Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277929 razy)

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #930 dnia: Maja 10, 2009, 14:48:19 »
Bo nie ma różnicy :P
Działa tu efekt placebo , wydaje nam się że lepiej działa.
Czy jak zwiększasz rozdzielczosć w kamerce to zmniejszasz też diody ? Wymiana diod na smd też niby powinna zwiększyć "rozdzielczość".

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #931 dnia: Maja 11, 2009, 08:57:58 »
Pojęcia nie mam dlaczego tak jest, może istnieje tutaj jakaś inna zależność, faktem jest jednak, że odczucie pogorszenia płynności jest nie tylko subiektywnie przeze mnie odczuwalne, ale przekłada się na skuteczność korzystania z celownika nahełmowego, lub trafiania w przełączniki na panelu, coś zatem musi być na rzeczy, chociaż mechanizm może być zupełnie inny, niż mi się do tej pory wydawało. Być może zwiększenie rozdzielczości powoduje po prostu odczuwalny spadek FPS w grze i przez to mniejszą dokładność ruchu głowy, tylko dlaczego dotyczy to tylko PK333, a nie dotyczy VX1000? A może kamera A4techa bardziej obciąża procka, niż Microsoftowa?

« Odpowiedź #932 dnia: Maja 15, 2009, 17:26:40 »
Miejsce na Twoją reklamę.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #933 dnia: Maja 15, 2009, 19:04:28 »
Teoretycznie jak najbardziej. Należało by przygotować program, który udawałby TrackIRa (analogicznie jak postępuje NewView), przedstawiając sygnały pochodzące z FaceAPI jako dane z TrackIRa, którego przecież IL-2 już obsługuje (więc samego symulatora nie trzeba by przerabiać).
Tyle teorii, a czy w praktyce ktoś się na to porwie, i jak trudne by to było - trudno powiedzieć. Temat bardzo ciekawy, więc może ktoś się skusi :)
Pozostaje jeszcze kwestia obciążenia procesora przez program analizujący te 30 razy na sekundę obraz twarzy, ale przy procesorach dwurdzeniowych nie będzie to pewnie (przynajmniej w przypadku IL-2) aż taki problem.
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #934 dnia: Maja 16, 2009, 01:02:13 »
Z tego co wyczytałem, są dwie opcje wykrywania twarzy - ogólny zarys oczu i głowy i szczegółowy pamięciożerny z wykrywaniem ruchu brwi, ust itp.

Wg filmików świetnia rzecz :) Muszę zainstalować i pobawić się u siebie.
Miejsce na Twoją reklamę.

« Odpowiedź #935 dnia: Maja 24, 2009, 22:56:40 »
Chromole diody!

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #936 dnia: Maja 24, 2009, 23:26:52 »
Boskie.. wrzuć to do Lola'a !!
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #937 dnia: Czerwca 10, 2009, 14:17:26 »
Mam problem z kamerką PK-333MB. Pomimo zasłaniania fotokomórki, diody IR nie chcą się włączyć.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #938 dnia: Czerwca 10, 2009, 20:55:48 »
Jesteś pewien, że nie świecą. Gołym okiem możesz tego nie dostrzec (światło podczerwone). 100% pewności uzyskasz jak "spojrzysz" na kamerkę poprzez aparat cyfrowy.

Jeśli nie będzie tam kilku jasnych punktów wokół obiektywu, to pozostaje tylko gwarancja/rękojmia lub kupno nowej :/ chyba, że jesteś na tyle biegły w elektronice aby samemu to naprawić.. pytanie czy warto?

13WELT YouTube Channel

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #939 dnia: Czerwca 10, 2009, 21:08:05 »
Tez miałem problem.  Fotokomórka musi być naprawdę szczelnie zasłonięta, aha i nie czymś prześwitującym oczywiście.

« Odpowiedź #940 dnia: Czerwca 10, 2009, 23:48:01 »
Problem rozwiązany, coś ze sterownikami może? W każdym razie teraz świecą się na ciemnoczerwono. Czy obiekty odblaskowe nie mogą być za duże?

« Odpowiedź #941 dnia: Czerwca 11, 2009, 02:28:53 »
Bardzo przepraszam szanowną moderacje ze podwójny post.
Po nocnych testach stworzyłem całkiem stabiną prowizorkę (wykałaczki i taśma klejąca :)) czapeczki. Wszystko działa całkiem dobrze, odblask jest silny i wyraźny. Często obraz sam drga, ale to chyba wina zbyt dużych powierzchni odblaskowych. I pytanie co do odblasków - w dzień były one niewidoczne, nawet z podświetlaniem podczerwonym. Co robie nie tak? Filtr z kliszy fotograficznej zdemontowałem, ponieważ znacznie pogarszało to efekty. (zarówno w dzień jak i w nocy)

Jeszcze raz przepraszam.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #942 dnia: Czerwca 11, 2009, 07:28:16 »
Drgania obrazu możesz wyeliminować/zmniejszyć suwakiem Treshold. Po załadowaniu profilu przejdź do widoku z kamerki. Suwak poniżej widoku punktów odblaskowych staraj się umieścić jak najbliżej lewej strony zakresu, ale tak, by te białe krzyżyki leżące na czerwonych odblaskach leżały stabilnie i nie drgały. Wówczas powinno być OK.

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #943 dnia: Czerwca 11, 2009, 12:00:38 »
To coś musiałem poważnie zgnoić bo gdy tak robie to jeden punkt znika mi całkiwicie, a jeden z nich drga :) Zmniejsze powierzchnie odblasków to może pomoże. I ponawiam pytanie - po co ten filtr z kliszy fotograficznej? I czy muszę demontować filtr IR w kamerce?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #944 dnia: Czerwca 11, 2009, 12:02:08 »
W tej kamerce nie trzeba kliszy ani nic demontować :)