Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #210 dnia: Października 22, 2007, 14:48:29 »
Chyba popsułem pożyczoną kamerę Labtec.Robiłem różne próby typu instalacja driverów,odinstalowanie instalowanie powtórne itp.Teraz daje komunikat "wystąpił błąd podczas instalacji,twój sprzęt może działać nieprawidłowo".Robiłem próby z powtórną instalacją,dale komunikat,że zainstalowano nowy sprzęt a później wspomniany powyżej komunika,że wystąpił błąd.Czy jest jakaś możliwość testu,że kamera rzeczywiście jest uszkodzona?

« Odpowiedź #211 dnia: Października 22, 2007, 15:18:00 »
Chyba popsułem pożyczoną kamerę Labtec.Robiłem różne próby typu instalacja driverów,odinstalowanie instalowanie powtórne itp.Teraz daje komunikat "wystąpił błąd podczas instalacji,twój sprzęt może działać nieprawidłowo".Robiłem próby z powtórną instalacją,dale komunikat,że zainstalowano nowy sprzęt a później wspomniany powyżej komunika,że wystąpił błąd.Czy jest jakaś możliwość testu,że kamera rzeczywiście jest uszkodzona?

No nie chce mi się wierzyć że ją uszkodziłeś poprzez instalowanie sterowników.
Spróbuj ją podpiąć do innego komputera, albo innego gniazda USB w swoim kompie (to drugie to pewnie już próbowałeś :004:).

« Odpowiedź #212 dnia: Października 22, 2007, 17:10:28 »
Miałeś rację kamera jest o.k.Nie rozumiem tylko co było przyczyną,że nie była widziana.Wszystko co zrobiłem to zainstalowałem najpierw Logitech QuickCam Express a następnie Labtec webcam pro i działają obie.Wygląda na to,że zainstalowanie Logitech QuickCam Express wpływa na Labtec webcam pro,nie rozumiem o co chodzi,ale działają obie.Teraz mam inny problem.Tzw."kastracja" kamery Labtec webcam pro.Miałem problemy z tą operacją z Logitech QuickCam Express,ale z Labtec webcam pro jest trudniej.Rozkręciłem kamerę co widać na zdjęciu.Myślałem,że filtr IR jest w tej większej część,ale tam jest tylko matryca,dlatego podejrzewam,że filtr jest w tej małej części,gdzie jest soczewka.Jak to rozkręcić?Jest tam plastikowa nakrętka z małym wyżłobieniem.Czy ktoś wymieniał filtr w tej lub podobnej kamerze?

« Odpowiedź #213 dnia: Października 22, 2007, 20:04:38 »
Miałeś rację kamera jest o.k.Nie rozumiem tylko co było przyczyną,że nie była widziana.Wszystko co zrobiłem to zainstalowałem najpierw Logitech QuickCam Express a następnie Labtec webcam pro i działają obie.Wygląda na to,że zainstalowanie Logitech QuickCam Express wpływa na Labtec webcam pro,nie rozumiem o co chodzi,ale działają obie.Teraz mam inny problem.Tzw."kastracja" kamery Labtec webcam pro.Miałem problemy z tą operacją z Logitech QuickCam Express,ale z Labtec webcam pro jest trudniej.Rozkręciłem kamerę co widać na zdjęciu.Myślałem,że filtr IR jest w tej większej część,ale tam jest tylko matryca,dlatego podejrzewam,że filtr jest w tej małej części,gdzie jest soczewka.Jak to rozkręcić?Jest tam plastikowa nakrętka z małym wyżłobieniem.Czy ktoś wymieniał filtr w tej lub podobnej kamerze?

W Labtecu nie grzebałem, ale wygląda to podobnie jak w Logitechu. Podejrzewam że filtr IR jest między soczewkami w tym małym elemencie który wykręciłeś z kamerki. Co do sposobu dostania się do tego - no cóż, w Logitechu mocno się nameczyłem zanim to otworzyłem. Było to zalane jakimś klejem i trochę zabawa była hardcorowa, ale jakoś drżącymi rękoma dałem radę.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #214 dnia: Października 23, 2007, 09:01:47 »
Ech! Zrobiłem sobie wreszcie 3-diodowego clip-a na słuchawki i porażka! Strasznie mi skacze obraz, do tego "dodają się osie", to jest np. jak obracam głowę w mocno w lewo, to czaszka się odsuwa (zmniejsza), a jak obrócę głowę max w prawo, to się przysuwa (powiększa). Nieużywalne. Składam to na karb mojego nie za dobrego clip-a (diody nie w pionie i niedokładnie w linii, proporcje nie do końca preferowane jak np. 4x4 6x6). Generalnie skłaniam się do zrobienia zestawu 4 diód na czapkę - sprawa prosta i klarowna a problemu z "nakładaniem się diód na siebie" nie będzie, ponieważ preferuję małe ruchy głowy...

Zawiedziony (chwilow).
Sorbifer.

PS: Uwaga! Wyszło mi, że zakresy obrotów (Sensitibity) i Smoothing dla clipa i dla pojedynczej diody powinny być inne. Dla jednej diody miałem ok. sensibility 170 i smoothing 41, dla clip-a optymalne wartości były 40 i 100 (tu: default).

PS: Zastanawiam się, czy nie za bardzo polegam na widoku 3d czaszki... Powiniennem był zainstalować grę z 6DOF jak BOB2 i tam spróbować...

PS: Załączam zrzuty ekranu z moich ustawień do IL2 dla jednej diody (są dla mnie super). Hint: Chciałem podłączyć przycisk CTRL do centrowania, z interfejsu się nie da, ale w tekstowym pliku profilu wystarczy wpisać jako skrót Ctrl+Ctrl i działa pięknie...

EDITED: Nie dodam plików bo się nie da. Mam taki komunikat: "Katalog załączników jest pełny. Spróbuj wysłać mniejszy plik i/lub skontaktuj się z administratorem.". Nawet jak próbuję załączyć malutki pliczek :)))
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #215 dnia: Października 23, 2007, 10:09:42 »
Mam poważny problem z filtrem IR.Nie wiem gdzie jest.Wyjąłem z dużymi problemami soczewkę,którą widać na zdjęciu.Soczewka daje barwę pomarańczową lub zieloną zależy pod jakim kątem na nią patrzymy.W środku tej czarnej plastikowej wkręcanej konstrukcji widocznej na zdjęciu jest jeszcze jedna biała soczewka.Soczewka,którą wyjąłem ta na zew.jest nierozbieralna.W związku z czym mam pytania:
1.Gdzie jest ten filtr?
2.Czy można go usunąć?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #216 dnia: Października 23, 2007, 10:14:10 »
Sorbifer pamiętałeś o wpisaniu wymiarów clipa w setupie?

Zmiana czułości wynika z tego, że cap znajduje się bliżej osi obrotu głowy, więc diody na nim umieszczone mają mniejszy zakres ruchu, stąd potrzebna większa czułość. Clip umieszczony z boku głowy oddalony dodatkowo przez pałąk słuchawek wykonuje bardziej "rozległe" ruchy, stąd ustawienia czułości osi powinny być mniejsze (i to sporo, Twoje ustawienia na pierwszy rzut oka wydały mi się przesadzone. Dla przykładu u mnie dla osi Yaw odpowiednio w zakładkach profile i global mam wartości 96 i 50, dla pitch 59 i 50.

Co do obrazków to wrzucaj je na www.imageshack.us zamiast na forum, tutaj tylko link do thumbnailsa.

Acha zapomniałbym - do korekcji niepotrzebnych ruchów (np jak w trakcie pochylania głowy obraz Ci się jednocześnie przesuwa w prawo/lewo) służą te suwaki na dole zakładki "setup".
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2007, 10:22:34 wysłana przez vowthyn »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #217 dnia: Października 23, 2007, 10:38:20 »
Setup wpisałem, suwakami się nie bawiłem - zrobię to w nocy w domu. Sensitivity rzeczywiście w trybie 3-LED-clip-a mam ZNACZNIE mniejsze niż z jedną diodą i tak z pamięci w zakresie 40-50...  Dzięki za hint z obrazkami. Pozdrowienia,

Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #218 dnia: Października 23, 2007, 13:24:57 »
Poddaję się w związku z filtrem kamery Labtec WebCam Pro.Nie wiem jak umieścili filtr IR w soczewce,jedno jest pewne nie idzie go usunąć.Ponieważ jest ona pożyczona to dalsze testy będę wykonywał na mojej  Logitech QuickCam Express.
Pytanie do vowthyn,czy jest problem z usunięciem filtru IR w kamerze vx 1000?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #219 dnia: Października 23, 2007, 14:41:58 »
Nie ma żadnego problemu z dostępem do filtra, natomiast czy uda Ci się go wyciągnąć nie uszkadzając go, to już zależy od Twojej cierpliości, zręczności i użytego narzędzia. Mnie się nie udało i złamałem go, ale nie ubolewam nad tym, bo nie planuję używania kamery w innych celach niż FT.

Tutaj http://www.free-track.org/english/ (link "forums-support" --> forum angielskojęzyczne na samym dole) masz opis wraz ze zdjęciami jak usunąć filtry z kamer Microsoft VX 1000 (na drugiej stronie listy tematów) i Logitech Quick Cam Express (na pierwszej stronie).

« Odpowiedź #220 dnia: Października 23, 2007, 19:45:26 »
Wyjaśniła się jedna sprawa dotycząca kamery Logitech Quick Cam Express,która obciąża mocno procesor.W podanym przez Ciebie linku jest jedno zdanie dotyczące kamer Logitech
Logitech QuickCam Express
Low-price camera. 30fps. High cpu usage. Average field of view. Moderate image noise. IR filter relatively easy to remove.
.
Mam jeszcze prośbę o dokładny link  gdzie szukać opis usuwania filtru IR w kamerze vw 1000 (nie mogę znaleźć opisu).

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #221 dnia: Października 23, 2007, 20:23:36 »

« Odpowiedź #222 dnia: Października 23, 2007, 21:44:53 »
Dzięki vowthyn za link.Jest tam dużo ciekawych informacji,dotyczących mojej kamery. 

« Odpowiedź #223 dnia: Października 24, 2007, 16:15:33 »
Parę uwag na temat kamer,które testowałem.Logitech QuickCam Express działa poprawnie,po usunięciu filtru IR silny sygnał.Wadą tej kamery jest duże obciążenie CPU oraz nie pamięta nastaw wzmocnienia i exposure.Potwierdziło to forum FT.
Następna kamera Labtec Webcam Pro silnie tłumi podczerwień,dlatego sygnał IR jest słaby.Obciąża CPU o 20% mniej niż poprzedni typ kamery.Podstawową wadą jest to,że nie można usunąć filtru IR (jest w jakiś sposób zintegrowany z soczewką?).
Ostatni typ kamery to VX 1000 i tutaj niespodzianka.Dzisiaj ją kupiłem,ale u mnie pod XP nie działa.PC ją widzi,ale daje komunikat,że instalacja przebiegła nieprawidłowo i mogą wystąpić problemy.W serwisie to się potwierdziło i mają znaleźć sterowniki do tej kamery.W wtorek mam się zgłosić.Chwilowo nie mogę testować FT,dopiero na drugi tydzień.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #224 dnia: Października 24, 2007, 16:59:55 »
Musiałeś mieć pecha i trafić na felerny egzemplarz tej VX 1000. Co do Labteca, to dość dziwne że nie można usunąć filtra, dobrze chociaż, że ta kamera wręcz rewelacyjnie działa z pomarańczowymi ledami nawet przy dość silnym naświetleniu pomieszczenia. Ja dzisiaj wypróbowałem patent Sorbifera i zrobiłem sobie filtr wycięty z krążka dyskietki. Muszę przyznać, że działa to znakomicie. Zero jakichkolwiek zakłóceń bez względu nawet na ustawienia exposure (można dać i 20, kamera i tak widzi tylko diody IR). Ma to swoje plusy i minusy (w zasadzie jeden minus). Plusy to oczywiście bardzo wysoka stabilność, zero drgań (dopiero po zastosowaniu tego filtra zrozumiałem, jak Sorbifer mógł sobie ustawić tak niską wartość parametru "average" i jednocześnie prostoliniową charakterystykę czułości, ja wcześniej miałem average na 7 i w osiach krzywe na "medium deadzone"). Kolejnym plusem tego materiału jest to, że wystarczy jedna jego warstwa (kliszy fotograficznej miałem 3 dla uzyskania zadowalającego efektu) aby wytłumić całkowicie światło widzialne. Filtr ten jednak redukuje również ilość promieniowania podczerwonego, jakie dostaje się do obiektywu, i tutaj właśnie mamy wspomniany minus, korzystne jest to, że mocno świecące diody IR, po których czasami przeskakiwały krzyżyki referencyjne FreeTracka zamieniają się w mniejsze, ale bardzo stabilne i nadal dobrze widoczne punkty, daje to efekt w postaci "jitter" równego, lub bardzo bliskiego 0, niestety, liczba FPS spadła z 30 do 24 pomimo tego, że diody są doskonale widoczne i nic ich nie zakłóca. Mimo to pozostaję póki co przy tym filtrze ponieważ w grach działa bardzo dobrze pomimo spadku fps, a widok jest stabilniejszy, niż przy uzyciu filtra z kliszy fotograficznej. Mam jeszcze w planach przetestowanie filtra z zaczernionego kawałka zdjęcia rentgenowskiego, ale nie mam w tej chwili odpowiedniego materiału pod ręką.