Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

302_Osh

• Gość
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #540 dnia: Stycznia 24, 2008, 20:56:22 »
Chłopcy i dziewczęta! Wielkie dzięki, dzięki temu "szkopskiemu" ;) forum zaoszczędziłem siedem stówek.
Kto jeszcze nie kupił TrackIRa, ludzie, nie marnujcie kasy, kupcie x-52 plus pedały od saiteka.
Mam Athlona 1.4, 1,5GB ramu, radeona x800 GTO. I NIC mi nawet nie zachrupało, jak odpaliłem freetracka. Nie zauważyłem żadnych obciążeń procesora.
Szczegóły: A4 Tech PK333 bez modyfikacji, czapka z 3 diodami CQY99 (ten kąt 50 stopni załatwia wszystko), zasilacz 6V. Około 20min grzebania w ustawieniach, 80% zaczerpnięte od chłopaków z tego wątku (okolice 17,18,19 strony).
Minusy: 20 min lutowania, wyjazd do sklepu, szukanie kamerki, myślenie nad tym, co zrobić z siedmioma stówami.

Jeszcze raz wielkie dzięki.
302_Osh

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #541 dnia: Stycznia 24, 2008, 21:00:01 »
Wiem co mogę z czółkiem zrobić :004: Sądzę że najlepszym rozwiązaniem Sun byłoby wykorzystanie jakiś półsfer zamiast pasków. Piłeczka Ping Pong-owa jest za duża ale mała zakrętka z turystycznego szamponu do włosów zdałaby egzamin rewelacyjnie. Pewien problem niesie naklejenie materiału odblaskowego na owe nakrętki, ale można zrobić myk z modeli kartonowych, robiąc siatkę na kształt kołpaka śmigła lub coś podobnego.
11:05 PM

« Odpowiedź #542 dnia: Stycznia 24, 2008, 22:58:27 »
Pewien problem niesie naklejenie materiału odblaskowego na owe nakrętki

Ja nie widzę problemu, taśma klejąca , dwustrona i po problemie  :118:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #543 dnia: Stycznia 25, 2008, 07:14:47 »
Jeżeli oczekujesz zadowolenia z takiego rozwiązania, powierzchnia odblasku powinna być maksymalnie zbliżona do półsfery aby na całej powierzchni światło odbijało się równomiernie . Musisz Więc wyciąć z odblasku coś co dopasuje się do kształtu kuli. Nakleić to można czymkolwiek, byle by nie odstawało.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #544 dnia: Stycznia 25, 2008, 11:19:09 »
Czy nie można zdobyć jakiejś farby/lakieru odblaskowego? Bezpośrednio pomalować taką np półsferę wyciętą z piłeczki pingpongowej i nic odstawać nie będzie.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #545 dnia: Stycznia 25, 2008, 11:37:38 »
Kiedyś znajomy pomalował mi ramę rowerową rzekomo niebieskim lakierem odblaskowym, ale nigdy nie zaobserwowałem jej świecenia. Być morze(może) jest taka farba ale nigdy później nie interesowałem się tym tematem. Jak czas pozwoli to w poniedziałek podjadę tu i ówdzie(bardzo trudne słowo) i spróbuję sie coś na temat takiej farby dowiedzieć.

Pisownia. Więcej upomnień nie będzie. Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2008, 12:19:10 wysłana przez Kos »

DocPL

• Gość
« Odpowiedź #546 dnia: Stycznia 25, 2008, 17:15:20 »
Półsfera - w moim przypadku stara butelka PET z której wyciąłem odpowiednie kawałki plastiku
Odblaski - Kamizelka z odblaskami do samochodu (taka jaskrawozielona z dwoma paskami z białoszarego materiału odblaskowego), z tych pasków wyciąłem sobie 3 paseczki pasujące do wcześniej przyciętego plastiku.
Następnie taśmą dwustronnie klejącą nakleiłem odblaskowy materiał na plastik i powstały 3 sferyczne odbłyśniki.
Pozdrawiam

Maks

• Gość
« Odpowiedź #547 dnia: Stycznia 25, 2008, 21:36:06 »
Siema,
Coś mi się popsuło i jak skręcam głową w prawo to jest dynamicznie a jak skręce w lewo to stawia jakieś opory.

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #548 dnia: Stycznia 29, 2008, 12:08:28 »
A ja nie mogę zrobić tego ustrojstwa z diodami. Usuwam stare diody, zakładam diody IR i nic. Null. Zero. Nie działa. Już dwie lampki mi poszły i dalej nie wiem co jest źle. Mam "kokon" po lampce rowerowej z diodami, które usuwam, ale coś musi się przy okazji psuć chyba...

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #549 dnia: Stycznia 29, 2008, 16:52:46 »
Postanowiłem zrobić pierw próbę na zwykłych diodach, jako, że IR mi nie wychodziły (Opole to ogromna dziura, wręcz wieś, ciężko zdobyć diody, a jak są to nic nikt nie wie o co chodzi). W sklepie typu "wszystko po x zł" kupiłem lampkę na taką silną diodę oraz na małe bateryjki.

Małe bateryjki, może być nawet dobre, Freetrack ładnie śledził jedną diodę.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #550 dnia: Stycznia 30, 2008, 01:56:11 »
Jeszcze jedna uwaga na temat kamerki A4Tech PK-333MB. Na rynku polskim są dostępne dwa typy tej kamery. Mimo że mają ten sam symbol to jedna jest ze zwykłymi diodami która walą "po oczach" a druga z diodami IR. Dobrze sprawdzcie przed zakupem. Wersja IR ma przycisk do robienia zdjęć po prawej stronie a po lewej czujnik zmierzchu (tak to się chyba nazywa). Czyjnik ten jest pod szybką. Wersja zwykła ma czujnik po prawej (dziurka w obudowie) a przycisk do zdjęć po lewej.
Ja się już trochę zakręciłem z tymi kamerkami. Przycisk ma być po prawej stronie patrząc w obiektyw? Sundowner i Muminek takie chyba mają, jak widać na zdjęciach. W jednym ze sklepów jest taka kamera, ale sprzedawca odmówił podłączenia na miejscu, oraz nie pozwala na przetestowanie w domu. Wiem, że to chore, ale nie chce mi się z nim kłócić.

« Odpowiedź #551 dnia: Stycznia 30, 2008, 08:07:47 »
Postanowiłem zrobić pierw próbę na zwykłych diodach, jako, że IR mi nie wychodziły (Opole to ogromna dziura, wręcz wieś, ciężko zdobyć diody, a jak są to nic nikt nie wie o co chodzi). W sklepie typu "wszystko po x zł" kupiłem lampkę na taką silną diodę oraz na małe bateryjki.

Małe bateryjki, może być nawet dobre, Freetrack ładnie śledził jedną diodę.

Sklep na rogu 1Maja i Dubois chyba najlepiej zaopatrzony w takie drobne pier##ółki. A i w polskich sklepach lepiej pytać o diody na podczerwień lub diody do pilotów od telewizora itp. bezdzie łatwiej się dogadać ;P
Pozdr
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2008, 08:16:39 wysłana przez macias13_84 »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #552 dnia: Stycznia 30, 2008, 11:44:09 »
Kilka zdjęć kamery A4Tech PK-333MB, którą ja kupiłem. może to pomoże:

« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2008, 11:53:00 wysłana przez spec »
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #553 dnia: Stycznia 30, 2008, 12:04:58 »
Sklep na rogu 1Maja i Dubois chyba najlepiej zaopatrzony w takie drobne pier##ółki. A i w polskich sklepach lepiej pytać o diody na podczerwień lub diody do pilotów od telewizora itp. berdzie łatwiej się dogadać ;P
Pozdr

Byłem tam 2 razy, za pierwszym, pytam się o diody IR - odpowiedź -"hmm a co to jest", no nic, powiedziałem na podczerwień - "nie, nie mamy" (mówił to taki gburowaty gruby wąsu), a były ......, następnego dnia powiedziałem podczerwień to są i kupiłem, ale niestety jak na największy sklep nic nikt nie wie jakie kąty nadawania, zero. Jakby sprowadzali znikąd. Przecież na zamówieniach musi być napisane jaki konkretnie towar zamawiają. No nic, inne diody kupiłem też w multielektroniku. Ale niestety, nie wiem dlaczego, diody IR kamera (MS VX 1000) widzi z ok. 3 cm, dalej nie. Może to wina tego, że jeszcze nie zdemontowałem kamerki i tego co jest w środku. Może tego, że nie dałem rezystorów, ale robię to na podstawie lampki rowerowej na diody, a tam nie było ich to sądzę, że w i na IR nie musi. Może za słabe baterie? używam 2 małe paluszki, a w drugiej lampce 2 duże paluszki.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #554 dnia: Stycznia 30, 2008, 16:30:36 »
Kilka zdjęć kamery A4Tech PK-333MB, którą ja kupiłem. może to pomoże:

Pomogło. Teraz mam jasność sytuacji. A, że sprzedawca wspominał coś o żółtym pudełku w którym widział te kamery, to może być to....  choć mnie się to opakowanie bardziej kojarzy z pomarańczowym na pierwszy rzut oka, ale cóż tam :001:
A tutaj http://www.allegro.pl/item274538818_kamera_a4tech_pk_333mb_1280x960_6x_led_promo_49_50.html pudełko było bardziej fioletowe :004: Normalnie szajby można dostać.  :021: Jakby nie patrzeć... dziękuję. Mam argumenty przetargowe :118: Wydrukuję i pokażę, niech się wije w konwulsjach jak chce zarobić :icon_chomik-w-tasmiea_274: