Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #615 dnia: Maja 07, 2008, 00:11:33 »
Zdejmowales w niej filtr IR ? Jaka masz konstrukcje odblaskow ?

Przepraszam, że tak późno, jakoś wcześniej przeoczyłem.

Oczywiście kamera nie posiada filtra IR, gdyż zniweczyłby on całą ideę podświetlania takimi właśnie diodami. Jak zresztą napisałem wcześniej - urządzenie "od strzału" nadaje się do eksploatacji, bez żadnych przeróbek czy dorabiania czegokolwiek.

Odblask (tylko jeden) to, jak również napisałem, kawałek tasiemki odblaskowej przyklejony "po chamsku" do czapki taśmą klejącą. Poniżej odnośniki do zdjęć, wraz z opisem.

Tak wygląda odblask przy "normalnych" ustawieniach pracy kamerki i bez podświetlenia IR:

Tak natomiast przy "normalnych" ustawieniach, ale z podświetleniem:

A tak w "konfiguracji docelowej":

Jak widać, zarówno użyta przeze mnie taśma, jak i okulary, są widoczne dla kamerki, jednak we FreeTrack'u daje się ich obraz wyeliminować opcją threshold ("świecą" wyraźnie słabiej niż odblask). Generalnie całość hula aż miło.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #616 dnia: Maja 07, 2008, 07:47:11 »
[...]zrobiłem kuku samej soczewce. Mianowicie głęboką rysę po wewnętrznej stronie… efekt - Obraz stał się bardzo nieostry, kamerka widzi przez mgłę

Pchełka, a sprawdziłeś najpierw, czy to jej/FT przeszkadza w widzeniu 3 punktów odblaskowych? Bo  może być tak, że w normalnym trybie pracy daje to zamazany obraz, ale jest domowy TrackIR będzie śmigało mimo wszystko? 
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #617 dnia: Maja 07, 2008, 12:20:56 »
W A4teh PK333MB nie trzeba nic przerabiać!!!

Przykra sprawa z tą soczewką wątpię żeby ktoś ją sprzedawał. Ta kamerka do działania potrzebuje tylko program i odblaski, nic więcej.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #618 dnia: Maja 07, 2008, 12:30:02 »
Spróbuj to jakoś spolerować jakąś pastą albo nie wiem idź do optyka może on coś poradzi? Pewnie koszt naprawy będzie podobny co w przypadku kupna drugiej ale zawsze to jakaś opcja. Ewentualnie poczytaj w google o polerce :)
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2008, 12:34:53 wysłana przez some1 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #619 dnia: Maja 08, 2008, 15:58:26 »
Witam ponownie …. Wygląda na to iż FT wsio rawno – mimo uszkodzenia działa jak należy

mam za to kolejny problem mianowicie z diodami IR – ni cholery nie chcą zaświecić, podłączam przez rezystor 100ohm do 2 baterii AAA i nic… niestety o diodach wiem tyle że są na 3v ;/

próbowałem tez podpiąć na dwa rezystory 100ohm równoległe (czyli 50) i nic nawet nie dygną … za to jakiś mały LED wydarty z walkmana świeci w najlepsze…

Fakt FT miał być na odblaskach ale nie idzie w moim mieście dorwać odpowiedniej taśmy odbijającej więc zostają ledy
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline Hegemon

• *
  • DCS Pilot na L4
« Odpowiedź #620 dnia: Maja 08, 2008, 16:37:28 »
Fakt FT miał być na odblaskach ale nie idzie w moim mieście dorwać odpowiedniej taśmy odbijającej więc zostają ledy

Co do odpowiedniej taśmy, to znajdziesz ją na "koszulkach odblaskowych" (Safety jacket)na każdej stacji benzynowej cena ok 10zł.

[załącznik usunięty przez administratora]
"Źle, źle zawsze i wszędzie"

« Odpowiedź #621 dnia: Maja 08, 2008, 17:26:27 »
mam kupiłem - nie odbija
\___[O}====-
 /OOOOO\

« Odpowiedź #622 dnia: Maja 08, 2008, 17:28:37 »
Ale sprawdzałeś oczywiście szare paski a nie materiał kamizelki? Dziwne u mnie 333MB widzi odblaski super.

« Odpowiedź #623 dnia: Maja 08, 2008, 17:38:55 »
....tak te szare... zapewne kwestia producenta na Podkarpaciu który używa jakiegoś innego typu paska, kupiłem takich kilka plus parę z pasmanteri... po czym stwierdziłem że łatwiejsze do upolowania będą ledy.... tylko żeby świeciły....
\___[O}====-
 /OOOOO\

« Odpowiedź #624 dnia: Maja 08, 2008, 18:07:00 »
Niema takiej możliwości żeby ta kamerka nie widziała tych odblasków :) też jestem z Podkarpacia a moje odblaski wziąłem ze zwykłej kamizelki z Tesco.
Zasłaniasz oczywiście czujnik światła, aby kamerka świeciła diodami?

« Odpowiedź #625 dnia: Maja 08, 2008, 18:13:52 »
zaklejony od dawna - świeci na 100% wystarczy pokazać kamerce lusterko i widać 6 reflektorów ir na obrazie - serio paski które mam z pasmanteri i kamizelka z sklepu BHP nie odbijają.

co do LED-ów - albo wadliwe albo z kosmosu - poszukam jakichś na allegro gdyż nic innego mi do głowy nie przychodzi - podłączam zwykłą nie IR i działa ok a ir-ek sprawdziłem już z 6 sztuk

spec napisz na PM skąd dokładnie jesteś

Prośba do admina o wywalenie moich poprzednich postów - spamu narobiłem ;/

Proszę pamiętać, że zdania zaczynamy wielka literą, a kończymy kropką! Uwaga dotyczy kilku ostatnich postów Szanownego Kolegi Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2008, 18:44:10 wysłana przez Razorblade1967 »
\___[O}====-
 /OOOOO\

« Odpowiedź #626 dnia: Maja 08, 2008, 23:32:05 »
Diody jak to diody przewodzą tylko w jedną stronę - spróbuj podpiąć je odwrotnie.

Piter

• Gość
« Odpowiedź #627 dnia: Maja 09, 2008, 12:09:31 »
A ja mam do was pytanie, czy Freetrack  bardzo ułatwia walkę lotniczą, lepsze od zwykłego HAT-a? Warto inwestować? Chodzi mi głównie o IL-2 1946.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #628 dnia: Maja 09, 2008, 12:13:32 »
TrackIR w moim przypadku bardzo ułatwia, natomiast Freetrack to nie wiem, ale przecież zasada działania cokolwiek podobna.
Jednak prawda jest taka, że na filmach robionych przez IŁkowych mistrzów widać, że niektórym takie bajery nie są potrzebne żeby być morderczo skutecznym ;)  Mi natomiast nawet TrackIR nie pomaga, żeby ciągle nie spadać ;)
Jednak gdybym z jakiegoś powodu teraz stracił Tracka, to chyba bym przestał latać po prostu. Nie potrafił bym się "cofnąć". To taki ukłon w stronę wątku z innego tematu, o uzależnieniu od "ułatwiaczy życia".
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2008, 12:18:46 wysłana przez krmichal »
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #629 dnia: Maja 10, 2008, 18:49:18 »
Witam.
Od pewnego czasu kabelek do mojej czapki z diodami ir bardzo mi doskwiera, więc skusiłem się na kamerę z wbudowanymi diodami ir - wspominaną tu kamerę A4Tech. Wprawdzie kamera jeszcze do mnie nie dotarła ale już szukam materiału odblaskowego. Kupiłem kamizelkę samochodową ale niestety odblaski na niej są zbyt matowe i nie odbijają dobrze światła IR. Z rzeczy , które dobrze nadawały by się na odblaski na czapkę  odkryłem: płyty CD, kawałki wypolerowanej blachy  ( np z metalowego kubka) , lusterko, odblask z latarki. Dalsze testy przeprowadzę jak dostanę kamerę. Czekam na propozycję materiałów na odblask :021:
Pozdrawiam PolBaj
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj