Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

302_Osh

• Gość
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #525 dnia: Stycznia 21, 2008, 09:03:50 »
No niby tak.. Chyba nie do końca wszystko zrozumiałem :). Jeszcze raz poczytałem, racja, wystarczą odblaski. Ale ponoć występuje problem z zasłanianiem odblasków przez czapkę, przy mocniejszych ruchach głowy. Kamera do mnie dotrze we wtorek, najpierw spróbuję z odblaskami. A jak coś mi się nie spodoba, wykorzystam te diody, są fajne, bo mają wielki kąt świecenia i to może rozwiązywać problemy  z piłowaniem diod.
Czy ktoś mógłby zmieścić foto czapeczki i odblasków, byłbym wdzięczny.

P.S.
Wiele osób z którymi rozmawiałem, ma problem z przebiciem sie przez 35 stron pomysłów na temat freetrack'a. Myślę, ze etap prac nad tym zmyślnym urządzeniem pozwala na stworzenie "gotowego przepisu". Byłoby znacznie łatwiej, takim noobom jak ja :). I nie chodzi o lenistwo.
S!
302_Osh

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #526 dnia: Stycznia 21, 2008, 10:15:02 »
Czy ktoś mógłby zmieścić foto czapeczki i odblasków, byłbym wdzięczny.
Swoje zdjęcia już umieszczałem.. musisz poprzerzucać ten topik... gdzieś w połowie powinny być.

Wiele osób z którymi rozmawiałem, ma problem z przebiciem sie przez 35 stron pomysłów na temat freetrack'a. [..] Byłoby znacznie łatwiej, takim noobom jak ja :). I nie chodzi o lenistwo.

Zdaję sobie sprawę, że to nie lekka sprawa przelecieć 35 stron, ale biorąc pod uwagę, że zdecydowana większość postów należy do merytorycznych, to chyba warto, bo możesz zaoszczędzić sobie dzięki temu czasu na powtarzanie czyichś błędów i czasem kasy na niepotrzebny być może osprzęt..

Nie należy także się dziwić, że autorom różnych porad i rozwiązań nie będzie się chciało powtarzać po raz kolejny tego samego, co parę/naście stron temu napisali, czasem obszernie wyjaśniając różne kwestie (np. dokładny opis konfiguracji FreeTracka) i poświęcając na to swój cenny czas. Czemu mieliby to robić ponownie? Poza tym wówczas cały topik miałby nie 35, a 350 stron, a wtedy to już kompletnie byłby nie do przebrnięcia.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #527 dnia: Stycznia 21, 2008, 18:32:47 »
Ja popełniłem coś takiego
http://www.youtube.com/watch?v=RfR0jR_n3qM
Mini prezentacja FreeTracka ; właściwie to nic nie wyjaśnia  :banan

« Odpowiedź #528 dnia: Stycznia 23, 2008, 11:20:28 »
Muminek czy możesz zrobić screeny FT- ka z ustawieniami do FS9 bo u mnie zoom skacze i nie umiem sobie z tym poradzić  :015:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #529 dnia: Stycznia 24, 2008, 01:20:02 »
Nic nie zmieniałem.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #530 dnia: Stycznia 24, 2008, 16:00:59 »

Mój nowy zestawik, kamera A4tech 333MB, zmodyfikowana, poprzez zaklejenie czarna taśma czujnika światła, oraz naklejenie przy pomocy taśmy dwustronnej filtru IR ze starego floppa. Czapka, ma naklejony pasek z taśmy refleksyjnej SOLAS-A. TrackClip i coś na wzór TrackClip Pro (pasywny) w trakcie robienia... zobaczę co będzie lepsze.

« Odpowiedź #531 dnia: Stycznia 24, 2008, 16:48:56 »
Jedno pytanko? Po co ten filtr z dyskietki na tej kamerze?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #532 dnia: Stycznia 24, 2008, 16:51:05 »
Po to aby widział znacznik, a nie moją całą twarz i ścianę za mną.

« Odpowiedź #533 dnia: Stycznia 24, 2008, 16:55:49 »
Rozumiem. Pytam bo sam mam tą kamerkę i przy odpowiednich ustawieniach nie wymaga żadnych filtrów. Myślałem że może ma jakiś wpływ na wydajność.

« Odpowiedź #534 dnia: Stycznia 24, 2008, 18:30:43 »
Czy jeden pasek wystarczy? Mógłbyś napisać jak to działa z jednym punktem Sun? Sam noszę się z zakupem tej kamerki ale jeszcze się waham :)
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #535 dnia: Stycznia 24, 2008, 19:08:43 »
Sun po co Ci czapka ? przecież jeden  pasek możesz sobie naklejać na czółko całkiem śmiało :020: Mnie na czole trzyma się wizytówka, na próbę przyklejona podczas pisania tego posta. :karpik Najlepsze są rozwiązania najprostsze.
11:05 PM

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #536 dnia: Stycznia 24, 2008, 19:11:42 »
Z jednym paskiem działa jak stary Track IR 1-3, czyli z dwoma osiami, to było najprostsze rozwiązanie do sprawdzenia, czy to w ogóle działa. Kolejne rozwiązania jakie planuję już wyciągną pełnię możliwości z programu i zestawu.

Szelma, ty wiesz co z czółkiem możesz sobie zrobić  :121:

« Odpowiedź #537 dnia: Stycznia 24, 2008, 19:32:56 »
Pytanie do wszystkich, którzy używają kamery z diodami +  klip z  odblaskami: jak wrażliwy jest taki zestaw na oświetlenie pomieszczenia?

Pytam dlatego, że często grywam w dzień, czasami przy dosyć intensywnym nasłonecznieniu pomieszczenia. Stosuję kamerę z usuniętym filtrem IR, dodatkowo filtr z dyskietki + 2 warstwy ciemnej błony foto. Jako klip - czapka z trzema spiłowanymi diodami IR. Taka konfiguracja zapewnia bardzo małą wrażliwość na światło. Czy podobną można osiągnąć z odblaskami?

Przyznam, że dodatkowy kabelek do zasilania diod (używam zasilacza), bywa czasami upierdliwy. Mogę przerobić na baterie, ale rozważam też zakup kamerki A4tech 333MB. Jeśli jednak przejście na odblaski miałaby się wiązać z zaciąganiem rolet, wygaszaniem światła itp. to nie widzę sensu.

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #538 dnia: Stycznia 24, 2008, 19:43:40 »
Widząc jak wiele osób sobie chwali taki domowy Track-IR i ja postanowiłem sobie taki zrobić. Dzisiaj kupiłem 3 diody, lol a ile problemów miałem ze znalezieniem tego, szczęka mi opadła jak w trzech sklepach elektronicznych nie wiedzieli co to jest dioda IR, nie wiem, jacyś anty-angliści chyba. Jutro odbieram kamerkę i spróbuję pierw bez rozbierania kamerki od wewnątrz. Dzięki vowthyn za pomoc, jeszcze się zgłoszę nie raz :P

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #539 dnia: Stycznia 24, 2008, 19:57:18 »
Pytanie do wszystkich, którzy używają kamery z diodami +  klip z  odblaskami: jak wrażliwy jest taki zestaw na oświetlenie pomieszczenia?
U mnie nie ma nic co świeciłoby na tej długości falach, więc jedyne co kamera widzi to odbłyśnik (specjalny do morskich elementów ratowniczych). Z moich testów wyszło, że odbłyśnik wykonany z paska 10x25mm, jeszcze wygięty jest wyraźniejszy dla tej kamery od diod LED-IR i umożliwia większe kąty obrotu głowy. Dlatego moje TrackClipy wykorzystają ten system, a nie diody.