Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277064 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #330 dnia: Listopada 02, 2007, 18:00:23 »
Dziś wyjąłem filtr podczerwieni i założyłem filtr z dyskietki. Do filtru dobrałem się metodą skrawania plastiku :). nie mogłem tego zrobić w kamerce creativa bo niestety tam obiektyw również nie był rozkręcalny ale dodatkowo zbudowany z jakiegoś stopu metali.

Efekt jest wart pracy, przy zmianie parametrów obrazu uzyskuje się świetnie odfiltrowany obraz, widać tylko diody.
środkową diodę mam spiłowaną i widać że ma bardo ładny kąt.

Teraz następny etap, zamiana 6 diód białych na kamerce na podczerwone.
Jedyne czego nadal nie rozumiem, to że freetrack pokazuje mi zawsze 7fps czy jest to 120x160 I420 czy 640x480 RGB.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #331 dnia: Listopada 02, 2007, 18:27:37 »
Programista FT zaleca format I420 do stałej pracy programu jako bardziej wydajny.

Akurat u mnie jest dokładnie na odwrót. I420 daje zauważalnie gorsze rezultaty od RGB 640x480, który wypada lepiej od każdego innego, ale tak, jak napisałem - każdy powinien to przetestować we własnym zakresie.

« Odpowiedź #332 dnia: Listopada 02, 2007, 19:21:37 »
Post vowthyn zwrócił moją uwagę na parametr stream w FT.Miałem ustawione RGB oraz 352x288 i dla tych ustawień dobrałem optymalny profil.Po przeczytaniu post od vothyn zacząłem testy zmieniając w stream RGB oraz I420.U mnie nie ma różnicy jeśli chodzi o FPS (może trochę gorzej dla I420).Zauważyłem coś innego.Zmieniłem rozmiar obrazu na 640x480 i sprawdziłem dla starego profilu jak zachowuje się w grze.FT reaguje bardzo gwałtownie.Myślę,że trzeba dla powiększonego obrazu zrobić nowy profil.W związku z czym pytanie,jaki powinien być wybrany rozmiar obrazu?Ma to chyba związek z wyborem rozdzielczości?
Następne pytanie dotyczy jitera.U mnie FPS jest od 24 do 30 natomiast wartość jitera jest zmienna np.jeśli FPS=30 to jiter 19,jeśli FPS=24 to jiter=7.Stąd pytanie czy walczyć o mały jiter?Jeśli tak to jakim parametrem?
Padło pytanie o filtr IR,czy go usuwać?Z moich doświadczeń wynika,że najlepiej go usunąć,chociaż z filtrem także można używać FT.U mnie był jeden wyjątek,który dotyczył kamery Labtec Pro,gdzie filtr bardzo tłumil podczerwień i sygnał w FT był słaby.
Mam jeszcze jedno trywialne pytanie,dotyczące defaultowych profili.Na załączonych zdjęciach widać profile FT widziane w Explorer oraz w programie FT.Jeśli utworzyłem lub otrzymałem profil i go umieściłem w ścieżce TF profile to co zrobić aby był default w momencie uruchamiania FT?

« Odpowiedź #333 dnia: Listopada 02, 2007, 20:01:50 »
vowthyn masz oczywiście rację, ale na dowód, że nie wyssałem tego twierdzenia z palca:

http://freetrack.online.fr/forum/index.php?showtopic=226

Wracając do kwestii filtra Ir. Jak pisałem wcześniej u mnie FT działa bezproblemowo z filtrem ir, dodatkowo stosuję filtr z ciemnej kliszy fotograficznej. Jak widać na zdjęciu poniżej jest potrzebny:

Z filtrem z kliszy

To samo ujęcie bez filtra, z widocznym kloszem żyrandola, znajdującym się przed obiektywem kamery

Niestety mam tak nieszczęsliwą konfigurację w pokoju :001:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #334 dnia: Listopada 02, 2007, 20:18:14 »
Dziś wyjąłem filtr podczerwieni i założyłem filtr z dyskietki. Do filtru dobrałem się metodą skrawania plastiku :).

:banan cieszę się, że idea "na brutala" dała oczekiwany efekt. Gorzej bym się czuł, gdybyś za moją sugestią całkowicie zdemolował obiektyw :)

Jedyne czego nadal nie rozumiem, to że freetrack pokazuje mi zawsze 7fps czy jest to 120x160 I420 czy 640x480 RGB.

Skoro masz kamerkę podobną do mojej, to może spróbuj takich ustawień jak moje:

Świecąc pojedynczą diodą miałem 25-28 klatek. Po przerobieniu na odblaski FPS we FT spadły do 18-20 (przy otwartym oknie FT), ale w Falconie działa wszystko ładnie i płynnie. Być może FPS Freetracka podnoszą się po jego minimalizacji do traya, równocześnie ze spadkiem obciążenia procesora, co byłoby całkiem logiczne. Grunt, że chodzi płynnie  :banan
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #335 dnia: Listopada 02, 2007, 21:02:56 »
hmm moja kamerka działa na sterownikach usb generic camera 1.1.0.0
Mógł byś umieścić gdzieś swoje sterowniki? spróbuje z nimi bo podejrzewam że parę opcji które ty masz a ja nie, mogą pomóc.

Edit: nie trzeba, znalazłem na sieci, spróbuje w wolnej chwili.
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2007, 21:25:45 wysłana przez Josiv »
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

« Odpowiedź #336 dnia: Listopada 02, 2007, 23:18:05 »
Ja kilka dni temu też założyłem filtr z dyskietki i oczywiście wszystko jest super. Obraz doskonale odfiltrowany z zakłuceń, nawet w słoneczny dzień, z kamery zdjąłem filtry z kliszy i okularów (mocowane bardzo nieestetycznie przy pomocy taśmy klejącej) i włożyłem do środka kamery wyżej wspomniany filtr FDD. O dziwo nie spadła mi wcale ilość klatek (FPS) a właściwie nic się w kwestii szybkości nie zmieniło. Jedynie płynność i stabilnośc jest odczuwalnie poprawiona. Pisze odczuwalnie, ponieważ parametr jitter zawsze pokazuje u mnie ok. 12 ale nie mam to wpływu na działanie FT.

Generalnie polecam filtr FDD ( z dyskietki + diody podczerwone , koniecznie zpiłowane  :020: )
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #337 dnia: Listopada 03, 2007, 01:40:28 »
U mnie w "Przestrzeń kolorów/kompresja" można ustawić tylko cos  takiego "YUY2", nie ma żadnych innych opcji, zakres wyjściowy i klatki można wybierać normalnie (tzn, jest z czego wybierać :P )

Gdy zmienię rozdzielczość na jakąś mniejszą (coś okolo 100+), i włączę start wyskakuje błąd
"ModName:freetrackfiltersse2.ax" - czyli że w tym pliku coś nie współgra, natomiast gdy po prostu rozdzielczość jest domyślna, nic nie wyskakuje, jeno okienko się wyłącza.

Pozdrawiam.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #338 dnia: Listopada 03, 2007, 09:15:09 »
Możesz spróbować innego filtra jeżeli wyskakuje Ci błąd. Pliki z rozszerzeniem .ax w folderze FreeTracka to właśnie filtry, domyślnie są dwa SSE i MMX, jeden dodatkowy można zassać ze strony FT. Aby zmienić filtr należy zmodyfikować odpowiednio wpis w pliku freetrack.ini domyślnie jest tam parametr freetrackfilter=SSE.

« Odpowiedź #339 dnia: Listopada 03, 2007, 09:32:45 »
Robiłem testy związane tylko z wyborem rozmiaru obrazu w kamerze dla tej samego optymalnego profilu.W vx-1000 jest możliwość wyboru 5 rodzajów obrazu od 160x120 do 640x480.W moim przypadku najlepsze wyniki uzyskałem dla małych wymiarów,dlatego wybrałem 176x144.Najgorszy dla 640x480.Kryterium jakości była "synchronizacja" tzn.ciągłe palenie się na zielono diod (w moim przypadku 3 diod) przy maksymalnych skrętach głowy.
Wybór RGB lub I420 w moim przypadku nie ma znaczenia.Dla obrazu 176x144 mogę znacznie przesunąć threshold w lewo zmniejszając jiter.Ilość klatek jest około30 zmienia się jiter i oscyluje od 00 do 26.Parametry kamery mam dokładnie takie same jak vowthyn,gdzie zmieniam tylko exposure w zależności od pory dnia.

Po próbnych pozytywnych testach Josiv zamówiłem tę samą kamerę na Allegro,ponieważ mam zamiar zrobić wersję bip3r.Jeśli próby z kamerą z Allegro wyjdą negatywnie to zrobię latarkę IR dla obecnej kamery vx-1000,ponieważ na tej kamerze FT działa płynnie w FalconAF.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #340 dnia: Listopada 03, 2007, 11:38:36 »
Po próbnych pozytywnych testach Josiv zamówiłem tę samą kamerę na Allegro,ponieważ mam zamiar zrobić wersję bip3r.Jeśli próby z kamerą z Allegro wyjdą negatywnie to zrobię latarkę IR dla obecnej kamery vx-1000,ponieważ na tej kamerze FT działa płynnie w FalconAF.

Vito.. a nie lepiej zacząć od latarki IR? Możesz zrobić taką prowizoryczną i sprawdzić czy działa to dobrze z Twoją kamerką.
Jak zaczniesz do allegrowej kamerki, to może się okazać, że efekt Cię nie zadowoli i zmarnujesz 6 diod IR które wlutujesz w kamerkę.

Tym którzy będą przerabiać kamerkę, jeszcze raz zwracam uwagę, że w swojej diody IR wlutowałem na dłuższych nózkach, tak aby bardziej wystawały poza obudowę kamerki, niż pierwotnie zamontowane diody białe.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #341 dnia: Listopada 03, 2007, 13:43:11 »
Zrobię tak jak radzisz,rozpocznę od latarki z kamerą vx-1000.Nie spodziewałem się tak dobrych efektów z FT po moich nieudanych próbach z Cam2Pan.Wprawdzie w FalconAF działaja tylko 2 płaszczyzny ruchu głowy,ale dobre i to.

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #342 dnia: Listopada 03, 2007, 15:43:54 »
Możesz spróbować innego filtra jeżeli wyskakuje Ci błąd. Pliki z rozszerzeniem .ax w folderze FreeTracka to właśnie filtry, domyślnie są dwa SSE i MMX, jeden dodatkowy można zassać ze strony FT. Aby zmienić filtr należy zmodyfikować odpowiednio wpis w pliku freetrack.ini domyślnie jest tam parametr freetrackfilter=SSE.

A dlaczego ja nie mam np do wyboru tych innych o ktorych mówicie, RGB itp? To właśnie trzeba te pliki dograć żeby je mieć?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #343 dnia: Listopada 03, 2007, 15:53:38 »
Nie. To dwie różne rzeczy.
Kodek wybieramy przy pomocy przycisku "stream" w okienku freetracka, w zakładce "cam". Do wyboru RGB24 lub I420 - przynajmniej tak jest w zdecydowanej większości kamer, które mają osoby tutaj na forum. Jeśli u Ciebie te kodeki są niedostępne to trudno mi zgadywać dlaczego tak może być.

Natomiast filtr to plik używany przez FreeTracka, wpływa on w jakiś sposób na wyniki obliczanego położenia diod, nie wiem dokładnie co od niego zależy, ponieważ u mnie domyślny filtr SSE działa prawidłowo, jednak są dostępne inne dla osób, ktore z SSE mają jakieś problemy. Napisałem o nim, ponieważ Twój komunikat o błędzie sugerował problem z plikiem .ax a to jest właśnie rozszerzenie pliku filtra.

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: Listopada 03, 2007, 16:17:58 »
Ok spróbuje z tym filtrem coś pokombinować, a ja w stream zamiast RGB24 i I420 mam tylko YUY2, to może jakieś sterowniki do kamerki bysie przydały? Choć jak już mówiłem nie raz działa ona super w innych programach. ehh już nie mam siły z tą kamerką, dam sobie spokój jak już ten filtr nie pomoże, dzięki za wszystko i pozdrawiam ;/