Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #360 dnia: Listopada 05, 2007, 06:46:20 »
nie mam wejscia USB już. Jak mówiłem mam tylko 3, pod jednym mam modem, drugi to joy a trzeci to mysz.

No to w takim razie zostaje ci Hub. Na jeden USB trzeba wpięć Huba i do niego podpiąć np. mysz a w miejsce myszy kamerę.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #361 dnia: Listopada 05, 2007, 07:48:01 »
U mnie wymiary odblasków są 2 razy większe tzn.2x3cm,ale je zmniejszę po testach.Teraz moim głównym problemem jest odpowiedź na pytanie czy zamówiona na Allegro za 20zł kamera będzie przydatna w FT.Zamówiłem ją po to aby uniknąć robienia obudowy do latarki IR.Jak widać na zdjęciu w moim poprzednim post prowizoryczna latarka jest na zew.kamery vx-1000.Vx-1000 można obracać w 2 płaszczyznach,dlatego zrobienie odpowiedniej konstrukcji dla latarki współpracującej z kamerą nie jest łatwe.
Zgadzam się z opinią kolegów,że program FT jest bardzo dobry i warto poświęcić trochę czasu aby dostosować do tego programu hardware.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #362 dnia: Listopada 07, 2007, 11:24:00 »
Trochę naruszam copyright ale kolegę z pracy zaraziłem Freetrack-iem, spróbował i jest bardzo zadowolony. Zamieszczam zdjęcia jego "czapeczki".

http://picasaweb.google.com/grzegorz.kokot/ZestawDoFreetract

Pozdrowienia,
Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #363 dnia: Listopada 07, 2007, 20:08:10 »
Kurcze - temu koledze przyznałbym tytuł improwizatora roku. Jestem przekonany, że działa to wyśmienicie (jak każda prowizora). Gdzież ja cholera tą taśmę samoprzylepną podziałem ?! ...

S!

PS Czy to jest wersja na 4 diody? Niby podłączenie jest ale samej środkowej diody na zdjęciu nie widać?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #364 dnia: Listopada 07, 2007, 23:55:31 »
Kurcze - temu koledze przyznałbym tytuł improwizatora roku. Jestem przekonany, że działa to wyśmienicie (jak każda prowizora). Gdzież ja cholera tą taśmę samoprzylepną podziałem ?! ...

S!

PS Czy to jest wersja na 4 diody? Niby podłączenie jest ale samej środkowej diody na zdjęciu nie widać?

Bo to wersja uniwersalna :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #365 dnia: Listopada 08, 2007, 07:14:33 »
Wersja uniwersalna, ale na TRZY działa LEPIEJ. Cztery diody to taki tryb kompatybilności z dawnymi zestawami diodek...

Ale, ale - polecam coś, co opublikowano na formu FreeTrack-a a dostępne jest tutaj: http://forum.sukhoi.ru/showthread.php?p=1023368

ZoomTracker. Jeszcze nie przetestowałem tego w Il-2 (a napisałem wyżej, że polecam  :001:), ale screenshot-y z opcjami z programu i Ił-a dają do myślenia. Oś Z na raty, skokowo...

Pozdrowienia z Wrocławia,
Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #366 dnia: Listopada 09, 2007, 11:42:16 »
Sprawdziłem tą "czapeczkę-prowizorkę" od kolegi i działa rewelacyjnie! Znacznie lepiej, niż mój uchwyt na na słuchawkach (nie clip, ale cap, z tym, że wirtualny). Widać ważne są nie tylko wymiary-odległości między diodami, ale także umiejscowienie ich układu względem "punktu obrotu głowy". Soft prawdopodobnie ma dodatkowe założenia /stałe+zmienne wewnętrzne/, które są zoptymalizowane dla czapeczki z 3 diodami. I dobrze.

PS: Sprawdziłem tego Zoom Trackera i działa z FreeTrack-iem bardzo dobrze. Nachylam się do przodu i mam zoom-a :) Schodkowego, ale zawsze!

PS: OT - coś pomiędzy lataniem z Freetrack-iem a prawdziwym lataniem samolotem, po prostu piękna sprawa:

http://video.google.fr/videoplay?docid=-2237947353453839215&hl=en

Pozdrowienia,
Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #367 dnia: Listopada 09, 2007, 12:02:08 »
Sorbifer jak Ci się udało uruchomić tego ZoomTrackera? Ja próbowałem (il2 1946) i nic. Ustawiłem w simie odpowiednie skróty, podane do ZT ale nic nie chciało działać. Czy mógłbyś podać jak to uruchomić?
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #368 dnia: Listopada 09, 2007, 14:01:03 »
ZoomTracker - skrócone howto:

1. Zainstalować ZoomTracker-a
2. Uruchomić plik *.reg z ZoomTracker-a (jest tam ścieżka do programu; przeedytować go jeśli ktoś instaluje na dysku innym niż C: )
3. Uruchomić program
4. OK? Wyjść.
5. Uruchomić regedit i sprawdzić, czy:
- ścieżka do NPClient dla NaturalPoint wskazuje na Zoom Trackera, np. C:\Program Files\ZoomTracker
- ścieżka do POPRZEDNIEGO NPClient-ta w rejestrach do Zoom Tracker-a wskazuje na poprzednio używanego,
 u mnie to było C:\Program Files\Free Track

Powinno być OK, jeśli uruchamiamy w takiej kolejności:
1. start Free Track-a
2. Wystartować pracę (przycisk START, Center)
3. start Zoom Tracker-a
4. zamknąć Zoom Tracker-a
5. uruchomić 1946

Poźniej można uruchamiać Zoom Tracker-a w trakcie i zmienić mu ustawienia, klawisze etc. Do testów służy
przycisk TEST. Uwaga! Jak jest wcisnięty, to w grze 1946 może dojść do przekazywania BŁĘDNYCH przycisków
zoom-a z Zoom Tracker-a.

I to tyle na szybko z pracy :-)

Pozdrowienia,
Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #369 dnia: Listopada 09, 2007, 16:15:28 »
Sorbifer, wrzuć ten programik na rapidshare, bo u mnie nie WinRAR nie może go rozpakować. Pozazuję, że archiwum jest uszkodzone. Ściągałem chyba z 10 razy i zawsze to samo. A nie wyguglałem, innego mirrora.

« Odpowiedź #370 dnia: Listopada 09, 2007, 17:49:03 »
Mam pytanie dotyczące ZoomTracker oraz jego zastosowania.Jeśli gra ma możliwość obsługi kilku osi to FT powianiem dla ruchu głowy w przód oraz tył stosować zoom.Mój symulator FalconAF obsługuje tylko 2 płaszczyzny ruchu głowy yaw oraz pitch,dlatego mam pytanie czy ZoomTracker będzie działał w FalconAF dając zoom?

« Odpowiedź #371 dnia: Listopada 09, 2007, 18:22:46 »
Otrzymałem z Allegro zamówioną kamerę za 20zł i przy próbie instalacji pojawił się komunikat."Instalowane oprogramowanie nie przeszło testów zgodności z systemem Windows XP ....Kontynuowanie instalacji może zakłócić lub zdestabilizować poprawne działanie systemu teraz lub w przyszłości".Co mam zrobić,instalować dalej?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #372 dnia: Listopada 09, 2007, 19:24:43 »
Jasne że tak, nie przejmuj się tym komunikatem, zobaczysz go w windzie przy próbie instalacji bardzo dużej części sterowników. Nie jest to żaden powód do niepokoju, całą sprawę załatwia dobrze znana opcja "mimo to kontynuuj" ;-)

« Odpowiedź #373 dnia: Listopada 09, 2007, 20:00:26 »
Dzięki za radę.

« Odpowiedź #374 dnia: Listopada 12, 2007, 11:05:36 »
Jeszcze nie wymieniłem diod w kamerze na IR,ponieważ wróciłem do testów z 3 diodami na czapce.Zauważyłem,że FT zachowuje się mniej lub bardziej stabilnie w zależności od pory dnia (oświetlenia).Pod pojęciem stabilność rozumiem stabilne krzyżyki oraz stała wielkość 3 punktów niezależnie od ruchu głowy.W moim przypadku zastosowałem 2 rezystory połączone szeregowo,jeden jest na stale a drugi jest włączany wieczorem (przełącznikiem na czapce).W ciągu dnia płynie przez diody prąd 45mA,wieczorem 27mA. Zmieniam także w zależności od pory dnia parametr exposure,w dzień około 7 wieczorem około 20.Dodatkowo zwiększyłem kąt świecenia diod piłując je.W moim przypadku te zmiany dały dobry efekt.FT działa płynnie.