Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1035 dnia: Kwietnia 08, 2010, 16:27:06 »
A probowal ktos FreeTrack z wiimote?

Practically no CPU usage.
Constant 100fps.
No IR filter.
Requires Bluetooth ( jezeli ktos w kompie nie posiada, to wystarczy zakupic USB Bluetooth adapter )

Chyba lepsze to jak wszystkie inne kamerki ? :-)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2010, 16:34:27 wysłana przez Mr.Red »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1036 dnia: Kwietnia 08, 2010, 18:36:03 »
Tak, ja próbowałem, pożyczyłem Wii remote i działało OK. Minus - trzeba mieć BT włączone, zainstalować jakiś tam stack (nie z każdym działa), do tego potrzebne było naciskanie przycisku na pilocie aby się skomunikował. Pilot był pożyczony, więc sobie darowałem i jestem przy zwykłej kamerce, ale tamto rozwiązanie działało OK (choć były jakieś problemy, zdaje się z BT, ale nie pamiętam szczegółów).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1037 dnia: Kwietnia 08, 2010, 20:11:06 »
Poprostu trzeba zakupic odpowiedni BT ktory wspolpracuje  z Wiimote.

Lista kompatybilnych BT z Wiimote:
http://wiibrew.org/wiki/List_of_Working_Bluetooth_Devices

narrator

• Gość
« Odpowiedź #1038 dnia: Kwietnia 08, 2010, 22:59:12 »
A probowal ktos FreeTrack z wiimote?

Practically no CPU usage.
Constant 100fps.
No IR filter.
Requires Bluetooth ( jezeli ktos w kompie nie posiada, to wystarczy zakupic USB Bluetooth adapter )

Chyba lepsze to jak wszystkie inne kamerki ? :-)

Ja próbowałem i mimo wszystko wolę do tego kamerkę webową. Musiałbym sprawdzić, ale majaczy mi się, że o ile klatek było ponad trzy razy więcej to jednocześnie miałem jittering, teoretycznie nie widoczny w liczbach (na poziomie VX3000), a w praktyce psujący całą zabawę.

Ale jak znajdę chwilę wolnego czasu to zobaczę raz jeszcze jak to wygląda.

Natomiast coraz bardziej kusi mnie zaopatrzenie się w EyEToy czy jak się tam zwie ta kamerka do PS3. Bebechy ma lepsze od Wiimote'a.

« Odpowiedź #1039 dnia: Kwietnia 09, 2010, 08:27:49 »
Czytalem o wiimote i prawda jest to ze ma wysoki jittering ale ludzie pisali ze przy tak duzej liczbie FPS nie ma to znaczenia.
Zastanawiam sie czy kupic wiimote czy zwykla kamerke. Przy kamerce wydaje mi sie ze trzeba wiecej kombinowac, sam juz nie wiem co kupic  :001:

« Odpowiedź #1040 dnia: Kwietnia 09, 2010, 14:09:52 »
Zastanawiam sie czy kupic wiimote czy zwykla kamerke. Przy kamerce wydaje mi sie ze trzeba wiecej kombinowac, sam juz nie wiem co kupic  :001:

Wiem, że moja odpowiedź na Twoje pytanie to nic innego jak czyste wkładanie kija w mrowisko, ale proponuję sukcesywnie odkładać i zakupić nawet używanego Track IR 4 PRO.
Sam często odwiedzałem (i nadal odwiedzam) ten temat o freetracku i sporo się nakombinowałem z testami różnych kamerek i diodek / odblasków. Doszedłem jednak do wniosku, że jak "latam" dość często, do tego lubię rFactor i ARMA to czas kupić Tracka i problemy się skończą. No i się skończyły. Każdy wie jak chodzi Track a jak różnie to bywa z wydajnością Freetracka i sprzętu domowej roboty.
Ideę budowy podzielam i gorąco kibicuję majsterkowiczom. Moim zdaniem FT to fajnie zrobić sobie tanim kosztem żeby zobaczyć "z czym to się je" a jak już człowiekowi się spodoba kręcenie głową to warto wysupłać te kilka setek i poczuć co to jakość. No chyba że komuś FT wystarcza.
Proszę mnie za ten post nie obrzucać zaraz błotem.
Po prostu takie są moje odczucia po zabawie z FT i porównanie do Tracka IR.
Pozdrawiam i nadal trzymam kciuki za domorosłych konstruktorów jednocześnie rozkoszując się płynnym działaniem Track IR'a  :002:   

« Odpowiedź #1041 dnia: Kwietnia 09, 2010, 14:29:53 »
Wiadomo ze niema to jak TrackIR  :001: ale szkoda mi kasy.

Mam prawdziwy dylemat: Wiimote lub kamerka microsoft vx3000. Wiimote troszke drozszy jak ta kamerka i dochodzi jeszcze kupno bluetootha ale moze jednak oplaca sie za lepsza jakosc?

A co do konstrukcji na głowe ( wersja 3 IR Led ):
Posiadam diody:
Siemens LD274:
- długość fali 950 nm
- moc = 80 mW
- Napięcie 1,3 V
- mA: 100
- S (max) mm: 950
Zamierzam uzyc 2xAA czyli 3V i tutaj pytanie jakie beda najlepsze rezystory? 20ohm?
I jeszcze jedno pytanko w sklepeie widzialem cos takiego jak: resistance wire 30ohms przyda sie do zmontowania calej konstrukcji?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #1042 dnia: Kwietnia 09, 2010, 17:52:54 »
Ja chyba nie do końca kumam ideę zastosowania tego wiimote. To trzeba przymocować na głowie jak tracka/diody? Wygląda to na dość sporawy gadżet.

« Odpowiedź #1043 dnia: Kwietnia 09, 2010, 22:20:13 »
Wiimote sluzy jako kamera, raczej nie mocowalbym jej na glowie  :001:

Pomoze ktos mi z tymi rezystorami jakie maja byc do mojej konstrukcji? Jutro jade do sklepu i chce kupic odpowiednie.

« Odpowiedź #1044 dnia: Kwietnia 14, 2010, 12:52:39 »
Zmontowalem swoja czape, taka jak pisalem wyzej, zakupilem wiimote odpowiedni BT i smiga az milo. Nigdy wczesniej nie uzywalem webcam do freetracka takze porownania niemam. Nie myslalem ze az tak bedzie dobrze na wiimote, plynnosc bez zarzutu, zero opoznien. Wysoki jitter ( 30-50 ) przy tak duzej liczbie FPS ( 100 ) niegra najmniejszej roli  :002:

Naprawde polecam Wiimote  :001:

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #1045 dnia: Kwietnia 14, 2010, 13:55:41 »
Czyli wiimote współpracuje z diodami? Mogą być IR jak przy normalnej kamerze?

« Odpowiedź #1046 dnia: Kwietnia 14, 2010, 16:38:24 »
Czyli wiimote współpracuje z diodami? Mogą być IR jak przy normalnej kamerze?

Tak IR, sam takich uzywam.

narrator

• Gość
« Odpowiedź #1047 dnia: Kwietnia 15, 2010, 00:27:52 »
Co do jittera to przypomniało mi się coś.

http://www.free-track.net/forum/index.php?showtopic=1982

Mój stary post z dziwnego odkrycia dotyczącego FreeTracka i Wiimote'a.

Nie mam pojęcia jak to się dzieje, ale uruchomienie w tle softu (!) od webcamu (!!) wpływa na jitter Wiimote'a.

@vowthyn
Wiimote współpracuje ze wszystkim, nawet z koparką;)

http://www.youtube.com/watch?v=v1AJ_OBJUpY

A serio to ten Wiimote ma wbudowaną monochromatyczną kamerę o rozdzielczości interpolowanej 1024x768px (czy coś koło tego) i odświeżaniu 100Hz.

« Odpowiedź #1048 dnia: Kwietnia 16, 2010, 18:20:03 »
Witam,
posiadam kamerkę A4Tech PK335, i mam pytanie, czy trzeba coś w niej przerabiać? I czy będzie widziała światło podczerwone diód?

« Odpowiedź #1049 dnia: Kwietnia 16, 2010, 18:33:20 »
A i jeszcze jedno... Jak wygląda sprawa zasilania układu 3 diód? Na baterie to raczej długo nie pociągnie,czy więc są inne możliwości?

Poprzedniego poste nie mogłem edytować, chyba za późno przypomniałem sobie o zasilaniu...