Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 278313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #375 dnia: Listopada 12, 2007, 16:54:48 »
Zmieniam także w zależności od pory dnia parametr exposure,w dzień około 7 wieczorem około 20
przepraszam,za pomyłkę powinno być wieczorem 0 w dzień 11.

« Odpowiedź #376 dnia: Listopada 13, 2007, 21:15:17 »
Witam. Dzisiaj poraz pierwszy uruchomiłem Freetracka natchniony przez Bip3r. Jego koncepcja jest świetna i działa wyśmienicie. Dla nie posiadających wiedzy elektronicznej polecam kamerkę A4Tech o symbolu PK-333MB. Ma od razu diody IR i nie trzeba się bawić w lutowanie. Odkryłem ją przez przypadek i działa perfect. Koszt 60PLN + 5PLN odblaski na czapke.

« Odpowiedź #377 dnia: Listopada 13, 2007, 22:45:50 »
Jestem trochę podłamany tą informacją,ponieważ walczę z latarką IR od pewnego czasu.W moim przypadku kupiona na Allegro kamera nie chciała działać na PC z WinXP natomiast działała na WinME.W związku z czym wykorzystałem obudowę tej kamery do zbudowania latarki IR składającej się z 8 diod.Latarka jest umieszczona obok kamery vx-1000.
Przy okazji zakupu diod wyszła sprawa typu diod.W jednym sklepie sprzedają tylko LD 274 w innym tylko LD 271.Mój pech polegał na tym,że kupiłem na początku diodę LD 274 i na niej montowałem układy.Ponieważ ta dioda posiada mały kąt świecenia tzw.half angle +-10 grad dlatego musiałem je piłować.Dioda LD 271 ma większy kąt świecenia +- 25 grad.Teraz po wymianie diod jest w wersji 3 diody na czapce idealnie.
W latarce mam diody LD 274,prawdopodobnie po wymianie będzie lepiej działać.
Reasumując mam dwa rozwiązania diody na czapce lub odblaski.Wersja z odblaskami w moim przypadku ma 2 wady,mam odzielnie kamerę oraz latarkę zasilaną z 12V.Dlatego wspomniana kamera A4 tech PK-333MB byłaby idealna,pod warunkiem,że pracowałaby w moim PC.Chciałem dołączyć zdjęcia ale mam problemy z ImageShack

« Odpowiedź #378 dnia: Listopada 13, 2007, 23:11:49 »
Jeszcze jedna uwaga na temat kamerki A4Tech PK-333MB. Na rynku polskim są dostępne dwa typy tej kamery. Mimo że mają ten sam symbol to jedna jest ze zwykłymi diodami która walą "po oczach" a druga z diodami IR. Dobrze sprawdzcie przed zakupem. Wersja IR ma przycisk do robienia zdjęć po prawej stronie a po lewej czujnik zmierzchu (tak to się chyba nazywa). Czyjnik ten jest pod szybką. Wersja zwykła ma czujnik po prawej (dziurka w obudowie) a przycisk do zdjęć po lewej.

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #379 dnia: Listopada 13, 2007, 23:21:54 »
witam

taka będzie dobra?

http://www.allegro.pl/item267857964_kamera_a4tech_pk_333mb_1280x960_6x_led_promo_49_50.html

Jak zrobisz  swój zestaw  to opisz działanie i zapodaj fotki + manual  dla "sprawnych inaczej"  :-)

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

« Odpowiedź #380 dnia: Listopada 14, 2007, 00:29:19 »
Szkoda że nie ma fotki "na żywo" ale z zamieszczonych na aukcji zdjęć wygląda że tak. Mój zestaw to właśnie ta kamera i czapeczka według projektu Bipa. Fotkę znajdziesz gdzieś w tym temacie. Na razie eksperymentuje z ustawieniami do OpenFalcona i jak ustawię optymalnie wrzucę fotki tych ustawień. Kamerka jest naprawdę super. Zero przeróbek, zero rozkręcania, filtrów itp. Naprawdę polecam.

« Odpowiedź #381 dnia: Listopada 14, 2007, 07:12:35 »
Załączam zdjęcia.
Rozwiazanie z 3 diodami na czapce

zdjęcie sprzętu

zdjęcia rozwiązania z odblaskami

« Odpowiedź #382 dnia: Listopada 14, 2007, 21:30:55 »
Vito u mnie widok z odblaskami w kamerze jest taki jak u Ciebie z diodami.

« Odpowiedź #383 dnia: Listopada 14, 2007, 22:02:03 »
Jak to możliwe.Mam 8 diod prąd około 70mA.Zastosuję inne odblaski,może to coś zmieni.

« Odpowiedź #384 dnia: Listopada 14, 2007, 23:17:43 »
Mam pytanko. Czy u was też "czacha" zawiesza się czasami? Chodzi super a czasem zwiśnie "patrząc" w lewy dolny róg ekranu. Osie X Y Z pacują a Yaw Pitch i Roll blokują się zawsze w tym samym rogu.

« Odpowiedź #385 dnia: Listopada 14, 2007, 23:47:15 »
Problem rozwiązany. Dodanie odrobiny zoomu pomogło.

« Odpowiedź #386 dnia: Listopada 15, 2007, 07:31:55 »
Po uwadze kowala na temat słabego odbicia światła od odblasku  na mojej czapce zacząłem zastanawiać się co jest tego powodem.Na zdjęciach poniżej są przedstawione 3 sytuacje:latarka świeci na wprost kamery

odbicie od odblasków na czapce

zamiast czapki z odblaskami zwykłe lusterko

Jak widać na zdjęciach światło z latarki ma duże natężenie.Pytania są następujące:
-jakie powinno być natężenie światła odbitego od odblasków na czapce
-co zrobić aby było większe?
Odblaski wykonałem z taśmy odblaskowej 2x3cm.Latarka posiada 8 diod szerokokątnych LD 271 przez które płynie prąd około 70mA.Latarka jest umieszczona obok kamery vx-1000.
Jeśli ktoś ma pomysł co jest powodem słabego natężenia odbitego światła to proszę o radę.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #387 dnia: Listopada 15, 2007, 08:24:54 »
Ja tam się nie znam ale może kąt odbicia ma jakieś znaczenie? Nie mam oryginalnego TIR ale z tego co pamiętam po krótkim trzymaniu tego w ręce track klip ma wypukłe blaszki.

Pozdrawiam wszystkich konstruktorów.

« Odpowiedź #388 dnia: Listopada 15, 2007, 14:28:23 »
   Blaszki są i powinny być wypukłe (jeszcze lepiej jak byłyby wycinkami sferycznymi - odpowiednio wycięte i pomalowane np farbą aluminiową "krążki" z  piłeczki ping-pongowej).Średnicę takich okrągłych elementów oceniam na jakieś 20 mm.Wynikiem czego wystarczyła by jedna , chińska piłeczka p-p.
   Dlaczego powinny być wypukłe?Światło odbite od takich elementów ma zawsze jednej średnicy punkt.Co za tym idzie, taką samą, stałą charakterystykę.Obojętnie w jakim położeniu znajdą się odblaski (położenie głowy), odbite światło ( np.: podczerwone), będzie "widziane" jak przesuwający się po płaszczyźnie, prostopadło skierowany reflektor.
Nie testowałem tego, ale wydaje się to logiczne (przynajmniej mnie  :020:).

« Odpowiedź #389 dnia: Listopada 15, 2007, 14:34:56 »
Po dodatkowych testach rezygnuję z wersji latarki tym bardziej,że wersja z 3 diodami na czapce (po wymianie diod na LD 271) zachowuje się znakomicie.Przypuszczam,że problem z odblaskami tkwi w prawach fizyki a konkretnie dotyczy to kąta padania i odbicia promieni IR od odblasków.Oryginalny Track IR jest w kształcie wycinka walca podobnie clip.W moim przypadku clip upodobniłem do walca,ale to nie pomogło.W końcu zastosowałem odblaski od roweru i ustawiłem je optymalnie do latarki oraz kamery.Minimalne ruch głowy powodowały spadek jaskrawości plamki w kamerze.Przypuszczam,że dobre wyniki kowala wynikały z tego,że posiadają kamerę w środku 6 diod IR,u mnie latarka jest z boku co prawdopodobnie jest przyczyną niepowodzeń.