem ikonę "aparat fotograficzny".Po kliknięciu działała kamera,ale nie mogłem ustawiać parametrów.

p4. Tak, Threshold.
p6. Tak, zakładka z ikoną "krzywa beziera" i ustawnia "linie proste" (Linear?)
p7. Zdaje się rzeczywiście wie się to "smoothing". Jestem w pracy i nie mam softu do sprawdzenia, a w PDF-e manuala są inne screen-y, z wersji 2.1. Ustawienie to jest osobne dla osi, na ekranie z
p8. "dynamic smoothing reducion" pasuje! Ustwiłem to na maksa (39 albo 40) a smooting z p7. dla osi na "tą wartość + 1".
p8. Samo "averaging" dałem na 1 lub 2. Jak mniemam ustawienie to ma wpływ na "ilość wizętych klatek" na jedną wartość zwracaną do algorytmów liczących (wygładzających "smoothing"-iem i przeskalowyjących "krzywymi beziera"

Co do kamery: jak miałem P4 2.4 to Cam2Pan brał sporo z procka. Wystarczyło przestawić rozdzielczość z małej 176xNNN na np. 320x albo 640x i klatki w grze spadały do 1-3 !!!

Teraz mam prostego Pentium core2 duo 4200 1.8 @ 2.4 i zmiana rozdzielczości w Cam2Pan nie grała roli! Także w FreeTrack-u nie wiedzę żadnych problemów, ale dla Twojej wiedzy prawdzę FPS-y w Il2 z FT i bez niego.

Ikona "aparat fotograficzny" to zachowanie ze wszechmiar prawidłowe! A dostęp do okna "ustawienia parametrów" masz z Cam2Pan albo Free Track-a BEZ PROBLEMÓW. Sprawdź.

PS: Pamiętaj, że niezłożony do icon-tray-a Free Track rzeczywiście bierze sporo zasobów, o zacinaniu się widoku 3D czaszki nie wspominając. Składaj program, minimalizując go, chwila spokoju, przejście do gry, chwila działania, testy :)    Powodzenia!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #205 dnia: Października 22, 2007, 12:06:50 »
Sorbifer dziękuję za informację.

« Odpowiedź #206 dnia: Października 22, 2007, 12:22:56 »
Piszę następny post,ponieważ poprzedni był adresowany do Sorbifer a ten ma charakter ogólny.Mam nadal problem z obciążalnością CPU przez kamerę.Ponieważ Logitech QuickCam Express nie obciąża zbytnio CPU u Sorbifer to zrobiłem próbę z moją na nowszym PC z ADM Athlon 64 3000+ Venice i wynik był taki sam jak na moim PC,co by sugerowało,że upgrade mojego PC nie da dobrego wyniku.

Powiem tak. Wcześniej, tzn. na początku roku miałem właśnie A3000 64bit i w cam2pan na kamerce którą mam do dzisiaj (Logitech QuickCam Express) obciążenie procka wynosiło ok. 20%.
W efekcie w sumie bez problemów dało się latać w FS9 i ścigać w np. RACE lub GT Legends.
Po zmianie na C2D obciążenie w cam2pan zmniejszyło się do ok.3 - 4%. Tak więc reasumując im więcej mocy tym lepiej i wychodzi na to że - co dwa jajka to nie jedno :004:. Piszę oczywiście o rdzeniach procesora :003:
Tak na moje to oprócz mocy procesora mają tu wpływ na obciążenie procesora też, ustawienie samej kamery i pewnie w jakimś stopniu oprogramowanie.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #207 dnia: Października 22, 2007, 13:18:31 »
U kolegi na AMD 64 3000+ i wspomnianym Labtecu Webcam plus obciążenie to 10-20% (okno FT otwarte) i 05-10% (FT zminimalizowany). Kamera całkiem nieźle radzi sobie przy świetle dziennym - 33FPS i Jitter zaledwie na poziomie 3 (jest bardzo pochmurno, ale podejrzewam że moja VX miałaby większe problemy pracując z diodami LED). Oczywiście jak ktoś planuje przejście na IR to nie ma to znaczenia, ale gdyby ktoś chciał zachować niemodyfikowaną kamerę, to chyba Labtec jest lepszym wyborem. Bezpośrednio tego nie porównam, bo to dwa różne kompy i mieszkania, inne warunki oświetlenia itp. Tak czy siak obie kamery doskonale się nadają, przy czym Labtec jest tańszy.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #208 dnia: Października 22, 2007, 13:40:50 »
5. Ustawienie zakresów dla Yaw/Pitch na odpowiednio 170 i 140
6. Powrót do liniowego przetwarzania Yaw/Pitch (żadnych krzywych!)
7. Ustawienie uśredniania na 40 dla obu współrzeędnych
8. Ustawienie na 39 obniżenia dynamicznego uśredniania (a więc szybkie ruchy głowy są z uśrednianiem 1)

Pytanie do Sorbifera - dla jakich ustawień podajesz te wartości? Chodzi mi o to, że te opcje występują zarówno w zakładce "global" jak i "profile" przy czym wypadkowa ich skuteczność jest iloczynem ustawienia w obu zakładkach. Jeśli podajesz np Yaw - 170 to czy masz na myśli zakładkę global, czy profile (obydwa ustawienia są istotne i wpływają na siebie nawzajem)? Jeśli masz możliwość bardzo prosiłbym o screeny Twoich zakładek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #209 dnia: Października 22, 2007, 14:03:53 »
Pytanie do Sorbifera - dla jakich ustawień podajesz te wartości? Chodzi mi o to, że te opcje występują zarówno w zakładce "global" jak i "profile" przy czym wypadkowa ich skuteczność jest iloczynem ustawienia w obu zakładkach. Jeśli podajesz np Yaw - 170 to czy masz na myśli zakładkę global, czy profile (obydwa ustawienia są istotne i wpływają na siebie nawzajem)? Jeśli masz możliwość bardzo prosiłbym o screeny Twoich zakładek.

Tylko ustawienia do profilu. Global nie tykam. Jak będę w domu przy komputerze to zrobię zrzuty ekranów.

PS: Uwaga! Jeśli chodzi o procesorożerność kamer to pamiętać należy, że wszystko idzie też via USB, chipy, mostki i procek... Jeśli ktoś - jak ja - zmieniał starego procka na takiego z dwoma jajkami, to do tego zmieniała się i płyta główna, chipy mostków etc. etc. To też ma znaczenie! Przypadek podobny:  karta dźwiękowa onboard (chip) bierze znacznie więcej procka niż osobna karta dźwiękowa... W przypadku kamer komunikacja USB jest spora i to może też podbierać zasoby procka. /Ktoś może chciałby mnie skorygować, czy przypadkiem się nie mylę./
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.