Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #570 dnia: Lutego 10, 2008, 08:57:55 »
Czasami mam kilka problemów z Freetrackiem. Ustawiam wszystko program widzi 3 punkty więc wszystko ok. Naciskam klawisz na klawiaturze do wycentrowania, widok się centruje ale "Treshold" spada na zero i widać 10 krzyżyków. Dzieje się tak tylko czasami. Wczoraj miałem jeszcze coś innego dodatkowo: odpaliłem program, Freetrack ładnie widzi punkty a po chwili (1-2 sekundy) obciążenie procka skacze do góry "Jitter" podnosi się do góry a klatki spadają nawet poniżej 10 i zamiast 3 punktów w kamerze widzę  moją całą twarz :/ Używam kamery A4techa z diodami IR.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #571 dnia: Lutego 10, 2008, 10:30:36 »
Sundowner próbowałeś ustawić opcję "continous" dla klawisza na "yes"? U mnie działa w ten sposób zarówno centrowanie FT, jak i nadawanie w TS. Jak długo trzymam wciśnięty klawisz nadawanie jest aktywne. Nie zauważyłem z tym żadnych problemów. Co więcej, w SV_Mapper mam pod x45 i pod Mjoy zmapowane takie przyciski, jak alt, tab, esc, czy nawet print scr.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #572 dnia: Lutego 10, 2008, 11:06:13 »
Tak, próbowałem i nie działa u mnie.

« Odpowiedź #573 dnia: Lutego 10, 2008, 13:33:43 »
No właśnie u mnie ani SVmapper, ani AutoHotKey nie chciały współpracować w ten sposób, wysyłały odpowiedni klawisz, ale Freetrack tego nie wychwytywał.
Mam coś podobnego z pierwszym Ił-2 . Zmapowałem klawisz firre jako * . Wchodzę w ustawienia sterowania klikam fire pojawia się * jest ok . Gram klikam firre żadnej reakcji , klikam * działa :/

DocPL

• Gość
« Odpowiedź #574 dnia: Lutego 22, 2008, 20:47:17 »
Witam.
Mam pytanie. Czy szanowni koledzy posiadający Freetracka albo TIR mają czasem zawroty głowy podczas gry? Dzisiaj dosłownie straciłem orientację i przyglebiłem -  samolotem oczywiście, bo z krzesełka nie zleciałem. Fakt, że wypadek miał miejsce po tym jak musiałem na chwilę zapauzować Freetracka bo odbierałem telefon.
Ciekaw jestem czy przy graniu z Freetrackiem lub TIR tak wczuwacie się w grę, że przy spojrzeniu poza ekran tracicie czasem orientacje przestrzenną - taka naukowa ankietka.
Pozdrawiam

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #575 dnia: Lutego 22, 2008, 23:49:04 »
1. Podobno koleś w Azji maksymalnie grał 48 godzin... Po tym czasie zabił kolegę.
2. Ze swojego doświadczenia ograniczam picie, raz zona mnie zastała z dziwnymi kwadracikami odciśniętymi na czole, też się tłumaczyłem zawrotami.
3. Jak byłem mały i nocowałem po imprezie w akademiku, koleś latał po korytarzach w deathmatch ze śrutówką. Podobno się to leczy.
p.s. Kwadraciki to klawiatura, teraz mam nisko profilową podobno gorzej się odbija na czole  :118:

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #576 dnia: Lutego 23, 2008, 00:23:46 »
Ja po 6 godzinach z FT na głowie miałem taki film, że jak matula wpadła z interwencją do pokoju żebym przestał drzeć ryja "za tymi bandytami na 3" to doznałem chwilowego szoku, jak się jej udało wsiąść niezauważenie ze mną do F-15. Chłopaki z As Real kilka dni potem mieli jeszcze niezły polew. Inny efekt uboczny po tygodniowym maratonie to okropnie upierdliwy ból skóry twarzy (jakby się ropień zrobił) Brrrrrrrr.
11:05 PM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #577 dnia: Lutego 23, 2008, 00:46:51 »
Na trzeźwo nigdy nie miałem problemów. Po alkoholu nie pamiętam.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #578 dnia: Lutego 24, 2008, 00:33:30 »
...że jak matula wpadła z interwencją do pokoju żebym przestał drzeć ryja "za tymi bandytami na 3" to doznałem chwilowego szoku, jak się jej udało wsiąść niezauważenie ze mną do F-15...

Best Post of The Year  :118:

coby nie pisać, chopaki mają loty
PS. jak zacząłem swoją przygodę z FS'em to podjeżdżając w robocie (proceduralnie) pod stojaki dla rowerów kręciłem racetrack'a (pkt nawigacyjny: dekiel studzienki ściekowej), po wyjściu z niego na Final wjeżdżałęm idealnie w mój box  :banan
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #579 dnia: Lutego 24, 2008, 20:56:01 »
Zachęcony opisami w tym wątku popełniłem taki oto zestaw:

Na zdjęciu kamera ma filtr z FDD na obiektywie,ale jest z tym problem ponieważ z filtrem nie widzi odblasków.
Działa świetnie, ale tylko wieczorem i to pod warunkiem że w pomieszczeniu jest dość ciemno :(
W dzień używać się go nie da, mam za plecami okno i mimo że zasłonięte roletami odblask okna jest widoczny w kamerze i nie da sie nic ustawić we Free Tracku.
Tym bardziej, że w szale ustawiania wyrzuciłem z obiektywu filtr IR i teraz kamera jes jeszcze czulsza niż była  :002:
To mniejszy problem bo da się przemeblować tak by siedzieć przodem do okna.
Gorzej że w normalnym oświetleniu odblasków nie widać, chyba diody IR w kamerze za słabo świecą żeby w normalnym świetle było dobrze odblaski widać :(
Próbowałem zakładać filtr z FDD na obiektyw ale wtedy kamera nie widzi odblasków, choć np. diodę od pilota już owszem.
Jak jest ciemno kamera widzi odblaski tak:

Jak jest jasno nie widzi nic, albo po zmianie ustawień widzi za dużo a odblasków prawie wcale.
Odblaski są zrobione z pasków odblaskowych z kamizelki samochodowej :)
Jest jakiś sposób żeby poustawiać wszystko tak żeby działało również w normalnym oświetleniu?
Nie czuję się niestety na siłach żeby lutować diody, choć jak na razie tylko takie wyjście widzę.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #580 dnia: Lutego 24, 2008, 22:07:59 »
Spróbuj przesunąć pasek "Threshold" w lewo, powinno pomóc.
Używam tej samej kamery,nie usuwałem filtru IR,mam filtr z FDD i odblaski z pasmanterii  :002:  i nie mam żadnych problemów z ich widzialnością.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #581 dnia: Lutego 24, 2008, 22:41:04 »
Na zdjęciu kamera ma filtr z FDD na obiektywie,ale jest z tym problem ponieważ z filtrem nie widzi odblasków.

Filtr z FDD tłumi także podczerwień. Zamontuj lepiej wywołany film fotograficzny a najlepiej jego koniec (jest ciemny).
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #582 dnia: Lutego 24, 2008, 23:05:47 »
[Lukas] Dzięki, zmiana Treshold i mała modyfikacja Exposure i Brightnes pomogła na tyle że da się grać przy zapalonym świetle z filtrem z FDD :)

[Sancho] Spróbuję też z filtrem z kliszy i zobaczymy jak będzie.

Zed**

• Gość
« Odpowiedź #583 dnia: Lutego 25, 2008, 19:57:04 »
Filtr z FDD tłumi także podczerwień. Zamontuj lepiej wywołany film fotograficzny a najlepiej jego koniec (jest ciemny).

Potwierdzam lepiej koniec kliszy, mam tą samą kamerę i śmiga w dzień i w nocy z odblaskami z kamizelki :002:

DocPL

• Gość
« Odpowiedź #584 dnia: Lutego 26, 2008, 00:41:39 »
Witam
U mnie filtrem jest kawałek obciętej dyskietki - kamera działa OK nawet w pełnym oświetleniu (moje królestwo jest na poddaszu).
A teraz przepraszam za dwa słowa OT.

Wielkie podziękowania składam użytkownikom tego forum za:
1) Mjoy - super sprawa (projekt płytki i dojście do producenta PCB + wykonanie 2 egzemplarzy)
2) Freetrack - rewelacyjnie działa. Dzięki forum zaoszczędziłem 700zł
3) Opinie o Saiteku x52 pro. Tu występuję ścisłe powiązanie z pkt. 2 gdyż za zaoszczędzoną kasę kupiłem x52 pro który dzisiaj do mnie dotarł (przesiadłem się z joysticka Top Gun Afterburner 2 -  teraz syn jest równie szczęśliwy jak ja)
Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam
PS. Bez wazeliny, szczerze dziękuję