Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277408 razy)

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #315 dnia: Listopada 01, 2007, 16:42:58 »
Dziękuję za pomoc,postaram się wyczyścić rejestr zgodnie z sugestiami.

« Odpowiedź #316 dnia: Listopada 01, 2007, 18:11:03 »
Zainstalowałem program RegCleaner.Jest tam uwaga:"Nie zalecamy używania programu początkującym użytkownikom".
Ponieważ jestem początkujący dlatego mam pytanie.Czy mogę bezpiecznie wykonać opcję "Wykonaj wszystkie wyżej wymienione" zgodnie z sugestią bib3r,która jest w Narzędzia ->czyszczenie rejestru 4 opcje:Wyczyść rejestr z błędnych wpisów OLE,Wyszukaj i usuń "osierocone" wpisy/dane,Automatycznie wyczyść rejestr oraz Wykonaj wszystkie wyżej wymienione?
Chodzi o to czy wykonując tę opcję coś nie uszkodzę.Zrobiłem kopię w regedit zgodnie z sugestią bip3r.Mam jeszcze jedno pytanie związane z opcją importuj w regedit.Czy ta komenda służy do odtworzenia oryginalnego rejestru w przypadku jakiegoś błędnego działania w rejestrze np delete?
I ostatnie pytanie,czy jest opis tego programu po polsku?

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: Listopada 01, 2007, 18:30:52 »
Nic, nie powinieneś zepsuć. Ten program rzadko się myli, używam go od lat. A nawet jeśli coś się stanie masz kopie zapasową - tworzy ją domyślnie. Oczywiście jak masz iskierkę informatyka mozesz sprawdzić ręcznie te wpisy co on kasuje - nawet tak po łebkach :)

Tak mimochodem ma ktoś może odpowiedź na moje pytanie (problem) ?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #318 dnia: Listopada 01, 2007, 19:23:47 »
Zainstalowałem program RegCleaner.Jest tam uwaga:"Nie zalecamy używania programu początkującym użytkownikom".
Ponieważ jestem początkujący dlatego mam pytanie.Czy mogę bezpiecznie wykonać opcję "Wykonaj wszystkie wyżej wymienione" zgodnie z sugestią bib3r,która jest w Narzędzia ->czyszczenie rejestru 4 opcje:Wyczyść rejestr z błędnych wpisów OLE,Wyszukaj i usuń "osierocone" wpisy/dane,Automatycznie wyczyść rejestr oraz Wykonaj wszystkie wyżej wymienione?
Chodzi o to czy wykonując tę opcję coś nie uszkodzę.Zrobiłem kopię w regedit zgodnie z sugestią bip3r.Mam jeszcze jedno pytanie związane z opcją importuj w regedit.Czy ta komenda służy do odtworzenia oryginalnego rejestru w przypadku jakiegoś błędnego działania w rejestrze np delete?
I ostatnie pytanie,czy jest opis tego programu po polsku?

1. Ten program także tworzy kopię zapasową usuwanych wpisów. Pod menu masz pasek z opcjami i na jego końcu jest zakładka "Kopie". W razie czego zawsze możesz tam wejść, wybrać to co wcześniej program usunął i przywrócić poprzedni stan rejestru.

2. Wyeksportowany plik rejestru (np. Twoją kopię) najprościej wprowadzić ponownie po prostu klikając 2x na plik z rozszerzeniem *.reg. Wówczas Windows spyta się czy na pewno chcesz wprowadzić do rejestru nowy wpis. Po wciśnięciu OK nic już Cię nie obchodzi.

Mimo tego ostrzeżenia najbezpieczniej jednak będzie jeśli skorzystasz z tego programu, nie ruszając jego domyślnych opcji.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #319 dnia: Listopada 01, 2007, 19:34:02 »
Tak mimochodem ma ktoś może odpowiedź na moje pytanie (problem) ?

Chodzi o tą kamerkę co się wyłącza?? Napisałeś trochę enigmatycznie, że kamerka się wyłącza, kiedy zamykasz FT.. Hmm.. to chyba normalnie działa.
Chyba, że chodzi o to, iż kamerka się wyłącza w momencie _minimalizacji_ FreeTracka.. W takiej sytuacji.. nie mam pojecia co może być przyczyną. Może pomogłoby po prostu przeinstalowanie FT, albo sterowników kamerki i FT.

Sprawdź też, czy przypadkiem na stałe nie masz włączonego jakiegoś softu do obsługi kamerki, który mógłby się "gryźć" z FT.

13WELT YouTube Channel

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #320 dnia: Listopada 01, 2007, 20:24:09 »
ojojoj

Właśnie troszke chyba zamotałem. Gdy w FT klikam na start, kamerka się włącza na chwilke (ok 2s) i wyłącza, program też, dzieje się tak za każdym razem, czyli że program potrafi ją włączyć, ale zaraz po tym momentalnie się wyłącza, no a kamerka skoro już nie jest potrzebna też się wyłącza. Czy teraz napisałem to jakoś w miarę żeby zrozumieć?  :002: :002: :002:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #321 dnia: Listopada 01, 2007, 20:32:44 »
ojojoj

Właśnie troszke chyba zamotałem. Gdy w FT klikam na start, kamerka się włącza na chwilke (ok 2s) i wyłącza, program też, dzieje się tak za każdym razem, czyli że program potrafi ją włączyć, ale zaraz po tym momentalnie się wyłącza, no a kamerka skoro już nie jest potrzebna też się wyłącza. Czy teraz napisałem to jakoś w miarę żeby zrozumieć?  :002: :002: :002:

Właśnie takie objawy miałem gdy był uruchomiony program obsługujący kamerkę (nagrywanie, podgląd itp.) i jednocześnie uruchamiałem FT. FT po prostu się wyłączał. Sprawdź czy na pewno w tle nie chodzi CI jakiś program do obsługi kamerki.

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #322 dnia: Listopada 01, 2007, 20:52:58 »
Dziękuję kolegom za pomoc,teraz nie powinienem mieć problemu z rejestrem.Pomimo dużego obciążenia CPU przez kamerę FT spisuje się bardzo dobrze w FalconAF.Po wykonaniu pozostałych testów opiszę swoje ustawienia parametrów FT oraz kamery.Teraz mam zamiar wykonać latarkę z 6 diod IR i ją przetestować.Zastanawiałem się nad kupnem na Allegro taniej kamery z diodami,ale doszedłem do wniosku,że vx-1000 jest dobra do tego celu wystarczy doprojektować latarkę.
Ciekawe czy Josiv znalazł filtr IR w swojej kamerze i czy ją uruchomił w FT.

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #323 dnia: Listopada 01, 2007, 21:11:12 »
A czy kamerka z filtrem IR można używać FT? Bo przecierz(przecież) nie odcina on całego światła podczerwonego, kamerka dalej "widzi" diodę, tylko że już nie tak mocno. Nie wiem jak bedzie widoczna po zaciemnieniu kamerki np kliszą czy czymś innym.

A co do mojego problemu, to do kamerki nie jest zainstalowane żadne inne urządzenie, nie mam nic  w menadzerze. Poprostu jak uruchamia się jakiś program, kamerka sama się włącza, to program daje jej sygnał do startu. Pozatym jak włącze inny program, np windowsowski jakis do obslugi kamerki, i wlacze FT wtedy wywala błąd ze za mało zasobów systemowych, i ze kamerka jest uzywana przez inny program. Kurcze jestem zdruzgotany że nie mogę polatać z trackirem ;/
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2007, 06:57:48 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #324 dnia: Listopada 01, 2007, 22:35:05 »
A czy kamerka z filtrem IR można używać FT? Bo przecierz nie odcina on całego światła podczerwonego, kamerka dalej "widzi" diodę, tylko że już nie tak mocno. Nie wiem jak bedzie widoczna po zaciemnieniu kamerki np kliszą czy czymś innym.

Pewnie że można. Wcześniej miałem założony na kamerce tylko "filtr" z kawałka kliszy fotograficznej. Spisywał się można powiedzieć nie najgorzej, ale dopiero po wykastrowaniu kamerki z filtrem z dyskietki wszystko zaczęło działać perfekcyjnie.

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: Listopada 01, 2007, 22:41:35 »
To znaczy mi chodzi o taką kamerkę co ma wbudowany Filtr IR, czyli żeby domyślnie podczerwień nie zakłucała(zakłócała) działania kamery, tak robią teraz w nowych. Slyszalem ze ten filtr nie zatrzymuje całej fali, a tylko jej czesc, przez co slabiej jest widoczne swiatło IR - ale jest widoczne, i czy po założeniu naszego filtra, z dyskietki czy to z kliszy będizemy widzieć światło IR?

No i co do mojego problemu to juz jest chyba kaplica, próbowałem wszystkiego co możliwe, a wolnych usbków juz na kamerke nie mam(mysz, joy, modem). Wiec albo kupie huba albo zapomne o trackirze.

Pozdrawiam

Przypominam o poprawnej pisowni. Więcej upomnień nie będzie. Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2007, 06:56:41 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #326 dnia: Listopada 02, 2007, 07:07:00 »
Slyszalem ze ten filtr nie zatrzymuje całej fali, a tylko jej czesc, przez co slabiej jest widoczne swiatło IR - ale jest widoczne

Najwyraźniej tak jest, a wiem to z własnego doświadczenia. Z przyczyn technicznych nie demontowałem filtra IR, dodatkowo używam kliszy fotograficznej do tłumienia refleksów światła w dzień. Kamera świetnie widzi diody IR, ale podkreślam DIODY. Jeżeli myślisz o stosowaniu latarki IR i odblasków, to myślę, że konieczne może okazać się usunięcie filtra. Póki co poczekajmy na wnioski betatesterów  :002:

No i co do mojego problemu to juz jest chyba kaplica, próbowałem wszystkiego co możliwe

A próbowałeś zmieniać tryb kompresji z RGB24 na I420 lub odwrotnie?

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #327 dnia: Listopada 02, 2007, 12:01:12 »
nieee :) A jak to się robi? I może pomóc? To skoro są jeszcze jakieś możliwości, to może od razu podaj wszystkie  :002: :002:

No i oczywiście powiedz na czym polega ta kompresja i gdzie mam to zmienić? Nie mam żadneg programu do tej kamerki, ona poprostu działa, sterowniki miałem jakies do niej ale system wykrywa ją jako "urządzenie wideo podłączone pod usb" i tyle. Więc gdzie to moge zmienic?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #328 dnia: Listopada 02, 2007, 14:07:39 »
Kodek najprościej zmienić spod samego FreeTracka (śledzenie nie może być aktywne, bo opcja będzie niedostępna). W zakładce "camera" przycisk "stream" - tam wybieramy dostępne kodeki (I420 - ja akurat nie polecam, albo RGB) oraz możliwe rozdzielczości. Najlepiej samemu doświadczalnie przetestować, która opcja najlepiej się sprawdza.

« Odpowiedź #329 dnia: Listopada 02, 2007, 15:00:53 »
No właśnie, piszesz, że program kraszuje dopiero po wciśnięciu przycisku Start, tak więc masz możliwość skorzystać z interfejsu FreeTracka do zmiany parametru kamery (trubu kompresji/formatu video/kodeka :001:). Na forum FT czytałem o podobnym problemie i właśnie to rozwiązanie pomogło. Programista FT zaleca format I420 do stałej pracy programu jako bardziej wydajny.