Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Combatdude

• *
  • To Hollywood and glory!
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #585 dnia: Lutego 29, 2008, 15:09:08 »
No panowie, niech tylko jakiś magik napisze to tego sterowniki na PC (poprzednia wersja eyetoy chodzi na pc) i mamy praktycznie gotowy trackir 3 z vectorem.

http://allegro.pl/item318844386_kamera_playstation_eye_sony_soft_ps3_sklep_sl.html

"- pole widzenia 56 - 75 stopni
- rozdzielczość 640 x 480 przy 60 fps- 320 x 240
  przy 120 fps
- obsługa USB 2.0"

Może być ciekawie......

« Odpowiedź #586 dnia: Marca 11, 2008, 18:22:40 »
Mam problem. Czytając ten wątek, doszedłem do wniosku, że mogę swojego TrackIra, z aktywnego przerobić na pasywny poprzez zrobienie clipa. Kupiłem sobie lampkę rowerową z trzema diodami na 3 baterie AAA, diody koloru niebieskiego. Wczoraj wieczorem siedziałem w warsztacie, dłubałem, kleiłem i lutowałem Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Ale po włączeniu aplikacji TrackIra program ledwo widzi diody. Nic nie dały różne ustawienia programu, diody nadal są widoczne jako paro punktowe kropki.
Nie wiecie w czym jest problem? Czy to zależy od zastosowanych diód? Czym może mały prąd z baterii?

« Odpowiedź #587 dnia: Marca 12, 2008, 18:14:46 »
Myślę że to kwestia innego pasma światła - IR to podczerwień, zaś niebieska dioda daje niewiele takiego promieniowania. Lepiej byłoby zamontować diody IR. Zakładam, że na TIR jest założony filtr odcinający inne pasma (jak filtr fotograficzny do fotografii w podczerwieni).

« Odpowiedź #588 dnia: Marca 15, 2008, 10:45:00 »
No i mam poważny problem z Freetrackiem, albo z czymś innym sam nie wiem. Wszystko było poustawiane, działało pięknie z FC i byłem szczęśliwy. Ale zakupiłem FSX i zaczęły się schody. Nie da się w ogóle latać. Obraz w grze szaleje, najdrobniejszy ruch powoduje wyrzucenie mnie poza samolot (przypadek Lublina R XIII) albo wycofanie poza kabine i lecenie w dziurze zanią (przypadek DC-3).
Co gorsza Freetrack zwariował również w FC szarpanie obrazu, dzikie skoki widoku i zooma :(
Natomiast w samym Freetracku wszystko wygląda dobrze, czaszka rusza się płynnie, klatki na poziomie 28-3-, jitter też mały. Opcja SimConnect przy FSX zaznaczona.
Nie wiem co się stało, jedyna zmiana jaka była po drodze to dołożenie RAM-u. Teraz zamiast 4GB jest 8BG. Czy to mogło aż taksponiewierać Freetracka?
Pomóżcie :(
Konfiguracja komputera to: Core 2 Duo 3Ghz, 8GB RAM, GF8800GTX
Freetrack w wersji 2.1

« Odpowiedź #589 dnia: Marca 15, 2008, 10:50:35 »
Wrzuć screeny z ustawień programu.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #590 dnia: Marca 15, 2008, 11:28:19 »
Oto screeny z Freetracka:

I sam clip z kamerką:

« Odpowiedź #591 dnia: Marca 15, 2008, 11:39:30 »
Wszystko wygląda w porządku. Mam taki sam zestaw ale Threshold muszę mieć ustawiony prawie na sam koniec aby program widział odblaski. Może w tym tkwi problem? Może w czasie gry łapie jakieś dodatkowe punkty? Gdy grasz w nocy (jak jest ciemno w pokoju) też się tak dzieje? Kamerę masz ustawioną na monitorze i wygląda na to że świeci w dół. A odblaski masz ustawione z tego co widzę prosto. Może program gubi punkty przy niektórych ruchach głowy?

« Odpowiedź #592 dnia: Marca 15, 2008, 11:44:24 »
No niestety w nocy jest tak samo, spróbuję moze wszystko wyrzucić i zainstalować jeszcze raz, może dodanie RAM-u coś pomieszało Freetrackowi.

« Odpowiedź #593 dnia: Marca 15, 2008, 11:45:52 »
A nie zmieniałeś położenia kamery ?

« Odpowiedź #594 dnia: Marca 15, 2008, 11:49:14 »
No nieraz muszę ją zdjąć z monitora, ale nigdy nie było potem problemów po ponownym włączeniu.

« Odpowiedź #595 dnia: Marca 15, 2008, 11:53:35 »
Odezwij się do mnie na gg to spróbujemy coś zaradzić.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #596 dnia: Marca 15, 2008, 14:01:09 »
Czułość osi Z daj ma małą ilość - u mnie 3, zwiększ też Zoom Smoothing Multiplier i samo smoothing w osi Z. Wszystko jest do opanowania, po prostu FSX jest wrażliwszy niż inne gry.

« Odpowiedź #597 dnia: Marca 15, 2008, 14:44:19 »
[spec] Dzięki popróbuję jeszcze jak sobie nie poradzę to zgłoszę się po poradę.
[Sundowner] Dzięki za wskazówki postaram się tak poustawiać

« Odpowiedź #598 dnia: Marca 18, 2008, 07:30:29 »
Dziękuję panowie, pomału dochodze jakichś względnie poprawnych ustawień w FSX, choć obraz jeszcze trochę drga, ale może to wina nie do końca dobrych odblasków, były robione na szybko.
Mam wrażenie że dodanie RAM-u nieco przyśpieszyło Freetracka i stąd były kłopoty również w FC, ale pewności nie mam.

Re: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #599 dnia: Marca 25, 2008, 20:08:35 »
Co do odblasków to powinny być one małe: 1  cm szerokości 2,5 cm długości. Przy większych obraz lubi skakać.