Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #945 dnia: Czerwca 11, 2009, 12:17:00 »
No fajnie tylko teraz pomimno zaklejonej fotokomórki FT nie widzi znaczników...

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #946 dnia: Czerwca 11, 2009, 14:04:19 »
Sprawdź jeszcze ustawienia kamerki pod przyciskiem Stream.. Gdzieś w tym wątku ktoś ładnie opisywał konfigurowanie freetracka pod kątem wydajności. Musisz niestety trochę pogrzebać od samego początku..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #947 dnia: Czerwca 11, 2009, 14:11:36 »
Już z Syringe sytuacje rozpatrzyliśmy i to chyba wina odblasków. Jeszcze dzisiaj pójdę zsocjalizować jakieś odpowiednie materiały, albo na stacji benzynowej kupie kamizelkę.

« Odpowiedź #948 dnia: Czerwca 11, 2009, 20:41:35 »
Kolejny raz przepraszam moderacje za post pod postem.
Remedium na mój problem okazało się naprawdę szczelne zaklejenie fotokomórki. Teraz wszystko ładnie działa :)

« Odpowiedź #949 dnia: Czerwca 25, 2009, 22:19:02 »
Skombinowałem sobie kamerkę i pora zrobić FreeTracka  :banan

W związku z tym, że nie chcę żadnych diód, kabli i baterii na głowie, zdecydowałem się na odblaski. Już mam kawałek odblasku z kamizelki, ale mam takie pytanko:

Czy ktoś stosuje tutaj system taki, że diody IR na kamerze świecą na niego, odblaski to światło odbijają i kamera widzi to przez filtr IR? Jak to działa w praktyce? Odbite światło jest wystarczająco silne dla FreeTracka? Będę miał trzypunktowe słuchawki.
Miejsce na Twoją reklamę.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #950 dnia: Czerwca 25, 2009, 22:31:00 »
A probowałeś ten system że bierzesz się i czytasz to co ludziska wypocili na tych kilku stronach?

junkers78

• Gość
« Odpowiedź #951 dnia: Czerwca 25, 2009, 22:51:37 »

« Odpowiedź #952 dnia: Czerwca 26, 2009, 21:34:38 »
Dzięki wielkie, nie zauważyłem tego posta.
No w każdym razie zmontowałem sobie, ale nie za bardzo chce działać. Wydaje mi się, że filtr z dyskietki blokuje też trochę światła z diod, bo diody skierowane do kamery widzi ok, ale zobaczyć odblask - nie ma opcji. Na większej ekspozycji i jasności pojawiają się szumy i bardzo spadają FPSy.

Trzeba nad tym posiedzieć.

« Odpowiedź #953 dnia: Czerwca 30, 2009, 21:56:55 »
Witam mam problem z Freetrackiem w czasie gry obraz nie jest stabilny, trzeba się nie źle wysilić by odczytać jakiś drobny wskaźnik,ciągle jak by drga :karpik a do tego "kamera" nie przesuwa się płynnie tylko delikatnie "przeskakuje" mam nadzieję że będzie to widoczne na filmiku   
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz

tekkno

• Gość
« Odpowiedź #954 dnia: Lipca 03, 2009, 10:23:51 »
Czy jest jakis "tester" TrackIR ktory na biezaco bedzie pokazywal zmieniajace sie wspolrzedne podczas pracy FreeTracka ?

Mam problem z wersja 2.2.0297.
Zgodnie z instrukcja sciagnalem przed jego instalacja soft do TrackIR, ale nie ten najnowszy BETA, tylko ostatni oficjalny.
Zainstalowalem soft TrackIR.
Pozniej zainstalowalem FreeTracka 2.2.0297 i przy pytaniu o sciezke do TrackIR wskazalem odpowiedni folder.

Sam FreeTrack dziala, mam stabilne 3 punkty, glowa 3D sie porusza.
W zainstalowanych aplikacjach jest tester FreeTracka ktory pokazuje prawidlowe dzialanie (widac zmieniajace sie parametry polozenia 6DOF).

Problem w tym, ze probuje uruchomic to w simach wyscigowych "rFactor" v.1255 i "GTR2" v.1.1.
Oba maja zaimplementowana obsluge TrackIR 6DOF.

Ale niestety oba nie dzialaja z FreeTrackiem, albo ja czegos nie umiem ustawic.

Ustawialemm we FreeTracku rozne warianty interfejsow:
- FreeTrack
- TrackIR
- mouse

i tylko mouse zadzialal, czyli moglem zmieniac widok kokpitu w emulacji myszy.
To pokazuje ze kamera i czapeczka z odblaskami jest OK.

Po lekturze opisow instalacji FreeTracka zainstalowalem dodatkowo wersje 2.1.0267 i podczas uruchamiania rFactor-a z FT 2.1.0267 mam dwa zachowania:
1. jesli plugin TrackIR z rFactor jest obecny, rFactor po krotkiej chwili uruchamiania sie wylacza (przerywa uruchamianie)
2 jesli usune plugin TrackIR z rFactor, to rFactor uruchamia sie prawidlowo.

Moja wersja "rFactor" jest legalna, zakupiona w EMPiK i jest to wersja zawierajaca odpowiedni plugin obslugujacy TrackIR.
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2009, 10:31:14 wysłana przez tekkno »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #955 dnia: Lipca 03, 2009, 11:26:12 »
Spróbuj odinstalować wszystkie wersje FT jakie instalowałeś, wywal soft TrackIR'a, wyczyść rejestr Windowsa z pozostałości FT i TIR, poszukaj wersji 2.2.0279 i ją zainstaluj (bez softu TIR). Powinno śmigać.. w OpenFalconie przynajmniej działa..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

tekkno

• Gość
« Odpowiedź #956 dnia: Lipca 06, 2009, 07:59:30 »
Dzieki za podpowiedz.

Tak zrobilem i nic to nie dalo.
Wydaje sie ze FreeTrack dziala poprawnie.
W rFactor i GTR2 moge sterowac widokiem w emulacji myszy.

Jeszcze potestuje (mam na to bardzo malo czasu),
na razie nie dziala mi to w dwoch simach wyscigowych.
rFactor wydanie Cenega i GTR2 takze od Cenegi.

Mam jeszcze GTLegends wydanie polskie i rFactor demo z oficjalnej strony produktu.

tekkno

• Gość
« Odpowiedź #957 dnia: Lipca 08, 2009, 08:16:04 »
Rozwiazanie jest podane w linku ponizej przez autora "Chrester":

http://forum.free-track.net/index.php?showtopic=1558

« Odpowiedź #958 dnia: Lipca 10, 2009, 21:01:22 »
Witam.

Czy znacie jakiś program, który zmierzy dokładnie ilość FPSów kamerki? Moja ma mieć 30, FreeTrack pokazuje 19, a płynność jest coś pomiędzy :)
Podobno FreeTrack zaniża.
Chcę się upewnić, czy kamerka działa dobrze i czy nie bawić się w reklamacje.

« Odpowiedź #959 dnia: Lipca 10, 2009, 21:50:36 »
 Siema!
Zepsuła mi się stara kamerka więc zakupiłem nową o identycznych  parametrach ale innej firmy bo tamtej nigdzie już nie mogłem dostać.Za chusteczkę nie potrafię wycisnąć z niej więcej niż 15 fps.Wcześniej robiłem format systemu ale chyba niema to znaczenia?Przebrnąłem przez dziesiątki stron tego i innych forów i nic.Kombinowałem z ustawieniami na wszystkie sposoby.Wcześniej używałem freetracka przez rok w ił2 i wszystko było ok.Używam tylko jednej diody więc teoretycznie łatwiej to ustawić.
 Owa kamerka to Trust WB-1400T.Czy ktoś z was korzysta z tej kamerki?A może po prostu to jedna z tych co się nie nadają?Pomocy!Straciłem już dwa wieczory na ustawieniach a bez tego wynalazku nie wyobrażam sobie latania.