Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MalyGlod

• Gość
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #990 dnia: Stycznia 20, 2010, 20:16:41 »
Tak wygląda kamerka widziana przez N95 (ta czerwona poświata to dioda z telefonu):

Ja widzę ją inaczej (tylko czerwone obwódki w diodach). Ale niestety też tylko w trzech. Czyżby wadliwa?

« Odpowiedź #991 dnia: Stycznia 20, 2010, 20:44:37 »
Więc na pewno są to diody IR skoro Ty nie widzisz tego białego światła gołym okiem. U mnie świeci wszystkie sześć diód (gołym okiem również widać czerwone światło na wszystkich), więc chyba musisz reklamować kamerkę w sklepie.

MalyGlod

• Gość
« Odpowiedź #992 dnia: Stycznia 20, 2010, 21:05:15 »
Dzięki za pomoc!

Dla potomnych: okazuje się więc, że nawet strona producenta może się mylić bo wersja "E" również może mieć diody IR i to mimo wyraźnego napisu na opakowaniu "lightLED". Uważajcie na to!

Jutro spróbuję kupić odblaski w pasmanterii i wypróbować kamerkę tylko z tymi trzema diodami. Jeśli będzie OK to dam sobie spokój z reklamacją bo nie mogę się już doczekać wrażeń w FSXe :001:.

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #993 dnia: Stycznia 20, 2010, 22:26:01 »
Po prostu na kamerze są dwa rodzaje diod - zwykłe i IR.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

MalyGlod

• Gość
« Odpowiedź #994 dnia: Stycznia 20, 2010, 23:41:00 »
Jeśli nawet tak jest to one i tak nie działają...

« Odpowiedź #995 dnia: Stycznia 21, 2010, 02:31:38 »
Po prostu na kamerze są dwa rodzaje diod - zwykłe i IR.

Ja posiadam pk-333mb (chyba, bo pudełko już dawno gdzieś posiałem) i wszystkie 6 diod to diody IR. Na zdjęciu MalegoGloda widać, że działają tylko 3 diody IR (z prawej strony - białe światło jest widoczne gdy spojrzysz na diodę IR na przykład przez aparat w komórce, można sprawdzić świecąc w aparat pilotem do TV ;) ).
Poza tym, nawet jeśli trzy pozostałe byłyby zwykłymi LEDami to też by świeciły na zdjęciu, bo chyba nie jest tak że świecą albo jedne albo drugie (dziwne i bezsensowne by to było moim zdaniem).
Najlepiej sprawdzić w sklepie inny egzemplarz i porównać.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2010, 02:43:54 wysłana przez MacMathys »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #996 dnia: Stycznia 21, 2010, 07:36:09 »
Sam mam PK333MB i dokładnie sobie ją obejrzałem. Tam wszystkie 6 diod świeci czerwonym punktem więc wszystkie są IR. Tylko ma to jedną wadę. Jeśli masz ciemny pokój wtedy czujnik w niej działa praktycznie non stop i efekt końcowy jest taki, że na np. Skypie wyglądasz jakbyś się upalił. Tak Ci się oczy świecą i jesteś w odcieniach szarości co daje rezultat jakbyś w kompletnych ciemnościach jej używał. Musisz mieć na prawdę słoneczny pokój aby ta kamera ściągała ładny kolorowy obraz. Stąd pewnie w modelu "E" firma A4tech poszła o krok dalej i starała się to zniwelować montując po trzy diody IR i trzy normalne świecące na biało. Nie ma w tym nic dziwnego moim zdaniem i nie ma co szukać dziury w całym. Jeśli oczekujesz, że diody IR zaświecą się jak te białe to się nie doczekasz :). Później zamieszczę zdjęcie mojej kamery dla porównania jak świeci.

Diody IR są po lewej stronie, po prawej zwykłe białe.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

MalyGlod

• Gość
« Odpowiedź #997 dnia: Stycznia 21, 2010, 10:19:45 »
Ale właśnie u mnie te po prawej świecą czerwonym punktem. Te po lewej nie świecą niczym. To co widać na zdjęciu (białe światło) jest widoczne tylko przez aparat w N95.
Dlatego wydaje mi się, że MacMathys ma rację twierdząc że te z prawej to IR, a te z lewej pewnie nie działają.

Dopiero w sobotę będę miał czas i zrobię mały test. Zasłonie diody raz z jednej, raz z drugiej strony i zobaczę jak jestem oświetlany w ciemnościach. Dodam, że do tej pory widziałem siebie na pierwszym planie doświetlonego tak jak napisał KosiMazaki, czyli jakbym się upalił :001:.

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #998 dnia: Stycznia 21, 2010, 16:58:44 »

PK-333MB. Zdjęcie z lewej zrobione w dzień, z prawej zrobione teraz wieczorkiem. Aparat nie potrafi wyłapać tych tylko świecących czerwonych kropek ale normalnie to takie punkciki na środku diody.

Edit>>>
Zdjęcie trzecie pokazuje te kropki na tyle ile to możliwe :D.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2010, 19:01:02 wysłana przez KosiMazaki »

MalyGlod

• Gość
« Odpowiedź #999 dnia: Stycznia 23, 2010, 16:02:15 »
KosiMazaki dziękuje za zdjęcia :010:

Moje diody świecą dokładnie tak jak Twoje. Oczywiście mówię o tych trzech z prawej, te z lewej - nie świecą. Dzisiaj zdobyłem odblaski i sprawdziłem działanie kamerki z FT (1SP). Czacha się obraca  :001:.

Ostatecznie w sprawie kamery PK-333E mogę powiedzieć, że mam wersję IR (oczywiście z wadą). Mimo iż strona producenta jak i opakowanie sugerowały inaczej.

Pozdrawiam.

MalyGlod

• Gość
« Odpowiedź #1000 dnia: Stycznia 24, 2010, 16:11:51 »
Przepraszam za posta pod postem, ale dzisiaj jestem po kolejnych testach i mam kilka uwag.

1. Z kamerki usunąłem filtr IR. Nie wiem co jeszcze w czasie tej czynności zrobiłem, ale teraz świecą wszystkie diody :010:

2. Zrobiłem sobie Clip zgodnie z waszymi sugestiami (odblaski-materiał z kamizelki naklejony na profile 1cm x 2cm z tubki po kliszy fotograficznej):

3. Kamerka u mnie instaluje się w Viście sama bez dodatkowych sterowników. Korzystając z forum Freetracka i wskazówek kowala mogłem ustawić u siebie jedynie takie parametry:

I tutaj mogę wybrać tylko YUY2. FAQ na forum FT twierdzi, że tego nie obsługuje ale u mnie działa. RBG 24 jest niedostępne.

A tutaj z kolei Exposure mogę ustawić tylko na -10. kowal pisał, żeby Force exposure ustawić na -20. Ja nie wiem gdzie to znaleźć. W FT nie znalazłem stosownego przycisku lub suwaka.

4. Przy tych ustawieniach tak to wygląda:

Mam teraz do Was Panowie prośbę o ocenę tych ustawień. Czy powinienem coś pozmieniać?
Używam FT tylko do FSX i chciałbym teraz stworzyć stosowny profil. Ale za bardzo nie wiem jak. Czy możecie się podzielić swoimi ustawieniami w profilu do FSX?

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1001 dnia: Lutego 11, 2010, 23:11:41 »
I ja dołączam się do pytania MalyGlod-a :) też mnie ciekawią ustawienia bardziej zaawansowanych użytkowników, mam problem u mnie obraz przesuwa się dość "nerwowo" mimo delikatnych ruchów głowy i do tego, mimo że np nie ruszam głową obraz nie jest stabilny ciągle się rusza, przód, tył itp może nie o dużo ale na tyle że ciężko odczytać mniejsze wskaźniki, we freetracku za to obraz jest stabilny więc pewnie to problem z profilem do FSX (używam PK-333) może ktoś mógłby wkleić "fote" ze swoimi ustawieniami z FSX.   
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz

« Odpowiedź #1002 dnia: Lutego 12, 2010, 02:28:26 »
 Cześć.
mike100 Ty też używasz wersji FT 2.1? Jeżeli tak, to problem nerwowości ruchów rozwiązałem u siebie, przypisując klawisz w sekcji "keys" do parametru "stable". Po włączeniu FT wciskam ten przycisk ( bądź kombinację np. shift+F8 ) i tam jest obok taki suwaczek. Im bardziej Dasz go w prawo, tym mniej będzie Ci wariować widok. Ma to jednak konsekwencje w postaci efektu "przymulenia" odwzorowania ruchów łba w programie. Poza tym jeszcze jest do ustawienia wiele parametrów ale lepiej dla Ciebie będzie gdy Popróbujesz tego sam. Czas i cierpliwość będzie nagrodzona działaniem programiku zgodnie z Twoimi oczekiwaniami.

pozdr

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #1003 dnia: Marca 05, 2010, 11:40:37 »
Pod wpływem dyskusji w innym wątku przyszedł mi do głowy trochę porąbany pomysł związany z headtrackingiem. Zasadę działania FT/TIR wszyscy znamy - jego oczywistym minusem jest to, że skręcając głowę np aby popatrzeć w prawo musimy jednocześnie gałki oczne skierować w lewo, aby nie patrzeć poza krawędź ekranu. Drugim minusem jest to, że obrót głowy nigdy nie będzie tak szybki, jak rzut oka na tablicę przyrządów. Rozwiązaniem obu tych problemów byłby "eye-tracking". Zasada pozostaje ta sama - kamera śledząca punkty odblaskowe - ale już nie zamontowane na głowie, tylko na gałkach ocznych. Wystarczyłyby przecież odpowiednie odblaskowe soczewki kontaktowe i odpowiednia, bardziej precyzyjna kamera (mniejszy zakres ruchu oczu w stosunku do ruchów głowy). Współrzędne "z oczu" służyłyby do wyznaczania ruchu w osiach X, Y. Dla pozostałych osi (roll, zoom, x&y transition) byłoby po staremu, czyli gerat na głowie. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Technicznie nie wydaje się jakieś dużo trudniejsze do wykonania, jeśli firma dysponuje odpowiednią technologią.

« Odpowiedź #1004 dnia: Marca 05, 2010, 11:51:03 »
Witam,
jedyny minus jaki widzę, jest taki, że obracając głową można skompensować to ruchem oczu i cały czas utrzymać wzrok na monitorze, natomiast ruszając gałką oczną będziesz faktycznie patrzył gdzieś poza ekran. :121:
Pozdrawiam